Ειρήνη Σβίτζου

Ειρήνη Σβίτζου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Σβίτζου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί στην Ακαδημία Αθηνών με απόσπαση, για συνολικά δώδεκα χρόνια και για 11 χρόνια ως Φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση με οργανική θέση τα τελευταία χρόνια στο 1ο Γυμνάσιο Ελευσίνας. Έχει ασχοληθεί με την επιμέλεια, διόρθωση και μετάφραση κειμένων, από την αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα. Άρθρα της, φιλοσοφικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, σε Πρακτικά Συνεδρίων και σε συλλογικούς τόμους διεθνούς κυκλοφορίας. Έχει διδάξει σε φιλοσοφικά σεμινάρια Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σε ημερίδες δημιουργικής γραφής ως επιμορφώτρια. Έχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή.
Μυθιστορήματα
Η έρημος του κόκκινου φεγγαριού (2006), Καλυδών
Επιβάτες του ονείρου (2014), Χάρτινη Πόλη
Η έρημος του κόκκινου φεγγαριού (2018), Χάρτινη Πόλη (E)

Συλλογικά έργα
Τύχη – Ανάγκη: Hasard et nécessité dans la philosophie grecque (2005), Ακαδημία Αθηνών
Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία (2005), Ακαδημία Αθηνών
Η έννοια του πολίτη στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (2009), Ακαδημία Αθηνών

Μεταφράσεις
Λαμπρέλλης, Δημήτρης Ν., Ελλάδα, γράφοντας τα πουλιά στο φως (2007), Νόηση
Brancacci, Aldo, Οικείος Λόγος (2017), Ακαδημία Αθηνών

Η έρημος του κόκκινου φεγγαριού – Ειρήνη Σβίτζου
Ένα ξεχασμένο κουτί με παλιές φωτογραφίες γίνεται η αφορμή να ξεδιπλωθεί στη μνήμη μια αληθινή και συνταρακτική ιστορία αγάπης. Τα λίγα τετραγωνικά της μικρής αποθήκης μεταφέρονται στον χρόνο και στον χώρο και ανατέλλει το κόκκινο φεγγάρι, που δείχνει πάντα το σωστό μονοπάτι.
Η Άννα, μια νεαρή γυναίκα με πληθωρικό και αισιόδοξο χαρακτήρα, γίνεται ταυτόχρονα θύμα και θύτης ενός παράλογου έρωτα: Ο Πάνος, ένας πλούσιος φίλος της που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή του χωρίς εκείνη, προκειμένου να την κερδίσει, χρησιμοποιεί κάθε μέσον και μεταχειρίζεται τους ανθρώπους σαν παιχνίδια ενώ κι ο ίδιος, εγκλωβισμένος μέσα στο πάθος του, μάταια προσπαθεί να βρει διέξοδο.
Ο Νίκος, από την άλλη, ανερχόμενο μουσικό αστέρι, γνωρίζει την Άννα μέσα από μια «παρεξήγηση». Ερωτεύονται κι εκείνη φωτίζει σαν φάρος τη ζωή του. Όμως, η φιλοδοξία μπορεί να γίνει πιο δυνατή κι από τον έρωτα κι όταν τα κρυμμένα μυστικά του αποκαλύπτονται, θα τολμήσει ένα άλμα σε άλλα φώτα, αυτά της εφήμερης δημοσιότητας, με κάθε τίμημα.
Γύρω τους, οι “φίλοι”. Συμπρωταγωνιστές και μοιραίοι κομπάρσοι, άλλοτε μετακινούνται σαν πιόνια, κι άλλοτε αιχμαλωτίζονται σε αόρατα δίχτυα, προδίδουν ή προδίδονται, κινώντας τα δικά τους νήματα και πλέκοντας την Άννα, τον Πάνο και τον Νίκο ακόμα πιο σφιχτά μεταξύ τους.
Το πάθος, η ζήλεια, η απόγνωση, στροβιλίζονται, διαχέονται, συγκρούονται, ώσπου η αληθινή αγάπη να ξεχωρίσει ή να χαθεί για πάντα στην έρημο του κόκκινου φεγγαριού…

Μυθιστόρημα, Χάρτινη Πόλη, 2018, 436 σελ.

Επιβάτες του ονείρου – Ειρήνη Σβίτζου
«Θα επιλέγουμε κάθε φορά έναν προορισμό και μια ημερομηνία συνάντησης. Θα οργανώνουμε το φανταστικό μας ταξίδι μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια σαν να ήταν πραγματικό. Για δυο τρεις ώρες θα ζούμε σ’ έναν κόσμο μαγικό σαν ταξιδιώτες της περιπέτειας…» Ο Δημήτρης, ένας νεαρός υπάλληλος στο γραφείο ταξιδίων, σχεδιάζει ταξίδια αναψυχής σε ασυνήθιστους προορισμούς. Εκείνος όμως ποτέ δεν ταξιδεύει… Η ψυχή του κρύβει αλήθειες που πληγώνουν. Η Αγγελική, μητέρα τριών παιδιών, απλώς υπάρχει στη σκιά του αδιάφορου συζύγου της. Ο θυμός για τα χαμένα χρόνια της μέσα σ’ έναν άτυχο γάμο την ωθεί ν’ αγγίξει το όνειρό της. Να νιώσει το χρυσό στο ξημέρωμα και το κόκκινο στη δύση· να νιώσει την αύρα της θάλασσας στα μεσημέρια του καλοκαιριού· την παγωνιά στο πρώτο χιόνι του χειμώνα· και τη ζέστη σε μια τρυφερή αγκαλιά. Όλα όσα δεν μπορούν να μετρηθούν· όλα όσα δεν μπορεί κανείς ν’ αγοράσει. Δύο άνθρωποι με το ίδιο πάθος μοιράζονται ένα ταξίδι που θα αλλάξει τις ζωές τους και θα τους δώσει στιγμές τόσο δυνατές και, συνάμα, τόσο εύθραυστες που κρατάνε όσο τα ίχνη μιας ανάσας πάνω στον άνεμο. Δεν είναι πια δυο απλοί ταξιδευτές, είναι δυο ψυχές που βρήκαν τη δύναμη να πετάξουν ξανά· είναι επιβάτες του ονείρου…

Μυθιστόρημα, Χάρτινη Πόλη, 2014, 208 σελ.

Η έρημος του κόκκινου φεγγαριού – Ειρήνη Σβίτζου
Η έρημος του κόκκινου φεγγαριού είναι ένας τόπος έξω από τον χώρο και τον χρόνο, κρυμμένος μέσα στην ανθρώπινη ψυχή, όπου τα οράματα αποκτούν υπόσταση ή μένουν για πάντα απραγματοποίητα. Η μοίρα και ο έρωτας είναι οι πρωταγωνιστές κι ο καθένας μας θα βρεθεί αντιμέτωπος μαζί τους όταν έρθει η στιγμή να πληρώσει για τις πράξεις του και τις επιλογές του.
“Κανένας δεν είχε χορέψει ποτέ για μένα έτσι. Κανένας δεν είχε αφήσει την ψυχή του δώρο στα πόδια μου, ευάλωτη και απροστάτευτη. Είχε πει πολλά για τον ερωτά του, μου είχε γράψει ακόμα περισσότερα στα ατέλειωτα και πολυσέλιδα γράμματα του. Όμως εκείνος ο χορός μου φανέρωσε τα πάντα. Μου αποκάλυψε όλη του την οδύνη, όλο του το πάθος, κάθε βαθύτερη πλευρά του εαυτού του, χωρίς μάσκα, χωρίς ασπίδα, χωρίς ντροπή. Γυμνός από το ψέμα του κόσμου και την υποκρισία που κουβαλάμε από φόβο μέσα μας, γυμνός σαν την αλήθεια του ετοιμοθάνατου, σαν την ελπίδα της πρώτης αγάπης, σαν τον πόνο μιας βαθιάς μαχαιριάς… Κι εγώ φοβήθηκα. Κρύφτηκα από τον εαυτό μου και νόμισα ότι δραπέτευσα από τη μοίρα μου, ότι γλίτωσα από το κυνηγητό της. Εκείνη όμως απλώς περίμενε την πιο κατάλληλη στιγμή για να με οδηγήσει στον δρόμο που μου είχε ετοιμάσει ενώ εγώ θα είχα γίνει πιο ώριμη, πιο σίγουρη, πιο αποφασισμένη…”.

Μυθιστόρημα, Καλυδών, 2006, 361 σελ.

Πηγές: Biblionet, Καλυδών, Χάρτινη Πόλη