Ειρήνη Βενιέρη

Ειρήνη Βενιέρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ειρήνη Βενιέρη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία Τέχνης. Επίσης σπούδασε Λογοτεχνία Εικοστού Αιώνα και Θεωρία Λογοτεχνίας στην Αγγλία. Σήμερα ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στην Αθήνα.
Νουβέλες
Απρόσεκτος κύκνος (2012), Bookstars-Γιωγγαράς

Διηγήματα
Φτερωτή συνάντηση (2008), Bookstars-Γιωγγαράς
Αδίδακτη ύλη (2015), Βεργίνα

Αδίδακτη ύλη – Ειρήνη Βενιέρη

Αδίδακτη ύλη


Στην “Αδίδακτη ύλη”, ένας άνδρας και μια γυναίκα “στήνουν” ένα ερωτικό συμπόσιο έξω από το πλαίσιο κάθε συμβατικής λογικής, μέσα από τις Αφορμές της ιστορίας, της ποίησης και της φιλοσοφίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα έναν αριθμό ιστοριών, ισάριθμο με τους αστερισμούς. Με την αυθαιρεσία κάθε ορθολογιστικής σκέψης, φτιάχνουν νέους ιστορικούς συσχετισμούς και αλληλουχίες, ακυρώνουν κάθε βούληση και νομιμοποιούν κάθε ερμηνεία. Όλα συναντιούνται, συντρέχουν και συγκλίνουν σ’ έναν μόνο χώρο: Τον Έρωτα.

Διηγήματα, Βεργίνα, 2015, 159 σελ.

Απρόσεκτος κύκνος – Ειρήνη Βενιέρη

Απρόσεκτος κύκνος


Αυτή η κάποια, μυστική κι ανερμήνευτη, “συναντά” τον αρθογράφο Αργύρη Αγγέλου, παρασύροντάς τον σε μια αναίτια και ατέρμονη αναζήτηση της ευτυχίας και του χαμένου χρόνου. Κι οι δυο μαζί, παγιδευμένοι σ’ ένα γλωσσικό τρένο γεμάτο κάτοπτρα, ταξιδεύουν συνεχώς, με την πλάτη γυρισμένη στο χρόνο και στο χώρο.
Στη διαδρομή τους αγριόχορτα καταπράσινα κι ανυπάκουα, γεννήματα της πιο τρελής φαντασίας, ξεφυτρώνουν απροσδόκητα αξιώνοντας μια ύπαρξη. Ένας Λιβανέζος συγγραφέας διαβεβαιώνει πως “όλα έχουν σαν αρχή τους τη δυσφορία”. Ένας διψασμένος άνδρας με όνομα εξωτικό, πίνει βρόχινο νερό πηγαδιού, συνετά αποταμιευμένο όλο το χρόνο. Ένα ξεχασμένο ανδρικό ρολόι ανοίγει την τεράστια παρένθεση της Ιστορίας. Δυο γυναίκες με σκληρά γόνατα και λόγια, χάνονται στο φόντο εικόνων αντεστραμμένων. Δέκα μαθητές λογοτεχνίας συζητούν την αρχή της έμπνευσης και την ανάμνηση. Ένας έγχρωμος εργάτης κολλά επιδέξια με την τέχνη της αφισοκόλλησης, σκηνές από train movies και ένας κύκνος συντρίβεται στις γραμμές ενός πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια παράξενη ιστορία, όπου η μυθοπλασία συναντά τη ζωγραφική και η πραγματικότητα τη φαντασία. Ένα σύντομο αφήγημα ή ένα μυθιστόρημα- περίληψη όπου όλα ξαναρχίζουν ακριβώς εκεί που έχουν τελειώσει.

Νουβέλα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2012, 106 σελ.

Φτερωτή συνάντηση – Ειρήνη Βενιέρη

Φτερωτή συνάντηση


Η “Φτερωτή συνάντηση” είναι το σμίξιμο ιστοριών, καταστάσεων και προσώπων σ’ ένα μη τόπο, έναν ουτότοπο. Ένα fusion πληγωμένο κορίτσι, αφημένο στα χέρια μιας ψαλιδόχερης κομμώτριας. Ο Αλίτης, ένα λατόμος που ζει στη Δονούσα και το ένοχο μυστικό του. Ένας μυθομανής, επιδειξίας μποξέρ και δυο γυναίκες σφιχταγκαλιασμένες κάτω από μία επιγραφή με χαμένα γράμματα. Ένας σταφιδοπαραγωγός και η αγωνία του στην θέα ανεπίδοτων γραμμάτων. Μια φούστα που άντεξε στη φυσηξιά και δυο διαφορετικά κοχύλια. Μια καταπράσινη γυναίκα, ένα μονοσάνδαλος γαμπρός και ο γάμος τους στην μπανανοφυτεία.
Τα πρόσωπα συναντιούνται φτερωτά στον απέραντο χώρο-χρόνο των μύθων και της φαντασίας. Γεννημένα μυστηριωδώς, χωρίς κανένα προηγούμενο, ανοικοδομούν την πραγματικότητα με τα υλικά του ονείρου.

Διηγήματα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2008, 105 σελ.

Πηγές: Biblionet, Bookstars-Γιωγγαράς, Βεργίνα