Ηρώ Παλαιολόγου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ηρώ Παλαιολόγου γεννήθηκε στη Μυρσίνη Λεχαινών του νομού Ηλείας.
Από μικρή δούλεψε τη γη μαζί με την οικογένειά της. Έμαθε να είναι προσκυνήτρια της φύσης και να βρίσκει την ευτυχία στα απλά και στα καθημερινά της ζωής, που είναι τα πιο σημαντικά. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το πρώτο συγγραφικό της βήμα το έκανε με το έργο της “Ανεπίδοτα κατηγορώ”. Από το 2009 είναι μέλος του “Νέου Πνευματικού Κύκλου”, του Δήμου Καλλιθέας.
Υπήρξε μέλος της ΨΥΧ.Υ (Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας) του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων. Το 2018 ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Πρώτη” και συνεχίζει έως σήμερα να αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Πατρίς” του νομού Ηλείας και στις διαδικτυακές εφημερίδες Αυγή Πύργου και Skalistiri news.
Πεζογραφία
Ανεπίδοτα κατηγορώ (2016), Όστρια Βιβλίο
Μυσταγωγία στην αντικρινή όχθη (2020), 24 γράμματα

Μυσταγωγία στην αντικρινή όχθη – Ηρώ Παλαιολόγου

Α΄ – Β΄τόμος (φωτογραφικό υλικό)
(set 2 τόμων)


Για πρώτη φορά η ελληνική καθημερινότητα περνά μέσα από τα μάτια του αναγνώστη με ένα μαγικό χάδι και ζωντανεύει μνήμες και βιώματα. Ένα μεγάλο οδοιπορικό στην καθημερινή ζωή της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Σαν το γλυκό του κουταλιού, μια μαγική ιστορία εκτυλίσσεται μέσα από τη ζωή ενός χωριού, με τον παπά, τον δάσκαλο, τα παιδιά, τους χωριανούς, το κουτσομπολιό και τη βιοπάλη των ξωμάχων της δεκαετίας του 1960-1970.
Ένα αναδρομικό σεργιάνι στις γειτονιές του χθες, με την ντοπιολαλιά, με την ιστορία, με τις προλήψεις, τις δεισιδαιμονίες, τα ήθη και τα έθιμα, τα παιχνίδια στους δρόμους, τα τραγούδια και τους χορούς, την αγροτική ενασχόληση, την εφηβεία, τα πάρτι, με τις σχολικές αναμνήσεις και τις παραδόσεις, τότε που όλα αυτά ήταν οι κρίκοι της αλυσίδας που ένωνε τις ζωές μας.
Η πραγματικότητα με τη φαντασία, κεντημένος πίνακας στον τοίχο της καρδιάς και της μνήμης, μας ταξιδεύει στο μυρωδάτο άνθος των παιδικών μας χρόνων. Μας μεταφέρει στον κήπο του σπιτιού μας, να μυρίσουμε τα γονικά μυρολούλουδα! Να θυμηθούμε τους φίλους, τους συμμαθητές, τους γείτονες. Εκείνους που ζυμωθήκαμε μαζί τους, που μαλώσαμε, που αγαπήσαμε!
Μια νοσταλγική βαρκάδα αγάπης σε αλλοτινές θάλασσες, που θα σας συγκινήσει, θα σας κάνει να δακρύσετε, μα… και να γελάσετε πολύ, με την καρδιά σας!

Πεζογραφία, 24 γράμματα, 2020, 588 σελ.

Ανεπίδοτα κατηγορώ – Ηρώ Παλαιολόγου
Η καλουπωμένη σκέψη. Ο ωχαδελφισμός που σέρνει στο άρμα του την απραξία. Το λάδωμα που φέρνει σιωπή ιδιοτέλειας. Το τσιμέντο της αδιαφορίας που χτίζει κάστρα ασυνειδησίας. Τ’ αυτονόητα που έπαψαν να είναι αυτονόητα. Το λογικό αγκαλιά με το παράλογο. Τ’ ατιμώρητα πολιτικά εγκλήματα. Φαινομενικές αλήθειες που κρύβουν κάτω απ’ το χαλάκι τους μεγάλα ψέματα. Οι μάχες που χάνονται αμαχητί. Αυτοί που σταυρώνουν το μέλλον και τα εκπαιδευμένα στρατιωτάκια στην απραξία του καναπέ που μπεκροπίνουν αδιαφορία, στο προσωρινό καταγώγιο “όσα πάνε κι όσα έρθουν”. Οι φωτογράφοι και οι δημοσιογράφοι λένε: “Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις”. Χίλιες δυο σκέψεις μαζεμένες σε μια προσωπογραφία συνειδησιακή κι ατομική, προσπαθώ να τοποθετήσω μπροστά στον καθρέφτη της αλήθειας. Όσοι καταφέρουμε κι αντέξουμε να κοιτάξουμε μέσα εκεί, ίσως ανακαλύψουμε μια Αλλιώτιη Ιθάκη.

Πεζογραφία, Όστρια Βιβλίο, 2016, 142 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα, Όστρια Βιβλίο