Ηρώ Στεφάνου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ηρώ Στεφάνου γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από Έλληνες γονείς.
Μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Σαν φοιτήτρια εργάστηκε σε μεγάλη Ιδιωτική Επιχείρηση στην Αθήνα, στη Διεύθυνση Εξαγωγών. Μετέπειτα εργάστηκε σαν Τραπεζικός Υπάλληλος. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

Τύχη καλή και ευλογία – Ηρώ Στεφάνου
Πέτρογκραντ 1915. Ο Ανατόλ και η Κατρίνα Σιμεόνωφ, ένα νέο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα. Αφήνει πίσω γονείς, συγγενείς και φίλους. Με την αγωνία και τον φόβο του άγνωστου, καταφεύγει στην Οδησσό.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν τους αφήνει να στεριώσουν. Η δεύτερη φυγή θεωρείται επιβεβλημένη. Τούτη την φορά, προορισμός τους η Γαλλία.
Μετανάστες, ξένοι σε άγνωστο τόπο και διαφορετικό τρόπο ζωής, στην προσπάθειά τους να ριζώσουν, στην μικρή γωνιά που επέλεξαν να ζήσουν, αγωνίζονται και εργάζονται σκληρά, να αντιπαλέψουν τις δύσκολες συνθήκες.
Ο Αλιόσια, ξάδελφος του Ανατόλ και της Κατρίνα, ορκισμένος αγωνιστής από τα φοιτητικά του χρόνια, προσπαθεί να ισορροπήσει την σκληρότητα της αναπόφευκτης επανάστασης με την ανθρωπιά. Ο ίδιος, αργότερα, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, λίγα χρόνια μετά την επανάσταση. Θα συνεχίσει όμως την δράση του, στον εμφύλιο της Ισπανίας και μετά στην Γερμανική κατοχή.
Η μικρή Κατρίν, εγγονή της Κατρίνα Σιμεόνωφ, δοκιμάζεται σε τρυφερή ηλικία. Η Κατρίνα και όλη η οικογένεια στηρίζουν την μικρή να συνέλθει. Η δοκιμασία αυτή ατσαλώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της Κατρίν.
Η Βερονίκ, είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, όχι μόνον για τον Αλιόσια αλλά και όλης της οικογένειας Σιμεόνωφ. Στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικός καταλύτης στις σχέσεις μελών της οικογένειας και προσώπων, που οι συγκυρίες και πολλά απρόοπτα, φέρνουν αντιμέτωπους.
Στην Ελλάδα του 1974, η Μυρτώ, ένα άβγαλτο κοριτσόπουλο από την Κρήτη, με όνειρα και πολλές φιλοδοξίες, το σκάει από το μικρό χωριό της. Εγκαταλείπει την ασφάλεια και την αγάπη της οικογένειας, για να ακολουθήσει τον έρωτα της ζωής της, να κυνηγήσει το όνειρο…
Η ζωή, δεν αργεί να της δείξει το σκληρό της πρόσωπο.
Απρόβλεπτα γεγονότα φέρνουν κοντά την εγγονή της Κατρίνα, την Κατρίν με την Μυρτώ.
Ξετυλίγονται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων αλλά και ασυνήθιστων, όπως της Ζενεβιέβ και των δύο παιδιών της, ιστορίες ανθρωπιάς και περηφάνιας. Πώς δοκιμάζονται τα πιστεύω και οι φιλοδοξίες τους, πως δοκιμάζεται η αγάπη για την ζωή και το χρήμα, αλλά και η ίδια η αγάπη. Πως δοκιμάζεται ο έρωτας με την φιλία.
Παράλληλα, είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι, στις μνήμες, στα όνειρα και τα παραμύθια, στα χρώματα και τις γεύσεις. Ένα ταξίδι στην ίδια την ζωή…

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2016, 554 σελ.

Σπίτι με μυστικά – Ηρώ Στεφάνου
Μετά από άγρια καταιγίδα και θαλασσοταραχή δύο ημερών στα νερά της Σαμοθράκης, αρκετά μίλια από τις ακτές της, βρέθηκε καταμεσής της θάλασσας μέσα στη βάρκα του νεκρός ένας ψαράς, ο Μηνάς.
Πυροβολήθηκε στην πλάτη.
Ο Πανάγος, συγχωριανός του ψαρά, είχε κάποιες υποψίες για τον θάνατό του, αλλά δεν της αποκάλυψε στην αστυνομία. Μαζί με ένα στοιχείο που έπεσε στα χέρια του προσπαθεί με τη συνεργασία φίλου του να ξεδιαλύνουν τον φόνο, χωρίς να μπλέξουν τους ανθρώπους του νόμου.
Η ενέργειά τους αυτή έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Στο πλούσιο γωνιακό σπίτι, Πλάτωνος 12 και Αμαλίας, σε προάστιο της Αθήνας κοντά στην Πάρνηθα, μόνοι ένοικοι απέμειναν η γιαγιά και ο εγγονός της. Δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά συμβιώνουν πολιτισμένα σεβόμενοι ο ένας τα όρια του άλλου. Τίποτε δεν θα τάραζε αυτή την ισορροπία, αν τυχαία γεγονότα δεν έφερναν στην επιφάνεια τρομακτικά μυστικά. Θα φέρουν αλλαγές στη ζωή των δύο ενοίκων;
Τι θα επικρατήσει; Το αίσθημα του δικαίου ή οι δεσμοί αίματος;
Η μόνη σχέση της Θεανώς με το αρχοντικό είναι που το θαυμάζει από παιδί. Μαγεύεται από τον μεγάλο του κήπο και επιμένει να χαιρετάει τη γιαγιά που τη βλέπει από ψηλά, πίσω από το τζάμι της μπαλκονόπορτας του σπιτιού.

Αγνοεί τα φοβερά μυστικά του αρχοντικού. Όμως, άθελά της, κάτω από απρόβλεπτες συγκυρίες στη ζωή της, γίνεται το κλειδί, σε ανύποπτο χρόνο, για την επίλυση μιας υπόθεσης που ταλάνιζε χρόνια τις οικογένειες αθώων θυμάτων και την αστυνομία.

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2019, 512 σελ.

Μυθιστορήματα
Τύχη καλή και ευλογία (2016), Συμπαντικές Διαδρομές
Σπίτι με μυστικά (2019), Συμπαντικές Διαδρομές

Πηγές: Συμπαντικές Διαδρομές