Το χαμένο

Ηρώ Στεφάνου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ηρώ Στεφάνου γεννήθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν από Έλληνες γονείς.
Μεγάλωσε και σπούδασε στην Ελλάδα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στην ΑΣΣΟΕ. Ως φοιτήτρια εργάστηκε σε μεγάλη επιχείρηση στην Αθήνα, στη Δ/ση Εξαγωγών. Μετέπειτα εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος. Απέκτησε τρία παιδιά. Σήμερα είναι συνταξιούχος.
Μυθιστορήματα
Τύχη καλή και ευλογία (2016), Συμπαντικές Διαδρομές
Σπίτι με μυστικά (2019), Συμπαντικές Διαδρομές
Το χαμένο ακροκέραμο (2023), Εκδόσεις Πηγή

Παιδική λογοτεχνία
Τα παραμύθια της Ανούς (2021), Εκδόσεις iWrite

Το χαμένο ακροκέραμο – Ηρώ Στεφάνου

Το χαμένοΑν αφεθείς στη μοίρα, εκείνη θα σε οδηγήσει
κοντά σε αυτούς που σας συνδέουν οι πιο ισχυροί,
έστω και φαινομενικά ανύπαρκτοι, δεσμοί


Από τις έξι κεφαλές, µία είναι αυτή που θα σου πει αυτό που θες.
Κι αν νιώθεις τόσο τυχερός, τόλµα να µάθεις πού είναι ο θησαυρός!
Tρεις παράλληλες ιστορίες µε φαινοµενικά ασύνδετα στοιχεία συνθέτουν ένα περίπλοκο και ακανθώδες παζλ για πεπειραµένους λύτες. Πώς µια τυπογράφος στο Βερµόντ γίνεται σηµαντικός παράγοντας εξιχνίασης υποθέσεων στο πλευρό ενός αστυνοµικού επιθεωρητή; Με ποιο τρόπο συνδέεται ένας µεγάλος παράγοντας πολυεθνικής εταιρείας του Λονδίνου µε µια οικολόγο ακτιβίστρια; Ποιο είναι το σκοτεινό µυστικό που κρύβει το νέο σπίτι ενός νεαρού ζευγαριού στην ελληνική επαρχία; Στη σκέπη όλων των ιστοριών -και όχι µόνο- βρίσκεται ένα σκαλισµένο από τον καιρό ακροκέραµο και µια αιµατοβαµµένη ιστορία καλά κρυµµένη, ξεχασµένη από το βαρύ πέπλο του χρόνου.
Ένα συγκλονιστικό µυθιστόρηµα γύρω από ένα µυστηριώδες αντικείµενο, ένα ακροκέραµο, γεµάτο συγκίνηση και αµέτρητες ανατροπές, που θα σας µείνει αξέχαστο.

Μυθιστόρημα Μυστηρίου

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2023, 500 σελ.

Τα παραμύθια της Ανούς – Ηρώ Στεφάνου

Τα παραμύθια τηςΜια συλλογή με 8 αυτοτελείς ιστορίες


Η Ανούς, γιαγιά αρμένικης καταγωγής, συνήθιζε να κοιμίζει τη μικρή εγγονή της με παραμύθια που σκαρφιζόταν εκείνη τη στιγμή. Το ένα βράδυ διάλεγε να της διηγηθεί την ιστορία του Κανέλλου, του γάτου του σπιτιού, τη γνωριμία του με δύο σκιουράκια και την περιπέτειά του στο δάσος. Άλλο βράδυ την ιστορία της μικρής Μαριολής που βρήκε έναν ιδιαίτερο τρόπο να σώσει τα τρία πετειναράκια από την προδιαγεγραμμένη μοίρα τους. Πώς ένα νεαρό χταπόδι απέκτησε πολύχρωμα πόδια και έδωσε την αφορμή να ενώσει τους γειτόνους του να δώσουν ένα μάθημα σε αυτούς που δεν σέβονται το περιβάλλον τους. Για τον Φλίμπι, το σκανδαλιάρικο ξωτικό, που μετά από λάθη, έμαθε τελικά να χρησιμοποιεί το χιούμορ, την εξυπνάδα και την ενέργειά του για το καλό όλης της κοινότητας. Και κάθε βράδυ ακολουθούσαν και άλλες ιστορίες όπως της ασημόλευκης αλεπούς, της γερόντισσας και της κατσίκας, του θησαυρού του Αγά. Η φαντασία της γιαγιάς Ανούς πάντα αστείρευτη, έφτιαχνε μαγικούς κόσμους με εικόνες πλούσιες και διαλόγους ζωντανούς. Και η εγγονή της ταξίδευε με τον νου στους υπέροχους τόπους παρέα με τους ήρωες των παραμυθιών λίγο πριν την πάρει ο ύπνος ευτυχισμένη με ένα χαμόγελο.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις iWrite, 2021, 134 σελ.

Σπίτι με μυστικά – Ηρώ Στεφάνου
Μετά από άγρια καταιγίδα και θαλασσοταραχή δύο ημερών στα νερά της Σαμοθράκης, αρκετά μίλια από τις ακτές της, βρέθηκε καταμεσής της θάλασσας μέσα στη βάρκα του νεκρός ένας ψαράς, ο Μηνάς.
Πυροβολήθηκε στην πλάτη.
Ο Πανάγος, συγχωριανός του ψαρά, είχε κάποιες υποψίες για τον θάνατό του, αλλά δεν της αποκάλυψε στην αστυνομία. Μαζί με ένα στοιχείο που έπεσε στα χέρια του προσπαθεί με τη συνεργασία φίλου του να ξεδιαλύνουν τον φόνο, χωρίς να μπλέξουν τους ανθρώπους του νόμου.
Η ενέργειά τους αυτή έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Στο πλούσιο γωνιακό σπίτι, Πλάτωνος 12 και Αμαλίας, σε προάστιο της Αθήνας κοντά στην Πάρνηθα, μόνοι ένοικοι απέμειναν η γιαγιά και ο εγγονός της. Δεν έχουν τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους, αλλά συμβιώνουν πολιτισμένα σεβόμενοι ο ένας τα όρια του άλλου. Τίποτε δεν θα τάραζε αυτή την ισορροπία, αν τυχαία γεγονότα δεν έφερναν στην επιφάνεια τρομακτικά μυστικά. Θα φέρουν αλλαγές στη ζωή των δύο ενοίκων;
Τι θα επικρατήσει; Το αίσθημα του δικαίου ή οι δεσμοί αίματος;
Η μόνη σχέση της Θεανώς με το αρχοντικό είναι που το θαυμάζει από παιδί. Μαγεύεται από τον μεγάλο του κήπο και επιμένει να χαιρετάει τη γιαγιά που τη βλέπει από ψηλά, πίσω από το τζάμι της μπαλκονόπορτας του σπιτιού.

Αγνοεί τα φοβερά μυστικά του αρχοντικού. Όμως, άθελά της, κάτω από απρόβλεπτες συγκυρίες στη ζωή της, γίνεται το κλειδί, σε ανύποπτο χρόνο, για την επίλυση μιας υπόθεσης που ταλάνιζε χρόνια τις οικογένειες αθώων θυμάτων και την αστυνομία.

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2019, 512 σελ.

Τύχη καλή και ευλογία – Ηρώ Στεφάνου
Πέτρογκραντ 1915. Ο Ανατόλ και η Κατρίνα Σιμεόνωφ, ένα νέο ζευγάρι με δύο μικρά παιδιά, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα. Αφήνει πίσω γονείς, συγγενείς και φίλους. Με την αγωνία και τον φόβο του άγνωστου, καταφεύγει στην Οδησσό.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση δεν τους αφήνει να στεριώσουν. Η δεύτερη φυγή θεωρείται επιβεβλημένη. Τούτη την φορά, προορισμός τους η Γαλλία.
Μετανάστες, ξένοι σε άγνωστο τόπο και διαφορετικό τρόπο ζωής, στην προσπάθειά τους να ριζώσουν, στην μικρή γωνιά που επέλεξαν να ζήσουν, αγωνίζονται και εργάζονται σκληρά, να αντιπαλέψουν τις δύσκολες συνθήκες.
Ο Αλιόσια, ξάδελφος του Ανατόλ και της Κατρίνα, ορκισμένος αγωνιστής από τα φοιτητικά του χρόνια, προσπαθεί να ισορροπήσει την σκληρότητα της αναπόφευκτης επανάστασης με την ανθρωπιά. Ο ίδιος, αργότερα, αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του, λίγα χρόνια μετά την επανάσταση. Θα συνεχίσει όμως την δράση του, στον εμφύλιο της Ισπανίας και μετά στην Γερμανική κατοχή.
Η μικρή Κατρίν, εγγονή της Κατρίνα Σιμεόνωφ, δοκιμάζεται σε τρυφερή ηλικία. Η Κατρίνα και όλη η οικογένεια στηρίζουν την μικρή να συνέλθει. Η δοκιμασία αυτή ατσαλώνει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά της Κατρίν.
Η Βερονίκ, είναι ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, όχι μόνον για τον Αλιόσια αλλά και όλης της οικογένειας Σιμεόνωφ. Στην πορεία αποδεικνύεται σημαντικός καταλύτης στις σχέσεις μελών της οικογένειας και προσώπων, που οι συγκυρίες και πολλά απρόοπτα, φέρνουν αντιμέτωπους.
Στην Ελλάδα του 1974, η Μυρτώ, ένα άβγαλτο κοριτσόπουλο από την Κρήτη, με όνειρα και πολλές φιλοδοξίες, το σκάει από το μικρό χωριό της. Εγκαταλείπει την ασφάλεια και την αγάπη της οικογένειας, για να ακολουθήσει τον έρωτα της ζωής της, να κυνηγήσει το όνειρο…
Η ζωή, δεν αργεί να της δείξει το σκληρό της πρόσωπο.
Απρόβλεπτα γεγονότα φέρνουν κοντά την εγγονή της Κατρίνα, την Κατρίν με την Μυρτώ.
Ξετυλίγονται ιστορίες καθημερινών ανθρώπων αλλά και ασυνήθιστων, όπως της Ζενεβιέβ και των δύο παιδιών της, ιστορίες ανθρωπιάς και περηφάνιας. Πώς δοκιμάζονται τα πιστεύω και οι φιλοδοξίες τους, πως δοκιμάζεται η αγάπη για την ζωή και το χρήμα, αλλά και η ίδια η αγάπη. Πως δοκιμάζεται ο έρωτας με την φιλία.
Παράλληλα, είναι ένα νοσταλγικό ταξίδι, στις μνήμες, στα όνειρα και τα παραμύθια, στα χρώματα και τις γεύσεις. Ένα ταξίδι στην ίδια την ζωή…

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2016, 554 σελ.

Πηγές: Συμπαντικές Διαδρομές, Εκδόσεις iWrite, Εκδόσεις Πηγή