Ιρβινγκ Στόουν

Ιρβινγκ Στόουν (1903-1989)

Ξένοι λογοτέχνες
Ο Irving Stone γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1903 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και ήταν κάτοχος Master από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Stone έγινε γνωστός με τη δημοσίευση του βιβλίου Πάθος για Ζωή, τη γλαφυρή μυθιστορηματική βιογραφία του Βαν Γκογκ. Έχει κερδίσει, επίσης, την αναγνώριση ως ένας από τους πλέον έγκυρους βιογράφους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι βιογραφίες των Τζακ Λόντον (Ναύτης Καβαλάρης), Μιχαήλ Αγγέλου (Αγωνία και Έκσταση), Eugene V. Debs (Adversary in the House), Abraham Lincoln και Mary Todd (Love is Eternal), Καρόλου Δαρβίνου (The Origin) και Ερρίκου Σλήμαν (The Greek Treasure). Το 1959 τιμήθηκε με το Βραβείο Spur για το έργο του Men to Match My Mountains και ήταν επίτιμο μέλος της Λέσχης Συγγραφέων της Δυτικής Αμερικής. Πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1989, σε ηλικία 86 ετών.
Μυθιστορήματα
Πάθος για ζωή, Η ζωή του Βαν Γκογκ – Lust for Life (1934)
Adversary in the House (1947)
Clarence Darrow for the Defence (1949)
Immortal Wife (1950)
The Passionate Journey (1950)
The President’s Lady (1952)
Love Is Eternal (1955)
Αγωνία και έκσταση – The Agony and the Ecstasy (1961)
Those Who Love (1966)
The Passions of the Mind (1971)
The Greek Treasure (1975)
The Origin (1980)
Depths of Glory (1985)

Συλλογές
The Irving Stone Reader (1992)

Αφηγήσεις – Βιογραφίες – Δοκίμια
Ναύτης καβαλάρης – Sailor On Horseback (1938)
Earl Warren (1948)
Men to Match My Mountains (1956)
Dear Theo (1958)
Drawings of Michelangelo (1960)
They Also Ran (1966)
There Was Light (1970)
Mary Todd Lincoln, a Final Judgement? (1973)
From Mud-flat Cove to Gold to Statehood: California 1840-1850 (1999)

Πάθος για ζωή
Η ζωή του Βαν Γκογκ
Lust for Life
Ο Βικέντιος βαν Γκογκ -ένας εξαίρετος ζωγράφος, ένας φλογερός εραστής, ένας άνθρωπος που τον νόμιζαν για τρελό- μας αποκαλύπτεται μέσα από τη θαυμάσια πένα του Irving Stone. Στην κλασική αυτή μυθιστορηματική βιογραφία, που γράφτηκε από τον κορυφαίο του είδους και έλαβε θερμή υποδοχή από τους κριτικούς της λογοτεχνίας, ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της ζωής του: η ιστορία του τρικυμιώδους βίου του, του παράφορου έρωτά του, τόσο για τις γυναίκες της καλής κοινωνίας όσο και γι’ αυτές του περιθωρίου, και, κυρίως, τα έργα του για τα οποία, προτού αναγνωριστεί η μεγαλοφυΐα του, επικρίθηκε σκληρά. Ο αναγνώστης ακολουθεί την πορεία του σπουδαίου ζωγράφου από το Μπορινάζ και το Έττεν, στη Χάγη και το Νιουένεν, και φτάνει μαζί του μέχρι το Παρίσι, το Σαιν-Ρεμύ και την Ωβέρ. Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο βιβλίο που με τις γλαφυρές περιγραφές του κατορθώνει να μας εισαγάγει στο “βάσανο” της ύπαρξης του μεγάλου ζωγράφου, αφήνοντας μια αόριστη μελαγχολία στο τέλος κάθε σελίδας. Ένα βιβλίο που συνάρπασε γενιές ολόκληρες και υπόσχεται νέες συγκινήσεις στις γενιές του μέλλοντος!

Αγωνία και έκσταση
Το μυθιστόρημα της ζωής του Μιχαήλ Αγγελου
The Agony and the Ecstasy
Ο Irving Stone γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 1903 στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ και ήταν κάτοχος Master από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Stone έγινε γνωστός με τη δημοσίευση του βιβλίου Πάθος για Ζωή, τη γλαφυρή μυθιστορηματική βιογραφία του Βαν Γκογκ. Έχει κερδίσει, επίσης, την αναγνώριση ως ένας από τους πλέον έγκυρους βιογράφους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι βιογραφίες των Τζακ Λόντον (Ναύτης Καβαλάρης), Μιχαήλ Αγγέλου (Αγωνία και Έκσταση), Eugene V. Debs (Adversary in the House), Abraham Lincoln και Mary Todd (Love is Eternal), Καρόλου Δαρβίνου (The Origin) και Ερρίκου Σλήμαν (The Greek Treasure). Το 1959 τιμήθηκε με το Βραβείο Spur για το έργο του Men to Match My Mountains και ήταν επίτιμο μέλος της Λέσχης Συγγραφέων της Δυτικής Αμερικής. Πέθανε στις 26 Αυγούστου του 1989, σε ηλικία 86 ετών.

Ναύτης καβαλάρης
Η ζωή του Τζακ Λόντον
Sailor On Horseback
Δέξου με όπως είμαι – ένας φευγαλέος επισκέπτης, ένα διαβατάρικο πουλί, που στάθηκε για μια στιγμούλα πάνω απ’ τη ζωή σου, χτυπώντας τα θαλασσοδαρμένα του φτερά, ένα πουλί συνηθισμένο στις κακουχίες, συνηθισμένο σε απέραντες και αχανείς εκτάσεις, που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στις βολές μιας ύπαρξης με σύνορα και όρους.
Όταν σαράντα χρόνων, έβαλε τέλος στη ζωή του, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς -διαβάζοντας τούτη ‘δω τη βιογραφία του Τζακ Λόντον- ότι δεν υπήρχε τίποτ’ άλλο για να ζήσει, για να νιώσει.
Στα δεκατρία του χρόνια τον είχαν μάθει κιόλας οι ντόκοι του λιμανιού σαν το μικρό θαλασσόλυκο του Κόλπου
του Σαν Φραντσίσκο.
Πειρατής στα δεκαπέντε του, μαζί μ’ όλο το κατακάθι του λιμανιού. Στα δεκαεφτά του πέρασε τη Χρυσή Πύλη κι ανοίχτηκε στον Ειρηνικό μαζί με τους σκληροτράχηλους ναυτικούς των φαλαινοθηρικών. Στα είκοσί του χρυσοθήρας στο Κλοντάικ με όλους τους ριψοκίνδυνους της εποχής του… Και μετά σε θάλασσες που δεν είδαν ποτέ πριν καράβι κι άνθρωπο..
Λες πως τα έργα του δεν είναι μυθιστορήματα, είναι η ίδια του η ζωή, κι απ’ την άλλη, η ζωή του μοιάζει τόσο με θρύλο, με μυθιστόρημα…
Διάσημος συγγραφέας στα εικοσιοχτώ, στα τριάντα του… ως το θάνατό του.
Μέσα σε είκοσι χρόνια έγραψε πενήντα βιβλία -ένας ταραγμένος, ορμητικός, θορυβώδης, αυτοβιογραφικός ποταμός.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γκοβόστη, Ίκαρος