Τζακ Λόντον

Τζακ Λόντον (1876-1916)

Ξένοι λογοτέχνες
O Jack London γεννήθηκε το 1876 στο Σαν Φρανσίσκο, εξώγαμο τέκνο της Φλώρας Γουέλμαν και ενός περιπλανώμενου αστρολόγου, του Γουίλιαμ Χένρυ Τσέηνυ. Την ίδια χρονιά, η μητέρα του παντρεύτηκε τον Τζων Λόντον, χήρο με δύο κόρες, που έδωσε στο εξώγαμο αγόρι το επώνυμό του και το όνομα Τζων Γκρίφιθ. Το 1891 ο Τζακ Λόντον άφησε το σχολείο και έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο, το 1892 υπηρέτησε αξιωματικός στην ακτοφυλακή του Σαν Φρανσίσκο, και το 1893, έπειτα από έξι μήνες ταξίδι στον Ειρηνικό με τη σκούνα Σόφι Σάδερλαντ, κέρδισε το πρώτο βραβείο μιας τοπικής εφημερίδας “για το καλύτερο περιγραφικό άρθρο” με θέμα έναν τυφώνα στις ακτές της Ιαπωνίας. Το 1895 επιστρέφει στο σχολείο, και το 1896 μπαίνει στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, όπου μένει μόνο ένα εξάμηνο. Τα δύο επόμενα χρόνια τον βρίσκουν στην Αλάσκα, απ’ όπου αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με το γράψιμο. Το 1902 περνά από το Λονδίνο, αλλά το 1904 τον βρίσκει στις θάλασσες της Κορέας και της Ιαπωνίας, ανταποκριτή του ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Λίγο αργότερα (1906) θα γίνει ανταποκριτής ενός άλλου συγκλονιστικού γεγονότος: του σεισμού που ισοπεδώνει το Σαν Φρανσίσκο. Τα επόμενα χρόνια περνούν με γράψιμο και ταξίδια στη Χαβάη, στην αποικία των λεπρών του Μολοκάι, στην Ταϊτή, στα νησιά Φίτζι, αλλά και στη Βόρειο Καλιφόρνια, πάνω σε άμαξα με τέσσερα άλογα. Όλα τα σπουδαία έργα του γεννιούνται καθ’ οδόν, μαζί με πολύ ποτό και τροπικές αρρώστιες, ώσπου το 1916 πεθαίνει από ουραιμία, σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση της εποχής, ενώ η εκδοχή της αυτοκτονίας ανακινείται είκοσι δύο χρόνια αργότερα από τον Ίρβινγκ Στόουν. Λίγο πριν την ίδια χρονιά, έχει παραιτηθεί από το Σοσιαλιστιικό Κόμμα “επειδή έχει πια χάσει την αγωνιστική του φλόγα και δεν ασχολείται διόλου με την πάλη των τάξεων”.

Το κάλεσμα της άγριας φύσης
The Call of the Wild
Αμέριμνος ζούσε ο Μπακ, το μεγαλόσωμο λυκόσκυλο, σ’ ένα κτήμα στην Καλιφόρνια, ως τη στιγμή που τον πήραν με τη βία από το αφεντικό του, για να τον μεταφέρουν στον αρκτικό Βορρά και να τον ζέψουν στο έλκηθρο. Εκεί θα γνωρίσει τον νόμο του ματσουκιού και του σκυλόδοντου, τον μόχθο του έλκηθρου, και σιγά σιγά θα ξυπνήσει μέσα του η πρωτόγονη ζωική δύναμη, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή του. Και τότε η φωνή της ράτσας του, το κάλεσμα της άγριας φύσης, μυστηριακό, τυραννικό και προστακτικό, από τα βάθη του δάσους, θ’ αρχίσει ν’ ακούγεται πιο ελκυστικό παρά ποτέ. Ένα κάλεσμα που δεν μπορεί ούτε να το αγνοήσει ούτε να το αρνηθεί. Με το Κάλεσμα της άγριας φύσης, ο Τζακ Λόντον φτάνει στο αποκορύφωμα της περιγραφικής του δύναμης και της περίτεχνης πλοκής.

Με τους πειρατές του Αγίου Φραγκίσκου
The Cruise of the Dazzler
Εμπνευσμένο από την πολυτάραχη παιδική ηλικία του ίδιου του Τζακ Λόντον, που γνώρισε τη δυστυχία, την καταπίεση και τον κόσμο των παρανόμων στο βυθό της κοινωνίας του Αγίου Φραγκίσκου όπου μεγάλωσε, το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πραγματικά διαμάντια της τόσο εκτεταμένης συγγραφικής παραγωγής του προοδευτικού αυτού Αμερικανού συγγραφέα.
Πρόκειται για την τετραήμερη περιπέτεια ενός πλου-σιόπαιδου, που το σκάει από το σπίτι του για να “πάει στη θάλασσα” και συναντά τον άπονο κόσμο των “Πειρατών του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου”, των απόβλητων της κοινωνίας, εκείνων που ζουν τη σκληρή ζωή όσων δεν προστατεύονται από τα προνόμια του πλούτου και της άρχουσας τάξης. Με το βιβλίο του αυτό ο Λόντον προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τις παιδικές συνειδήσεις στα προβλήματα της κοινωνικής αδικίας.

Η κόρη του χιονιού
A Daughter of the Snows
Πρόκειται για το ωραιότερο ερωτικό μυθιστόρημα του Τζακ Λόντον, πλαισιωμένο με όλες τις τρομακτικές περιπέτειες που ο συγγραφέας έζησε ως χρυσοθήρας στην Αλάσκα, κάτω από αβάσταχτες καιρικές συνθήκες. Η Φρόνα, η ηρωίδα, παρασύρεται από έναν δειλό γυναικοκατακτητή, στο τέλος όμως θα θριαμβεύσει κάποιος άλλος, γενναίος και ενάρετος. Η πλοκή είναι εξαιρετική και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Στο βιβλίο επίσης παρελαύνουν όλοι εκείνοι οι αξέχαστοι τύποι της παλιάς ηρωικής και ρομαντικής Αμερικής.

Ο θαλασσόλυκος
The Sea-Wolf
“Αυτό το καταπληκτικό δημιούργημα, ο Βολφ Λάρσεν, το λαξεμένο και συνθεμένο μ’ αυτόν τον τρόπο, αρκεί για να δικαιώσει μια ολόκληρη ζωή”, έγραφε ο Ambrose Bierce για έναν από τους σημαντικότερους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες του Τζακ Λόντον, τον αλησμόνητο πρωταγωνιστή του “Θαλασσόλυκου”. Ο Λάρσεν, δυνατός, ανελέητος και άφοβος, είναι και το πρότυπο του βάναυσου ατομικισμού, ένας άντρας που αρνείται κάθε πολιτιστική αρετή. Ο Franklin Walker θεωρεί τον “Θαλασσόλυκο” ως ένα από τα σημαντικότερα θαλασσινά μυθιστορήματα της σύγχρονης εποχής.

Ο πυγμάχος
The Game
Γοητευμένος από τα χρήματα και τη δόξα που του αποφέρει η πυγμαχία, ο νεαρός Τζο ονειρεύεται να γίνει πρωταθλητής σ’ αυτό το τραχύ και βάρβαρο -στις αρχές του αιώνα μας- άθλημα.
Η γυναίκα του, η τρυφερή και αισθαντική Γενεβιέβη κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποτρέψει, αλλά οι συνεχείς επιτυχίες του Τζο της αφαιρούν τα επιχειρήματά της.
Όμως στη διάρκεια ενός κρίσιμου αγώνα η Γενεβιέβη θα δικαιωθεί με τον πιο τραγικό τρόπο.

Ο Ασπροδόντης
White Fang
“Ο Ασπροδόντης” είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που αφηγείται τις περιπέτειες ενός μικρού λυκόσκυλου στα παγωμένα δάση του Καναδά. Εκεί η ζωή είναι σκληρή και το λυκόπουλο γρήγορα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την άγρια φύση και τους κινδύνους που καραδοκούν σε κάθε του βήμα. Η απρόσμενη συνάντησή του με τους ανθρώπους θα το οδηγήσει κοντά τους, για να βρει προστασία, ζεστασιά και τροφή. Όμως ο Ασπροδόντης θα υποφέρει πολύ όταν βρεθεί στα χέρια βάναυσων ανθρώπων που θα τον βάλουν να σέρνει έλκηθρα και να μάχεται με σκύλους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Θα καταφέρει το άγριο και μοναχικό ζώο να εξημερωθεί κοντά σε εκείνους που θα του δείξουν αγάπη και τρυφερότητα;
“Ο Ασπροδόντης” είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια, ένα πολύ συγκινητικό βιβλίο. Γραμμένο κατά ένα μεγάλο μέρος από τη σκοπιά του μικρού λύκου, δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα βλέπουν την άγρια φύση, αλλά και τους ανθρώπους.

Πριν από τον Αδάμ
Before Adam
Ένας νεαρός άντρας στη σύγχρονη Αμερική είναι τρομοκρατημένος από οράματα μιας προγενέστερης, πρωτόγονης ζωής. Έχει συνειδητοποιήσει ότι, γεφυρώνοντας το τεράστιο χάσμα χιλιάδων αιώνων, στη συνείδησή του επιβιώνει ο Μεγαλοδόντης, ένας προγονός του που έζησε στην αυγή της ανθρωπότητας. Το “Πριν από τον Αδάμ” είναι ένα αξιόλογο, προκλητικό παραμύθι, που έφερε στο φως τη θεωρία της εξέλιξης στις αρχές του 20ού αιώνα κι από τότε αποτελεί ορόσημο στις ιστορίες φαντασίας. Ο Μεγαλοδόντης έζησε στην Αφρική την εποχή της Πλειστοκαίνου, όταν ο κόσμος συγκλονιζόταν από τη σύγκρουση ανάμεσα στους “Ανθρώπους” που βρίσκονταν στη διαδικασία να γίνουν άνθρωποι και στους “Ανθρώπους της Φωτιάς”. Ο Τζακ Λόντον ζωγραφίζει ένα μαγευτικό και σκοτεινό πορτρέτο του πώς οι μακρινοί μας πρόγονοι αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.

Το σιδερένιο τακούνι ή Η σιδερένια φτέρνα
The Iron Heel
Το “Σιδερένιο τακούνι” είναι το σκληρό όνομα που δίνει ο Τζακ Λόντον στην Πλουτοκρατία. Το βιβλίο του με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το 1907 και μας περιγράφει τον πόλεμο που θα ξεσπάσει μια μέρα -αν οι κακές μοίρες το επιτρέψουν- ανάμεσα στην Πλουτοκρατία και το Λαό. Αλίμονο! Ο Τζακ Λόντον είχε εκείνη την ιδιαίτερη μεγαλοφυΐα που προβλέπει όσα ο όχλος δεν μπορεί να διακρίνει και κατείχε μια ειδική γνώση που του επέτρεπε να προαισθάνεται το μέλλον. Προέβλεψε τα γεγονότα εκείνα που εκτυλίσσονται τώρα μπροστά στα μάτια μας. Το τρομερό δράμα που μας παρουσιάζει τόσο ζωντανά το “Σιδερένιο Τακούνι” δεν ξέσπασε ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα εκπληρωθεί η φοβερή προφητεία του Αμερικανού μαρξιστή. (Ανατόλ Φρανς)
Τίποτα δεν είναι πιο εκπληκτικό στο έργο του Τζακ Λόντον από την αληθινά προφητική πρόβλεψη για τις μεθόδους που το Σιδερένιο Τακούνι θα χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει την κυριαρχία του πάνω στην συντετριμμένη ανθρωπότητα. Ο Λόντον είναι τελείως απελευθερωμένος από ρεφορμιστικές και πασιφιστικές αυταπάτες. Από τον καμβά του για το μέλλον απουσιάζουν εντελώς η δημοκρατία και η ειρηνική πρόοδος. Πάνω από τη μάζα των αποκλήρων υψώνονται οι κάστες της εργατικής αριστοκρατίας, του πραιτωριανού στρατού, της παντοδύναμης αστυνομοκρατίας και, το επιστέγασμα όλων αυτών, η ολιγαρχία του πλούτου. Όταν διαβάζει κάνεις αυτές τις γραμμές, δεν πιστεύει στα μάτια του: είναι ένας πίνακας του φασισμού, της οικονομίας του, της κυβερνητικής πρακτικής του και της πολιτικής ψυχολογίας του.
Το κεφάλαιο “Το θεριό της αβύσσου ουρλιάζει” είναι αναμφισβήτητα ο πυρήνας του βιβλίου. Όταν εκδόθηκε το μυθιστόρημα, το αποκαλυπτικό αυτό κεφάλαιο πρέπει να θεωρήθηκε το άκρον άωτον της υπερβολής. Όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία. Κι όμως η τελευταία λέξη της πάλης των τάξεων δεν είχε ειπωθεί ακόμη: “To θεριό της αβύσσου” είναι ο λαός που έχει φτάσει στο έσχατο όριο της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της εξαθλίωσης. Και δε θα ήταν συνετό να κατηγορήσουμε τον γράφοντα για πεσιμισμό! Όχι, ο Λόντον είναι αισιόδοξος, αλλά η αισιοδοξία του χαρακτηρίζεται από οξυδέρκεια και διορατικότητα. “Να σε ποια άβυσσο θα μας γκρεμίσει η μπουρζουαζία αν δεν τη συνεφέρετε” – έτσι σκεφτόταν, κι αυτή η σκέψη σήμερα ηχεί ασύγκριτα πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή απ’ ό,τι πριν από τριάντα τόσα χρόνια. (Απόσπασμα από επιστολή του Λέοντα Τρότσκι προς την Τζόαν Λόντον)

Μάρτιν Ήντεν
Martin Eden
Ο Μάρτιν Ήντεν, ένας αγράμματος νεαρός από το Σαν Φραντσίσκο, θέτει ως στόχο του την πνευματική και κοινωνική του άνοδο. Μαθαίνει πώς να γκρεμίζει τα εμπόδια που υψώνονται μπροστά του· υπόδειγμα αγωνιστικότητας, θέλησης για επιτυχία και επιμονής, αντέχει ακόμα και την έλλειψη πίστης που είναι η αγαπημένη του εκφράζει για το ταλέντο και τις δυνατότητές του. κερδίζει το στοίχημα και κατακτά το στόχο του. Όμως, στο αποκορύφωμα της συγγραφικής του δόξας γκρεμίζεται. Γιατί; …

Το φλογερό φως της ημέρας
Burning Daylight
Ατρόμητος χρυσοθήρας και σκληρός μαχητής ο Ελάμ Χάρνις κερδίζει μια ολόκληρη περιουσία στην Αλάσκα και κατεβαίνει στον Άγιο Φραγκίσκο, όπου μπλέκεται στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων.
Προχωρώντας από επιτυχία σε επιτυχία εξελίσσεται σε οικονομικό μεγιστάνα, ως τη στιγμή που ο ερωτάς του για μια γυναίκα τον κάνει να συνειδητοποιήσει την καταστροφική επίδραση που ‘χει επάνω του το χρήμα και τον οδηγεί σε μια αναθεώρηση της ζωής του και των αξιών του.

Η κοιλάδα του φεγγαριού
The Valley of the Moon
Ο Μπίλυ και η Σάξον είναι ένα ζευγάρι που πασκίζει -όπως όλοι μας- ν’ ανακαλύψει τη δική του Εδέμ.
Παγιδευμένοι στο βιομηχανικό γκέτο της απάνθρωπης μεγαλούπολης και κυνηγημένοι από τον εφιάλτη της ανεργίας και του αβέβαιου μεροκάματου, θα γνωρίσουν την κοινωνική αδικία, την αναλγησία των αφεντικών και θα βρεθούν μες στη δίνη των απεργιακών κινητοποιήσεων του νεογέννητου εργατικού κινήματος.
Στο μεγάλο αυτό λυρικό μυθιστόρημα, όπου οι δυο ήρωες επιστρέφουν στη φύση για να βρουν το ιδανικό αραξοβόλι, εξυμνείται η φυσική ζωή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταγγέλλεται η καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Ο ταξιδιώτης τ’ ουρανού
The Star Rover
Με βάση τις εμπειρίες του Εντ Μορέλ, όπως τις διηγήθηκε ο ίδιος ο ληστής της Άγριας Δύσης στις αρχές του αιώνα μας, ο Τζακ Λόντον δημιούργησε το γοητευτικό αυτό μυθιστόρημα.
Ο Μορέλ είχε επικηρυχθεί και καταδιωχθεί άγρια, για τις επιθέσεις του σε τρένα της Σάουθερν Πασίφικ. Τον έπιασαν και καταδικάστηκε ισόβια, δικιμάζοντας στη φυλακή τη βάναυση σκληρότητα ενός μεσαιωνικού πειθαρχικού συστήματος.
Ο Τζακ Λόντον γνώρισε και έκανε φίλο του τον άνθρωπο που κατάφερε να επιζήσει μέσα στις φριχτές φυλακές εφαρμόζοντας την αυτοΰπνωση και την αστρική προβολή, ώσπου του δόθηκε χάρη και αφέθηκε ελεύθερος.

Η μικρή κυρία του μεγάλου σπιτιού
The Little Lady of the Big House
Δυναμικός, ατρόμητος, φιλόδοξος και ανικανοποίητος ο Ντικ Φόρεστ, έπειτα από πολύχρονη περιπλάνηση γυρίζει στην Καλιφόρνια, όπου μέσα σε λίγο καιρό κατορθώνει να γίνει ο πάμπλουτος “ηγεμόνας” της περιοχής. Το καμάρι του είναι η γυναίκα του, η πανέμορφη Πόλα, “η μοναδική γυναίκα στον κόσμο”.
Η τύχη όμως θα παίξει ένα πολύ άσχημο παιχνίδι στον Ντικ. Ο Έρωτας “που αφήνει τα χνάρια του στους λόφους” θα γίνει η αιτία να γκρεμιστεί όλη η ευτυχία του αφήνοντας αιμάσσουσες πληγές στην καρδιά του. Κι εκεί που θεωρούσε τον εαυτό του απρόσβλητο, κατρακυλάει σε απύθμενο χάος, παρασύροντας την υπεροψία του και συντρίβοντας την αστραφτερή εικόνα του εαυτού του.
“Είμαι πολύ περήφανος για τη ‘Μικρή Κυρία του Μεγάλου Σπιτιού’, έγραφε ο Τζακ Λόντον. “Είναι ένα μυθιστόρημα εντελώς καινούριο και διαφορετικό απ’ ό,τι έχω γράψει ως τώρα…”

Τζέρι: Από τα νησιά του Σολομώντα
Jerry of the Islands
Στα άγρια εξωτικά νησιά του Αρχιπελάγους του Σολομώντα τοποθετεί ο Τζακ Λόντον την υπόθεση του λαμπρού αυτού μυθιστορήματος.
Ήρωάς του ένα ιρλανδικό τεριέ που δοκιμάζει τη μια απρόσμενη περιπέτεια μετά την άλλη καθώς στη ζωή του η αγάπη διαδέχεται το μίσος, περνάει από τα χέρια των λευκών στα χέρια των ανθρωποφάγων, δοκιμάζει τη συμπόνια και την καταφρόνηση, τη λύπηση και την απονιά και με νοημοσύνη αφύσικη για ένα σκυλί τα καταφέρνει εκεί όπου η ανθρώπινη ικανότητα είναι ανήμπορη να επέμβει.
Σε όλη όμως την ιστορία αυτή είναι έκδηλη η προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σ’ ένα περιβάλλον εχθρικό, ιδιόρρυθμο και τυραννικό όπου η πανουργία νικάει το θάρρος, η μοιρολατρεία εξατμίζει κάθε προσωπική ανδρεία και στην ανθρώπινη πάλη για τη ζωή κρύβεται ένα παρελθόν σημαδεμένο από πληγές ακόμα ανοιχτές που κάνουν το θάνατο τη ζητούμενη λύτρωση.

Μάικελ, το αδέρφι του Τζέρι ή Μάικελ, το σκυλί του τσίρκου
Michael, Brother of Jerry
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά και συγκινητικά μυθιστορήματα του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα.
Ο Τζακ Λόντον, με αφορμή την παθολογική αφοσίωση ενός σκυλιού στον αφέντη του και την αγάπη του ανθρώπου για το έξυπνο ζωντανό του, σκιαγραφεί σε βάθος πρόσωπα και κοινωνικές καταστάσεις, αναλύει χαρακτήρες, κάνει οξείες ψυχολογικές παρατηρήσεις, ζωγραφίζει με το χρωστήρα ικανότατου ζωγράφου σκηνές από τη ζωή ανθρώπων και ζώων στο τσίρκο, ξεσκεπάζοντας συγχρόνως τις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εκγυμναοτές άγριων θηρίων, προκειμένου να κάνουν αυτά τα ζώα άβουλα όντα στα δικά τους χέρια.
Πηγαία δημιουργική ορμή, αυθόρμητο ανάβλυσμα, ποίηση και φαντασία και προπαντός ανθρωπιά – να με λίγα λόγια ό,τι χαρακτηρίζει το αριστούργημα τούτο του Τζακ Λόντον.

Γραφείο Δολοφονιών Ε.Π.Ε.
The Assassination Bureau, Ltd
Το Γραφείο Δολοφονιών σκοτώνει άτομα για το χρήμα. Οι φόνοι όμως έχουν και κοινωνικά αίτια. Αποφασισμένος να εξοντώνει μονάχα εχθρούς της κοινωνίας, ο αρχηγός του Γραφείου Ιβάν Ντραγκομίλοφ αποφασίζει αν ο κάθε φόνος είναι δικαιωμένος ή όχι. Αλλά μια μέρα ο Ντραγκομίλοφ δέχεται να εκτελέσει ένα συμβόλαιο δίχως να γνωρίζει το όνομα του θύματος -και το άτομο που προορίζεται να πεθάνει, αποδεικνύεται πως είναι αυτός ο ίδιος… Ημιτελής, όταν πέθανε ο Τζακ Λόντον, η συναρπαστική αυτή νουβέλλα συμπληρώθηκε από τον Ρόμπερτ Λ. Φις με τόσο επιτυχημένο τρόπο, που ο αναγνώστης δύσκολα μπορεί να βρει εκείνο το σημείο όπου σταματά ο ένας συγγραφέας και αρχίζει ο άλλος. Ένα βιβλίο που ξεπερνά τα όρια του αστυνομικού θρίλερ και θεωρείται ισάξιο με τα άλλα αριστουργήματα του Τζακ Λόντον.

Ολόχρυσο φαράγγι
All Gold Canyon
Ήταν η πράσινη καρδιά του φαραγγιού, εκεί όπου τα τοιχώματα ξέφευγαν από το αυστηρό σχέδιο και λόξευαν προς τα πίσω για να μαλακώσουν την τραχύτητα των γραμμών τους, φτιάχνοντας μια μικρή προφυλαγμένη κόχη, που τη γέμιζαν ξέχειλα με γλύκα και στρογγυλάδα κι απαλότητα. Εδώ τα πάντα ηρεμούσαν. Ως και το στενό ποταμάκι σταματούσε την πολυθόρυβη κατεβασιά του όσο χρειαζόταν για να σχηματίσει μιαν ήσυχη λιμνούλα. Με τα πόδια μέχρι τα γόνατα μέσα στο νερό, με γερμένο το κεφάλι και μισόκλειστα μάτια, ένα πυρρόξανθο ελάφι με πολύκλαδα κέρατα λαγοκοιμόταν…

Ο γιος του λύκου: Ιστορίες από το Βορρά
The Son of the Wolf
H ανακάλυψη χρυσού στην Αλάσκα προσείλκυσε χιλιάδες ανθρώπους, που έσπευσαν να βελτιώσουν τη ζωή τους ριψοκινδυνεύοντας στον αφιλόξενο αρκτικό βορρά. Μεταξύ αυτών και ο Τζακ Λόντον, ο οποίος έμεινε εκεί περίπου δύο χρόνια. Επιστρέφοντας πήρε μαζί του πολλές εμπειρίες και διδάγματα που τον ώθησαν να γράψει αυτό το βιβλίο.
Πρόκειται για μια συλλογή από ιστορίες οι οποίες δείχνουν πώς οι ακραίες συνθήκες φανερώνουν τον ενδόμυχο κόσμο του ανθρώπου. Η αλληλεγγύη, η αυτοθυσία, η γενναιότητα από τη μια, και ο εγωκεντρισμός, η ζήλια, η σκληρότητα από την άλλη, έρχονται στο φως με τον πιο πρόδηλο τρόπο όταν φτάνει κανείς στα όριά του. Είναι τότε που φεύγει το επίχρισμα του δυτικού πολιτισμού και μένει ο άνθρωπος γυμνός, με τα πραγματικά του κίνητρα και τα αρχέγονα ένστικτά του.

Αγάπη για τη ζωή και άλλες ιστορίες
Love of Life & other stories
Λάτρης της φύσης ο συγγραφέας, μας δίνει με τη γεμάτη ζωντάνια περιγραφή του ιστορίες και σκηνές από τη μεγάλη περιπέτεια που είναι η ζωή στο Μεγάλο Βορρά. Κλασικός στο είδος του, βαθιά φιλοσοφημένος, χωρίς ν’ αποφεύγει μια κάποια σκληρότητα, μας δείχνει τον αγώνα του ανθρώπου να υποτάξει τη φύση και την αντίσταση των νόμων της φύσης, που συχνά λειτουργούν σαν νέμεση πάνω στον υπερφίαλο ανθρώπινο εγωισμό.

Πειρατικές ιστορίες
South Sea Tales
Η αγάπη του Λόντον για την περιπέτεια έσπρωξε την περιέργειά του στο να γνωρίσει και τον υπόκοσμο. Από κει και πέρα οι αφορμές και τα ερεθίσματα ήταν πολλά και η συγγραφική του δεξιοτεχνία τα αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας μια σειρά διηγήματα με λαθρεμπόρους, θαλασσόλυκους και τυχοδιώκτες. Με τη γλαφυρή του γλώσσα γεμάτη με ναυτική ορολογία και ιδιότυπες λέξεις, με μια σπάνια περιγραφική ικανότητα κι αφηγηματική δύναμη, χτίζει ιστορίες που ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους, γεμάτες εικόνες και γεγονότα ενός κόσμου που, αν και χτεσινός, υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Όταν ο θεός γελά και άλλες ιστορίες
When God Laughs and other stories
“Καλύτερα να είµαι στάχτη παρά σκόνη!
Καλύτερα η σπίθα µου να γίνει φλογερή φωτιά
παρά να τήνε πνίξει το σαράκι.
Καλύτερα να είµαι ένας θεσπέσιος διάττων,
το κάθε άτοµό µου να λάµπει θαυµαστά,
παρά ένας κοιµισµένος, αιώνιος πλανήτης.
Σκοπός του ανθρώπου είναι να ζει, όχι να υπάρχει.
Δεν θα χάσω τις µέρες µου πασχίζοντας για να τις παρατείνω.
Το χρόνο µου εγώ θα τον αναλώσω”.
Jack London
Η συλλογή διηγημάτων “Όταν ο Θεός γελά” εκδόθηκε το 1911 και αποτελείται από 11 σκληρές και ενίοτε ακραίες ιστορίες, γραμμένες την περίοδο της συγγραφικής ωριμότητας και καταξίωσης του Jack London. Ιστορίες που αποτυπώνουν όλο το πλατύ φάσμα των ενδιαφερόντων του συγγραφέα: Την αλλοτρίωση στις ανθρώπινες σχέσεις που φέρνει η αυγή της μοντέρνας εποχής, τη συντριβή της ανθρώπινης υπόστασης κάτω απ’ τον ζυγό της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και την πίστη του στα σοσιαλιστικά ιδανικά και στην εργατική χειραφέτηση.
Στο επίκεντρο αυτών των ιστοριών είναι ένα μωσαϊκό ανθρώπων που γεννήθηκαν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν οι ίδιοι τη ζωή τους: εργάτες, άνεργοι, παράνομοι, μικροεγκληματίες, βαριά άρρωστοι. Κοινός τόπος όλων είναι οι απέλπιδες προσπάθειές τους ενάντια στη διαφαινόμενη τραγική τους μοίρα.
Πρόκειται για 11 διηγήματα αντάξια της πένας ενός μεγάλου συγγραφέα που καταδεικνύουν τη βαθύτερη φιλοσοφία του και είναι προορισμένα να διαβάζονται σε δύσκολες εποχές…

Ο γιός του ήλιου ή Οι περιπέτειες του πλοιάρχου Γκρηφ
A Son of the Sun or The adventures of captain Greef
Ένα ταξίδι στον Νότιο Ειρηνικό στα νησιά του Σολομώντα, στην Ταϊτή, στην Σαμόα, τη Νέα Γουϊνέα, πιο βόρεια από τον Ισημερινό, στις Τουαμότους, στις Γαλλικές Μαρκέζες…
Οδηγός μας στις επικίνδυνες θάλασσες και στους καταστροφικούς τυφώνες, ο “γιος του Ήλιου”, ένας γαλανομάτης άντρας, με χρώμα μελαμψό απ’ τον ήλιο της Πολυνησίας, με κοφτερό μυαλό, επιχειρηματικό δαιμόνιο και άριστη γνώση της θάλασσας.
Αυτό το ταξίδι έχει χρώματα και μυρωδιές πολυποίκιλες, εικόνες μελαγχολικές, χαρούμενες, άγριες αλλά και αιματοβαμμένες.
Αδίσταχτοι τυχοδιώκτες, φονιάδες από όλες τις φυλές του κόσμου, άντρες θαλασσινοί, σκληροί, αλκοολικοί, δειλοί και γενναίοι, παράτολμοι και συνετοί, ιθαγενείς των μαγευτικών νησιών, κανίβαλλοι, γραφικοί βασιλιάδες και βασίλισσες, περιστοιχίζουν τον “ηλιογέννητο”.
Ανάμεσα σε όλο αυτό το πλήθος αυτός που ξεχωρίζει είναι ο πλοίαρχος Ντέιβιντ Γκριφ, ο “ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ”.

Ιστορίες φαντασίας
Selected SF and Fantasy Stories
Ως συγγραφέας, ο Τζακ Λόντον είναι πιο γνωστός για τις ιστορίες του που διαδραματίζονται στο μακρινό Βορρά και τοποθετούνται γύρω στα 1897, τότε που οι χρυσοθήρες κατέκλυζαν το Κλόνταϊκ. Όμως ο Τζακ Λόντον από πολύ νέος ενδιαφέρθηκε και για την επιστημονική φαντασία. Οι Ιστορίες φαντασίας είναι η πρώτη ανθολογία με ιστορίες φαντασίας, επιστημονικής και μη, του Τζακ Λόντον. Οι ιστορίες αυτές ξεκινούν απ’ τους ανθρώπους των σπηλαίων και καταλήγουν σε επισκέψεις διαστημοπλοίων. Επίσης, περιλαμβάνουν λαϊκά αφηγήματα, όπως Η δεύτερη νιότη του Ταγματάρχη Ράθμποουν, αλλά και αληθινά αριστουργήματα, όπως Ο Κόκκινος, του εξαιρετικού συγγραφέα φαντασίας, επιστημονικής και μη, Τζακ Λόντον.
Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
Η δύναμη των ισχυρών
Το απομεινάρι του Πλειόκαινου
Η δεύτερη νιότη του ταγματάρχη Ράθμποον
Όταν ο κόσμος ήταν ακόμα νέος
Ο Κόκκινος

Ιστορίες από τον Ειρηνικό
Tales of the Pacific
Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
Ο Τσινάγκο
Το σπίτι του Μαπούτι
Το δόντι της φάλαινας

Ολόχρυσο φαράγγι και άλλες ιστορίες
All Gold Canyon: and Other Stories
Ήταν η πράσινη καρδιά του φαραγγιού, εκεί όπου τα τοιχώματα ξέφευγαν από το αυστηρό σχέδιο και λόξευαν προς τα πίσω για να μαλακώσουν την τραχύτητα των γραμμών τους, φτιάχνοντας μια μικρή προφυλαγμένη κόχη, που τη γέμιζαν ξέχειλα με γλύκα και στρογγυλάδα κι απαλότητα. Εδώ τα πάντα ηρεμούσαν. Ως και το στενό ποταμάκι σταματούσε την πολυθόρυβη κατεβασιά του όσο χρειαζόταν για να σχηματίσει μιαν ήσυχη λιμνούλα. Με τα πόδια μέχρι τα γόνατα μέσα στο νερό, με γερμένο το κεφάλι και μισόκλειστα μάτια, ένα πυρρόξανθο ελάφι με πολύκλαδα κέρατα λαγοκοιμόταν…
Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
Ολόχρυσο Φαράγγι
Ο αποστάτης
Στα νότια της Χαραμάδας
Ο Κινεζούρας
Για ένα κομμάτι ψαχνό
Ο Μάουκι
Κουλάου ο λεπρός
Η δύναμη των δυνατών
Πόλεμος
Ο Μεξικάνος
Στην πτέρυγα των σαλιάρηδων
Το Νεροπαίδι
Ο Κόκκινος

Μια οδύσσεια στο Βορρά
An Odyssey of the North
Ο Νάας, ο Ινδιάνος, αρχηγός φυλής στο μακρινό Ακατάν, φεύγει αναζητώντας την γυναίκα του, την Ούγκα, που του έκλεψε τη βραδιά του γάμου τους ένας ξανθός λευκός κυνηγός φώκιας. Μπαρκάρει σε πλοία και ταξιδεύει σε θάλασσες του Βορρά, διασχίζει στεριές, τη γυρεύει σε πολιτείες και καταυλισμούς χρυσωρύχων, υποφέροντας πείνα, στερήσεις και εξευτελισμούς. Όμως όταν την ξαναβρίσκει, τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένει…

Ο δρόμος
The Road
“Υπάρχει μια γυναίκα που ζει στην πολιτεία της Νεβάδα στην οποία κάποτε έλεγα ψέματα συνεχώς, σταθερά και ξεδιάντροπα για μια δυο ώρες. Δε θέλω να της απολογηθώ, ούτε κατά διάνοια. Αλλά θέλω να της εξηγήσω. Δυστυχώς δεν ξέρω το όνομα της και ακόμα λιγότερο την τωρινή της διεύθυνση. Αν η ματιά της τύχει να πέσει σ’ αυτές τις γραμμές, ελπίζω να μου γράψει”.
(από την “Εξομολόγηση”)
Σ’ αυτή τη διασκεδαστική συλλογή από ιστορίες και αυτοβιογραφικά δοκίμια, ο Λόντον αφηγείται τις μέρες που πέρασε στο δρόμο. Κάθε ιστορία περιγράφει λεπτομερώς μια πλευρά της ζωής των αστέγων από το ανέβασμα στο τρένο μέχρι το ζητιάνεμα του φαγητού. Ο πλούτος των εμπειριών και η ανάγκη να πει ψέματα για να επιζήσει δίνουν βάθος στις ιστορίες του Τζακ Λόντον.

Οι περιπέτειες του ιστιοφόρου Σναρκ
The Cruise of the Snark
Ακολουθώντας τα χνάρια του Μέλβιλ και του Στήβενσον, συναντώντας λεπρούς, σβησμένα ηφαίστεια, χαμένα νησιά και μερικούς από τους τελευταίους ανθρωποφάγους, το Σναρκ και το άπειρο πλήρωμά του θα ζήσουν μια πρωτόγνωρη και εξωτική περιπέτεια που θα διαρκέσει δυο ολόκληρα χρόνια.
Σ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, η μια κωμικοτραγική ιστορία διαδέχεται στην άλλη, από την καθυστέρηση της αναχώρησης εξαιτίας ενός απλήρωτου λογαριασμού, ως την άγνωστη αρρώστια του καπετάνιου που τους αναγκάζει να διακόψουν με μεγάλη λύπη το ταξίδι.
Ο Τζακ Λόντον επιστρέφει τελικά στα μέσα του καλοκαιριού του 1909 στο χτήμα του άρρωστος, καταβεβλημένος και κατεστραμμένος οικονομικά. Μας έχει όμως αφήσει μια διήγηση όπου η ποίηση και το χιούμορ μάχονται συνεχώς για το ποιος θα νικήσει.
Μια αληθινή περιπέτεια από ένα γνήσιο ήρωα…

Τζον Μπάρλεϋκορν ή Ο αλκοολικός
John Barleycorn, Alcoholic memoirs
Ο “Αλκοολικός” του Τζακ Λόντον είναι ένα παράξενα μεικτό είδος λογοτεχνήματος: Εξομολόγηση για να λυτρωθεί ο συγγραφέας από ενοχές, αυτοβιογραφία για προσωπική του ικανοποίηση, τεκμήριο διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των προλετάριων της Αμερικής, κοινωνιολογικό δοκίμιο γύρω από τον κόσμο του λιμανιού και των μπαρ, πρόγραμμα για τη θεραπεία και την αναμόρφωση των αλκοολικών, έργο τέχνης. Είναι ένα απ’ όλα, όλα μαζί ή λίγο απ’ όλα.

Οι ευνοούμενοι του Μίδα
The minions of Midas
To κείμενο κυκλοφορεί με αφορμή την παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη σεζόν 2016-17, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημόπουλου.
Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του φημισμένου Αμερικανού συγγραφέα των αγαπημένων έργων “O Ασπροδόντης” και “Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης” Τζακ Λόντον, παρουσιάζονται στα ελληνικά “Οι Ευνοούμενοι του Μίδα”, σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημόπουλου.
Μία συγκλονιστική ιστορία βίας στο αποκορύφωμα της βιομηχανικής και κοινωνικής αδικίας. Σε έναν κόσμο κυριαρχίας του πιο ισχυρού, κάποιοι παρακάμπτουν καθετί ηθικό ή νόμιμο. Τα δημιουργήματα μίας διαβρωμένης κοινωνικής πυραμίδας πιστεύουν μόνο στο φυσικό νόμο της εξόντωσης του αντίπαλου. Ποιος είναι όμως ο ικανότερος να επιβιώσει; Οι άλλοι ή εκείνοι; Ποιος θα επικρατήσει; Οι Ευνοούμενοι του Μίδα σκοτώνουν αθώο κόσμο, χωρίς οίκτο ή ενοχή, και στρέφονται ενάντια στην κοινωνία που τους δημιούργησε θέτοντας ως βασικό ερώτημα: “Στο παρόν κοινωνικό περιβάλλον ποιος από εμάς θα επιβιώσει;”.
Σ’ αυτό το σκοτεινό και ταραγμένο σύμπαν όλοι και όλα δοκιμάζουν τα όριά τους. Η αντίδραση κατά της άδικης συσσώρευσης του κεφαλαίου, από όραμα γίνεται εφιάλτης. Η αναδιανομή του πλούτου δεν γίνεται υπέρ του συνόλου αλλά προς όφελος εκείνων που πέταξαν το γάντι στους κεφαλαιούχους. Μια νέα συνθήκη δημιουργείται, την οποία οι ήρωες ούτε θα μπορούσαν να είχαν προβλέψει, ούτε μπορούν να αγνοήσουν, ούτε θα μπορέσουν να παρακάμψουν.

Οι άνθρωποι της αβύσσου
The people of the Abyss
Ο εικοσιεξάχρονος νεαρός Τζακ Λόντον, παθιασμένος με τα ταξίδια και τις καινούργιες εμπειρίες, επιχειρεί ένα εντελώς πρωτότυπο ταξίδι. Προσπαθεί να μπει στο πετσί των ανθρώπων που ζουν στις φτωχογειτονιές του Λονδίνου, για να ανακαλύψει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και τη φτήνια της ζωής τους. Καταδικάζει το σύγχρονο πολιτισμό για τη θηριωδία με την οποία αντιμετωπίζει τον άνθρωπο, και όπως λέει ο ίδιος: “Κανένα άλλο βιβλίο δε μου στοίχισε περισσότερο πόνο και δάκρυα, όσο η μελέτη της οικονομικής εξαθλίωσης των φτωχών”.

Πως έγινα σοσιαλιστής
How I Became a Socialist
Το έργο του Jack London, έργο βαθύτατου ανθρωπισμού και ενεργού στοχασμού δεν πάλιωσε μέσα στον χρόνο. Τον διαβάζουμε ακόμα, με τη συγκίνηση που γεννάει η απερίφραστη ειλικρίνεια και η γνησιότητά του. “Αν συνθλίψεις την αλήθεια, αν την κρύψεις, αν δεν υψώσεις σαν έμβλημα, τότε είσαι καταδικασμένος στην ευτέλεια”, είχε γράψει το 1914, δίνοντας το μέτρο της ευθύνης και του πνευματικού θάρρους – ένα αίτημα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο πόλεμος των τάξεων
The War of the Classes
Όταν ήμουν μικρός, με κοιτούσαν και με αντιμετώπιζαν σαν να ήμουν ένα παράξενο πλάσμα, επειδή ακριβώς ήμουν ένας σοσιαλιστής. Δημοσιογράφοι από τοπικές εφημερίδες μου έπαιρναν συνεντεύξεις και εκείνες οι συνεντεύξεις όταν δημοσιεύονταν, είχαν την μορφή παθολογικών μελετών ενός αλλόκοτου και παράδοξου είδους ανθρώπου. Εκείνη την περίοδο (πριν από εννιά ή δέκα χρόνια), επειδή πήρα θέση στη γενέτειρά μου για τη δημοτική ιδιοκτησία των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, στιγματίστηκα ως ένας “ερυθροχιτών”, ένας “δυναμιτιστής” και ένας “αναρχικός”· και πραγματικά έντιμοι άνθρωποι, που με συμπαθούσαν πάρα πολύ, έθεσαν όρια στο να εμφανίζομαι δημόσια μαζί με τις αδερφές τους.
Οι καιροί όμως άλλαξαν. Και ήρθε μια μέρα που άκουσα στη γενέτειρά μου έναν Ρεπουμπλικάνο δήμαρχο να δηλώνει δημόσια ότι “η δημοτική ιδιοκτησία ήταν μια στημένη Αμερικανική πολιτική.” Και εκείνη την ημέρα είδα τον εαυτό μου να αναδύεται στον κόσμο. Ο παθολόγος σταμάτησε να με μελετάει ενώ οι πραγματικά έντιμοι άνθρωποι δεν ασχολήθηκαν ούτε στο ελάχιστο με το πόσο κοντά ήμουν εγώ στις αδερφές τους σε δημόσιο χώρο. Οι πολιτικές και κοινωνιολογικές μου ιδέες αποδόθηκαν στις ιδιοτροπίες της νιότης, και ευχάριστοι ηλικιωμένοι άνθρωποι με υποστήριξαν και μου είπαν πως μια μέρα θα μεγαλώσω και θα γίνω ένα ασυνήθιστα ευφυές μέλος της κοινότητας. Επίσης μου είπαν ότι οι απόψεις μου επηρεάζονταν από τις άδειες μου τσέπες και πως κάποια μέρα, όταν θα είχα μαζέψει για τον εαυτό μου μερικά δολάρια, οι απόψεις μου θα ήταν τελείως διαφορετικές – με λίγα λόγια, ότι οι απόψεις μου θα ήταν οι απόψεις τους.
Και τότε ήρθε η μέρα που ο σοσιαλισμός μου έγινε σεβαστός – μια ιδιοτροπία της νιότης που κρατούσε ακόμα, αλλά που ήταν ρομαντικά σεβαστή. Ο ρομαντισμός, στο μυαλό του αστού, ήταν σεβαστός επειδή ήταν ακίνδυνος. Εγώ, ως ένας “ερυθροχιτών” με βόμβες στις τσέπες του, ήμουν επικίνδυνος. Ως ένας νεαρός με τίποτα πιο απειλητικό από μερικές φιλοσοφικές ιδέες, Γερμανικές στην προέλευσή τους, ήμουν μια ενδιαφέρουσα και ευχάριστη προσωπικότητα. Μέσα από όλη αυτή την εμπειρία παρατήρησα ένα πράγμα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που άλλαξε, αλλά η κοινότητα. Στην πραγματικότητα, οι σοσιαλιστικές μου απόψεις έγιναν σταθερές και πιο σαφείς. Επαναλαμβάνω, ήταν η κοινότητα που άλλαξε και με πικρία ανακάλυψα ότι η κοινότητα άλλαξε με τέτοια πρόθεση που δεν ήταν περισσότερο από το να με επισκιάσει. Η κοινότητα με είχε στιγματίσει ως έναν “ερυθροχιτώνα” επειδή πήρα θέση για την δημοτική ιδιοκτησία· λίγο αργότερα χειροκροτούσε τον δήμαρχό της όταν εκείνος δήλωνε για την δημοτική ιδιοκτησία ότι ήταν μια στημένη Αμερικανική πολιτική. Εκείνος οικειοποιήθηκε την άποψή μου και η κοινότητα χειροκρότησε την κλοπή. Και σήμερα η κοινότητα είναι σε θέση να αναθεωρήσει και να με παραδεχτεί για την δημοτική ιδιοκτησία.
Ότι συνέβη σε μένα δεν ήταν καθόλου διαφορετικό απ’ αυτό που είχε συμβεί συνολικά στο σοσιαλιστικό κίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες…

Τι σημαίνει για μένα η ζωή
What Life Means to Me
Προσδοκώ μιαν εποχή όπου ο άνθρωπος θα προκόβει σε κάτι πιο αξιόλογο και υψηλό απ’ το στομάχι του, όπου θα υπάρχει ένα ευγενέστερο κίνητρο να τον παρακινεί απ’ το κίνητρο της καθημερινότητας, που είναι το κίνητρο του στομαχιού. Διατηρώ την πίστη μου στην ευγένεια και την ανωτερότητα του ανθρώπου.
Jack London

Επανάσταση
Revolution, and other Essays
Σ’ αυτή τη συλλογή διηγημάτων, ο Λόντον καταπιάνεται κυρίως με τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του, που τόσο τον καίνε, και που δεν παύουν να είναι πάντα επίκαιρα. Μαχητικός και συνάμα ρομαντικός, παρουσιάζει τους ήρωες του με μια συναισθηματική φόρτιση, τοποθετώντας τους ταυτόχρονα στο κοινωνικό σύνολο. Τα διηγήματα του βγαίνουν από καθαρά προσωπικές εμπειρίες, γι’ αυτό και διακρίνονται για τη ζωντάνια και το δυναμισμό τους.
Ο Τζακ Λόντον εκθέτει τις απόψεις του μέσα από περιπετειώδεις ιστορίες, που δε στερούνται σε ρεαλισμό και σκληρότητα. Περιγράφει με τρόπο σπαραχτικό την κοινωνική αδικία, τη βαναυσότητα της ζωής, αλλά κι αυτής της ίδιας της ανθρώπινης φύσης, μιλάει για τους απελπισμένους, γι’ αυτούς που είναι καταδικασμένοι να ζουν στη μιζέρια, και για τον αγώνα τους να επιβιώσουν.
Τα κοινωνικά του δοκίμια είναι καλά διαρθρωμένες αναλύσεις, σύντομες μα δηκτικές μομφές πάνω στην κοινωνική ηθική και την οικονομία.

Ιστορίες του μποξ
Το βιβλίο συγκεντρώνει τρείς από τις νουβέλες του Λόντον για το μποξ καθώς και τις δημοσιογραφικές-λογοτεχνικές ανταποκρίσεις του από πυγμαχικούς αγώνες. Η έκδοση συνοδεύεται από φωτογραφίες και βιογραφικά στοιχεία των πυγμάχων που αναφέρονται καθώς και από σχέδια και εικόνες του Ηλία Παπαγιαννόπουλου που φτιάχτηκαν ειδικά για το βιβλίο.
Τον Δεκέμβριο του 1908, ο Τζακ Λόντον βρίσκεται στην Αυστραλία. Ύστερα από μια πραγματική χρεοκοπία, οικονομική, ηθική και σωματική, μπαίνει στις 16 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο του Σύντνεϋ, όπου και θα νοσηλευτεί για μια παράξενη και επώδυνη τροπική ασθένεια. Η πρώτη ευχαρίστηση που προσφέρει στον εαυτό του ο συγγραφέας, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, είναι ένας αγώνας πυγμαχίας: η αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο πρωταθλητές βαρέων βαρών, τον Τζόνσον και τον Μπέρνς, που γίνεται μέσα στο καινούργιο στάδιο του Σύντνεϋ. Έκανε τη σχετική ανταπόκριση για τη New York Herald και την Australian Star .
Ο Λόντον θα αφιερώσει στον Τζόνσον άλλα δώδεκα άρθρα από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 1910. Η New York Herald και μια αλυσίδα εφημερίδων του είχαν αναθέσει να εκθέσει λεπτομερώς όλο τον χρόνο της προπόνησης του Τζόνσον και του αντιπάλου του Τζίμ Τζέφρυς, πριν από τον αγώνα που τους έφερε αντιμέτωπους στο Ρίνο, στις 4 Ιουλίου 1910.
Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι μια μεγάλη αμερικανική εφημερίδα διάλεξε έναν διάσημο συγγραφέα για να “καλύψει” μια αθλητική συνάντηση η οποία συγκέντρωνε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Αμερικής. Ο Λόντον είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πρώτους συγγραφείς (αν όχι ο πρώτος) που τόλμησε να χρησιμοποιήσει έναν πυγμάχο ως μυθιστορηματικό ήρωα, το 1905, στο Παιχνίδι . Ακολούθησαν τα: Ένα κομμάτι κρέας (1909), Το κτήνος των σπηλαίων (1911), και Ο Μεξικάνος (1911).
Στις αρχές του αιώνα, η πυγμαχία δεν εθεωρείτο “ευγενής τέχνη”. Όσο για την ένταξη της πυγμαχίας στον λογοτεχνικό χώρο – κάθιδρο και θορυβώδες κοινό, ματωμένες πετσέτες, πρησμένα και μωλωπιασμένα μάτια- κάτι τέτοιο έμοιαζε ασύλληπτο. Ο Τζακ Λόντον όμως ήταν αποφασισμένος να ανοίξει τον χώρο της λογοτεχνίας προς όλες τις όψεις της ζωής, ακόμα και σε όσες θεωρούνται ασήμαντες, χυδαίες ή αηδιαστικές.
Ο Λόντον δεν είχε συλλάβει το μυθιστόρημα σαν κομψοτέχνημα που ο συγγραφέας το λαξεύει στην άνετη ατμόσφαιρα του γραφείου του, αλλά σαν ένα κομμάτι αιμορροούσας ζωής που επιρρίπτει στον αναγνώστη. Κατ’ αυτόν η λογοτεχνία είναι η βιωμένη γραφή. Το μυθιστόρημα πρέπει να βγαίνει μέσα από την παρατήρηση. Και, αν είναι δυνατόν, από την εμπειρία.
Περιλαμβάνει τα διηγήματα:
Ένα κομμάτι κρέας
Ο Μεξικάνος
Το «Παιχνίδι»

Μυθιστορήματα
Το κάλεσμα της άγριας φύσης ή Το κάλεσμα του δάσους – The Call of the Wild (1900)
Με τους πειρατές του Αγίου Φραγκίσκου – The Cruise of the Dazzler (1902)
Η κόρη του χιονιού – A Daughter of the Snows (1902)
The Kempton-Wace Letters (1903) με την Anna Strunsky
Ο θαλασσόλυκος – The Sea-Wolf (1904)
Ο πυγμάχος – The Game (1905)
Ο Ασπροδόντης ή Μπουκ ο σκύλος της Αλάσκα – White Fang (1905)
Πριν από τον Αδάμ – Before Adam (1906)
Το σιδερένιο τακούνι ή Η σιδερένια φτέρνα – The Iron Heel (1907)
Μάρτιν Ήντεν – Martin Eden (1909)
Το φλογερό φως της μέρας – Burning Daylight (1910)
The Abysmal Brute (1911)
Adventure (1911)
Smoke Bellew (1912)
Η κοιλάδα του φεγγαριού – The Valley of the Moon (1913)
Mutiny of the Elsinore (1914)
The Scarlet Plague (1915)
Ο ταξιδιώτης τ’ ουρανού – The Star Rover (1915)
Η μικρή κυρία του μεγάλου σπιτιού – The Little Lady of the Big House (1916)
Τζέρι: από τα νησιά του Σολομώντα – Jerry of the Islands (1917)
Μάικελ, το αδέρφι του Τζέρι ή Μάικελ, το σκυλί του τσίρκου – Michael, Brother of Jerry (1917)
Hearts of Three (1918)
Γραφείο Δολοφονιών Ε.Π.Ε. – The Assassination Bureau, Ltd (1964) με τον Robert L Fish
Daughters of the Rich (1971)
The Man with the Gash (1981)
Ολόχρυσο φαράγγι – All Gold Canyon (1998)
Where the Trail Forks (2000)

Συλλογές
Ο γιός του λύκου: ιστορίες από τον Βορρά – The Son of the Wolf (1900)
The God of His Fathers (1901)
Children of the Frost (1902)
The Faith of Men (1904)
Tales of the Fish Patrol (1905)
Moon-Face & other stories (1906)
Αγάπη για τη ζωή και άλλες ιστορίες – Love of Life & other stories (1907)
Lost Face (1910)
Πειρατικές ιστορίες – South Sea Tales (1911)
Όταν ο θεός γελά και άλλες ιστορίες – When God Laughs and other stories (1911)
Ο γιός του ήλιου ή Οι περιπέτειες του πλοιάρχου Γκρηφ – A Son of the Sun or The adventures of captain Greef (1912)
The House of Pride (1913)
The Night-Born (1913)
The Sea-Wolf and Selected Stories (1913)
The Strength of the Strong (1914)
The Turtles of Tasman (1916)
The Human Drift (1917)
On the Makaloa Mat (1919)
The Red One (1919)
Dutch Courage (1922)
Jack London’s Stories for Boys (1936)
The Sea Wolf and Other Stories (1940)
Brown Wolf (1963)
The Science Fiction Stories of Jack London (1976)
Curious Fragments (1976)
Ιστορίες φαντασίας – Selected SF and Fantasy Stories (1978)
Works of Jack London (1980)
The Call of the Wild, White Fang (1981)
The Unabridged Jack London (1981)
The Scarlet Plague and Other Stories (1986)
To Build a Fire (1986)
Batard (1987)
Ιστορίες από τον Ειρηνικό – Tales of the Pacific (1989)
The Collected Jack London (1991)
Five Great Short Stories (1992)
The Marriage of Lit-Lit (1995)
Northland Stories (1997)
Classic Short Stories (1998)
Island Tales (1998)
The Scorn of Women (1998)
Fantastic Tales (1998)
Ολόχρυσο φαράγγι και άλλες ιστορίες – All Gold Canyon: and Other Stories (2000)
Aloha OE (2000)
Amateur Night (2000)
At the Rainbow’s End (2000)
The Benefit of the Doubt (2000)
The Birth Mark (2000)
The Bones of Kahekili (2000)
Bunches of Knuckles (2000)
Chun Ah Chun (2000)
A Classic of the Sea (2000)
A Collection of Short Stories (1-7) (2000)
A Daughter of the Aurora (2000)
A Day’s Lodging (2000)
The Dream of Debs (2000)
The Enemy of All the World (2000)
Flush of Gold (2000)
Four Horses and a Sailor (2000)
Good-Bye Jack and Other Tales (2000)
The Great Interrogation (2000)
Grit of Women (2000)
The Heathen (2000)
The House of Mapuhi (2000)
A Hyperborean Brew (2000)
The Inevitable White Man and Other South Sea Tales (2000)
Jan, the Unrepentant (2000)
The Kanaka Surf (2000)
Koolau the Leper (2000)
The Leopard Man’s Story (2000)
Local Color (2000)
The Madness of John Harned (2000)
Mauki (2000)
The Men of Forty Mile (2000)
The Mexican (2000)
Negore, the Coward (2000)
Nothing that Ever Came to Anything (2000)
Μια οδύσσεια στο Βορρά – An Odyssey of the North (2000)
The One Thousand Dozen (2000)
The Passing of Marcus O’Brien (2000)
Planchette (2000)
The Priestly Prerogative (2000)
A Relic of the Pliocene (2000)
Samuel (2000)
The Sea-Farmer (2000)
The Seed of McCoy (2000)
The Shadow and the Flash (2000)
The Sheriff of Kona (2000)
Shin-Bones (2000)
Siwash (2000)
Small-Boat Sailing (2000)
South of the Slot (2000)
The Story of Jees Uck (2000)
The Story of Keesh (2000)
The Sun-Dog Trail (2000)
Tales from the Arctic North (2000)
Tales of Hawaii (2000)
The Tears of Ah Kim (2000)
The Terrible Solomons (2000)
That Dead Men Rise up Never (2000)
That Spot (2000)
To Kill a Man (2000)
To the Man on the Trail (2000)
Too Much Gold (2000)
Trust (2000)
Under the Deck Awnings (2000)
The Unexpected (2000)
The Unparalleled Invasion (2000)
War (2000)
The Water Baby (2000)
The Whale Tooth (2000)
When Alice Told her Soul (2000)
When the World was Young (2000)
Which Make Men Remember (2000)
The White Man’s Way (2000)
The White Silence (2000)
A Wicked Woman (2000)
The Wife of a Kind (2000)
Winged Blackmail (2000)
The Wisdom of the Trail (2000)
The Wit of Porportuk (2000)
Yah! Yah! Yah! and Other South Sea Tales (2000)
The Collected Stories of Jack London (2000)
In a Far Country (2000)
Jack London in Aloha Land (2001)
Tales of the Klondyke (2001)

Αυτοβιογραφικά
Ο δρόμος – The Road (1907)
Οι περιπέτειες του ιστιοφόρου Σναρκ – The Cruise of the Snark (1911)
Τζον Μπάρλεϋκορν ή Ο αλκοολικός – John Barleycorn, Alcoholic memoirs (1913)

Αφηγήσεις – Δοκίμια
Through The Rapids On The Way To The Klondike (1899)
From Dawson To The Sea (1899)
What Communities Lose By The Competitive System (1900)
The Impossibility Of War (1900)
Phenomena Of Literary Evolution (1900)
A Letter To Houghton Mifflin Co. (1900)
Husky, Wolf Dog Of The North (1900)
Editorial Crimes – A Protest (1901)
Again The Literary Aspirant (1902)
Οι άνθρωποι της Αβύσσου – The people of the Abyss (1903)
Πως έγινα σοσιαλιστής – How I Became a Socialist (1903)
Ο πόλεμος των τάξεων – The War of the Classes (1905)
The Story Of An Eyewitness (1906)
Τι σημαίνει για μένα η ζωή – What Life Means to Me (1906)
A Letter To Woman’s Home Companion (1906)
Επανάσταση – Revolution, and other Essays (1910)
Mexico’s Army And Ours (1914)
Lawgivers (1914)
Our Adventures In Tampico (1914)
Stalking The Pestilence (1914)
The Red Game Of War (1914)
The Trouble Makers Of Mexico (1914)
With Funston’s Men (1914)

Διηγήματα
Typhoon Off the Coast of Japan (1893)
Who Believes in Ghosts! (1895)
The White Silence (1899)
The Son of the Wolf (1899)
The Men of Forty-Mile (1899)
In a Far Country (1899)
To the Man on Trail (1899)
The Priestly Prerogative (1899)
The Wisdom of the Trail (1899)
The Wife of a King (1899)
The Rejuvenation of Major Rathbone (1899)
A Thousand Deaths (1899)
An Odyssey of the North (1900)
Dutch Courage (1900)
Even Unto Death (1900)
To the Man on Trail (1900)
Οι ευνοούμενοι του Μίδα – The minions of Midas (1901)
Bald-Face (1901)
The Lost Poacher (1901)
The God of His Fathers (1901)
A Relic of the Pliocene (1901)
Chris Farrington, Able Seaman (1901)
Ο Διάβολος – Diable-A Dog (1902)
The League of the Old Men (1902)
An Adventure in the Upper Sea (1902)
To Build a Fire (1902)
To Repel Boarders (1902)
The Call of the Wild (1903)
The One Thousand Dozen (1903)
The Shadow and the Flash (1903)
In Yeddo Bay (1903)
The Banks of the Sacramento (1904)
The Story of Keesh (1904)
Love of Life (1905)
The Sun Dog Trail (1905)
The Unexpected (1906)
The White Man’s Way (1906)
Brown Wolf (1906)
A Day’s Lodging (1907)
A Curious Fragment (1908)
The Enemy of All the World (1908)
The Dream of Debs (1909)
Koolau the Leper (1909)
A Piece of Steak (1909)
Goliah (1910)
The Unparalleled Invasion (1910)
When the World Was Young (1910)
The Mexican (1911)
The Strength of the Strong (1911)
War (1911)
The Scarlet Plague (1912)
Flush of Gold (1916)
Lost Face (1916)
The Passing of Marcus O’Brien (1916)
That Spot (1916)
Trust (1916)
The Wit of Porportuk (1916)
The Red One (1918)
The Hussy (1919)
Like Argus of the Ancient Times (1919)
The Princess (1919)

Θεατρικά
Theft (1910)
Daughters of the Rich: A One Act Play (1915)
The Acorn Planter: A California Forest Play (1916)

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., Σύγχρονη Εποχή, DeAgostini Hellas, Ροές, Μίνωας, Κυαναυγή, Πατάκης, Βακχικόν, Εντύποις, Φαρφουλάς, Άγρα, Τυφλόμυγα, Ποταμός, Susaeta, Καρακώτσογλου, Εκδόσεις Γκοβόστη, Καλοκάθη, Τυφλόμυγα, Ερευνητές, Αύρα, Πλέθρον, Εκδόσεις Παπαζήση, Αναστασιάδης, Μόκας Ε. – Μορφωτική