Τζένη Σακοράφα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τζένη Σακοράφα γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού–Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007). Αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη (2008) και από τη Δραματική Σχολή Κεντρική Σκηνή (2009). Κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο ηθοποιού, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρακολούθησε σεμινάρια: commedia dell’arte, χοροκίνησης, όπερας, ξιφασκίας, μιούζικαλ και παράλληλα, έχει σπουδάσει κλασικό μπαλέτο, μοντέρνους χορούς, παραδοσιακούς χορούς και σύγχρονη τζαζ. Έχει σπουδάσει πιάνο, ταμπουρά, κιθάρα, σολφέζ και τραγούδι στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης και στο Εθνικό Ωδείο. Εχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Μεικτή Νεανική Ορχήστρα και τη χορωδία «Ηχοχρωμάτων» της Αρχιεπισκοπής, σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κάτω Ιταλία, Ισπανία), και έχει τραγουδήσει σε μουσικές σκηνές (Κόμης, μπουάτ Απανεμιά) (solo τραγούδι). Τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας, για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Δόμνα Βισβίζη – Η κυρά της Αίνου», στον ομώνυμο ρόλο (2002). Έχει βραβευτεί από τον Δήμο Ν. Ηρακλείου για την απαγγελία ποιημάτων (2003). Έχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ (Α’ Μεσογειακό Φεστιβάλ Χίου, Θέατρο Δρόμου, Θέατρο Πέτρας, Θέατρο Τόπος Αλλού, Θέατρο Μαραθώνα «Βασίλης Τσάγκλος», Θέατρο Vault, Θέατρο Φρύνιχος/Δελφοί κ.α.), ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Έχει πάρει μέρος σε κινηματογραφικές ταινίες και ταινίες μικρού μήκους και έχει παίξει στην τηλεόραση και σε σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ. Είναι υπεύθυνη θεατρολόγος-σκηνοθέτης, της Παιδικής Σκηνής του Δήμου Μαραθώνα από το 2008 έως σήμερα.
Έχει γράψει θεατρικά έργα: «Μία ώρα», «Ο άνθρωπος του βάλτου», «Jean’s B.D.» και παραμύθια «To μαγεμένο νούφαρο», «Ουράνιο τόξο», «Οι 4 εποχές» και έχει επιμεληθεί η ίδια τις εικονογραφήσεις, καθώς ασχολείται χρόνια με τη ζωγραφική. Έχει γράψει πολλές διασκευές θεατρικών έργων και παράλληλα έχει γράψει την ποιητική συλλογή «Στιγμές», το μυθιστόρημα «Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά» (Εκδόσεις Άπαρσις), και ασχολείται με τη συγγραφή στίχων και τη μελοποίησή τους. Έχει κάνει πληθώρα εκπομπών στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στη Φωνή της Ελλάδας και στο Τρίτο Πρόγραμμα και στον Επικοινωνία 94fm (Διήγηση, Ραδιοφωνική Σκηνοθεσία και Μουσική Επιμέλεια) παραμυθιών, θεατρικών έργων καθώς και απαγγελία ποιημάτων. Έχει πάρει μέρος σε πολλές παρουσιάσεις βιβλίων και ποιητικών συλλογών, απαγγέλλοντας ποίηση, διαβάζοντας λογοτεχνία και τραγουδώντας.
Αγαπά τις τέχνες και πιστεύει στον άνθρωπο ως δημιουργικό ον!
Μυθιστορήματα
Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά (2018), Άπαρσις

Ποίηση
Στιγμές… (2021), Εκδόσεις Όστρια

Θεατρικά έργα
Μία ώρα
Ο άνθρωπος του βάλτου
Jean’s B.D.

Παιδική λογοτεχνία
To μαγεμένο νούφαρο
Ουράνιο τόξο
Οι 4 εποχές

Συλλογικά έργα
Συνομιλώντας με τον Κ. Π. Καβάφη (2018), Όστρια Βιβλίο
20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (2019), Δρόμων

Στιγμές… – Τζένη Σακοράφα

Στιγμές


Τι ’ναι η ζωή;
Είναι μια βάρκα που κυλά
μες στα γαλάζια της νερά;
Είναι η χλόη; Τα πουλιά;
Ή μήπως η ζωή είναι μια βρύση στην αυλή;
Η ζωή να πω εγώ…
είναι ένα όμορφο όνειρο…
που σβήνει σιγά… σιγά…
μες στου χρόνου την αγκαλιά…

(Το πρώτο ποίημα που έγραψα στο νηπιαγωγείο…)

Ποίηση, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 270 σελ.

Ένα πηγάδι γεμάτο πουλιά – Τζένη Σακοράφα
Οι πίνακες ζωντανεύουν στα μάτια της. Τα πουλιά πετούν έξω απ’ το πηγάδι και σφηνώνουν μες στην καρδιά της Μυρτώς, σαν ξεθωριασμένες αναμνήσεις που παίρνουν σάρκα και οστά στην κάμαρη του ψυχιατρείου.
Η ανάδυσή της ξεκινά. Δυο διαφορετικοί κόσμοι ενώνονται κι εκείνη πορεύεται προς το φως, έχοντας οδηγό τη ρήση της Αντιγόνης στη ζαλισμένη της ψυχή: Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ.

Μυθιστόρημα, Άπαρσις, 2018, 205 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις, Εκδόσεις Όστρια