Τζένη Βλαχώνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τζένη Βλαχώνη είναι βραβευμένη συγγραφέας, ποιήτρια και ζωγράφος, με καταγωγή από το Πήλιο.
Στους Δελφούς το 2002, πήρε το πρώτο της ποιητικό βραβείο για το ποίημα “Σαλεμένα μυαλά”. Εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή “Ερωτική Πυξίδα” και τιμήθηκε για αυτήν, το 2005 το βραβείο “Μαρία Πολυδούρη”. Η πολυγραφότατη Τζένη Βλαχώνη Διακρίθηκε επίσης με έπαινο στο διαγωνισμό με θέμα: Ειρήνη -Πανανθρώπινο αγαθό. Διαγωνισμό που προκύρηξε το 2007 ηΑμφικτιονία Ελληνισμού. Ακολούθησε η τρίτη ποιητική της συλλογή το “Το Σμίξιμο Δυο Φεγγαριών Ποιήματα της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά και στα Πολωνικά όπου μάλιστα, έχουν συμπεριληφθεί σε δύο μεγάλες ποιητικές ανθολογίες της Πολωνίας . Έχει διατελέσει μέλος της κριτικής επιτροπής στο παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης στην Βαυαρία και είναι μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και της UNESCO. Με τις “Άρπες”, την δεύτερη ποιητική της συλλογή και την “Ερωτική πυξίδα” τιμήθηκε με δύο βραβεία στο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό ποίησης στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2008. Στη συγγραφική της, τώρα, δραστηριότητα περιλαμβάνονται το παιδικό διήγημα “Tο αγοράκι που του άρεσαν οι τηγανιτές πατάτες” και το μυθιστόρημα “Το Αγγελικό Μυστικό της Όλγας Μπράουν”. Εχει διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για τον πολιτισμό, πολλές από τις οποίες μάλιστα υπήρξαν φιλανθρωπικού χαρακτήρα, και έλαβαν χώρα, στο ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, στη Δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, στα Γιάννενα, στο ΝΑΥΠΛΙΟ όπου το ιστορικό ΜΠΟΥΡΤΖΙ, στην Ακαδημία Μοντέρνας Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη και αλλού. Τον Ιούλιο του 2011 στη Λάρισα, στο 22ο Παγκόσμιο συνέδριο ποιητών, τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία για την συνολική της εργασία στην ποίηση και με ένα ακόμη βραβείο για το ανέκδοτο ποίημα της “Το κοχύλι”. Έχει εκθέσει εικαστικά της έργα από το 2012 μέχρι σήμερα σε 16 ομαδικές εκθέσεις (Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ArtSpace, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κι όχι μόνο. Έλαβε το βραβείο του Αμφικτύωνος στο Δ΄ Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης με το ποίημα “Αυτό είναι Ελλάδα” που προκύρηξε η Αμφικτυονία Ελληνισμού με θέμα: Ο λόγος ο Ελληνικός, φως της οικουμένης. Το μυθιστόρημά της “Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν” βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα πολωνικά.
Μυθιστορήματα
Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν (2016), Λυκόφως

Ποίηση
Ερωτική πυξίδα (2002), Ακίδα
Άρπες (2008)
Το σμίξιμο δύο φεγγαριών (2010)
Άλικος χυμός (2018), Λυκόφως

Παιδική λογοτεχνία
Tο αγοράκι που του άρεσαν οι τηγανιτές πατάτες

Δοκίμια-Μελέτες
Εποχή της ατέλειωτης νιότης (2001), Ακίδα

Βραβεία
Σαλεμένα μυαλά – 3ο Βραβείο Πανελλήνιων Αγώνων Ποίησης Δελφών (2002)
Ερωτική πυξίδα – 3ο βραβείο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης “Μαρία Πολυδούρη” (2005)
Άρπες – Βραβείο ποίησης Μαρία Πολυδούρη

Άλικος χυμός – Τζένη Βλαχώνη
Λυρικά ποιήματα, που υμνούν τον έρωτα, τον άνθρωπο, την αλληλεγγύη, την Ελλάδα περιλαμβάνει το νέο βιβλίο της Τζένης Βλαχώνη. Προηγούμενα έργα της έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ποίηση, Λυκόφως, 2018, 96 σελ.

Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν – Τζένη Βλαχώνη
Στη Ρωσία, πριν από 100 χρόνια, σε μία ταραχώδη εποχή, γεννιέται από πατέρα Πόντιο και μητέρα Ρωσίδα, ένα κοριτσάκι, η Όλγα. Η οικονομική και κοινωνική ανέλιξη της οικογένειας διακόπτεται βίαια, λόγω της επανάστασης. Η Όλγα φεύγει για σπουδές στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, βρίσκει δουλειά, ως παιδαγωγός, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο παλάτι του βασιλιά Φαρούκ.
Εκεί θα ζήσει έναν θυελλώδη έρωτα με τον Άγγλο αξιωματικό, Άλφρεντ Μπράουν, τον οποίο παντρεύεται. Και ενώ όλα δείχνουν ότι θα ζήσει μία παραμυθένια ζωή, ο Άλφρεντ εξαφανίζεται και η Όλγα πέφτει στην αγκαλιά ενός Έλληνα, του Αντώνη. Όμως, το φάντασμα του Άλφρεντ στοιχειώνει για πάντα τη ζωή της…
Το μυθιστόρημα της βραβευμένης Τζένης Βλαχώνη, “Το αγγελικό μυστικό της Όλγας Μπράουν”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως, είναι η ιστορία μίας γυναίκας, με φόντο μία εποχή γεμάτη δολοπλοκίες, μυστήριο και έρωτα…
Μία ιστορία που κινείται ανάμεσα στην αλήθεια και τη μυθοπλασία…

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2016, 288 σελ.

Το σμίξιμο δύο φεγγαριών – Τζένη ΒλαχώνηΠοίηση 2010

Άρπες – Τζένη Βλαχώνη
Η ποιητική συλλογή της Τζένης Βλαχώνη «Άρπες» περιλαμβάνει κυρίως ερωτική ποίηση.

ΑΡΠΕΣ
Άρπες θα βάλω
στα σεντόνια του κόσμου
να νανουρίζουν τα όνειρά τους.
Αγγέλους σολίστες
να ψιθυρίζουν
τραγούδια ερωτικά.
Χωρίς αυτά ζωή χαμένη ζουν.
Σαρκαστικά γελώ
σε κουρδισμένα ανθρωπάκια.
Αγαλλιάζω στις ηδονές μου.
Τρέμω στους φόβους μου.
Αφορίζω τις ηθικές μου.

Ποίηση 2008

Ερωτική πυξίδα – Τζένη Βλαχώνη
Με πλούσια λυρική φωνή, ευαίσθητη αισθαντικότητα και ακατάβλητη μαχητικότητα η Τζένη Βλαχώνη υμνεί το θεϊκό δώρο του έρωτα όπως το βίωσε ως αυθεντική γυναίκα και εμπνευσμένη ποιήτρια. Ζώντας τον έρωτα μέχρι την απόλυτή του πληρότητα μεταδίδει στους στίχους της τον παλμό, τη δόνηση, τη βαθύτατη συγκίνηση που την καταλαμβάνει στην εικόνα του Αλλου και στην Ιδέα του μοναδικού αισθήματος που τους συνδέει. Η ερωτική ένωση για την Τζένη Βλαχώνη μοιάζει με θρησκευτική λειτουργία, με παγανιστική τελετουργία, με τη μοναδική μητρική συγχώνευση, καθώς η ψυχή εκπυρώνεται προς το άπειρο.

«Σαλεμένα μυαλά»
Από το ένα μου παράθυρο
βλέπω ουρανό,
και η καρδιά μου τραγουδά.
Από το άλλο όμως
βλέπω κάγκελα ψηλά.
Δωμάτια που στα κρεβάτια πάνω,
έχουν κορμιά νεανικά,
ψηλά σαν τα κατάρτια.
Όταν είναι χειμώνας,
δεν ακούς φωνές
δεν ακούς κραυγές.
Μα σαν έρθει η Άνοιξη –
και αυτή είναι
που διατάζει και καλεί –
τότε τα κορμιά φωνάζουν,
κραυγάζουν.
Βοήθεια, βγάλτε με από δώ.
Θέλω να ζήσω,
Θέλω να τρέξω, να ερωτευτώ.
Δεν θέλω άλλες ουσίες χημικές στο σώμα μου.
Αφήστε το μυαλό μου ελεύθερο.
Μα οι άσπρες ποδιές διατάζουν,
εξουσιάζουν.
Δεν ακούν τις κραυγές.
Τους καθηλώνουν,
γιατί βολεύει εμάς τους λογικούς.
Τα κορμιά πεθαίνουν κάθε μέρα
και το μυαλό θολώνει πιότερο από πριν.
Και η προσμονή είναι θανάτου προσμονή.
(«Σαλεμένα μυαλά», Γ΄ βραβείο στους Πανελλήνιους Αγώνες Ποίησης των Δελφών, 2002).

Ποίηση, Ακίδα, 2002, 78 σελ.

Εποχή της ατέλειωτης νιότης – Τζένη Βλαχώνη
Πνευματική και Σωματική ισορροπία κάτω από το βλέμμα μιας Ελληνίδας
«Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου να μην αρρωσταίνουν εύκολα, να δυναμώσουν το σώμα τους και το πνεύμα τους. Αγαπήστε τον εαυτό σας. Σεβαστείτε το σώμα σας. Όταν κάποιος είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του, μπορεί να βοηθήσει και τους άλλους. Αγάπη λοιπόν για τον εαυτό σου, αγάπη για όλους και για όλα. Ξυπνήστε το πρωί, προσευχηθείτε και πιστέψτε σ’ αυτό που ζητάτε και θα γίνει, να ‘στε σίγουροι. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι».

Δοκίμιο, Ακίδα, 2001, 149 σελ.

Πηγές: Biblionet, Λυκόφως, Εκδόσεις Δρόμος, Ακίδα