Ιωάννα Χαρμπέα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ιωάννα Χαρμπέα γεννήθηκε ένα πρωινό του Ιούνη στα Τρίκαλα.
Οι σπουδές της είναι στην Κοινωνιολογία-Εγκληματολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από πολύ μικρή άρχισε να γράφει παιδικά τραγούδια και ποιήματα. Η αγάπη της για τη συγγραφή εκδηλώθηκε έντονα από το 2005 που άρχισε να αρθρογραφεί συστηματικά σε τοπικές έντυπες εφημερίδες αλλά και σε πανελλαδικά sites, καθώς και σε περιοδικά. Τα εκατοντάδες άρθρα της βρήκαν θέση σε πολλές εφημερίδες, ακόμη και εκτός των ορίων της χώρας, όπως σε Κύπρο και Γερμανία. Το πρώτο της επίσημο συγγραφικό εγχείρημα, σε βιβλίο αυτή τη φορά, γίνεται με το διδακτικό παραμύθι “Η απόχη της Ανδριάνας”. Επειδή όμως της αρέσουν οι προκλήσεις δοκίμασε τον εαυτό της στο κοινωνικοψυχολογικό μυθιστόρημα με τίτλο: “Ένοχες γόβες”. Επίσης, ασχολείται με τη συγγραφή στίχων και εργάζεται από το 2004 στο Δήμο Τρικκαίων με την ιδιότητα της κοινωνιολόγου για την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ευπαθείς ομάδες. Παλαιότερα είχε εργαστεί σε ΚΕΚ, ΙΕΚ και φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλά πανελλήνια συνέδρια και κοινωνικές έρευνες.
Μυθιστορήματα
Ένοχες γόβες (2016), Σιδέρη Μιχάλη
Το μυστικό του κλειστού δωματίου (2018), Δυάς Εκδοτική

Παιδική λογοτεχνία
Η απόχη της Ανδριάνας (2015), Σιδέρη Μιχάλη
Ζαφειρένια: Η κόρη του πυροσβέστη (2016), Σιδέρη Μιχάλη

Το μυστικό του κλειστού δωματίου – Ιωάννα Χαρμπέα




“Ονομάζομαι Αλεξάνδρα και το όνειρό μου είναι να γίνω μεγάλη συγγραφέας. Όλη μου η ζωή μια πένα τυλιγμένη με σκέψεις. Στα γενέθλιά μου όμως των σαράντα χρόνων, μου έγινε έμμονη ιδέα ότι έχασα τη ζωή μου με τη συγγραφή. Ώρες ατελείωτες έγραφα σκυμμένη πάνω από τον υπολογιστή μου. Τώρα τέλος όλα αυτά, αφού ήλθε η στιγμή να πάρω τη μεγάλη απόφαση και να παντρευτώ τον Στέφανο, έναν γοητευτικό άντρα που γνώρισα στο διαδίκτυο”.
Αυτή την απόφαση πήρε η Αλεξάνδρα, όμως η ζωή σε πάει εκεί όπου ανήκεις με οποιοδήποτε κόστος. Ποιο λοιπόν θα είναι το κόστος για την ηρωίδα; Και το μεγάλο ερώτημα, αν εκείνη η πόρτα του κλειστού δωματίου άνοιγε ποτέ; Τι μπορούσε να κρύβει για χρόνια ένα κλειστό δωμάτιο; Πόσο άρρωστα μπορεί να είναι τα ανθρώπινα μυαλά; Τελικά η μοίρα οδηγεί τις ζωές μας ή οι επιλογές που κάνουμε; Όταν νομίζεις ότι έχασες τα πάντα τότε θα δεις απέναντί σου το φωτεινό σου αστέρι.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2018, 157 σελ.

Ένοχες γόβες – Ιωάννα Χαρμπέα




Ο Χρήστος, ένας φιλήσυχος και πράος χαρακτήρας, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς αγοράζει ένα ζευγάρι γόβες θέλοντας να κλείσει πληγές και να δώσει λύση στη μίζερη ζωή του. Θα τις φυλάξει σαν κάτι ιερό για αυτόν, θα μοιραστεί μαζί τους όλα τα μυστικά του, θα τις κάνει δικές του. Θα τις αγαπήσει και θα τις μισήσει ταυτόχρονα. Το τέλος όμως είναι απρόσμενο, γιατί τελικά την αγάπη και το μίσος τα χωρίζει απόσταση αναπνοής. Το ζωηρό κόκκινο χρώμα από τις γόβες θα ανάψει φωτιές που θα τις σβήσει το κύμα της θάλασσας.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2016, 240 σελ.

Ζαφειρένια: Η κόρη του πυροσβέστη – Ιωάννα Χαρμπέα

Ιστορία σχολικού εκφοβισμού


Η μικρή Ζαφειρένια αλλάζει σχολείο. Θα βρει εκεί εύκολα καινούριους φίλους; Θα έχει την υποδοχή που περιμένει; Πόσα συμβαίνουν σε ένα σχολείο και δεν τα γνωρίζουν οι γονείς; Πόσα δεν γνωρίζουν ούτε οι δάσκαλοι; Η σχολική βία φαίνεται πάντοτε ή μένει κρυφή; Η Ζαφειρένια δέχεται επιθετικότητα από τους συμμαθητές της, η οποία μια μέρα φτάνει σε ακραία μορφή. Θα κινδυνέψει; Θα μπορέσει να σωθεί και πώς; Αν, λοιπόν, τα παιδιά νιώσουν ότι βρίσκουν κοινά σημεία με την ηρωίδα, μήπως πρέπει να απευθυνθούν αμέσως στους δασκάλους και στους γονείς τους;
Eικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Παιδική λογοτεχνία, Σιδέρη Μιχάλη, 2016, 64 σελ.

Η απόχη της Ανδριάνας – Ιωάννα Χαρμπέα




Η απόχη της Ανδριάνας είναι ένα ευχάριστο, διδακτικό παραμύθι που η ανάγνωσή του θα κάνει τους μικρούς μας φίλους να σκέφτονται λίγο πιο ώριμα και τους μεγάλους να νιώσουν για λίγο έστω παιδιά, εφόσον θα περιπλανηθούν μαζί με τη μικρή Ανδριάνα στα μονοπάτια ενός καταπράσινου δάσους και θα ζήσουν μαζί της όλες τις περιπέτειές της.
Eικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Παιδική λογοτεχνία, Σιδέρη Μιχάλη, 2015, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη, Δυάς Εκδοτική