Joelle Lopinot – Μαστραντώνη

Ελληνες λογοτέχνες
Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας της, η Ζοέλ Λοπινό επέλεξε να ζήσει και να κάνει καριέρα στην Ελλάδα, τολμώντας να γράφει σε μία γλώσσα που δεν είναι η μητρική της. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός επί 20 χρόνια. Είναι μητέρα 4 παιδιών. Από το 1996 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη συγγραφή μυθιστορημάτων και παραμυθιών. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και μαχητική στα θέματα του ρατσισμού, της ισότητας των δυο φύλων, της κακοποίησης των γυναικών, παιδιών και ζώων.

Έχει γράψει τα βιβλία : «Η Αγριλιά» (Εκδ. Καστανιώτη), «Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι» (Εμπειρία εκδοτική), «Πιάσε τα άστρα της ζωής», (Εκδ. Καστανιώτη), «Τι ήθελα και παντρεύτηκα!» (Εμπειρία εκδοτική), «Η γέφυρα της αγάπης» (Εμπειρία εκδοτική), «Το Χάδι του ανέμου» (Εμπειρία εκδοτική), «Το μεγάλο όνειρο» (Εμπειρία εκδοτική), «Χάρτινος έρωτας» (Εκδ. Καστανιώτη), «Αυτό το σπίτι είσαι εσύ» (Εκδ. Καστανιώτη), «Η Ελένη και το τέρας» (Εκδ. Καστανιώτη), «Μυστικό Άρωμα» (Εκδ. Καστανιώτη), «Το διαμαντένιο Σώμα» (Εκδ. Καστανιώτη), «Η Χρυσαλλίδα» (Εκδ. Καστανιώτη), «Επτασφράσγιστα Μυστικά» (Εκδ. Υδροπλάνο), «Αχ! Και να γινόμουνα ένα αστέρι!» (Εκδ. Αρχιπέλαγος).
Μυθιστορήματα
Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι (1998), Αρχιπέλαγος
Τι ήθελα και παντρεύτηκα (2001), Αρχιπέλαγος
Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2001), Αρχιπέλαγος
Η αγριλιά (2001), Αρχιπέλαγος
Το χάδι του ανέμου (2002), Εμπειρία Εκδοτική
Η γέφυρα της αγάπης (2003), Εμπειρία Εκδοτική
Η αγριλιά (2004), Εμπειρία Εκδοτική (E)
Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2005), Εμπειρία Εκδοτική (E)
Το μεγάλο όνειρο (2006), Εμπειρία Εκδοτική
Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι (2006), Εμπειρία Εκδοτική (E)
Χάρτινος έρωτας (2007), Εμπειρία Εκδοτική
Τι ήθελα και παντρεύτηκα! (2008), Εμπειρία Εκδοτική (E)
Το άρωμα του λωτού (2010), Ωκεανίδα
Τι ήθελα και παντρεύτηκα! (2011), Εμπειρία Εκδοτική (E)
Αυτό το σπίτι είσαι εσύ (2012), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η αγριλιά (2013), Εκδόσεις Καστανιώτη (E)
Η Ελένη και το τέρας (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μυστικό άρωμα (2015), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το διαμαντένιο σώμα (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη
Πιάσε τ’ άστρα της ζωής (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη
Χάρτινος έρωτας (2018), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η χρυσαλλίδα (2020), Εκδόσεις Καστανιώτη
Επτασφράγιστα μυστικά (2021), Υδροπλάνο
Το νετλέτι (2023), Μίνωας

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Αχ και να γινόμουν αστέρι (1998), Αρχιπέλαγος

Συλλογικά έργα
Το λιμάνι της ζωής μου (2007), Εμπειρία Εκδοτική

Το νετλέτι – Ζοέλ Λοπινό

Το νετλέτιΜυθιστόρημα
βασισμένο σε αληθινή ιστορία


1810 Η Κρήτη περνά την πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας της. Οι Τουρκοκρητικοί εξουσιάζουν το νησί, ενώ η Πύλη αδυνατεί πλέον να τους χαλιναγωγήσει. Κλέβουν και σκοτώνουν τους συνανθρώπους τους, βιάζουν ανενόχλητοι επιβάλλοντας τον δικό τους νόμο.
Οι xριστιανοί υποφέρουν, ενώ οι εξεγέρσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μονάχα η ελπίδα της λευτεριάς κρατά τον λαό όρθιο. Η δεκαεξάχρονη Κρυσταλλένια, κυνηγημένη από τον Tουρκοκρητικό Ιμπραήμ Πατρικάκη τον οποίο αρνήθηκε να παντρευτεί, φεύγει κρυφά από το χωριό της σε μια προσπάθεια να σωθεί η ίδια αλλά και η οικογένειά της. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον;
2021 Η Ελληνοβελγίδα Ειρήνη, κουβαλώντας μέσα της την πολύτιμη γνώση της Ψυχογενεαλογίας, έρχεται στην Κρήτη για να βρει την αιτία μιας κατάρας που βαραίνει την οικογένειά της εδώ και πολλές γενιές. Ωστόσο, ένας τοίχος σιωπής ορθώνεται μπροστά της. Μπορούν να σπάσουν τα γρανάζια της μοίρας;
Η Ζοέλ Λοπινό αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κρήτης, όπως τις διηγήθηκαν στη συγγραφέα οι κάτοικοι του Μανιολόπουλου, πριν λησμονηθεί στο πέρασμα του χρόνου η πραγματική ιστορία του τόπου τους.

Μυθιστόρημα, Μίνωας, 2023, 480 σελ.

Επτασφράγιστα μυστικά – Ζοέλ Λοπινό

Επτασφράγιστα


Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο κρητικός λαός περνά την πιο μαύρη περίοδο της ιστορίας του. Η πείνα θερίζει και ο λαός υποφέρει κάτω από τον ζυγό του Οθωμανού κατακτητή. Οι εξεγέρσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Μόνο η ελπίδα της λευτεριάς τον κρατά όρθιο. Στη γιορτή του Αϊ-Γιώργη, ο σκληρός Τουρκοκρητικός Ιμπραήμ Πατρικάκης ερωτοχτυπήθηκε από την απαράμιλλη ομορφιά της Κρυσταλλένιας. Την άλλη μέρα στέλνει έναν προξενητή να ζητήσει το χέρι της. Αν ο πατέρας της δεκαπεντάχρονης Κρυσταλλένιας δεχτεί, προδίδει τη μνήμη και τον αγώνα των προγόνων του. Αν αρνηθεί, ο Πατρικάκης θα προσβληθεί και θα εξοντώσει βάναυσα την οικογένειά του. 21ος αιώνας. Η Ελληνοβελγίδα Ειρήνη αναγκάζεται, για να σωθεί η ίδια, ν’ ανακαλύψει την αιτία της κατάρας που βαραίνει την οικογένειά της εδώ και γενιές. Ένα οδοιπορικό στην Κρήτη, εκεί όπου η Ιστορία συναντιέται με την Ψυχογενεαλογία, ώστε να εξηγηθεί το παρόν και να φτιάξει ένα νέο, ελπιδοφόρο μέλλον…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 504 σελ.

Η χρυσαλλίδα – Ζοέλ Λοπινό
Ένας πετυχημένος Έλληνας ζει ευτυχισμένα στη Νέα Υόρκη, αλλά η μοίρα τον φέρνει αντιμέτωπο με το παρελθόν και τις ενοχές του. Ένας Αθηναίος πρώην βιολιστής χάνει τα πάντα, ακόμα και το παιδί του. Μια ονειροπόλα γυναίκα με χρυσά μάτια, προικισμένη μ’ ένα σπάνιο χάρισμα, αποσύρεται σ’ ένα χωριό της Κρήτης, όπου μεγαλώνει μόνη τον γιο της.

Τι συνδέει αυτούς τους τρεις ήρωες; Πώς το παρελθόν τσαλακώνει τη ζωή τους; Τι συμβαίνει σ’ αυτό το χωριό και συρρέουν εκεί επισκέπτες από κάθε μεριά της γης;

Ένα ψυχολογικό μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Ιστορίες ανθρώπων που γνώρισαν τη βία, την αδιαλλαξία, την ενοχή, τον ναρκισσισμό, τον χειρισμό. Στη Χρυσαλλίδα η Ζοέλ Λοπινό προσεγγίζει τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος, προτείνοντας μονοπάτια πέρα από τα συνήθη ώστε να ξαναπάρει τον έλεγχο της ζωής του. Γιατί δεν μας αξίζει να μείνουμε για πάντα σκλάβοι τού χθες. Γιατί είμαστε όλοι χρυσαλλίδες έτοιμες να πετάξουν. Γιατί ο απώτερος σκοπός του καθενός μας είναι απλά η ελευθερία του νου και η αγάπη.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020, 496 σελ.

Χάρτινος έρωτας – Ζοέλ Λοπινό
Ο πρώτος έρωτας δε σβήνει ποτέ. Κρύβεται στα μύχια του κορμιού μας σαν έμβρυο που λαχταρά να ζήσει. Ακόμη κι αν έχουν περάσει ολόκληρες δεκαετίες, η νοσταλγία πλανιέται στο μυαλό μας μαζί με αναπάντητα ερωτήματα, ίσως και με την ελπίδα.
Η Νεφέλη συναντά τυχαία τον Κωνσταντίνο, τον πρώτο άντρα που αγάπησε πραγματικά, και ξαφνικά κατακλύζεται από ένα απρόσμενο πάθος. Ωστόσο είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά -το ίδιο κι εκείνος- και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτή τη θύελλα συναισθημάτων. Η ζωή βέβαια, που μοιάζει να ξέρει τι κάνει και δεν αφήνει τίποτα να γίνεται τυχαία -η Νεφέλη το γνωρίζει καλά αυτό-, ίσως της στέλνει κάποιο μήνυμα για να της αποκαλύψει κάτι.
Οι δύο ήρωες παγιδεύονται σε ένα λαβύρινθο με προσωπικά, κοινωνικά, ακόμη και πολιτικά αδιέξοδα. Θα χρειαστεί να αναμετρηθούν με μεγάλα διλήμματα και να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αν θέλουν να φτάσουν κάποτε στην έξοδο, όπου βρίσκεται και το βαθύτερο νόημα των πραγμάτων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018, 160 σελ.

Πιάσε τ’ άστρα της ζωής – Ζοέλ Λοπινό
Η ζωή θέλει θάρρος και η Τζόι νιώθει πλέον έτοιμη ν’ αποτολμήσει την ανατροπή της. Μια μέρα τα παρατάει όλα, γάμο, καριέρα και επιχειρήσεις, προκειμένου να ζήσει επιτέλους ό,τι είχε ονειρευτεί, δραπετεύοντας από την υποκρισία και το φθόνο. Φεύγει για τα Σφακιά, να αναζητήσει τις ρίζες της. Εκεί, μακριά από τον «πολιτισμό», θα βρει την ανθρωπιά, θα αναζωπυρώσει ξεχασμένες, αληθινές αξίες, ενώ η γνωριμία με τον Λευτέρη θα της ανοίξει νέους ορίζοντες.
Μεγάλα όνειρα, τοπία που μας ταξιδεύουν στην πιο άγρια περιοχή της Κρήτης, πλούσιες μυρωδιές και αλλεπάλληλες ανατροπές συνθέτουν μια ερωτική ιστορία όπου τα ψυχικά τραύματα συγκρούονται με την ευτυχία, η λογική με την καρδιά, ο κομφορμισμός με την τόλμη.
Ένα μυθιστόρημα για τα πάθη, τις αδυναμίες, τις κρυφές αγωνίες, τις φιλοδοξίες, αλλά και για τις υπερβάσεις που απαιτεί η αγάπη. Ένας ύμνος στην ομορφιά της ζωής.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 464 σελ.

Το διαμαντένιο σώμα – Ζοέλ Λοπινό
Αν σταματούσαμε να ζούμε σαν θύματα, πώς θα ήταν η ζωή μας; Αν πιστεύαμε στον εαυτό μας, ποιες επιλογές θα είχαμε κάνει; Αν οι σκέψεις μας, αντί να
γκρεμίζουν, έχτιζαν; Αν αγαπούσαμε πραγματικά;
1686, Βρετάνη
Η Γκαέλ, ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι ερωτευμένο με τον Λοΐκ και τη ζωή, πέφτει στη θάλασσα από τo απόκρημνο βουνό κοντά στο κάστρο της οικογένειάς της.
21ος αιώνας
Ο Φοίβος ζει στον Βόλο παγιδευμένος σε μια σχέση συμβατική. Φυλακισμένος στις ενοχές του, καταπιέζει τα όνειρά του, ενώ φοβάται να αναλάβει οποιαδήποτε
ευθύνη.
Η Αλκυόνη εργάζεται στη Λυών. Παρότι σπούδασε ψυχολογία, δεν μπόρεσε ποτέ να βρει την αρμονία μέσα της. Στις σχέσεις της με τους άντρες είναι αυτοκαταστροφική. Τα πάντα όμως αλλάζουν όταν ανακαλύπτει ότι τη ζωή της βαραίνει μια κατάρα από τον 17ο αιώνα.
Ποια γεγονότα συνδέουν αυτούς τους ανθρώπους; Πώς από τα βάθη του χρόνου μπορούν να σβηστούν το μίσος, η δυστυχία και το βάρος του θανάτου, και να αναβλύσει το φως μες στις ψυχές τους; Και πώς ο έρωτας και η συνειδητή αγάπη μπορούν να αποτελέσουν οδηγό στην πορεία της ψυχής προς την ολοκλήρωση;
Το διαμαντένιο σώμα προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση της ύπαρξης. Απελευθερώνει από τους περιορισμούς του υποσυνείδητου φέρνοντας στη ζωή μας θετική ροή και ευτυχία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 352 σελ.

Μυστικό άρωμα – Ζοέλ Λοπινό
Το Μυστικό άρωμα μεταφέρει τον αναγνώστη σε συναρπαστικές εποχές της Ιστορίας, ενώ τον εισάγει στη γοητεία της Ανατολής, στα μυστικά της μαγείας αλλά και στα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.
Έπειτα από έναν τρομακτικό σεισμό η Πέρσα χάνει τις αισθήσεις της, παγιδευμένη στα συντρίμμια του σπιτιού της. Καθώς οι διασώστες προσπαθούν να την εντοπίσουν, εκείνη βιώνει κάτι αλλόκοτο, μια πρωτόγνωρη κατάσταση που τη συγκλονίζει περισσότερο και από τον σεισμό που γκρέμισε το σπίτι της.
Επιθανάτια εμπειρία ή ταξίδι σε προηγούμενες ζωές της; αναρωτιέται. Υπάρχει άλλη ζωή, πεπρωμένο, κάρμα, ή βιώνει παραισθήσεις; Έρχεται κανείς στη γη για κάποιον προκαθορισμένο σκοπό; Υπάρχει αδερφή ψυχή ή όλα αυτά είναι ένας ρομαντικός μύθος; Και τι είναι το μυστικό άρωμα που καλείται η ίδια ν’ ανακαλύψει;
Παλεύοντας να βρει το νήμα της αλήθειας, ξεκινά άθελά της ένα μεταφυσικό ταξίδι που θα την παρασύρει στα σαγηνευτικά αρώματα της αρχαίας Αιγύπτου, στη μινωική Κρήτη, στη Νότια Γαλλία του Μεσαίωνα και πιο μακριά ακόμη… σε μέρη όπου, άλλοτε, είχε βιώσει τον πιο δυνατό έρωτα, την ευτυχία αλλά και τη βαναυσότητα των ανθρώπων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015, 432 σελ.

Η Ελένη και το τέρας – Ζοέλ Λοπινό
Η Ελένη γεννιέται παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία από Έλληνες γονείς, προικισμένη με τρεις κατάρες: να είναι φτωχή, ξένη και ανεπιθύμητη. Έτσι, οπλίζεται από μικρή για να αναμετρηθεί με την απόρριψη, αλλά και για να γλυτώσει από τη φτώχια που τη στιγματίζει. Η ζωή της θα είναι μια έντονη περιπέτεια, με αλλεπάλληλες ανατροπές και μεγάλες αντιθέσεις. Από τη μια η αποξένωση μέσα στην ίδια της την οικογένεια και από την άλλη η κοινωνική δράση, που την κρατάει πάντα δυνατή. Σε μια οδύσσεια που ποτέ δεν μοιάζει να τελειώνει, οι έρωτες, οι απώλειες, οι αγώνες και οι θυσίες εναλλάσσονται διαρκώς, σαν επεισόδια ενός συγκλονιστικού έπους που συνδέει τρεις γενιές γυναικών.
Ένα βιβλίο για την αλληλεγγύη, τη μαχητικότητα και τη δημιουργία. Μια δυνατή γροθιά στον ρατσισμό, στον φασισμό, στα “πρέπει” και στα “μη”. Η αληθινή ιστορία μιας ραγισμένης ψυχής, που ενώ διψούσε για αγάπη, τη σκότωνε γιατί δεν την άντεχε.
Η συνέχεια του μπεστ σέλερ “Η αγριλιά”, σ’ ένα συναρπαστικό αυτοτελές μυθιστόρημα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, 416 σελ.

Αυτό το σπίτι είσαι εσύ – Ζοέλ Λοπινό
Η Στέλλα είναι όμορφη και χαρισματική, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει χάσει τη δροσιά και τη ζωντάνια της. Νομίζει πως έχει φτάσει στο σημείο μηδέν, όπου δεν θέλει πλέον τίποτα, δεν ελπίζει σε τίποτα. Η σχέση της με τον Τάκη, τον εριστικό άντρα της, την έχει στραγγίξει, την έχει συρρικνώσει ως προσωπικότητα. Η ζωή της μοιάζει με αργό θάνατο.
Ένα κυριακάτικο πρωινό, κοντά στο κάστρο της Ναυπάκτου, συναντά αναπάντεχα έναν παράξενο άνθρωπο. Τα λόγια του κλονίζουν τις ανασφάλειές της:
“Πάντα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Η ζωή μας είναι η προβολή των σκέψεών μας. Ζήσε τα όνειρά σου! Τόλμησέ το!”
Τι θα μπορούσε όμως να αλλάξει η Στέλλα; Γιατί διάλεξε τη βία και την ταπείνωση και όχι τη θετική στάση απέναντι στις προκλήσεις; Υπάρχει τρόπος να σπάσει τις αλυσίδες της; Να βιώσει ξανά τον έρωτα; Πώς ξαναφτιάχνει τη ζωή της μια γυναίκα;
Ένας ύμνος στα ζεστά χρώματα της αισιοδοξίας. Ένα μυθιστόρημα που οδηγεί στη γνώση και την ηρεμία, ενώ αναπτερώνει τις απίστευτες ψυχικές δυνάμεις μας, τις κρυμμένες στο βυθό της καθεμιάς.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2012, 309 σελ.

Το άρωμα του λωτού – Ζοέλ Λοπινό
Η Πέρσα έχασε τις αισθήσεις της, φτάνοντας στο χείλος του θανάτου καθώς οι άνδρες της ΕΜΑΚ πάλευαν να την ανασύρουν από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Αυτό που βίωσε τότε την ταρακούνησε περισσότερο κι απ’ το σεισμό που γκρέμισε το σπίτι της.
Επιθανάτια εμπειρία ή ταξίδι σε προηγούμενες ζωές της; αναρωτιέται η μέχρι χθες άπιστη και ορθολογίστρια Πέρσα. Υπάρχει πράγματι άλλη ζωή, πεπρωμένο, κάρμα, ή όλο εκείνο το βίωμα δεν ήταν παρά μια παραίσθηση; Έρχεται κανείς στη γη για κάποιο προκαθορισμένο σκοπό ή απλά για να βρει την ευτυχία; Υπάρχει αδερφή ψυχή ή όλ’ αυτά είν’ ένας ρομαντικός μύθος;
Παλεύοντας να βρει το νήμα της αλήθειας, οδηγείται άθελά της σ’ ένα μεταφυσικό ταξίδι που θα την παρασύρει στα σαγηνευτικά αρώματα της αρχαίας Αιγύπτου, στη μινωική Κρήτη, στη Νότια Γαλλία του Μεσαίωνα και πιο μακριά ακόμη… σε μέρη όπου, άλλοτε, είχε βιώσει τον πιο δυνατό έρωτα, την ευτυχία αλλά και την κακία των ανθρώπων.
Το μυθιστόρημα μεταφέρει τον αναγνώστη στις πιο συναρπαστικές εποχές της Ιστορίας, τον εισάγει στη γοητεία της Ανατολής, στα μυστικά της μαγείας αλλά και στα μυστήρια της ζωής και του θανάτου.

Μυθιστόρημα, Ωκεανίδα, 2010, 405 σελ.

Χάρτινος έρωτας – Ζοέλ Λοπινό-Μαστραντώνη
Ο πρώτος έρωτας δε σβήνει ποτέ. Κρύβεται μέσα στο κορμί μας σαν έμβρυο που λαχταρά απεγνωσμένα να ζήσει. Ακόμη κι αν έχουν περάσει δεκαετίες ολόκληρες, αυτό που μένει στο μυαλό μας είναι μια νοσταλγία ποτισμένη με τα ερωτηματικά του χρόνου και μια άσβηστη ελπίδα.
Η Νεφέλη συναντά τυχαία στο δρόμο τον Κωνσταντίνο, τον πρώτο άντρα που αγάπησε πραγματικά, και όλο το παρελθόν, φορτισμένο με έντονα συναισθήματα, χιμάει καταπάνω της.
Ωστόσο είναι παντρεμένη, έχει δυο παιδιά, το ίδιο κι αυτός. Και δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί αυτό το πάθος που την κατακλύζει και αναστατώνει τον ψυχικό της κόσμο.
Η ζωή όμως ξέρει τι κάνει. Κάτι θέλει να της μηνύσει. Δεν αφήνει τίποτα να γίνεται τυχαία. Και η Νεφέλη το γνωρίζει καλά αυτό.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2007, 173 σελ.

Το μεγάλο όνειρο – Ζοέλ Λοπινό-Μαστραντώνη
Δύο γυναίκες με τελείως διαφορετικές καταβολές καταφτάνουν από την Ελλάδα στο Μόντρεαλ του 1950, την περίοδο του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος. Και οι δύο αντιμετωπίζουν αντιξοότητες. Τα πρώτα βήματά τους είναι φτωχικά, έχουν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή δουλειά, τις διακρίσεις, τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Διαγράφουν τη δική τους ιστορία και κατορθώνουν τελικά να επιβιώσουν η καθεμία με διαφορετικό τρόπο. Και οι δύο αναζητούν το μεγάλο όνειρο, ζώντας σε μία δύσκολη εποχή και σε μία χώρα που υπόσχεται πολλά, όμως χρειάζεται συνεχής αγώνας για να τα κατακτήσεις.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2006, 331 σελ.

Η γέφυρα της αγάπης – Ζοέλ Λοπινό-Μαστραντώνη
Γιατί οι αληθινές ιστορίες φαίνονται καμιά φορά υπερβολικές… Γιατί όταν η ζωή σου ξεκινά στραβά, κάτι θα σε κυνηγάει για πάντα…
1974. Η Φανή, μια δεκαοχτάχρονη Ελληνίδα του εξωτερικού, επισκέπτεται για πρώτη φορά την πατρίδα των παππούδων της. Με την πρώτη ματιά, κάτι σκιρτά βαθιά μέσα της και αλλάζει τη ροή της ζωής της. Επιστρέφοντας από τις διακοπές της, βρίσκει την οικογένειά της γκρεμισμένη. Η ζωή της γίνεται γρήγορα ένας εφιάλτης. Περνάει τις πιο απίθανες δοκιμασίες. Χτυπημένη από τη μοίρα της, αποφασίζει κάποια στιγμή να εγκατασταθεί στην Αθήνα για να γλυτώσει από αυτή και να βρει τον εαυτό της. Όμως γρήγορα ανακαλύπτει ότι δύο πατρίδες ίσον διχασμός, ίσον καμία. Όπως δύο οικογένειες ίσον καμία. Μία ζωή θα προσπαθεί να γεφυρώσει την αγάπη με το μίσος, τον έρωτα με τη προδοσία. Σε αυτή την αληθινή ιστορία, η συγγραφέας χτίζει μία γέφυρα αγάπης ανάμεσα σε δύο χώρες, δύο κουλτούρες, δύο “εγώ”.
Eπιμέλεια: Χριστίνα Κερπινιώτη

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2003, 304 σελ.

Το χάδι του ανέμου – Ζοέλ Λοπινό-Μαστραντώνη
Η Αυγή μεγάλωσε σε μία βάρβαρη οικογένεια που την κακοποίησε και την ταπείνωσε. Ωστόσο, βρήκε τη δύναμη, το σθένος και μια δίψα για ομορφιά που δεν μπόρεσε καμία ασχήμια να σκοτώσει. Γνωρίζει μια μέρα τυχαία τον Ζακ, ένα διάσημο γλύπτη, και κοντά του ανακαλύπτει το ταλέντο της. Τι κρύβεται όμως πίσω από το μίσος των γονιών της; Γιατί της είναι απαγορευμένη η αγάπη;

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2002, 224 σελ.

Πιάσε τ’ άστρα της ζωής – Ζοέλ Λοπινό
Ενώ τα έχει “όλα” για να είναι ικανοποιημένη, η Τζόι νιώθει κενή και δυστυχισμένη. Μια μέρα τα παρατάει όλα: γάμο, καριέρα, επιχειρήσεις προκειμένου να πάει να ζήσει επιτέλους όπως το είχε ονειρευτεί, χωρίς υποκρισίες και φθόνο.
Φεύγει για τα Σφακιά να βρει τις ρίζες της και παράλληλα την πραγματική θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Εκεί, μακριά από τον “πολιτισμό”, ανακαλύπτει μια νέα πλευρά της ζωής, πιό ανθρώπινη, πιό κοντά στη φύση της και αναζωοπυρώνει ξεχασμένες, αληθινές αξίες. Η συνάντηση με το Λευτέρη θα της ανοίξει νέους ορίζοντες· θα καταφέρει ωστόσο να μετριάσει την αυτοκαταστροφική της τάση που συχνά την βυθίζει σε μια απέραντη απελπισία;
Το “Πιάσε τ’ άστρα της ζωής” αποτελεί ανατομία της ψυχής ενός άνδρα και μίας γυναίκας, εισχωρεί στις φοβίες τους και στις αμφιβολίες τους για δέσμευση. Στο φόντο, οι πλούσιες μυρωδιές, η άγρια ομορφιά της Κρήτης και η ζεστασιά των ανθρώπων πλάθουν τη συναρπαστική αυτή ιστορία.

Μυθιστόρημα, Αρχιπέλαγος, 2001, 442 σελ.

Η αγριλιά – Ζοέλ Λοπινό
Η Καλλιόπη, μια Σφακιανή μόλις δεκαέξι χρόνων, φεύγει μ’ ένα νεογέννητο στην αγκαλιά από την αγαπημένη της Κρήτη, για να ψάξει τον άντρα της, το Νικόλα, που κουρασμένος απ’ τη μιζέρια πήγε στη Γαλλία για μια καλύτερη τύχη. Αρχίζει τότε για κείνη μια ζωή γεμάτη δυσκολίες. Η ξενιτιά, η φτώχια, ο ρατσισμός, η προδοσία τη δέρνουν αλύπητα.
Η Αγριλιά είναι μια αληθινή ιστορία γεμάτη πάθος, ποίηση, μυρωδιές και σκληρή πραγματικότητα. Είναι ένας ύμνος στην Ελληνίδα. Τιμά το θάρρος, τη μεγαλοψυχία, τη γενναιοδωρία και την αγωνιστικότητά της. Η ηρωίδα της Αγριλιάς αγγίζει σίγουρα ένα κομμάτι από την ψυχή κάθε Ελληνίδας.
“Σ’ αυτό το βιβλίο που είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, για πρώτη φορά έχουμε τη μετανάστευση προς την Ευρώπη, στις αρχές του αιώνα. Ως τώρα είχαμε μόνο το “Αμέρικα, Αμέρικα” του Ηλία Καζάν. Με την “Αγριλιά” η λογοτεχνία μας απέκτησε το μυθιστόρημα φυγής από την Ελλάδα προς την Ευρώπη και όχι προς την Αυστραλία ή την Αμερική. Οι συνθήκες ήταν οι ίδιες και χειρότερες από το Έλις Άιλαντ.”
Βασίλης Βασιλικός

Μυθιστόρημα, Αρχιπέλαγος, 2001, 366 σελ.

Τι ήθελα και παντρεύτηκα – Ζοέλ Λοπινό
Σας κουράζει ο άνδρας σας; Βαρεθήκατε τη μουρμούρα του; Τη μιζέρια του; Έχετε την εντύπωση πως προέρχεται από άλλο πλανήτη; Τι σύμπτωση! Μοιάζετε στην Ιζαμπέλ. Πριν φτάσετε λοιπόν στο δικηγόρο σας ή στον ψυχίατρο για καινούρια χάπια, δείτε τι έκανε η ηρωίδα του “Τι ήθελα και παντρεύτηκα!”
Η γυναίκα σας είναι ανυπόφορη; Σας έχει τρελάνει; Δεν μπορείτε να την καταλάβετε με τίποτα; Ε λοιπόν είστε ομοιοπαθείς με το Γιάννη, τον άνδρα της Ιζαμπέλ. Μέσα σ’ αυτό το βιβλίο θα βρείτε μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το έτερον ήμισύ σας.
Με νέο στυλ ανάλαφρο, η Ζοέλ Λοπινό επισημαίνει τη δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια, την έλλειψη πραγματικής ισότητας μέσα στην ελληνική οικογένεια και τη διπλή σκλαβιά της τωρινής γυναίκας. Ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, κατά της ρουτίνας του γάμου. Μια ξένη ματιά για την ελληνική πραγματικότητα.

Μυθιστόρημα, Αρχιπέλαγος, 2001, 317 σελ.

Μια στάλα δηλητήριο, μια στάλα μέλι- Ζοέλ Λοπινό
Σ’ αυτό το διαφορετικό μυθιστόρημα το λόγο έχει ένα παιδί, ο Αλέξανδρος. Καθώς μεγαλώνει, μας φιλοξενεί στις κρυφές σκέψεις του. Μας ανοίγει την καρδιά του χωρίς ταμπού, μιλώντας μας με απλή γλώσσα για το διαζύγιο των γονιών του, για τον Τρωικό πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ τους και για τις φοβίες που του προκαλούν. Κάποιες φορές τους κρίνει και τους κατακρίνει αυστηρά, κάποιες άλλες απορεί και τρελαίνεται επειδή κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να του πει την αλήθεια. Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με ειρωνεία και άλλοτε με θλίψη, πάντα όμως με την αλήθεια που μόνο ένα παιδικό μυαλό μπορεί να αποκαλύπτει, η Ζοέλ Λοπινό – Μαστραντώνη, με μοναδικό τρόπο, καταπιάνεται με ένα θέμα που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες.

Μυθιστόρημα, Αρχιπέλαγος, 1998, 211 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εμπειρία Εκδοτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ωκεανίδα, Αρχιπέλαγος, Υδροπλάνο, Μίνωας