Τζούλι Τσενέ

Ελληνες λογοτέχνες
Η Τζούλι Τσενέ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Γλωσσολογία. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στο φοιτητικό περιοδικό “Καλειδοσκόπιο”, ενώ διατέλεσε αρχισυντάκτρια στην ετήσια έκδοση “Φοιτητικός Συνοδηγός 2005”. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια λογοτεχνικής επιμέλειας κειμένων, έχει συμμετάσχει στο Εργαστήρι Δραματουργίας και Θεατρικού Αναλογίου “Μυθογραφίες” και δηλώνει αθεράπευτα ερωτευμένη με τη συγγραφή. Το “Μετείκασμα” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Μετείκασμα – Τζούλι Τσένε
Ένα ανθάκι που λαχταρά να γίνει βελανιδιά, ένας ποιητής που ανταμώνει μετά θάνατον τον κριτικό της τέχνης του, ένα αερικό που σχεδιάζει ιπτάμενα ταξίδια πάνω απ’ τον Αχέροντα, μια Γαλάτεια που πλάθει κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τον Πυγμαλίωνά της, ένας άγγελος που κρεμάει στον ώμο τα σπασμένα του φτερά, μια ομολογία εγκλήματος, μια πτώση-πτήση από τον πύργο του Eiffel, ένα γράμμα στη χαμένη αγάπη και μια υπόσχεση αφοσίωσης άνευ όρων.
Όλα αυτά και όχι μόνο αυτά μιλούν για τον ανεκπλήρωτο έρωτα -τον έρωτα που είναι θάνατος- και για την απώλεια που πολλές φορές γράφει τα πιο όμορφα τραγούδια…
Το “Μετείκασμα” αποτελεί μία σειρά αυτόνομων και αλληλοεμπλεκόμενων διηγημάτων, που εξιστορούν μια ιστορία μεταμόρφωσης: Το πρόσκαιρο ακτινοβόλο ταξίδι της πεταλούδας ως την εντελέχειά της, το αποτύπωμα που αφήνει στη ζωή μας η καταστροφή κι ο θρίαμβος της αγάπης, τον πόνο που μετατρέπεται σε γάργαρη πηγή δημιουργίας…

Διηγήματα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2017, 122 σελ.

Στα μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων – Τζούλι Τσένε
Άγγελοι, άγγελοι πολλοί, γέμισε ο κόσμος πάλι αγγέλους. Άγγελοι που γελάνε όλο νόημα, άγγελοι που κλαίνε από τύψεις. Άγγελοι φοβισμένοι, ανήμποροι να πιστέψουν στα φτερά τους. Άγγελοι δίχως πρόσωπο, μα μόνο μ’ ένα ζευγάρι μάτια. Άγγελοι όπως πάντοτε ξυπόλυτοι και με τα χρυσοκέντητα άμφιά τους ξεσχισμένα. Άγγελοι παραστάτες, άγγελοι εκδικητές, θανάτου άγγελοι και άγγελοι-σωτήρες.
“Στα Μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων” οι πρωταγωνιστές είναι άγγελοι, λίγο πιο ανθρώπινοι από το αναμενόμενο. Άγγελοι που παλεύουν με τη μοναξιά, την αποξένωση, την αλλοτρίωση, τις υπαρξιακές κρίσεις, υπενθυμίζοντας τη μαγεία της αγάπης και του Μαζί. Άγγελοι που υψώνονται πάνω από τα άπιαστα -μέχρι αποδείξεως του εναντίου- όνειρά τους, απλώνουν τα σπασμένα τους φτερά -ενθύμια πρόσκρουσης- και χαράζουν νέες πορείες στους αιθέρες, με πυξίδα την ελπίδα, τη δύναμη, τη δίψα για ζωή.
“Στα Μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων” η κάθε πτώση αποτελεί μονάχα αφορμή για μια καινούρια πτήση…
Κι ανάμεσά τους, ένας άγγελος-τιμωρός. Με τσακισμένα μάτια να διαφεντεύει τα πέλαγα, που γι’ άλλη μια φορά αρνήθηκαν να υποταχτούνε.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2018, 84 σελ.

Διηγήματα
Μετείκασμα (2017), Εκδόσεις Βακχικόν
Στα μπαράκια των ξυπόλυτων αγγέλων (2018), Εκδόσεις Πηγή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Εκδόσεις Βακχικόν