Καίτη Τσουρλάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Καίτη Τσουρλάκη γεννήθηκε στα Χανιά, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πήρε την ειδικότητα της πνευμονολόγου. Για πολλά έτη εργαζόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1998 απ’ τις εκδόσεις Ιωλκός.
Μυθιστορήματα
Πέρα από την ψευδαίσθηση (2000), Ιωλκός
Σπασμένη μνήμη (2011), Ιωλκός
Μέτοικος καρδιά (2021), Ραδάμανθυς

Πεζογραφία
Στο σπίτι της σιωπής, της χαράς και της γνώσης (1998), Ιωλκός

Μέτοικος καρδιά – Καίτη Τσουρλάκη

Μέτοικος καρδιά


«Μακάρι να με βοηθήσετε να βρω ένα νόημα στη ζωή μου», είπε ξαφνικά η Αλεξία. Οι γονείς της κοιτάχτηκαν έκπληκτοι. Δε μπορούσαν φαίνεται να φανταστούν πως η κόρη τους, έκρυβε τέτοιου είδους αγωνίες.

Ο ψυχαναλυτής πρόσεξε το ξάφνιασμά τους. «Ένα μεγάλο μέρος του πόνου…», είπε, «της έλλειψης ισορροπίας και της απελπισίας του ανθρώπου στην αδυναμία του να βρει νόημα σε κάτι γύρω του ή μέσα του, οφείλεται στην έλλειψη της ικανότητας να συνθέσει τις διάφορες πλευρές του εαυτού του. Έτσι, αυτές βρίσκονται ασύνδετες ή ακόμη και αλληλοσυγκρουόμενες». Μετά στρεφόμενος στην Αλεξία: «Μαζί θα ανακαλύψουμε τις αθέατες πλευρές σου και θα τις συνθέσουμε σε αυτό που είσαι εσύ…».

Η ανάλυση τριών μελών μιας οικογένειας. Η κόρη, εξαρτημένη από ουσίες, ο πατέρας, γιατρός, καρδιολόγος στο επάγγελμα, ευφυής, με ένα καταξιωμένο παρελθόν, που όμως αφέθηκε στις λογής οικονομικές ατασθαλίες. H μάνα, με καταγωγή αριστοκρατική, δυναμική, με πλούσια επαγγελματική δραστηριότητα, που όμως στην προσωπική της ζωή παραμένει υπό τη σκιά του άνδρα της. Παράλληλα, ο ίδιος ο ψυχαναλυτής, άνθρωπος κι αυτός κι όχι μόνο ένας άγραφος καθρέφτης, φέρει εσωτερικές συγκρούσεις κι ένα κρυμμένο μυστικό που για πολλά χρόνια μπαίνει εμπόδιο στον προσωπικό του δρόμο.

Μέσα από μια καταιγίδα γεγονότων, με εργαλείο την ανάλυση, ένας καινούργιος εαυτός για τον καθένα, αγωνίζεται να αναδυθεί!

Μυθιστόρημα, Ραδάμανθυς, 2021, 340 σελ.

Σπασμένη μνήμη – Καίτη Τσουρλάκη

Σπασμένη μνήμη


Γιατί ήλθατε, τι θέλετε ακριβώς, ποιο είναι το πρόβλημά σας;” είπε και σκέφτηκα πως είχε δίκιο, αφού άρχισα να φλυαρώ χωρίς να εστιάζω σε αυτό που με βασάνιζε. “Η μοναξιά, η αδυναμία μου να κρατήσω μια σχέση με έναν άνδρα…” -μια μικρή παύση- “ψάχνω να βρω την αλήθεια μου…”.

Οι συνεδρίες με ένα λακανιστή ψυχαναλυτή, οι συνειρμοί, το παρελθόν ανακατεμένο με το παρόν, βεβαιότητες που ανατρέπονται, μια καινούργια όραση που βαθμιαία αναδύεται. Φιγούρες αυθεντίας που την καθόρισαν όπως ο πατέρας, η μάνα, μορφές αγαπημένες ή μισημένες, δεν έχει, λέει, διαφορά.

Έρωτες της φαντασίας και της πραγματικότητάς της, εραστές που μπήκαν και βγήκαν από τη ζωή της λεηλατώντας την ή εμπλουτίζοντάς την με τη σοφία της εμπειρίας κι ας είναι οδυνηρή…

Ο έρωτας του ψυχαναλυτή τόσο απόλυτα σφοδρός, μια ιερή μανία. Το ζωντανό παιχνίδι μαζί του που της καθρεφτίζει τον εαυτό της. Ένα μυστικό πεταμένο στον καιάδα της λησμονιάς και η επιστροφή του στη συνείδηση. Το παρόν, το μέλλον… λυτρωμένο άραγε;

Το βιβλίο της ιατρού Καίτης Τσουρλάκη “Σπασμένη μνήμη” είναι ένα μυθιστόρημα για τα ενδότερα του ψυχισμού, για την αιτία και το αποτέλεσμα, για την ίδια τη ζωή.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2011, 222 σελ.

Πέρα από την ψευδαίσθηση – Καίτη Τσουρλάκη

Πέρα από την


Ένα μοιραίο, τροχαίο ατύχημα είναι η αιτία που ο Λάμπρος φυλακίζεται μέσα στο ίδιο του το σώμα, που δεν τον υπακούει πια. Όμως, παρά τη φυσική του εξαθλίωση, οι εμπειρίες που βιώνει βαθιά μέσ’ τη συνείδησή του, τον διευρύνουν και τον λυτρώνουν. Παράλληλα, η Εύα, η γυναίκα του, μέσα από εσωτερικές συγκρούσεις οδηγείται αρχικά στην κατάθλιψη. Αργότερα, όμως, ο έρωτας που συναντά στο πρόσωπο του παιδοψυχιάτρου, που συμβουλεύεται για τα παιδιά της, τη βοηθά αφαιρώντας της ένα-ένα τα πέπλα της ψευδαίσθησης, να φθάσει σ’ ένα τέτοιο σημείο ωριμότητας κι ελευθερίας, που τη φέρνει σ’ επαφή με τον πιο βαθύ κι αληθινό της πυρήνα, τον εαυτό της. Για πρώτη φορά καταλαβαίνει ότι αντιδρά από ένα επίπεδο βαθύτερο ακόμη κι από την ευχαρίστηση. Σ’ αυτό το επίπεδο η αγάπη της έχει σαν στόχο μόνο να υπάρχει, που δεν είναι στόχος. Σ’ αυτό το επίπεδο η αγάπη της συναντά τον εαυτό της και τότε ριγά εκστατική από την επαφή…

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2000, 173 σελ.

Στο σπίτι της σιωπής, της χαράς και της γνώσης – Καίτη Τσουρλάκη

Στο σπίτι της σιωπής

Πεζογραφία, Ιωλκός, 1998, 111 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Ραδάμανθυς