Κατερίνα Δρομπούρα

Κατερίνα Δρομπούρα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Δρομπούρα γεννήθηκε στο Αουτάλεν του Βελγίου, ένα χωριό δίπλα στο ανθρακωρυχείο όπου δούλευε ο πατέρας της.
Οι γονείς της έφυγαν από τη Δεσκάτη και πήγαν στο Βέλγιο το 1957. Άρχισε να εργάζεται από την ηλικία των 18 ετών. Σπούδασε και εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός. Παράλληλα, άσκησε περιστασιακά το επάγγελμα της καθηγήτριας γαλλικών, έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα της Alliance Française. Από το 1998 ζει στην Ελλάδα με την οικογένειά της.
Διηγήματα
Από τα βουνά της Δεσκάτης στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου (2021), Καμπύλη

Από τα βουνά της Δεσκάτης στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου – Κατερίνα Δρομπούρα

Από τα βουνά


…Την επόμενη μέρα πιάσαμε δουλειά στα 800 μέτρα βάθος.
Στο ασανσέρ κατεβήκαμε όλοι αγκαλιασμένοι…
Λέγαμε να κάνουμε κουράγιο, γιατί ο σκοπός όλων μας ήταν να μείνουμε λίγα χρόνια, να μαζέψουμε χρήματα και να γυρίσουμε στη Δεσκάτη…
Η ξενιτιά ήταν αίμα για μας…
Κανένας γονιός να μην αποχωρίζεται το παιδί του…

Μια έρευνα για τη μετανάστευση από τη Δεσκάτη και τη ζωή των μεταναστών στο Βέλγιο, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.
Ογδόντα εννέα άνθρωποι έφυγαν από τα βουνά της Δεσκάτης για τα ανθρακωρυχεία του Βελγίου. Μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των μεταναστών ή μελών της οικογένειάς τους ξεδιπλώνονται οι προσωπικές τους ιστορίες, οι συνθήκες ζωής στη Δεσκάτη εκείνο τον καιρό, ο νέος κόσμος που συνάντησαν στο Βέλγιο, οι προκλήσεις μιας καλύτερης ζωής αλλά και το τίμημα της ξενιτιάς και της σκληρής δουλειάς στα ανθρακωρυχεία.
Οι αφηγήσεις, αδιαμεσολάβητες, παραστατικές και αληθινές, καταγράφουν, αποκαλύπτουν και ερμηνεύουν το φαινόμενο της μετανάστευσης, διατηρώντας τη συλλογική μνήμη και συμπληρώνοντας το κεφάλαιο της μεταναστευτικής ιστορίας της Δεσκάτης.

Διηγήματα, Καμπύλη, 2021, 240 σελ.

Πηγές: Biblionet, Καμπύλη