Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στο Μουζάκι Καρδίτσας. Γράφει από μικρό παιδί, όμως μόνο όταν ήρθε στη ζωή το δικό της παιδί ένιωσε ότι μπορεί να μοιραστεί τις λέξεις της, τις εικόνες της. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Μιλάει και γράφει άπταιστα την αγγλική και κάνει φιλότιμες προσπάθειες για την ιταλική. Σπουδάζει κλασικό πιάνο. Από τον Φεβρουάριο του 2015 ως τον Φεβρουάριο του 2016, εργάστηκε ως συντάκτρια στον ιστότοπο το βιβλίο.net. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής. Έχει συμμετάσχει σε πέντε συλλογικές εκδόσεις: Στη συλλογή διηγημάτων El Greco (Ρώμη, 2014), στην ανθολογία Χνάρια στο Φιλιατρό των Φίλων (Γαβριηλίδης, 2015), στο Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2016 (τοβιβλίο, 2016), στην ανθολογία Κορφολογώντας εποχών την προίκα (Γαβριηλίδης, 2018) και στην ανθολογία 100+1 Κλειδιά της διπλανής πόρτας (itravelpoetry publications, 2019). Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Εμβόλιμον» και «Το Κοράλλι» καθώς και σε πολλούς λογοτεχνικούς ιστότοπους. Τον Ιανουάριο του 2018 εμπνεύστηκε το Συλλογικό Έργο «Χριστός Γεννάται» (εκδ. Όστρια), που προέκυψε κατόπιν προσκλήσεως που απηύθυνε η λογοτεχνική ιστοσελίδα «Λόγω Γραφής» στους διακονούντες τη γραφή. Tον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων «Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων & άλλα διηγήματα» από τις εκδόσεις Πνοή.

Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων – Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

και άλλα διηγήματα


Μια ταμπακιέρα, μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ, πόνος καλά κρυμμένος πίσω από χαμηλωμένα βλέμματα και αυστηρά ήθη, κοινωνίες που μυρίζουν βασιλικό, θυμίαμα και αίμα. Γυναίκες πίσω από το παράθυρο, άνδρες μεθυσμένοι από κρασί και ηδονή. Τρύπια παπούτσια και λιγοστό ψωμί. Δύσκολη γέννα και φόνος ξημερώματα δίπλα σε σκυλιά που αλυχτούν – δικαιοσύνη, μια ατομική υπόθεση. Αγάπη δίχως όρια – θυσία, αναπόσπαστο κομμάτι σε παζλ με πολλά μεθυσμένα κομμάτια. Ανάβαση με δανεικά παπούτσια, χιόνι που δυσκολεύεται να καθαρίσει βρόμικες συνειδήσεις, δάκρυα που δεν κύλησαν και άλλα που καθάρισαν τα μάτια. Πιεσμένες ψυχές, φυλακισμένες σε στενά κλουβιά με σκουριασμένες κλειδαριές και θαμμένα κλειδιά. Απόπειρα να πετάξουν πουλιά με ραγισμένα φτερά και γκρεμισμένες φωλιές, κάπου όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.
Δέκα “Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων” που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ίδιο θεσσαλικό χωριό, γραμμένες στο τοπικό ιδίωμα, αποτυπωμένες σαν αναμνήσεις, για ανθρώπους φτωχούς στην τσέπη, στο μυαλό, στην καρδιά. Επιπλέον, περιλαμβάνονται δώδεκα αυτόνομα διηγήματα ανθρώπων που έζησαν ασυμβίβαστα, με πάθος, ως το τέλος.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 222 σελ.

Διηγήματα
Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα (2018), Εκδόσεις Πνοή

Συλλογικά έργα
El Greco (2014)
Χνάρια στο φιλιατρό των φίλων (2015), Γαβριηλίδης
Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2016 (2016), τοβιβλίο
Κορφολογώντας εποχών την προίκα (2018), Γαβριηλίδης
Χριστός Γεννάται (2018), εκδόσεις Όστρια

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή