Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Πλέον ζει μόνιμα, με την οικογένειά της, στο Μουζάκι Καρδίτσας. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Management Organizational Behavior. Επί σειρά ετών εργάσθηκε σε θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικές εταιρείες. Από τον Μάρτιο του 2016 λειτουργεί ως διευθύντρια τη λογοτεχνική ιστοσελίδα Λόγω Γραφής. Έχει συμμετάσχει σε έξι συλλογικά έργα των εκδόσεων Γαβριηλίδης, Ρώμη κ.α. Κείμενα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί στα λογοτεχνικά περιοδικά «Εμβόλιμον» και «Το Κοράλλι» καθώς και σε πολλούς λογοτεχνικούς ιστότοπους. Το 2018 κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο Χριστός Γεννάται (εκδ. Όστρια), το 2019 το συλλογικό έργο Γράμματα ανεπίδοτα (εκδ. Ελκυστής) και το 2021 το συλλογικό έργο Το πέταγμα της Ίβιδας σε εικονογράφηση της Ντίνας Αναστασιάδου, μία ανθολογία διηγημάτων με ενσωματωμένα τάνκα και ιαπωνικό θεματικό προσανατολισμό, βιβλία που προέκυψαν κατόπιν προσκλήσεως που απηύθυνε μέσω της λογοτεχνικής ιστοσελίδας «Λόγω Γραφής» στους διακονούντες τη γραφή. Tον Δεκέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων & άλλα διηγήματα” (εκδ. Πνοή) και το 2020 η συλλογή 70 δοκιμίων υπό τον τίτλο “Ό,τι γυρίζει γύρω μας” (εκδ. Ελκυστής).
Διηγήματα-Δοκίμια
Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων και άλλα διηγήματα (2018), Εκδόσεις Πνοή
Ό,τι γυρίζει γύρω μας (2020), Ελκυστής

Ποίηση
Έρωτα παράκληση προστακτική (2023), ΑΩ Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
El Greco (2014)
Χνάρια στο φιλιατρό των φίλων (2015), Γαβριηλίδης
Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2016 (2016), τοβιβλίο
Κορφολογώντας εποχών την προίκα (2018), Γαβριηλίδης
Χριστός Γεννάται (2018), εκδόσεις Όστρια
100+1 κλειδιά της διπλανής πόρτας. Ποιητικό ανθολόγιο (2019), I Travel Poetry Publications
Γράμματα ανεπίδοτα (2019), Ελκυστής

Έρωτα παράκληση προστακτική – Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Έρωτα παράκληση


ΤΕΤΑΡΤΕΣ…
Τετάρτη και θυμήσου με
στης μοναξιάς την άχαρη γωνιά σου.
Τετάρτη και θυμήσου με ξανά
προτού χαθώ για πάντα
απ’ τη ματιά σου.
Τετάρτη πάλι με τους μήνες,
με τα χρόνια,
Τετάρτη κι άνοιξη χωρίς
Τα χελιδόνια.
Τετάρτη αν ζητήσεις
το φιλί μου,
μόνο θυμήσου με
για να πονέσει
η άρνησή μου.

Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2023, 56 σελ.

Ό,τι γυρίζει γύρω μας – Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

Ό,τι γυρίζειΕλαφρά δοκίμια


Σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουμε άποψη και «γνώσεις» για τα πάντα, από θέματα «τζιζ», όπως ένα δημοψήφισμα ή μια σταύρωση, αλλά και από θέματα «απλά», «καθημερινά» όπως -ας πούμε- η μοιχεία αλλά και η αγαμία, η φιλία αλλά και η παντός καιρού και είδους προσκόλληση, τα θηλυκά, τα αρσενικά και τα δεσίματα, τα χάπια, οι νοθείες, τα κουμπιά και -ω! τι έκπληξη- ο θάνατος, τα γενέθλια, η ευγένεια, ο οργασμός, οι εξωγήινοι, ποιος «αριβάρισε», ποιανού του κάνανε τα κόλλυβα, σε γραμμάρια τη μετράμε τελικά την ψυχή μας και την τιμή μας σε μάγκες και… γοργόνες; Όχι… Όχι γοργόνες… Bάλτε τσίπουρο, να το συζητήσουμε το θέμα…
Σε έναν κόσμο (μπορεί και σε παραπάνω, σιγά μην έχουμε και το μονοπώλιο σ’ όλη την πλάση) όπου ο έρωτας, ο πόλεμος, τα Χριστούγεννα και η αγκαλιά «ψυχοτροπούν» και μπουρδουκλώνονται… Σε έναν κόσμο, λοιπόν, που όλοι πονάνε κι όλοι μιλάνε… Καλά… μερικοί καψουρεύονται κιόλας, ζηλεύουν κι από εγκράτεια «από ‘δω παν’ κι οι άλλοι». Και τελικά επειδή «πενία τέχνας κατεργάζεται» κι ίσως «επικρατούν» περισσότεροι φελλοί απ’ όσους «τρυφερά» προσδοκούμε, ε, κάπου εκεί, στο μεταξύ μας, συζητάμε όσα μας νοιάζουν ή όσα «γραμμένα» τα ‘χουμε αλλά κουβέντα να γίνεται, για την παρέα! Ναι, έτσι και μ’ αυτό το βιβλίο. Για όλα θα κουβεντιάσουμε, μαζί. Για «ό,τι γυρίζει γύρω μας». Κι αν προβληματιστείτε, κι αν διαφωνήσετε, κι αν συμφωνήσετε σε βαθμό μοιρασιάς ασπασμών, στο τέλος ένα είναι το σίγουρο: η επίγευση που θα σας αφήσει αυτή η ανάγνωση θα είναι γλυκιά. Όπως όταν γελάμε παρέα μ΄ έναν φίλο.

Διηγήματα, Ελκυστής, 2020, 354 σελ.

Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων – Κατερίνα Ευαγγέλου-Κίσσα

και άλλα διηγήματα


Μια ταμπακιέρα, μια αλήθεια που δεν ειπώθηκε ποτέ, πόνος καλά κρυμμένος πίσω από χαμηλωμένα βλέμματα και αυστηρά ήθη, κοινωνίες που μυρίζουν βασιλικό, θυμίαμα και αίμα. Γυναίκες πίσω από το παράθυρο, άνδρες μεθυσμένοι από κρασί και ηδονή. Τρύπια παπούτσια και λιγοστό ψωμί. Δύσκολη γέννα και φόνος ξημερώματα δίπλα σε σκυλιά που αλυχτούν – δικαιοσύνη, μια ατομική υπόθεση. Αγάπη δίχως όρια – θυσία, αναπόσπαστο κομμάτι σε παζλ με πολλά μεθυσμένα κομμάτια. Ανάβαση με δανεικά παπούτσια, χιόνι που δυσκολεύεται να καθαρίσει βρόμικες συνειδήσεις, δάκρυα που δεν κύλησαν και άλλα που καθάρισαν τα μάτια. Πιεσμένες ψυχές, φυλακισμένες σε στενά κλουβιά με σκουριασμένες κλειδαριές και θαμμένα κλειδιά. Απόπειρα να πετάξουν πουλιά με ραγισμένα φτερά και γκρεμισμένες φωλιές, κάπου όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός.
Δέκα “Απλοϊκές ιστορίες φτωχών ανθρώπων” που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στο ίδιο θεσσαλικό χωριό, γραμμένες στο τοπικό ιδίωμα, αποτυπωμένες σαν αναμνήσεις, για ανθρώπους φτωχούς στην τσέπη, στο μυαλό, στην καρδιά. Επιπλέον, περιλαμβάνονται δώδεκα αυτόνομα διηγήματα ανθρώπων που έζησαν ασυμβίβαστα, με πάθος, ως το τέλος.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 222 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Ελκυστής, ΑΩ Εκδόσεις

Σχόλιο, κριτική

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *