Κατερίνα Γαγανέλη

Κατερίνα Γαγανέλη

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Γαγανέλη γεννήθηκε στις Σέρρες και έζησε στη γενέτειρά της μέχρι την προσχολική ηλικία.
Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Αθήνα. Μεγάλωσε σ’ ένα σπίτι με πέντε ενοίκους και πολλή αγάπη.
Από μικρή ένιωθε να την πλημμυρίζουν συναισθήματα για κάθε τι σημαντικό που συνέβαινε γύρω της και στο περιβάλλον της και θυμάται να θέλει να τα κρατήσει ζωντανά. Έγραφε παντού, σε χαρτοπετσέτα, στο χέρι της, στο μενού ενός εστιατορίου, κυριολεκτικά παντού.
Στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με το ιντερνετικό ραδιόφωνο ως παραγωγός και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Θέμης Αδαμαντίδης, ο Παντελής Παντελίδης, ο Δημήτρης Σπυριδάκης και πολλοί ακόμα που δέχτηκαν την πρόσκληση της.
Σήμερα ζει στα Χανιά και προσφέρει τις υπηρεσίες της στην πατρίδα ως εν ενεργεία Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.
Τον ελεύθερο της χρόνο «κλέβει» ότι καλύτερο έχουν να της δώσουν οι φίλοι της και τα κάνει λέξεις αποτυπωμένες στο χαρτί. Με αυτό τον τρόπο, όπως της αρέσει να λέει “περνούν όσα ζήσαμε –όπως και οι λατρεμένοι φίλοι μου– στην αιωνιότητα”. Παράλληλα έγραψε ένα θεατρικό έργο με τίτλο «Ο Μιμίκος και η φτέρη» το οποίο θα ανέβει εντός του 2022 από τη θεατρική ομάδα του Ναυστάθμου Κρήτης, ΑΟΠΛΟΙ ΕΝ ΠΛΩ ενώ θα το σκηνοθετήσει η ίδια.
Η πρώτη της εμφάνιση στο χώρο της συγγραφής έγινε με το παιδικό μυθιστόρημα “Με λενε Πάτρα”. Εκδόθηκε το 2021 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Ακολούθησε μια συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Ουαί Υμίν» και το silent book με τίτλο «ΤΣΙΜΠΑΕΙ;» από τις Εκδόσεις www.suenobooks.gr.
Νουβέλες
Μπρα ντε φερ (2023), Suenobooks

Διηγήματα
Ουαί υμίν (2022), Συμμετρία

Εικονογραφημένα βιβλία
Τσιμπάει; (2023), Suenobooks

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Με λένε Πάτρα… (2021), Εκδόσεις Κομνηνός

Μπρα ντε φερ – Κατερίνα Γαγανέλη

Μπρα ντε φερNovelette


Ο πατέρας βαθιά παραδοσιακός, συντηρητικός. Ο γιος, έστω και αργά, ψάχνει την αποδοχή και την κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να διατηρήσει την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά του. Μια αναμέτρηση… Μια βαθιά ρήξη ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, τις διαφορές στις αξίες και τα πρότυπα που διέπουν τις ζωές τους. Η ανοχή από την αντοχή ένα γράμμα διαφορά. Πόσο ρόλο θα διαδραματίσουν η αποδοχή και η ενσυναίσθηση στην επίλυση τέτοιων συγκρούσεων;

Νουβέλα, Suenobooks, 2023, 61 σελ.

Τσιμπάει; – Κατερίνα Γαγανέλη

Τσιμπάει;


Και έι και οπ κι έτσι κι αλλιώς!
Στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, γίνεται χαμός.
Τι συμβαίνει;
Κάποιος είναι λυπημένος.
Κάποιος άλλος φορτωμένος.
Άραγε τι έχει συμβεί;
Λύση λέτε να βρεθεί;

Εικονογράφηση: Αντωνία Παπαϊωάννου

Εικονογραφημένα βιβλία, Suenobooks, 2023, 38 σελ.

Ουαί υμίν – Κατερίνα Γαγανέλη

Ουαί υμίνΣυλλογή διηγημάτων


Μια συλλογή με διαχρονικές ιστορίες που από μόνες τους αποτελούν ολοκληρωμένη αφήγηση και αποκαλύπτουν όσα χωράνε στις ανθρώπινες σχέσεις, στις αναζητήσεις του εαυτού μας.
Ελάτε να γνωρίσουμε την Κυρά Στάσα, την Μάγδα, τον κύριο Ηλία, την Ελπίδα, τη Μαρίνα, τη Σοφία, τη Σοφούλα, την Ελένη, το Νίκο, τον Κωνσταντίνο…
Άνθρωποι της καθημερινότητας! Η συγγραφέας με τρόπο γραφής απλό και λιτό μας συστήνει τους ήρωες που ζουν στην σφαίρα της φαντασίας της. Ή μήπως κάποια πρόσωπα είναι υπαρκτά και ζουν δίπλα μας;

Διηγήματα, Συμμετρία, 2022, 182 σελ.

Με λένε Πάτρα… – Κατερίνα Γαγανέλη

Με λένε Πάτρα


Η ιστορία της Πάτρας, ενός κοριτσιού 10 ετών που περιγράφει με τρόπο άμεσο, αυθόρμητο, βαθιά συγκινητικό αλλά και με χιούμορ την καθημερινότητά της, τις απόψεις της για τους γονείς της, τις σκέψεις της για το σχολείο και τους φίλους της.
Μια ιστορία που αναδεικνύει την αγνή αγάπη ενός ανήλικου παιδιού που δεν ανέχεται τα ψεύτικα εμπόδια που ορθώνει ο φυλετικός και κοινωνικός ρατσισμός. Ενός παιδιού που καλείται να διαχειριστεί, όταν κάποια στιγμή βρίσκεται στην επαρχία, καινούργιες εικόνες, εμπειρίες και γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του.
Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους που μπορούν να ξαναθυμηθούν τη δική τους ανεμελιά και αγνότητα από την Κατερινιώ Γαγανέλη και τις εκδόσεις ΚΟΜΝΗΝΟΣ.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2021, 78 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός, Συμμετρία, Suenobooks

Please wait...