Κατερίνα Γιαμά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Γιαμά γεννήθηκε στη Λιβαδειά Βοιωτίας και σήμερα ζει στη Χαλκίδα.
Σπούδασε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικές Επιστήμες ενώ δούλεψε επί σειρά ετών στον ιδιωτικό τομέα με δημιουργικότερη την δημοσιογραφική της πορεία σε τοπικά ΜΜΕ της Χαλκίδας. Το 2003 της απονεμήθηκε Έπαινος από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας για την συμμετοχή της στον 5ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος ενώ το 2017 συμμετείχε στους Δελφικούς Ποιητικούς Αγώνες με το ποίημά της “Δελφικό”. Ασχολήθηκε με το μυθιστόρημα από το 2012 εκδίδοντας κατά σειράν τα: “Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια”(2012), “Ροζ Σκακιέρα”(2013), “Αστερόπετρα” (2014), “Μπιντές από μετάξι”(2016), “Τετράδιο του Παλέρμο”(2017), “Μαύρη Ταρταρούγα”(2018). Συνεργάτης του περιοδικού “αν” που εκδίδεται στη Χαλκίδα. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Κοινωνίας Ελλήνων Συγγραφέων και των Ποιητών του κόσμου.
Διατηρεί το blog: Κατερίνα Γιαμά – Ανήσυχη πένα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Μυθιστορήματα
Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια (2012), Bookstars-Free Publishing
Ροζ σκακιέρα (2013), Bookstars – Γιωγγαράς
Μπιντές από μετάξι (2016), Bookstars – Γιωγγαράς
Μαύρη ταρταρούγα (2018), Bookstars – Γιωγγαράς
Φεγγάρι μπλε (2020), Bookstars – Γιωγγαράς
Έρωτες θεοί (2022), Bookstars – Γιωγγαράς

Διηγήματα-Πεζά
Τετράδιο του Παλέρμο (2017), Bookstars – Γιωγγαράς

Έρωτες θεοί – Κατερίνα Γιαμά

Έρωτες θεοί


Οι “΄ΕΡΩΤΕΣ ΘΕΟΙ” αντιπροσωπεύουν το όνειρο, την επιθυμία των ανθρώπων να γνωρίσουν έναν έρωτα που να μην είναι ίδιος με κανενός άλλου. Να είναι μοναδικός. Να μην είναι τέλειος αλλά ταυτόχρονα να είναι και στο απυρόβλητο. Αντιπροσωπεύουν τη μαγευτική δύναμη που έχει το υπέρτατο, ανθρώπινο συναίσθημα να μεταμορφώνει όσους το νιώθουν, να τους βγάζει τον κρυμμένο τους ρομαντισμό, το πάθος για ερωτική ολοκλήρωση – ακόμη και όταν αυτή δεν έχει Αύριο – και να τους οδηγεί να αγαπήσουν την Τέχνη που μέσα στους αιώνες ύμνησε τον έρωτα.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2022, 272 σελ.

Φεγγάρι μπλε – Κατερίνα Γιαμά
Κλειστές πόρτες σε μικρά διαμερίσματα. Κτίρια όπου οι άνθρωποι της μεγαλούπολης στοιβάζονται και γίνονται γρανάζια μιας λειψά λαδωμένης μηχανής, της δουλειάς τους. Πού είναι οι νέοι σ’ αυτή τη μεγαλούπολη; Πού χωράνε τα όνειρά τους; Οι σπουδές τους; Οι προσωπικές ζωές τους; Η ανασφάλεια τους και κυρίως η θέση τους μέσα στα γρανάζια; Οι πολυώροφες κατασκευές γίνονται πολλές φορές σύγχρονες φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου το κελί – δωμάτιο αντιπροσωπεύει το απραγματοποίητο όνειρο και το φύλακα της κοινωνίας με τις προκαταλήψεις και τις ελλείψεις της. Το κλειδί δικαιούνται να το κρατάνε μόνο οι νέοι. Είναι έτσι ή αυτή είναι μια απατηλή εντύπωση; Υπάρχει ζωή παράλληλη με τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου; Δηλώνουμε παρόντες ή “κρυβόμαστε” σαν γονείς; Κ’ αν θέλουμε να βλέπουμε την μισή αλήθεια; Τότε, η άλλη μισή αναζητείται!

Το “Φεγγάρι Μπλέ” είναι η μισή μας αλήθεια. Αυτή που δεν τολμάμε να πούμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Μελαγχολική αλλά συνάμα αναπάντεχη και ενδιαφέρουσα.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2020, 376 σελ.

Μαύρη ταρταρούγα – Κατερίνα Γιαμά
Επιβλητική, κυρίαρχη μέσα στα χρώματά της και ανεξάρτητη η πεταλούδα σκεπάζει κάτω απ’ τα φτερά της τους ήρωες του βιβλίου. Τους κρύβει; Τους προστατεύει; Η και τα δύο μαζί; Τα μυστικά δυναστεύουν τη ζωή της και τη ζωή τους. Το αρσενικό της, θαρρείς, αποκτά ανθρώπινη μορφή, γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των ηρώων και τους κατακτά έναν έναν οδηγώντας τους στο τέλος απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2018, 444 σελ.

Τετράδιο του Παλέρμο – Κατερίνα Γιαμά
Κάποια μέρα βγάζεις εισιτήριο και ταξιδεύεις για Παλέρμο.
Στην πόλη που έγινε γνωστή από τους αδέκαστους εισαγγελείς Φαλκόνε και Μπορσελίνο, θύματα της Μαφίας, – εξού και το όνομα του αεροδρομίου – από τον Βιμ Βέντερς και τον Φράνσις Φ. Κόπολα, η ζωή σου γίνεται μια κινηματογραφική ταινία που χωράει μέσα σε μια μικρή, χάρτινη πολυτελή “κασετίνα”.
Το περιεχόμενό της είναι ακριβό. Το φορτίο πολύτιμο.
Δεν αγοράζεται με χρήματα.
Δεν αποζητάει το ψέμα.

Πεζά, Bookstars-Γιωγγαράς, 2017, 140 σελ.

Μπιντές από μετάξι – Κατερίνα Γιαμά
Στην Αθήνα του 2015 πολλά φαίνονται αλλά δεν είναι..
Στην Αθήνα του 2015 κάποιος παράδοξος “ταραξίας” αποφασίζει να κάνει κωλοτούμπα και να πέσει μέσα σε ένα… μπιντέ.
Σε μια εκλεκτική κοινωνία, που ζει και τρέφεται από τις “μεταξένιες” σάρκες της, που κάνει πολιτική, που ντύνεται σε επώνυμα μαγαζιά, που χτενίζεται σε επώνυμα επίσης κομμωτήρια και που τρώει σούσι, ενώ δεν της αρέσει, ο “ταραξίας” αυτός ζει το δικό του όνειρο…

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2016, 205 σελ.

Ροζ σκακιέρα – Κατερίνα Γιαμά
Υπάρχουν ακραία σημεία στον έρωτα; Σ’αυτό απαντά η “Ροζ σκακιέρα”… Ένα “πρελούντιο” για την απολυτότητα του έρωτα, την καταστροφική εμμονή του και το μακρινό όνειρο της συντροφικότητας. Ο θάνατος που κλείνει τριπλό “ραντεβού” με τους ήρωες, δεν είναι παρά ο καθρέπτης της ύπαρξής τους θρυμματισμένος από τη “γροθιά” της σύγχρονης πραγματικότητας και της ωμής εικόνας της.
Μιας εικόνας που ο φόβος την ασχημίζει, εξουδετερώνοντας την ομορφιά των χρωμάτων της και μετατρέποντας την ψυχή σε διπλή αρένα.

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2013, 406 σελ.

Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια – Κατερίνα Γιαμά

 

Όχι, δεν πρόκειται για ήρωες των παραμυθιών ή των κόμικς ούτε για ερημίτες που ζουν σε νησιά της άγονης γραμμής. Ούτε φυσικά για ρομαντικούς που πεθαίνουν από αγάπη. Η ματιά της συγγραφέα σ΄αυτούς είναι χαμογελαστή και όχι δακρυσμένη. Είναι αισιόδοξη και δεν χαρίζεται σε δράματα και αναγκαστικά σπαραξικάρδιες ιστορίες. Είναι «ματιά» πίσω από ένα τεράστιο ζευγάρι γυαλιά ηλίου που της αρέσουν, κρυμμένη πίσω από αυτά, που κρατάει για πάρτη της το δάκρυ και δίνει στον αναγνώστη την ευχάριστη αίσθηση ότι πάει απλά ένα μικρό ταξίδι με…πληρωμένο εισιτήριο όπως οι ήρωες. Ακόμη και η κρίση δίνεται με ελαφρύ μειδίαμα και δόση χιούμορ…
Και στα δύο αυτά η συγγραφέας δεν τσιγκουνεύεται, γιατί συμπάσχει και η ίδια…
Αφήνει την πένα να κάνει τη δουλειά της αβίαστα και ακολουθεί βήμα βήμα το ταξίδι χωρίς αποσκευές! Μόνη της αποσκευή το όνειρο που θέλει να ζήσει αλλά το χάνει γιατί …ξυπνάει ! Οπότε μένει με την επιθυμία! Ό, τι νά ΄ναι..!
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα λεπτού ρομαντισμού και χιούμορ βγαλμένο από τη καθημερινότητα που ζούμε στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τη σύγχρονη μιζέρια και το πεσιμισμό με μια άλλη προσέγγιση. Τη προσέγγιση ότι η ζωή δεν είναι μόνο τα προβλήματα (οικονομικά και άλλα) αλλά έχει πολλά χρώματα, μυρωδιές, αισθήσεις, χαρά, χιούμορ και ομορφιά..

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2012

Πηγές: Biblionet, Bookstars-Γιωγγαράς