Κατερίνα Γιαμά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Λ. Γιαμά γεννήθηκε στη Λιβαδειά της Βοιωτίας και είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με ειδικότητα στον Ελληνικό Πολιτισμό. Δούλεψε πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα ενώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια συνεργάστηκε, σαν δημοσιογράφος, με τοπικές εφημερίδες και ραδιόφωνα στη Χαλκίδα όπου και κατοικεί. Συμμετείχε στον 5ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Ποίησης της Βιβλιοθήκης Χαλκίδας όπου και έλαβε έπαινο για τη συμμετοχή του με δυο ποιήματα. Από το 2011 ασχολείται με τη συγγραφή μυθιστορημάτων και ποιητικών συλλογών εκ των οποίων το πρώτο μυθιστόρημα έχει τίτλο “Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια” και το δεύτερο “Ροζ Σκακιέρα”. Εχει το blog: Κατερίνα Γιαμά – Ανήσυχη πένα.

Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια – Κατερίνα Γιαμά

 

Όχι, δεν πρόκειται για ήρωες των παραμυθιών ή των κόμικς ούτε για ερημίτες που ζουν σε νησιά της άγονης γραμμής. Ούτε φυσικά για ρομαντικούς που πεθαίνουν από αγάπη. Η ματιά της συγγραφέα σ΄αυτούς είναι χαμογελαστή και όχι δακρυσμένη. Είναι αισιόδοξη και δεν χαρίζεται σε δράματα και αναγκαστικά σπαραξικάρδιες ιστορίες. Είναι «ματιά» πίσω από ένα τεράστιο ζευγάρι γυαλιά ηλίου που της αρέσουν, κρυμμένη πίσω από αυτά, που κρατάει για πάρτη της το δάκρυ και δίνει στον αναγνώστη την ευχάριστη αίσθηση ότι πάει απλά ένα μικρό ταξίδι με…πληρωμένο εισιτήριο όπως οι ήρωες. Ακόμη και η κρίση δίνεται με ελαφρύ μειδίαμα και δόση χιούμορ…
Και στα δύο αυτά η συγγραφέας δεν τσιγκουνεύεται, γιατί συμπάσχει και η ίδια…
Αφήνει την πένα να κάνει τη δουλειά της αβίαστα και ακολουθεί βήμα βήμα το ταξίδι χωρίς αποσκευές! Μόνη της αποσκευή το όνειρο που θέλει να ζήσει αλλά το χάνει γιατί …ξυπνάει ! Οπότε μένει με την επιθυμία! Ό, τι νά ΄ναι..!
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα λεπτού ρομαντισμού και χιούμορ βγαλμένο από τη καθημερινότητα που ζούμε στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τη σύγχρονη μιζέρια και το πεσιμισμό με μια άλλη προσέγγιση. Τη προσέγγιση ότι η ζωή δεν είναι μόνο τα προβλήματα (οικονομικά και άλλα) αλλά έχει πολλά χρώματα, μυρωδιές, αισθήσεις, χαρά, χιούμορ και ομορφιά..

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2012

Ροζ σκακιέρα – Κατερίνα Γιαμά

 

Υπάρχουν ακραία σημεία στον έρωτα; Σ’αυτό απαντά η “Ροζ σκακιέρα”… Ένα “πρελούντιο” για την απολυτότητα του έρωτα, την καταστροφική εμμονή του και το μακρινό όνειρο της συντροφικότητας. Ο θάνατος που κλείνει τριπλό “ραντεβού” με τους ήρωες, δεν είναι παρά ο καθρέπτης της ύπαρξής τους θρυμματισμένος από τη “γροθιά” της σύγχρονης πραγματικότητας και της ωμής εικόνας της.
Μιας εικόνας που ο φόβος την ασχημίζει, εξουδετερώνοντας την ομορφιά των χρωμάτων της και μετατρέποντας την ψυχή σε διπλή αρένα.

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2013, 406 σελ.

Μπιντές από μετάξι – Κατερίνα Γιαμά

 

Στην Αθήνα του 2015 πολλά φαίνονται αλλά δεν είναι..
Στην Αθήνα του 2015 κάποιος παράδοξος “ταραξίας” αποφασίζει να κάνει κωλοτούμπα και να πέσει μέσα σε ένα… μπιντέ.
Σε μια εκλεκτική κοινωνία, που ζει και τρέφεται από τις “μεταξένιες” σάρκες της, που κάνει πολιτική, που ντύνεται σε επώνυμα μαγαζιά, που χτενίζεται σε επώνυμα επίσης κομμωτήρια και που τρώει σούσι, ενώ δεν της αρέσει, ο “ταραξίας” αυτός ζει το δικό του όνειρο…

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2016, 205 σελ.

Τετράδιο του Παλέρμο – Κατερίνα Γιαμά

 

Κάποια μέρα βγάζεις εισιτήριο και ταξιδεύεις για Παλέρμο.
Στην πόλη που έγινε γνωστή από τους αδέκαστους εισαγγελείς Φαλκόνε και Μπορσελίνο, θύματα της Μαφίας, – εξού και το όνομα του αεροδρομίου – από τον Βιμ Βέντερς και τον Φράνσις Φ. Κόπολα, η ζωή σου γίνεται μια κινηματογραφική ταινία που χωράει μέσα σε μια μικρή, χάρτινη πολυτελή “κασετίνα”.
Το περιεχόμενό της είναι ακριβό. Το φορτίο πολύτιμο.
Δεν αγοράζεται με χρήματα.
Δεν αποζητάει το ψέμα.

Πεζά, Bookstars-Γιωγγαράς, 2017, 140 σελ.

Μαύρη ταρταρούγα – Κατερίνα Γιαμά

 

Επιβλητική, κυρίαρχη μέσα στα χρώματά της και ανεξάρτητη η πεταλούδα σκεπάζει κάτω απ’ τα φτερά της τους ήρωες του βιβλίου. Τους κρύβει; Τους προστατεύει; Η και τα δύο μαζί; Τα μυστικά δυναστεύουν τη ζωή της και τη ζωή τους. Το αρσενικό της, θαρρείς, αποκτά ανθρώπινη μορφή, γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των ηρώων και τους κατακτά έναν έναν οδηγώντας τους στο τέλος απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό.

Μυθιστόρημα, Bookstars-Γιωγγαράς, 2018, 444 σελ.

Φεγγάρι μπλε – Κατερίνα Γιαμά

 

Κλειστές πόρτες σε μικρά διαμερίσματα. Κτίρια όπου οι άνθρωποι της μεγαλούπολης στοιβάζονται και γίνονται γρανάζια μιας λειψά λαδωμένης μηχανής, της δουλειάς τους. Πού είναι οι νέοι σ’ αυτή τη μεγαλούπολη; Πού χωράνε τα όνειρά τους; Οι σπουδές τους; Οι προσωπικές ζωές τους; Η ανασφάλεια τους και κυρίως η θέση τους μέσα στα γρανάζια; Οι πολυώροφες κατασκευές γίνονται πολλές φορές σύγχρονες φυλακές υψίστης ασφαλείας όπου το κελί – δωμάτιο αντιπροσωπεύει το απραγματοποίητο όνειρο και το φύλακα της κοινωνίας με τις προκαταλήψεις και τις ελλείψεις της. Το κλειδί δικαιούνται να το κρατάνε μόνο οι νέοι. Είναι έτσι ή αυτή είναι μια απατηλή εντύπωση; Υπάρχει ζωή παράλληλη με τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου; Δηλώνουμε παρόντες ή “κρυβόμαστε” σαν γονείς; Κ’ αν θέλουμε να βλέπουμε την μισή αλήθεια; Τότε, η άλλη μισή αναζητείται!

Το “Φεγγάρι Μπλέ” είναι η μισή μας αλήθεια. Αυτή που δεν τολμάμε να πούμε στον εαυτό μας και στους άλλους. Μελαγχολική αλλά συνάμα αναπάντεχη και ενδιαφέρουσα.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2020, 376 σελ.

Μυθιστορήματα
Καληνύχτα και Όνειρα Γαλάζια (2012), Bookstars-Free Publishing
Ροζ σκακιέρα (2013), Bookstars – Γιωγγαράς
Μπιντές από μετάξι (2016), Bookstars – Γιωγγαράς
Μαύρη ταρταρούγα (2018), Bookstars – Γιωγγαράς
Φεγγάρι μπλε (2020), Bookstars – Γιωγγαράς

Διηγήματα-Πεζά
Τετράδιο του Παλέρμο (2017), Bookstars – Γιωγγαράς

Πηγές: BIBLIONET, Bookstars-Γιωγγαράς