Κατερίνα Χατζημαρκάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Χατζημαρκάκη γεννήθηκε στο Μαρούσι αλλά ζει μόνιμα στην Λάρισα με την οικογένειά της.
Σπούδασε Ελληνικό Πολιτισμό στο τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και Στέλεχος Επιχειρήσεων στο Τμήμα Λογιστών των ΤΕΙ Λάρισας. Μαθήτευσε στο πλευρό γνωστών ζωγράφων της Λάρισας και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε Θεσσαλικές πόλεις και στην Αθήνα. Ασχολείται ενεργά με το θέατρο από το 2008. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Έχει εκδώσει το θεατρικό της έργο “Για ένα σπίτι στον Παράδεισο”, το οποίο ανέβηκε στο Θέατρο Τεχνών Λάρισας το 2016 και το θεατρικό της έργο “Αχαρτογράφητη Διαδρομή”, το οποίο απέσπασε το βραβείο του Βιβλίου χρονιάς 2017 στον 8ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό από τον Ε.Π.Ο.Κ. (Ελληνικό Πολιτισμικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας). Το θεατρικό έργο “Το μήνυμα στο μενταγιόν”, απέσπασε το Α’ βραβείο θεατρικού έργου στον 9ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό διαγωνισμό από τον Ε.Π.Ο.Κ.
Θεατρικά έργα
Για ένα σπίτι στον Παράδεισο
Αχαρτογράφητη Διαδρομή
Το μήνυμα στο μενταγιόν (2019), Όστρια Βιβλίο

Το μήνυμα στο μενταγιόν – Κατερίνα Χατζημαρκάκη
Οι ήρωες του έργου, πέντε εντελώς διαφορετικά πρόσωπα μεταξύ τους. Η άγονη συναισθηματικά Κυβέλη, ο ρομαντικός και ικανός επιστήμων Ιάσων, η φέρελπις Ουάχα, η λογική Νατάσα και ο αυθόρμητος Τάσος. Το παράδοξο με την χρονομηχανή του έργου είναι πως δεν μεταφέρονται οι σύγχρονοι ήρωες του έργου σε μια άλλη εποχή μα έρχονται -απρόσμενα- απρόσκλητοι επισκέπτες από το Παρελθόν. Έτσι η πλοκή λόγω της καταιγιστικής δράσης γίνεται σύνθετη και τρομερά ενδιαφέρουσα. Δεδομένα ανατρέπονται, σύγχρονα γεγονότα αποδομούνται. Ανατροπή στην ανατροπή! Ο χρόνος αν και είναι ο μόνος που κατέχει τους νόμους της φυσικής ζωής, παρεκτρέπεται. Εδώ αντιλαμβάνεται κανείς πως η συγγραφέας δεν ατενίζει απλώς τις χρονικές περιόδους που μας παρουσιάζει, αλλά τις ενώνει. Τις ενώνει μέσα από κρυμμένες πικρές αλήθειες που συνειδητοποιούν οι ίδιοι ήρωες καθώς γνωρίζονται μα και καθώς ενώνουν τις χρονικές ψηφίδες τις οποίες εκπροσωπούν. Ο ρεαλισμός των λόγων φωτίζει την ψυχική απομόνωση – κυρίως της Κυβέλης- και την ακουστική φαντασία. Τα λογοπαίγνια, η γλωσσική ασυνεννοησία και τα λεκτικά μαργαριτάρια του Τάσου ηχούν εύηχα και αποτελούν αιχμηρά εργαλεία γέλιου.

Θεατρικό, Όστρια Βιβλίο, 2019, 106 σελ.

Αχαρτογράφητη Διαδρομή – Κατερίνα Χατζημαρκάκη
Η «αχαρτογράφητη διαδρομή» είναι ένα θεατρικό έργο μυστηρίου, με ποικίλα συναισθήματα, απρόσμενες εξελίξεις και αναπάντητα ερωτήματα. Βασίζεται σε μια ιστορία που εκτυλίσσεται σε κάποιο χωριό της Λάρισας. Η σχέση ενός ζευγαριού, κλονίζεται όταν αναπάντεχα και απρόσμενα, η επαφή του περνάει σε άλλη διάσταση. Πως άραγε θα αισθανθεί, ο πρωταγωνιστής όταν γυρίζοντας το βράδυ στο σπίτι του, έρχεται αντιμέτωπος, με ένα μέλλον που ξέφυγε, τριάντα χρόνια από το δικό του παρόν; Μπλεγμένοι στα ανελέητα δίχτυα, του χωροχρόνου, οι ήρωες προσπαθούν, να εξακριβώσουν τα όρια της δικής τους διάστασης. Το μυστήριο κορυφώνεται και όλοι περιμένουν με αδημονία την εξέλιξη και την κατάληξη των ερωτικών και φιλικών συσχετισμών. Μια υπόθεση που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον, σε μια μόνιμη εναλλαγή ουτοπίας και ρεαλισμού.

Θεατρικό

Για ένα σπίτι στον Παράδεισο – Κατερίνα Χατζημαρκάκη
…Πρόκειται μια πολύ παράξενη και «Μυστηριώδη» ιστορία, πάνω σ΄έναν «σουρεάλ» καμβά, όπου οι ήρωές του κινούνται εναλλάξ στη σφαίρα των δύο κόσμων, δηλαδή του γήϊνου – πραγματικού και του ουράνιου – φανταστικού με πολύ γρήγορους ρυθμούς μπόλικο χιούμορ και αρκετό αστυνομικό σασπένς…‘Όλοι οι ήρωές του, ο Περικλής η Λουκία, η Ανδρομάχη, ο Ανδρέας, η Φανή και ο Οδυσσέας, κρύβουν ο καθένας τους κάποιο μυστήριο και κάποιο ένοχο μυστικό που με το χρόνο αποκαλύπτεται και τελικά όλοι τους «απογυμνώνονται και όλα σιγά – σιγά, έρχονται από το σκοτάδι, στο «Φώς»…!!!

Θεατρικό

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο