Κατερίνα Καριζώνη

Κατερίνα Καριζώνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Καριζώνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Η καταγωγή της είναι απ΄την Χαριά της Μάνης. Τέλειωσε τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, σπούδασε οικονομικά και εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την πρώτη ποιητική της συλλογή την εξέδωσε στα εφηβικά της χρόνια με τον τίτλο “Πρωτοβρόχια”. Ακολούθησαν τα ποιητικά βιβλία “Διαστάσεις” 1972, “Πινόκιο” 1975, “Αναπάντεχο Καλοκαίρι” 1978, “Τσάι και Μυθολογία” 1985, “Πανσέληνος στην οδό Φράγκων”, 1990, “τα παγώνια της Μονής Βλατάδων” 1992, “ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470”, 2001, “το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη”, ανθολογία 2006, “Ρεσάλτο” 2009. Ασχολήθηκε παράλληλα με την παιδική λογοτεχνία. Εξέδωσε τα βιβλία Χίλιες και μια νύχτες των Βαλκανίων 1989 εκδόσεις Ερμής (Α βραβείο κύκλου παιδικού βιβλίου 1991, ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια, εκδόσεις Ερμής 1990, η Δίκη των Παραμυθιών 1992, Παραμύθια από τις όπερες 1997, το ταξίδι των παραμυθιών, εκδ.Κέδρος, 1998, Μια φορά κι έναν καιρό σ΄ένα ξέφωτο του δάσους, 2005 εκδ. Καστανιώτη, ο Μαγικός Αυλός εκδόσεις μεγάρου Μουσικής 2005. Το 1997 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “ο Άγγελός μου ήταν έκπτωτος” απ΄ τις εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ απ΄ τις ίδιες εκδόσεις εξέδωσε τα μυθιστορήματα Βαλς στην Ομίχλη 2001, Τσάι με τον Καβάφη, 2004, Μεγάλο Αλγέρι 2006, ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες, διηγήματα 2009, ο χάρτης των ονείρων μυθιστόρημα το 2011, το τραγούδι του Ευνούχου 2013. To 2014 επανεκδόθηκε σε νέα εκδοχή το αστυνομικό μυθιστόρημα “Βαλς στην ομίχλη” από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το 2016 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα “Η πόλη των Αθώων”, ενώ η ποιητική της συλλογή με τον τίτλο “Σκοτεινός Χρόνος” εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Ποιήματα, παραμύθια και πεζά της ανέβηκαν στο θέατρο από τοπικούς, σχολικούς θιάσους και πολιτιστικούς φορείς. Από το βιβλίο της Ο Μονόφθαλμος κι άλλες πειρατικές ιστορίες θεατροποιήθηκε και παίζεται κάθε χρόνο η ιστορία του πειρατή Μιχάλη Μανιάτη από τον θίασο του δήμου Οιτύλου.
Ποιήματά της και πεζά της μεταφράστηκαν στις βαλκανικές γλώσσες, στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά και αραβικά. Επίσης ποιήματά της μελοποιήθηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου με τον τίτλο Η Λήδα και ο Κύκνος και ερμηνεύτηκαν απ΄την Σαββίνα Γιαννάτου και τον Δώρο Δημοσθένους. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά με κριτικές βιβλίου, δοκίμια, λογοτεχνικά κείμενα καθώς και με ιστορικές μελέτες. Οι σημαντικότερες είναι η Ελληνική Παροικία της Αιγύπτου και το Τραπεζικό Κεφάλαιο, η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας 1933-1937 που αποτέλεσε και την διδακτορική της διατριβή. Αλλες μελέτες της είναι η Τράπεζα της Ανατολής, Σκόπια, Μοναστήρι και Σέρρες, το οικονομικό πρόγραμμα του Βαρβαρέσσου και η ανασυγκρότηση μετά την Κατοχή, η νομισματική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μετά την απελευθέρωση, ο πρώτος προϋπολογισμός του Δήμου Θεσσαλονίκης 1913, ο κόμης Δ΄ Αναστάσης, Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα, Λεύκωμα 1989 συλλογικό έργο, Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο λεύκωμα 2012 που κυκλοφόρησε και στα αγγλικά.
Εργάσθηκε 15 χρόνια στην ΕΘνική Τράπεζα. Συμμετείχε στο φοιτητικό και συνδικαλιστικό κίνημα των τραπεζουπαλλήλων. Εκλέχτηκε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ και υπήρξε μέλος του ΔΣ των δημοκρατικών Γυναικών. Είναι μέλος της εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης. Το 2009 πήρε το βραβείο Αυλαία για το συνολικό της έργο.
Έχει το όμορφο blog: Κατερίνα Καριζώνη
Μυθιστορήματα
Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βαλς στην ομίχλη (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τσάι με τον Καβάφη (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Mεγάλο Aλγέρι (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο χάρτης των ονείρων (2011), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το τραγούδι του ευνούχου (2013), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βαλς στην ομίχλη (2013), Έθνος (Ε)
Βαλς στην ομίχλη (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη (Ε)
Η πόλη των αθώων (2016), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το λυκόφως του Αιγαίου (2019), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Ο Μονόφθαλμος και άλλες πειρατικές ιστορίες (2009), Εκδόσεις Καστανιώτη

Ποίηση
Πρωτοβρόχια (1969)
Διαστάσεις (1972)
Πινόκιο (1975)
Αναπάντεχο καλοκαίρι (1978)
Τσάι και μυθολογία (1985)
Πανσέληνος στην οδό Φράγκων (1990)
Τα παγώνια της Μονής Βλατάδων (1992)
Ο ράφτης Ραντοσλάβ από το 1470 (2001), Ίνδικτος
Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη (ανθολογία, 2006)
Ρεσάλτο – Ποιήματα 1969-2008 (2009), Αρμός
Σκοτεινός χρόνος (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη
Αρχαία δίψα (2020), Εκδόσεις Καστανιώτη

Παιδική λογοτεχνία
Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων (1989), Ερμής
Ο Σαίξπηρ σε 7+2 παραμύθια (1990)
Η δίκη των παραμυθιών (1992), Ερμής
Το ταξίδι του αυτοκράτορα με το χαμένο πρόσωπο (1993), Ερμής
Παραμύθια από τις όπερες (1997)
Το ταξίδι των παραμυθιών (1998), Κέδρος
Μια φορά κι έναν καιρό σ’ ένα ξέφωτο του δάσους (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ο μαγικός αυλός (2005)
Το ταξίδι των παραμυθιών (2015), Ανάτυπο (Ε)
Το μυστικό των βιβλίων (2018), Ρώμη

Ιστορικά λευκώματα (συμμετοχή)
Θεσσαλονίκη και Εθνική Τράπεζα (1989)
Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο (2010)

Συλλογικά έργα
Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη (2007), Ερωδιός
Πειρατεία στη Μάνη και στη Μεσόγειο (2010), Αδούλωτη Μάνη
Piracy in the Mediterranean (2010), Αδούλωτη Μάνη
Η Ελλάδα που αγαπώ: Μακεδονία (2015), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Η Ελλάδα που αγαπώ: Θάλασσες που μας ενώνουν (2017), Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Βραβεία-Διακρίσεις
Χίλιες και μία νύχτες των Βαλκανίων – Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (1991)
Βραβείο του περιοδικού “Αυλαία” για το σύνολο του έργου της (2009)

Αρχαία δίψα – Κατερίνα Καριζώνη

Αρχαία δίψα


Η αρχαία δίψα για τη ζωή, για τον έρωτα, για το μύθο που διασώζει την ύπαρξη. Ποιήματα-στρόβιλοι γύρω απ’ το ανθρώπινο πρόσωπο και τα τραύματά του. Ο χρόνος, η πόλη, η φύση, η Ιστορία και κυρίως η ποίηση, που θωπεύει και ενίοτε σκάβει τις πληγές, αποτελούν το υλικό των ποιημάτων. Εικόνες, ιστορίες και σπαράγματα μύθων αποκαλύπτουν μια άλλη, θαυμαστή όψη των πραγμάτων και μετουσιώνουν την καθημερινότητα σε έκπληξη. Ο θάνατος υφέρπει, ωστόσο το θαύμα της ύπαρξης υπερτερεί. Οι σημασίες αντιστρέφονται για να φωτίσουν τον εσωτερικό τους γρίφο. Οι λέξεις μετατρέπονται σε σύμβολα και μαθηματικά. Η ποίηση, η βαθύτερη δίψα εν προκειμένω, προτάσσει τις δικές της ερμηνείες στο πανάρχαιο αίνιγμα του κόσμου.

Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2020, 66 σελ.

Το λυκόφως του Αιγαίου – Κατερίνα Καριζώνη
Αιγαίο, 17ος αιώνας, ο αιώνας της πειρατείας. Ο πειρατής Ιωάννης Κάψης γράφει ιστορία στη θάλασσα. Απελευθερώνει τη Μήλο από τον οθωμανικό ζυγό. Στέφεται βασιλιάς, αλλά ένας μεγάλος έρωτας με την κόρη του κυβερνήτη του νησιού σημαδεύει τη ζωή του. Την ίδια περίοδο Δυτικοί και κυρίως Μαλτέζοι πειρατές κατακλύζουν το Αρχιπέλαγος, που αποτελεί πεδίο σύγκρουσης θρησκειών και συμφερόντων. Μεγάλοι πειρατές όπως ο Ουγκώ ντε Κρεβελιέ, οι αδελφοί Τεμερικούρ, ο Μιχελής Μανιάτης, ο Άγγελος Μαρία Βιτάλι και άλλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την οθωμανική απειλή. Το Αιγαίο παραμένει το μήλον της έριδος ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Μάχες, συνωμοσίες και προδοσίες καθορίζουν ένα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας και κυριαρχίας.

Ένα μυθιστόρημα εποχής, ένα πανόραμα ιστοριών από τη θρυλική ζωή και τη δράση των Ελλήνων και των ξένων πειρατών. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο, στα νησιά του Αιγαίου και στις δοξασίες τους.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019, 288 σελ.

Το μυστικό των βιβλίων – Κατερίνα Καριζώνη
Ποιο είναι το μυστικό των βιβλίων και πώς γράφονται αυτά; Δέκα παράξενοι φίλοι από το βασίλειο των μικρών πραγμάτων ξεκινούν για να βρουν τον μάγο Σοζ που ζει στο δάσος και να πάρουν μια απάντηση. Θέλουν να βοηθήσουν ένα φίλο τους συγγραφέα που δεν καταφέρνει να γράψει ούτε γραμμή. Μπορούν άραγε τα μικρά πράγματα να μας στηρίξουν, όπως ένα τσαλακωμένο χαρτάκι, ένα καπάκι, ένα κουκούτσι, ένα πετραδάκι, ένα πανάκι, ένας συνδετήρας, ένα μισοφαγωμένο μολύβι, ένα σπασμένο καθρεφτάκι, ένα ξεραμένο χαμομήλι και πολλαπλά πράγματα χωρίς μεγάλη σημασία; Και ποιο είναι το μυστικό που μαθαίνουν από τον μάγο Σοζ και την αλλόκοτη παρέα του; Ένα παραμύθι που μας ταξιδεύει στα μαγικά μυστικά των βιβλίων, της φύσης, της δημιουργίας, αλλά και της πραγματικής φιλίας.

Παιδική λογοτεχνία, Ρώμη, 2018, 52 σελ.

Σκοτεινός χρόνος – Κατερίνα Καριζώνη
Ποίηση ενός μυστικού, αινιγματικού και αφώτιστου χρόνου, ο οποίος καταγράφεται και περιγράφεται με αλληγορίες και συμβολισμούς, μύθους και σπαραγμένα προσωπικά βιώματα. Η ποιήτρια χρησιμοποιεί το λόγο με μαθηματική αυστηρότητα, τα ποιήματα μοιάζουν με εξισώσεις, όπου το ζητούμενο είναι η κρυμμένη ουσία των πραγμάτων. Παίζοντας συχνά σκάκι με τις λέξεις, διεκδικεί τόπους ονείρων που μοιάζουν με αντεστραμμένους παραδείσους, ενίοτε απειλητικούς, και επιχειρεί μια αισθητική υπέρβαση του πραγματικού, μια αγωνιώδη φυγή μέσα απ’ τον σκοτεινό και αστάθμητο χρόνο.
Πώς ορίζεται όμως στα ποιήματά της αυτός ο γριφώδης και μη μετρήσιμος χρόνος; Με τις μνήμες, τις απώλειες, τους φόβους, τους έρωτες, τις ενοχές, τα ανομολόγητα πάθη, την κατακερματισμένη και τραυματισμένη προσωπική μυθολογία της. Με αυτά τα υλικά χτίζει το ποιητικό της σύμπαν η ποιήτρια, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ως πρόσχημα, τις εικόνες και τους μύθους ως πυξίδες και όχημα για να μας ταξιδέψει ως το τέρμα του δικού της ιδιόμορφου και συναρπαστικού ποιητικού χρόνου.

Ποίηση, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 48 σελ.

Η πόλη των αθώων – Κατερίνα Καριζώνη
O Κώστας Καζαντζόγλου, πρόσφυγας από την Ανατολική Θράκη, εγκαθίσταται στα χρόνια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, σε μια πόλη στοιχειωμένη από την πείνα, τα τάγματα ασφαλείας, τις διώξεις των αριστερών και των Εβραίων. Εκεί ανοίγει υποδηματοποιείο και το μετατρέπει σύντομα σε γιάφκα της Αντίστασης. Συναντιέται με τον φοιτητή Άρη Αναγνωστάκο και οργανώνουν μαζί τον πολιτικό αγώνα τους. Ο Άρης ερωτεύεται την Τασούλα, τη μεγάλη κόρη του Καζαντζόγλου – έρωτας που θα περάσει μέσα από τις φλόγες του πολέμου και θα δοκιμαστεί. Τον ίδιο καιρό στο Άγιον Όρος μια σκοτεινή υπόθεση εκτυλίσσεται. Μια αποστολή των Ναζί αναζητεί θησαυρούς – ανάμεσά τους και το Άγιο Δισκοπότηρο. Ο επικεφαλής της όμως, βυζαντινολόγος Φραντς Ντέλγκερ, εγκλωβίζεται στον μυστηριώδη κόσμο του Άθωνα, καθώς έρχεται αντιμέτωπος με το θρύλο των “αόρατων ασκητών”.
“Η Πόλη των αθώων” βασίζεται σε ιστορίες αληθινές, σε μαρτυρίες που προέρχονται από τους τελευταίους ζώντες αντιστασιακούς της Θεσσαλονίκης. Ταξιδεύοντας στη σκοτεινή ήπειρο της μνήμης, αναδεικνύει τον αγώνα των αφανών ανθρώπων που έγραψαν τη νεότερη ιστορία. Ταυτόχρονα φωτίζει από διαφορετικές γωνίες το σκληρό πρόσωπο της δεκαετίας του ’40, αγγίζοντας και θέματα που παραμένουν έως σήμερα ταμπού.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016, 208 σελ.

Βαλς στην ομίχλη – Κατερίνα Καριζώνη
Τι σχέση έχει η Γκόθαμ Σίτυ με τη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα; Πώς μπορεί κανείς να δραπετεύσει στο χρόνο; Αν είχαμε ξαναζήσει εκατό χρόνια πριν, ποιοι θα ήμασταν; Αυτά και άλλα θαυμαστά ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει η ηρωίδα του μυθιστορήματος, όταν το αρχείο όπου δουλεύει πιάνει φωτιά. Για να γλυτώσει, πηδάει μέσα σε μια παλιά εφημερίδα και καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη του 1899. Εκεί ερωτεύεται έναν Αυστριακό ψυχίατρο και έμπορο οπίου και εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου. Οι δυο ήρωες περιπλανιούνται στην πολυεθνική πόλη, που ζει τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μακεδονικός αγώνας, Νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στην ομιχλώδη και αινιγματική Θεσσαλονίκη. Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά και με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω απ’ τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους.

Το Βαλς στην ομίχλη είναι ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα, που αναδίδει τη νωχελική ατμόσφαιρα των ανατολίτικων παραμυθιών όσο και το άρωμα των παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014, 256 σελ.

Το τραγούδι του ευνούχου – Κατερίνα Καριζώνη

Ιστορικό μυθιστόρημα


Ένας έφηβος με άγνωστη καταγωγή και με το παράξενο όνομα “Ρος” μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο ευνούχων στα Κρούσια της Μακεδονίας τον 13ο αιώνα, λίγα χρόνια μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους. Ανακαλύπτει σταδιακά έναν κόσμο όπου όλα είναι ρευστά και συγκεχυμένα, ενώ στο πέρασμά του ανάβει άσβεστα ερωτικά πάθη, που γίνονται συχνά θανατηφόρα.

Στην περιοχή βρίσκεται και το φέουδο ενός Γάλλου μαρκήσιου, ο οποίος προετοιμάζεται για τον γάμο του με την κόρη του αυτοκράτορα. Το προεόρτιο κλίμα διαταράσσεται όταν προσλαμβάνεται μια νεαρή καλλονή, η Ρωξάνη, για να εργαστεί στο κτήμα του. Η όμορφη γυναίκα γίνεται αμέσως μήλο της έριδος για τον αντρικό πληθυσμό και προκαλεί το μίσος των άλλων γυναικών.

Τα δύο πρόσωπα, ο Ρος και η Ρωξάνη, συμπλέκονται αινιγματικά μες στον λαβύρινθο της ιστορίας, αποκρύπτοντας την πραγματική, ίσως και σκοτεινή τους ταυτότητα. Ποιο κοινό στοιχείο τούς συνδέει; Ποια μυστικά ορίζουν τη μοίρα τους; Και γιατί δεν πρέπει αυτά να αποκαλυφθούν;

Ένας αιώνας που σπαράσσεται από πολέμους και λεηλασίες. Μια εποχή όπου οι ανατροπές είναι στοιχείο της καθημερινής ζωής. Μια κοινωνία που ευνουχίζει τα παιδιά της για να ξεπλύνει τις αμαρτίες της.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013, 240 σελ.

Ο χάρτης των ονείρων – Κατερίνα Καριζώνη
Κυκλάδες, 1537: Σε μια εποχή όπου ο περίφημος Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα καταλαμβάνει διαδοχικά τα νησιά του Αιγαίου, ο Νικόλαος Μοστράτος, ένας άνθρωπος της θάλασσας και χαρισματικός χαρτογράφος, ζει στην Πάρο την παρακμή της Ενετοκρατίας μέσα από τα δικά του πάθη. Ζωγραφίζει με δεξιότητα όχι μόνο τα επικίνδυνα κυκλαδίτικα νερά, αλλά και τους παγκόσμιους χάρτες, καθώς εκείνοι αλλάζουν δραματικά. Παράλληλα βιώνει ένα μεγάλο έρωτα δίχως ανταπόκριση, γιατί τον χωρίζει βαθύ κοινωνικό χάσμα από τη γυναίκα της ζωής του: την Ευγενία Ραγούση, μια νεαρή αρχόντισσα του νησιού, που ετοιμάζεται να παντρευτεί κάποιον Βενετό αριστοκράτη. Τη μέρα όμως του γάμου της, κι ενώ εκείνη προβάρει το νυφικό της, η Πάρος καταλαμβάνεται από τους Οθωμανούς και οι άνεμοι του πολέμου παρασύρουν αμετάκλητα την ωραία δεσποσύνη και τον ερωτευμένο χαρτογράφο σε μια συναρπαστική περιπέτεια, που εκτυλίσσεται άλλοτε μέσα στις παγίδες της Ιστορίας κι άλλοτε στον ευμετάβλητο χάρτη των ονείρων τους.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, 183 σελ.

Μεγάλο Αλγέρι – Κατερίνα Καριζώνη
Η Μάνη στα χρόνια της βεντέτας. Το “Μεγάλο Αλγέρι” στην εποχή της πειρατείας. Ο πόλεμος μεταξύ δύο οικογενειών. Μια νεαρή γυναίκα έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση, αλλά ερωτεύεται τον άντρα που πρέπει να σκοτώσει. Το άγος της κλειστής κοινωνίας και το άχθος του ανθρώπινου πόνου. Η αμφιταλάντευση ανάμεσα στον έρωτα και στο μίσος, ανάμεσα στην αγάπη και στο χρέος. Η στιγμή του αποχαιρετισμού και η ώρα των αποφάσεων. Ο “γδικιωμός”. Το συμβόλαιο αίματος.
Στο “Μεγάλο Αλγέρι” ο αναγνώστης ταξιδεύει στη Μάνη μιας άλλης εποχής. Μεταφέρεται στο λυκόφως του δέκατου ένατου αιώνα και στην αυγή του εικοστού. Περιηγείται στους δρόμους και στα μονοπάτια των θρύλων της και μυείται στους σκληρούς κανόνες του άγραφου εθιμικού δικαίου και στην έννοια της εκδίκησης, σ’ ένα μυθιστόρημα που εμπνεύστηκε η συγγραφέας από αληθινά περιστατικά. Σ’ ένα βιβλίο που διεισδύει στους κώδικες και στις δομές των παλαιών κοινωνιών, για να αποκαλύψει εντέλει τους διαχρονικούς νόμους που διέπουν τα ανθρώπινα πάθη.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 275 σελ.

Τσάι με τον Καβάφη – Κατερίνα Καριζώνη
Ένας επιθεωρητής της Εθνικής Τράπεζας παίρνει μετάθεση για την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια του ’30. Είναι η εποχή που η ελληνική παροικία της Αιγύπτου δέχεται τα πρώτα πλήγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά και από τη διάλυση της βρετανικής αυτοκρατορίας.
Ο επιθεωρητής ερωτεύεται την κόρη ενός γεωπόνου εφευρέτη και έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα αίνιγμα: το κουτί με τις σφήκες.
Η αναζήτηση της λύσης του αινίγματος θα οδηγήσει τους ήρωες στον γριφώδη και αμείλικτο κόσμο του βαμβακιού, όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της αποικιοκρατίας. Οι ήρωες περιπλανιούνται στην Αλεξάνδρεια του μεσοπολέμου, συναντούν τα περιώνυμα πρόσωπα της παροικίας και ανάμεσά τους τον Καβάφη. Παράλληλα όμως γλιστρούν στα σκοτεινά μονοπάτια ενός μεγάλου έρωτα, που θα τους παρασύρει ίσως στην καταστροφή.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, 277 σελ.

Βαλς στην ομίχλη – Κατερίνα Καριζώνη
Τι σχέση έχει η Γκόθαμ Σίτυ με τη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα; Πώς μπορεί κανείς να δραπετεύσει στο χρόνο; Αν είχαμε ξαναζήσει εκατό χρόνια πριν, ποιοι θα ήμασταν; Αυτά και άλλα θαυμαστά ερωτήματα καλείται ν’ απαντήσει η ηρωίδα του μυθιστορήματος, όταν το αρχείο όπου δουλεύει πιάνει φωτιά. Για να γλυτώσει, πηδάει μέσα σε μια παλιά εφημερίδα και καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη του 1899. Εκεί ερωτεύεται έναν Αυστριακό ψυχίατρο και έμπορο οπίου και εμπλέκεται σε μια υπόθεση φόνου.

Οι δύο ήρωες περιπλανιούνται στην πολυεθνική πόλη, που ζει τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Μακεδονικός αγώνας, Νεότουρκοι, δερβισικά τάγματα, μυστικές υπηρεσίες, αλλά και έρωτες, εγκλήματα, δολοπλοκίες και επιδημίες είναι τα υλικά που συνθέτουν την καθημερινή ζωή στην ομιχλώδη και αινιγματική Θεσσαλονίκη. Οι ήρωες χορεύουν ένα βαλς στην ομίχλη με τα προσωπικά τους φαντάσματα, αλλά με το φάντασμα της χαμένης πόλης. Παραμένουν επιμελώς κρυμμένοι κάτω απ’ τις μάσκες τους, για να αποκαλυφθούν στο τέλος αιφνιδιαστικά και να ξαναβρεθούν με καινούργια πρόσωπα στον αιώνα τους.

Το “Βαλς στην ομίχλη” είναι ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη του προηγούμενου αιώνα, που αναδίδει τη νωχελική ατμόσφαιρα των ανατολίτικων παραμυθιών όσο και το άρωμα των παλιών αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 243 σελ.

Ο άγγελός μου ήταν έκπτωτος – Κατερίνα Καριζώνη
“Τα φτερά των αγγέλων είναι φτιαγμένα από μνήμες”, μας αποκαλύπτει ένας πρώην άγγελος. Δέκα άγγελοι αμαρτάνουν. Χάνουν τα φτερά τους και τις μνήμες τους και πέφτουν σ’ ένα απομακρυσμένο νησί, στο τέλος του προηγούμενου αιώνα. Εκεί αρχίζουν να ζουν σαν μοναχοί. Ο ένας απ’ τους μοναχούς ερωτεύεται μια γυναίκα που πάσχει από αμνησία. Μέσα απ’ αυτό τον απαγορευμένο έρωτα, που διώκεται συνεχώς, ξαναβρίσκουν και οι δυο σιγά σιγά τα χαμένα κομμάτια. Όμως ο θάνατος παραμονεύει παντού στο νησί. Συμπλέκεται με τον έρωτα με τρομακτική ένταση, καθώς όλα γύρω πεθαίνουν. Κι ο κόσμος των αγγέλων περιμένει. Το έργο είναι συμβολικό. Τα πρόσωπα κινούνται μέσα σε μιαν αχλή ονείρου και μυστηρίου, όπου τα όρια ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό γίνονται συχνά ασαφή.

Το μυθιστόρημα εντρυφεί σε βάθος στον ορθόδοξο μοναχικό βίο και στην καθημερινή ζωή των μοναστηριών κι έχει τη φαντασμαγορία μιας παλιάς τοιχογραφίας, που αποκαλύπτεται σταδιακά κάτω απ’ το φως των κεριών.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999, 174 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος, Ερμής, Ίνδικτος