Κατερίνα Μ. Μάτσου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Μ. Μάτσου γεννήθηκε στην Κοζάνη.
Είναι δημοσιογράφος, απόφοιτος του North και του Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη Τύπου της Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κοζάνης και συνεργάζεται με πολλές τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Για δύο τηλεοπτικές σεζόν (2006-2008) ήταν επιμελήτρια και παρουσιάστρια της εκπομπής πολιτισμού «Περί τέχνης, λόγου και βιβλίων» TOP CHANNEL Κοζάνης. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών στο πρόγραμμα: «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Τύπου-Ο Τύπος της Κοζάνης» (Δεκέμβριος 2001-Μάιος 2002). Έχει διακριθεί από το Σύνδεσμο Γραμμάτων & Τεχνών ν. Κοζάνης για την προβολή και ανάδειξη των μουσείων του νομού Κοζάνης (Σεπτέμβριος 2003)και από τη Μικτή Χορωδία Κοζάνης ΕΛΙΜΕΙΑ για την προσφορά της στο χώρο της χορωδιακής μουσικής (Ιούνιος 2011). Κατά τον 27ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που προκήρυξε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) για το 2008 βραβεύτηκε με το 3ο Βραβείο για το μυθιστόρημα «Στην πόλη χωρίς ιστορία». Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.) Μακεδονίας-Θράκης και της Πανελλήνιας Ένωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών.
Έχει το blog: Κατερίνα Μάτσου

Στην πόλη χωρίς ιστορία… – Κατερίνα Μ. Μάτσου
Η Λήδα είναι μία κοπέλα του σήμερα, δασκάλα σε μία ορεινή, της βόρειας μακεδονικής περιφέρειας πόλη, σε μία πόλη χωρίς ιστορία. Η Λήδα όμως, επειδή είναι σίγουρη πως πόλεις χωρίς ιστορία δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, αποφασίζει να βρει εκείνη το χαμένο κλειδί του παλιού μπαούλου της γιαγιάς, που κρατάει ακόμα φυλακισμένη την ιστορία της.

Στην περιπλάνησή της αυτή συναντά τον Ανδρέα και γοητεύεται. Όπως γοητεύεται κι εκείνος από τη Λήδα. Μόνο που ο Ανδρέας είναι 62 χρόνων και η Λήδα 25, μα η αληθινή φιλία, όπως και ο έρωτας, δεν έχει ηλικία. Και μαγεμένη από τα γαλάζια, σαν την απέραντη θάλασσα, μάτια του, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης κάνει μια ευχή σ’ ένα αστέρι που πέφτει.

Την ευχή να τον συναντήσει ξανά σε μία άλλη εποχή, σ’ έναν άλλο χρόνο, σ’ έναν άλλο κόσμο, τότε που ήταν ακόμη νέος και μπορούσαν να κάνουν πραγματικότητα τα κοινά τους όνειρα. Και η ευχή της γίνεται πραγματικότητα. Και το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, η Λήδα ζαλισμένη από τη μουσική και το γλυκό κρασί, λιποθυμά κι όταν συνέρχεται ανακαλύπτει, πως έχει γυρίσει πίσω στο παρελθόν, κάπου εκεί στη δεκαετία του ’60, για να συναντήσει ξανά εκεί τον νεαρό τότε Ανδρέα και τα λόγια να ομολογήσουν ο ένας στον άλλο όσα επιθυμούν…

Μυθιστόρημα, Σφακιανάκη Κορνηλία, 2010, 176 σελ.

Ο θάνατος της ωραίας Ελένης – Κατερίνα Μάτσου
Πολλές φορές η φριχτή αλήθεια τρελαίνει κι ο Νικόλας ένας νεαρός, ανερχόμενος, αποκατεστημένος, μα τρομερά άτυχος και αδιάφορος για τις γυναίκες δημοσιογράφος πέφτει θύμα αυτής της τρέλας, όταν μαθαίνει ξαφνικά στα 35 του πως είναι βαριά άρρωστος και του μένουν μόνο λίγοι μήνες ζωής. Το μυαλό του δεν αντέχει τη φρικτή αλήθεια. Η λογική τον εγκαταλείπει εύκολα και βάζει σαν τελευταίο σκοπό της ζωής του να κατακτήσει την πανέμορφη Έλενα, μια γυναίκα που δε θα τον πλησίαζε ποτέ, αν δεν είχε αυτό που τώρα μετά από χρόνια δύσκολης δουλειάς έχει: βαρύ πορτοφόλι. Ο Νικόλας θέλει να γίνει απαραίτητος για τη ζωή της Έλενας και πεθαίνοντας να γκρεμίσει κι εκείνη στον Καιάδα.

Και τα καταφέρνει. Μετά το θάνατο του τελευταίου εραστή της η Έλενα κλείνεται εύκολα στην αγκαλιά του, μα γρήγορα του αποκαλύπτει τα πραγματικά της θέλω και απομακρύνεται με δικαιολογίες από κοντά του. Κι ο Νικόλας, αν και τη λατρεύει, σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια την καταστροφή της. Πάνω στον παραλογισμό του σκοτώνει και το γιατρό που του αποκάλυψε τη φρικτή αλήθεια για την ελάχιστη ζωή που του απομένει και προσπαθεί να δολοφονήσει και την αδελφή του, η αστυνομία τον υποψιάζεται από την πρώτη στιγμή και τελικά τον συλλαμβάνει πάνω στο νεκρό σώμα της Έλενας.

Μετά τη σύλληψή του ο Νικόλας αποκαλύπτει κάθε του αλήθεια, αφού είναι σίγουρος πως αυτός σε λίγο θα πεθάνει. Μα οι όγκοι από τον εγκέφαλο του ως εκ θαύματος εξαφανίζονται και δύο χρόνια μετά αποφυλακίζεται και παίρνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Μια δεύτερη ευκαιρία δίπλα στην Υβόννη. Μα δεν τολμά να τη χαρεί. Αυτοκτονεί, χωρίς ν’ αφήσει καμία εξήγηση, αφήνοντας σαν τελευταία κληρονομιά στην αδελφή του ένα μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα απόλυτα αληθινό που περιγράφει απλά Το θάνατο της Ωραίας Ελένης.

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2016

Μυθιστορήματα
Στην πόλη χωρίς ιστορία… (2010), Σφακιανάκη Κορνηλία
Ο θάνατος της ωραίας Ελένης (2016), Δυάς Εκδοτική

Συλλογικά έργα
Το ημερολόγιο της γραφής 2010 (2009), Ωρίωνας

Πηγές: BIBLIONET, Δυάς Εκδοτική