Κατερίνα Μήλιου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Μήλιου γεννήθηκε στην Αυστραλία.
Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Κοζάνη και τα εφηβικά της στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο που ήκμασαν τα πρώτα μπαράκια, οι μεγάλες νύχτες και οι παρέες μέσα σ’ ένα ερωτικό κλίμα ζωντάνιας, πρωτοπόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων, πολιτικών και υπαρξιακών προβληματισμών. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια. Σπούδασε ψυχολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε κλινική ψυχολογία στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Χαρακτηρίστηκε ως “κατ’ εξοχή λυρική ποιήτρια”. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αθήνα, στην Ψυχολογική Αξιολόγηση και έκανε σεμινάρια σε σχολές γονέων, στην ψυχοθεραπεία και στην ψυχανάλυση. Εργάζεται ιδιωτικά, τόσο στο χώρο της ψυχολογικής αξιολόγησης όσο και στην ψυχοθεραπεία και πάντα συμπορεύεται με την τέχνη.
Πεζογραφία
Τρεις ιστορίες χωρίς τέλος ή Τρία (1986), Όμβρος

Ποίηση
Νύχτες, έρωτες, πόνοι (1988), Όμβρος
Προσοχή στις παράξενες νύχτες (2017), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Αφηγήσεις
Η πόλη ήταν μυθική (2011), Μήλιου, Αικατερίνη

Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχολογία
Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων και παιδιών (2013), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων, εφήβων και παιδιών (2020), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων, εφήβων και παιδιών – Κατερίνα Μήλιου

Οι προβλητικέςT.A.T. Thematic Apperception Test
C.A.T. Children’s Apperception Τest
Εγχειρίδιο για τη χορήγηση και ερμηνεία
σύμφωνα με το Σύστημα Αξιολόγησης του L. BELLAK
Β’ Έκδοση


Η δεύτερη, εμπλουτισμένη με επιπλέον κλινικό υλικό έκδοση του εγχειριδίου πάνω στις δοκιμασίες θεματικής αντίληψης για ενηλίκους και για παιδιά σφραγίζει την αξία και τη θέση του στην εκπαίδευση των ψυχολόγων και καλύπτει μια ανάγκη ετών, όχι μόνο για την παρουσίαση στα Ελληνικά των δοκιμασιών Τ.Α.Τ. και C.A.T., αλλά και για τη θεωρητική και ιστορική διάσταση στη δημιουργία τέτοιων πραγματειών.

Επιμέλεια: Μαρία Τζινιέρη – Κοκκώση
Επιμέλεια: Μαρία Τυπάλδου

Ψυχολογία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2020, 264 σελ.

Προσοχή στις παράξενες νύχτες – Κατερίνα Μήλιου

1 Ποιητικό Ψυχολογικό Αφήγημα και 12 Δραματικά Ψυχικά Στιγμιότυπα


Μερικές φορές, είτε ανοίξεις την πόρτα για να βγεις στο δρόμο είτε την κλείσεις πίσω σου, είτε έξω είναι νύχτα είτε είναι μέρα, είτε είσαι μόνος σου είτε μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον άλλον -μοιάζει σαν να μην έχει διαφορά η μια κατάσταση από την άλλη.

Γιατί αυτό που κυριαρχεί είναι η αναμέτρηση με όσα είναι κρυμμένα σε εκείνες τις γωνιές του μυαλού μας όπου δεν φτάνει ούτε το φως ούτε το άγγιγμα του άλλου. Εάν μπορέσουμε να τα φωτίσουμε και να αναδυθούμε, τότε μάλλον θα ευγνωμονούμε αυτές τις παράξενες νύχτες γιατί μας χάρισαν ένα μεγαλύτερο βάθος στο βλέμμα και μια αίσθηση ότι η ζωή είναι πιο πλούσια απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Ποίηση, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2017, 40 σελ.

Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων και παιδιών – Κατερίνα Μήλιου

T.A.T. Thematic Apperception Test
C.A.T.Children’s Apperception Τest
Εγχειρίδιο για τη χορήγηση και ερμηνεία σύμφωνα με το Σύστημα Αξιολόγησης του L. BELLAK


Οι Δοκιμασίες Θεματικής Αντίληψης ενηλίκων και παιδιών κατέχουν διεθνή αναγνώριση στον χώρο της ψυχολογικής αξιολόγησης και αποτελούν βασικά εργαλεία στον τομέα της ψυχολογικής διαγνωστικής.

Το εγχειρίδιο αυτό το εκπόνησε η Κλινική Ψυχολόγος Κατερίνα Μήλιου, μετά από διεξοδική θεωρητική μελέτη και πολυετή κλινική εμπειρία στη χρήση τους, και επιμελήθηκαν οι πολύπειρες Κλινικοί Ψυχολόγοι της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Μαρία Τζινιέρη-Κοκκώση και Μαρία Τυπάλδου.

Αποτελείται από πέντε μέρη: Στο πρώτο μέρος γίνεται εκτενής ιστορική αναδρομή για τη δημιουργία των προβλητικών δοκιμασιών και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι δοκιμασίες Θεματικής Αντίληψης για ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Στο δεύτερο μέρος, που αφορά στους ενήλικες και στο τρίτο που αφορά στα παιδιά, παρουσιάζονται οι κάρτες, ο τρόπος με τον οποίο αριθμούνται, το περιεχόμενό τους και οι τρόποι χορήγησής τους.

Στη συνέχεια περιγράφονται το αναγκαίο πλαίσιο για τη σωστή διεξαγωγή τής αξιολόγησης, τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ο ψυχολόγος, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να τα αξιολογήσει και να τα αντιμετωπίσει, καθώς και η διαδικασία διερεύνησης των ιστοριών που έχει αφηγηθεί ο εξεταζόμενος.

Στο τέταρτο μέρος αναφέρονται διαγνωστικές ενδείξεις στο Τ.Α.Τ. αναφορικά με ψυχικές και οργανικές διαταραχές σύμφωνα με την ταξινόμηση του DSMIV. Στο πέμπτο μέρος παρατίθενται διεξοδικά δύο κλινικά παραδείγματα, ενός ενήλικα και ενός παιδιού.

Επίσης, συμπεριλαμβάνει ένα κεφάλαιο Σημειώσεων με επεξηγηματικά σχόλια για ψυχαναλυτικές έννοιες, παράρτημα με φύλλο ανάλυσης κατά Bellak και εκτεταμένη βιβλιογραφία.

Η έκδοση αυτή συνεισφέρει στην εκπαίδευση των ψυχολόγων, στην πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τη χρησιμότητα των προβλητικών δοκιμασιών στη διερεύνηση της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς και στην έρευνα.

Ψυχολογία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2013, 224 σελ.

Η πόλη ήταν μυθική – Κατερίνα Μήλιου
Σε μια σκοτεινή Αυγουστιάτικη νύχτα θα πλεχθεί μια ιστορία παραμυθιού, φαντασιώσεων και πραγματικότητας. Μια ιστορία όπου η αναζήτηση της παρουσίας, της αγάπης και του κάλλους διαπλέκεται με τις σκοτεινές δυνάμεις της απουσίας, της διαστροφής και του θανάτου.

Αφηγήσεις, Μήλιου, Αικατερίνη, 2011, 47 σελ.

Νύχτες, έρωτες, πόνοι – Κατερίνα Μήλιου
Eικονογράφηση: Γιώργος Χαμουργκάς

Ποίηση, Όμβρος, 1988, 31 σελ.

Τρεις ιστορίες χωρίς τέλος ή Τρία – Κατερίνα Μήλιου
Παρωδίες δραματικών στιγμιότυπων

Πεζά, Όμβρος, 1986, 24 σελ.

Πηγές: Biblionet, Όμβρος, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις