Κατερίνα Μήλιου

Λογοτέχνες
Η Κατερίνα Μήλιου γεννήθηκε στην Αυστραλία.
Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Κοζάνη και τα εφηβικά της στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο που ήκμασαν τα πρώτα μπαράκια, οι μεγάλες νύχτες και οι παρέες μέσα σ’ ένα ερωτικό κλίμα ζωντάνιας, πρωτοπόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων, πολιτικών και υπαρξιακών προβληματισμών.
Ξεκίνησε να γράφει ποίηση από τα πρώτα εφηβικά της χρόνια.
Σπούδασε ψυχολογία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε κλινική ψυχολογία στην Αγγλία, στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.
Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Χαρακτηρίστηκε ως “κατ’ εξοχή λυρική ποιήτρια”.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Αθήνα, στην Ψυχολογική Αξιολόγηση και έκανε σεμινάρια σε σχολές γονέων, στην ψυχοθεραπεία και στην ψυχανάλυση. Εργάζεται ιδιωτικά, τόσο στο χώρο της ψυχολογικής αξιολόγησης όσο και στην ψυχοθεραπεία και πάντα συμπορεύεται με την τέχνη.

Τρεις ιστορίες χωρίς τέλος ή Τρία – Κατερίνα Μήλιου

Παρωδίες δραματικών στιγμιότυπων

Πεζά, Όμβρος, 1986, 24 σελ.

Νύχτες, έρωτες, πόνοι – Κατερίνα Μήλιου

Eικονογράφηση: Γιώργος Χαμουργκάς

Ποίηση, Όμβρος, 1988, 31 σελ.

Η πόλη ήταν μυθική – Κατερίνα Μήλιου

Σε μια σκοτεινή Αυγουστιάτικη νύχτα θα πλεχθεί μια ιστορία παραμυθιού, φαντασιώσεων και πραγματικότητας. Μια ιστορία όπου η αναζήτηση της παρουσίας, της αγάπης και του κάλλους διαπλέκεται με τις σκοτεινές δυνάμεις της απουσίας, της διαστροφής και του θανάτου.

Αφηγήσεις, Μήλιου, Αικατερίνη, 2011, 47 σελ.

Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων και παιδιών – Κατερίνα Μήλιου

T.A.T. Thematic Apperception Test: C.A.T.Children’s Apperception Τest: Εγχειρίδιο για τη χορήγηση και ερμηνεία σύμφωνα με το Σύστημα Αξιολόγησης του L. BELLAK
Οι Δοκιμασίες Θεματικής Αντίληψης ενηλίκων και παιδιών κατέχουν διεθνή αναγνώριση στον χώρο της ψυχολογικής αξιολόγησης και αποτελούν βασικά εργαλεία στον τομέα της ψυχολογικής διαγνωστικής.

Το εγχειρίδιο αυτό το εκπόνησε η Κλινική Ψυχολόγος Κατερίνα Μήλιου, μετά από διεξοδική θεωρητική μελέτη και πολυετή κλινική εμπειρία στη χρήση τους, και επιμελήθηκαν οι πολύπειρες Κλινικοί Ψυχολόγοι της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Μαρία Τζινιέρη-Κοκκώση και Μαρία Τυπάλδου.

Αποτελείται από πέντε μέρη: Στο πρώτο μέρος γίνεται εκτενής ιστορική αναδρομή για τη δημιουργία των προβλητικών δοκιμασιών και τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν οι δοκιμασίες Θεματικής Αντίληψης για ενήλικες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα.

Στο δεύτερο μέρος, που αφορά στους ενήλικες και στο τρίτο που αφορά στα παιδιά, παρουσιάζονται οι κάρτες, ο τρόπος με τον οποίο αριθμούνται, το περιεχόμενό τους και οι τρόποι χορήγησής τους.

Στη συνέχεια περιγράφονται το αναγκαίο πλαίσιο για τη σωστή διεξαγωγή τής αξιολόγησης, τα προβλήματα που μπορεί να συναντήσει ο ψυχολόγος, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να τα αξιολογήσει και να τα αντιμετωπίσει, καθώς και η διαδικασία διερεύνησης των ιστοριών που έχει αφηγηθεί ο εξεταζόμενος.

Στο τέταρτο μέρος αναφέρονται διαγνωστικές ενδείξεις στο Τ.Α.Τ. αναφορικά με ψυχικές και οργανικές διαταραχές σύμφωνα με την ταξινόμηση του DSMIV. Στο πέμπτο μέρος παρατίθενται διεξοδικά δύο κλινικά παραδείγματα, ενός ενήλικα και ενός παιδιού.

Επίσης, συμπεριλαμβάνει ένα κεφάλαιο Σημειώσεων με επεξηγηματικά σχόλια για ψυχαναλυτικές έννοιες, παράρτημα με φύλλο ανάλυσης κατά Bellak και εκτεταμένη βιβλιογραφία.

Η έκδοση αυτή συνεισφέρει στην εκπαίδευση των ψυχολόγων, στην πληρέστερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τη χρησιμότητα των προβλητικών δοκιμασιών στη διερεύνηση της προσωπικότητας του ατόμου, καθώς και στην έρευνα.

Ψυχολογία, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2013, 224 σελ.

Προσοχή στις παράξενες νύχτες – Κατερίνα Μήλιου

1 ποιητικό ψυχολογικό αφήγημα και 12 δραματικά ψυχικά στιγμιότυπα
Μερικές φορές, είτε ανοίξεις την πόρτα για να βγεις στο δρόμο είτε την κλείσεις πίσω σου, είτε έξω είναι νύχτα είτε είναι μέρα, είτε είσαι μόνος σου είτε μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον άλλον -μοιάζει σαν να μην έχει διαφορά η μια κατάσταση από την άλλη.

Γιατί αυτό που κυριαρχεί είναι η αναμέτρηση με όσα είναι κρυμμένα σε εκείνες τις γωνιές του μυαλού μας όπου δεν φτάνει ούτε το φως ούτε το άγγιγμα του άλλου. Εάν μπορέσουμε να τα φωτίσουμε και να αναδυθούμε, τότε μάλλον θα ευγνωμονούμε αυτές τις παράξενες νύχτες γιατί μας χάρισαν ένα μεγαλύτερο βάθος στο βλέμμα και μια αίσθηση ότι η ζωή είναι πιο πλούσια απ’ ό,τι φανταζόμασταν.

Ποίηση, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, 2017, 40 σελ.

Πεζογραφία
Τρεις ιστορίες χωρίς τέλος ή Τρία (1986), Όμβρος

Ποίηση
Νύχτες, έρωτες, πόνοι (1988), Όμβρος
Προσοχή στις παράξενες νύχτες (2017), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Αφηγήσεις
Η πόλη ήταν μυθική (2011), Μήλιου, Αικατερίνη

Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχολογία
Οι προβλητικές δοκιμασίες θεματικής αντίληψης ενηλίκων και παιδιών (2013), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, Όμβρος, Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις

120 views