Κατερίνα Νικολαΐδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Νικολαΐδου γεννήθηκε το 1976 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και σήμερα.
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Ελλάδα, Μουσειολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Βέλγιο. Υπηρέτησε ως στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2000 μέχρι την παραίτησή της από το Ελληνικό Δημόσιο το 2020. Ως ανεξάρτητη πολιτιστική εμπειρογνώμονας έχει συνεργαστεί με την UNESCO, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη διοργάνωση δράσεων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, καθώς και εταιρικών εκδηλώσεων, με την εταιρεία της “Ticking Clock”.
“Η χρονιά πίσω από τις μάσκες”, ένα μυθιστόρημα αστυνομικού μυστηρίου στον καιρό του κορωνοϊού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (Αθήνα, 2021), ενώ συμμετέχει με το διήγημα «Έγκλημα στο Χάνι του Μπενσουσάν» στον συλλογικό τόμο Θεσσαλονίκη Νουάρ, που κυκλοφορεί από τη σειρά Fedora των εκδόσεων Αρχέτυπο (Θεσσαλονίκη, 2021).
Μυθιστορήματα
Η χρονιά πίσω από τις μάσκες (2021), Μιχάλης Σιδέρης
Οι επτά θανάσιμες αρετές (2022), Αρχέτυπο

Οι επτά θανάσιμες αρετές – Κατερίνα Νικολαΐδου

Οι επτά


Ένας αναγεννησιακός πίνακας με τις Επτά Ουράνιες Αρετές μετατρέπεται, κομμάτι κομμάτι, στην υπογραφή ενός κατ’ εξακολούθηση δολοφόνου.
Μία «φίλη υπό ενοικίαση» κινεί τις υποψίες των αστυνομικών αρχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σύντομα, γίνεται φανερό πως ο δολοφόνος έχει βάλει στο στόχαστρο τις συνταγματικές και άλλες εξουσίες, ταυτίζοντας καθεμιά από αυτές με μία θεολογική Αρετή και με κίνητρο την υποχώρηση της διάκρισής τους στη δημόσια ζωή.
Ο Αστυνόμος Αηδόνης ζητά τη βοήθεια του παλιού του γνώριμου, αρχαιολόγου Μερκούριου Πάλλα, έτσι ώστε, με κλειδί τη Σωφροσύνη, τη Δικαιοσύνη, την Ανδρεία, τη Σοφία, την Πίστη, την Ελπίδα και την Αγάπη να ξεκλειδώσουν την ταυτότητα του δολοφόνου.

Μυθιστόρημα, Αρχέτυπο, 2022, 232 σελ.

Η χρονιά πίσω από τις μάσκες – Κατερίνα Νικολαΐδου

Η χρονιά πίσω από Ένα μυθιστόρημα
αστυνομικού μυστηρίου
στον καιρό του κορονοϊού


Οκτώ μήνες μιας επιδημίας που εξελίσσεται σε πανδημία. Έξι αλληλοσυνδεόμενοι αστυνομικοί γρίφοι για έναν αρ­χαιολόγο που, παραδόξως για όλους τους υπόλοιπους, βρίσκει κάποια κοινά σημεία ανάμεσα στην επιστήμη του και τη δια­λεύκανση εγκλημάτων, αλλά και για έναν δημόσιο υπάλληλο, για τον οποίο η διαλεύκανση εγκλημάτων είναι η δουλειά του. Είναι κρίμα που δεν μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Έ να τηλεφωνικό κέντρο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μια συνάντη­ση παλιών συμμαθητών και μια πολυκατοικία σε lockdown στη Θεσσαλονίκη, ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, μια πολυτελής βίλα στην Πάτμο, δύο ιστιοπλοϊκά δε­μένα αρόδου στις Μικρές Κυκλάδες και μια κρουαζιέρα στον Ειρη­νικό, που κινεί το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οκτώ γυναίκες. Η καθεμιά τους έχει ένα τραγούδι ν’ ακούσει και μια ιστορία να διηγηθεί.

Μυθιστόρημα, Μιχάλης Σιδέρης, 2021, 432 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μιχάλης Σιδέρης, Αρχέτυπο