Κατερίνα Ραμανδάνη

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννήθηκα στην καρδιά της απέραντης πρωτεύουσάς μας, την Αθήνα, όταν ο πρώτος άνθρωπος πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι για πρώτη φορά. Οι γονείς μου χάρηκαν που το πρώτο τους παιδί ήταν κορίτσι και θα μεγάλωνε στην εποχή της προόδου και της τεχνολογίας.
Πέρασα τα εφηβικά μου χρόνια, στην ωραία συμπρωτεύουσα, τη νύμφη του Θερμαϊκού, την όμορφη Θεσσαλονίκη, μα έχω τις καλύτερες αναμνήσεις μου απ΄ το πανέμορφο χωριό των αιωνόβιων πεύκων και της διάφανης γαλανής θάλασσας της Χαλκιδικής, το μαγικό Πευκοχώρι, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς μου.
Οι εικόνες κι οι εμπειρίες από την παιδική μου ηλικία, είναι γεμάτες γέλιο, χαρά, ξεγνοιασιά, ποτισμένες με γερές δόσεις αισιοδοξίας, που αντλούσα από το φιλικό περιβάλλον και την οικογενειακή θαλπωρή.
Οι πολλές περιπλανήσεις μου, σε διάφορους τόπους της πατρίδας μου, λόγω ειδικών συνθηκών αλλά και τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, μού εμφύσησαν αγάπη για την πατρίδα μου και με έκαναν να ΄χω ανοιχτό μυαλό.
Εμπνευστής και πρώτος δάσκαλός μου υπήρξε ο πατέρας μου. Σταθμός μεγάλος στη ζωή μου, ο άντρας της καρδιάς μου, το αντίδοτό μου στα καθημερινά προβλήματα. Καρποί της ζωής μου είναι οι δυο γιοί μου, ένα γερό συμβόλαιο, αδιαπραγμάτευτο. Τη μεγάλη δύναμη όμως για να στέκομαι όρθια, χρόνια τώρα, αντλώ από τη μητέρα μου.
Σεμινάρια στη διάρκεια της ζωής μου έχω παρακολουθήσει πολλά και ακόμη συνεχίζω μιας και είμαι ανήσυχο άτομο. Καθοριστικά με προσδιόρισε ως συγγραφέα ο επιτυχημένος κύκλος σεμιναρίων της γνωστής λογοτέχνιδας Π.Τραυλού. Η εργασία μου, θεωρώ ότι είναι ένα μέσο καθαρά βιοποριστικό και τίποτα περισσότερο, ενώ το πνευματικό μου έργο είναι η αναπνοή μου κι η ισορροπία μου μέσα στη ζούγκλα του σύγχρονου γίγνεσθαι. Αρχή μου είναι να βαδίζω σε δύσκολα μονοπάτια, γιατί πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς.
Μυθιστορήματά μου: «Σημάδι εκ γενετής», «Βασιλιάς ή σκύλος» και «Διπλός Ψυχισμός».
Ποιητικές συλλογές μου: «Ο σφυγμός μου ακουμπάει πάνω σου», «Θελξιέπεια», «Ερωτικά Αποτυπώματα».
Είμαι μέλος της ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιώς και νήσων».

Η Κατερίνα Ραμανδάνη γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, ενώ κατάγεται από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Σπούδασε προγραμματισμό στο “ΕΛΚΕΠΑ” και παρακολούθησε πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι μέλος του περιοδικού “ΚΕΛΑΙΝΩ” και μέλος του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και νήσων. Εργάζεται ως διοικητική υπάλληλος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας, είναι παντρεμένη κι έχει δύο γιους. Το 2013 απέσπασε δύο φορές το Γ΄ βραβείο από το “ΚΕΛΑΙΝΩ”. Το 2014 ποιήματά της βραβεύτηκαν από το “Καφενείο των Ιδεών, ενώ πήρε το Α΄ βραβείο σε δύο κατηγορίες ποιημάτων στα “ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ”. Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Σημάδι εκ γενετής” βραβεύτηκε επίσης από το “ΚΕΛΑΙΝΩ”. Το 2016 και το 2017 απέσπασε το Α΄ βραβείο από την “ΕΠΟΚ”. Επίσης πήρε βραβείο ερωτικής ποίησης από τον σκηνοθέτη Θ. Αγγέλου και το “ΚΕΛΑΙΝΩ” στον Πισσώνα Ευβοίας τον Μάιο του 2016. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό “ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ”, στο “ΚΕΛΑΙΝΩ”, στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” και στη “FREE SUNDAY”. Συμμετοχή στο συλλεκτικό έργο: Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΩΝ – INTELLIGENTIA II και συμμετοχή με ποίημα στην ανθολογία: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ. Ποιήματά της ερωτικά επίσης θα βρείτε σ’ όλα τα ημερολόγια της Βεργίνας από το 2013–2016.
Μυθιστορήματα
Σημάδι εκ γενετής (2013), Βεργίνα
Βασιλιάς ή σκύλος (2017), Εκδόσεις Πνοή
Διπλός ψυχισμός (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις
Λευκός μανδύας (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Ποίηση
Ο σφυγμός μου ακουμπά πάνω σου (2013), Βεργίνα
Θελξιέπεια (2014), Βεργίνα
Ερωτικά αποτυπώματα (2020), Αγγελάκη Εκδόσεις

Λευκός μανδύας – Κατερίνα Ραμανδάνη

Λευκός μανδύας


Η Κλαίρη Δειλινού, µια γυναίκα έµπειρη, αντιπρόσωπος γνωστής εταιρείας φαρµάκου για την καρδιά, µετά από την αποτυχηµένη σχέση της µε τον Νικηφόρο ερωτεύεται σφοδρά τον Πέτρο Σιδεράκη, έναν υπέροχο άντρα και φοβερό επιστήµονα, γνωστό καρδιολόγο της Αθήνας. Δεν έχει κανέναν στον κόσµο, εκτός από τη γηραιά µητέρα της που φιλοξενείται στον οίκο ευγηρίας «Στέγη Αγάπης» κι έτσι δένεται πολύ µε τον Πέτρο της καρδιάς της. Πολλά τα εµπόδια στον δρόµο της, έχει όµως ένα γερό αποκούµπι, τον γέροντα Μάξιµο, στη µονή της Παναγιάς που επισκέπτεται συχνά. Η απαγωγή της µετά την πρόβα του νυφικού της, το Αµπιτζάν κι η Ακτή του Ελεφαντοστού, το χρυσό κλουβί της µε τα διαµάντια και ο επιχειρηµατίας Ράφι, ο ακόλουθός της επί χρόνια στο ίντερνετ, όλα τα δεινά που βιώνει τη δυναµώνουν και την οδηγούν κοντά στον Θεό.

Η οριστική λύση έρχεται από «άνωθεν». Η επιστροφή της Κλαίρης είναι θεαµατική και πρωτότυπη. Έρχεται ως σφραγίδα και ευλογία Θεού στο ζευγάρι. Τελικά τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο µε τη βοήθεια της πίστης. Όσα προβλήµατα και αν έρθουν στη ζωή όλα µπορούν να ξεπεραστούν. Δεν υπάρχει πιο αληθινή απόδειξη απ’ αυτήν εδώ που λέγεται Κλαίρη.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 282 σελ.

Ερωτικά αποτυπώματα – Κατερίνα Ραμανδάνη
Οίνος της ευής. Σοφοκλής

Εάν ένας ζωγράφος ήθελε να παρουσιάσει την αντίθεση μεταξύ έρωτα και αμαρτίας, τη μεν αμαρτία θα την απεικόνιζε ντυμένη άσεμνα, τον δε έρωτα ολόγυμνο. Σέγκιουρ

Ο γλυκύτερος καρπός του δέντρου του έρωτα είναι το φιλί. Όσκαρ Ουάιλντ

Έρωτα αποκαλούν την ισχυρή επιθυμία. Σωκράτης

Έρωτας είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια να δημιουργήσεις χώρο στον άλλο για να είναι όπως θέλει να είναι. Χόρχε Μπουκάι

Δυο πράγματα νικούν τον έρωτα: Η φιλοδοξία του άνδρα και η φιλαρέσκεια της γυναίκας. Μυσσέ

Εκείνος που αγαπά δεν έχει ανάγκη να συγκρίνει. Όταν η σύγκριση μπαίνει από την πόρτα, ο έρωτας βγαίνει απ’ το παράθυρο. Χακί Γ.

Η ερωμένη είναι ένα μπουκάλι με κρασί. Η σύζυγος ένα μπουκάλι από κρασί. Αμβρόσιος Μπιρς

Ο έρωτας είναι ο θρίαμβος της φαντασίας επί της νοημοσύνης. Χένρι Λούις Μένκεν

Ο έρωτας είναι ο αρχιτέκτονας του σύμπαντος. Ασκληπιάδης

Και τώρα ο έρωτας ο λυσιμελής με παρασύρει. Σαπφώ

Η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του. Βίκτωρ Ουγκώ

Χωρίς εσένα… η ποίηση μέσα μου είναι νεκρή. Κατερίνα Ραμανδάνη

Ποίηση, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2020, 100 σελ.

Διπλός ψυχισμός – Κατερίνα Ραμανδάνη
Δυο διάσημοι άντρες στα νότια προάστια των Αθηνών. Υπεράνω υποψίας ο ένοχος. Ευκατάστατος, πετυχημένος και διάσημος στον επαγγελματικό του χώρο. Μοναχικός, μεταξένιος αλλά πληγωμένος στην παιδική ηλικία αν και φοβερός γυναικοκατακτητής. Απ’ την άλλη, ο πανέξυπνος επιθεωρητής, Οδυσσέας Καρράς, που δεν του ξεφεύγει τίποτα αναζητά τον ένοχο, τον ψυχασθενή. Γυναίκες πολλές στα δίχτυα της νύχτας. Δυο φόνοι όμως γυναικών της νύχτας ζητούν διαλεύκανση επειγόντως, ενώ η τρίτη κοπέλα γλυτώνει την ύστατη στιγμή.
Οι περιπέτειες, οι ανατροπές, ο έρωτας, τα εγκλήματα, οι ήρωες, τα κοινά δεδομένα γίνονται ένα συνονθύλευμα που θα κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ιστορία και θα σας ταξιδέψουν νοερά.
Το έργο θα αγγίξει λεπτές χορδές, θα συγκινήσει, θα προβληματίσει και κυρίως θα σας συντροφεύσει σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Ένα κρεσέντο ερωτικής έντασης αντικατοπτρίζει το βιτρώ της πληγωμένης ψυχής του.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 240 σελ.

Βασιλιάς ή σκύλος – Κατερίνα Ραμανδάνη

Στιγμές από τη ζωή ενός πολιτικού


“Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος” του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης, τρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του… Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν’ αλλάξει την ροή των γεγονότων;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 252 σελ.

Θελξιέπεια – Κατερίνα Ραμανδάνη-Σαντραβέλα
ΜΠΟΡΩ
Στα ανεκπλήρωτα όνειρα,
στις μικρές στιγμές αδυναμίας,
στα παγωμένα αισθήματα,
στα δύσκολα χρόνια,
στις ψεύτικες γεύσεις στοργής,
να λες μπορώ.

Στα φαρμακερά βέλη φίλων,
στις ζηλιάρικες ατάκες,
στα εμπόδια της ζωής,
στους ίσκιους της μοναξιάς,
στους πόνους της ψυχής,
να λες μπορώ.

Ποίηση, Βεργίνα, 2014, 88 σελ.

Ο σφυγμός μου ακουμπά πάνω σου – Κατερίνα Ραμανδάνη-Σαντραβέλα
Νεοσσός φρεσκάδας το άγγιγμα.
Λεύτερη είμαι στην περιπλάνηση.
Εσχάτη των ποινών: Αιχμάλωτή σου.
Ζηλευτή η νύχτα μας αγκαλιάζει.
Πυρπολίζεις τη σκέψη και τα όνειρα.
Υπόκλιση στον έρωτα τα αισθήματά μου.
Πασχίζω…
Χόρτασα απ’ την πνοή σου.
Λύτρωση…
Αλήθεια, πήρες το μήνυμά μου;

Ποίηση, Βεργίνα, 2013, 71 σελ.

Σημάδι εκ γενετής – Κατερίνα Ραμανδάνη-Σαντραβέλα
Δυο νεαρά κορίτσια, η Αφροδίτη και η Αργυρώ, μεγαλωμένες σε διαφορετικές πόλεις, άγνωστες μεταξύ τους, θα συναντηθούν στο Μουσείο όπου εκθέτουν και οι δυο έργα τους, η μια ως ζωγράφος και η άλλη ως φωτογράφος. Εκεί θ’ ανακαλύψουν ένα κοινό τους σημάδι. Σημάδι αναφοράς και δείγμα συγγένειας. Σημάδι εκ γενετής. Ένα σημάδι που σφραγίζει τα σώματά τους αλλά και τις ψυχές τους, που θα τις ενώσει και θα τις λυτρώσει ταυτόχρονα. Ο έρωτας τις ανεβάζει στα ουράνια αλλά και τις ρίχνει στα Τάρταρα. Θα επαληθευτεί πως « Το αίμα νερό δε γίνεται».

Μυθιστόρημα, Βεργίνα, 2013, 170 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αγγελάκη Εκδόσεις, Βεργίνα, Εκδόσεις Πνοή