Κατερίνα Σχισµένου

Κατερίνα Σχισµένου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Σχισµένου γεννήθηκε στην Άρτα και µεγάλωσε στο Βερολίνο, την εποχή που το τείχος χώριζε την πόλη.
Συνέχισε τις σπουδές της στην ψυχολογία, τη φιλοσοφία, την προσχολική αγωγή, τη γερµανική γλώσσα, καθώς και στην ειδική αγωγή και τη διαχείριση πολιτισµού. Για πολλά χρόνια ασχολείται µε τη µετάφραση, την αρθρογραφία στον Τύπο και τα περιοδικά, και τα πολιτιστικά δρώµενα.
Η Ήπειρος, µια πατρίδα που υπεραγαπά, της δίνει πάντοτε πλούσιο υλικό για την καλλιτεχνική ενασχόληση και έκφραση, ανοίγοντας συνεχώς νέες διαδροµές µεταξύ σκότους και φωτός. Ταξιδεύει πολύ, βλέπει και ακούει ακόµα περισσότερο και προσπαθεί να κατανοήσει πολλές φορές αυτό που εµφανίζεται από τις ρωγµές ή δεν εντοπίζεται τόσο εύκολα και απλά. Αναζητά και καταγράφει σκοτεινές και σιωπηλές ιστορίες της Ηπείρου.
Διηγήματα
Στοιχειωμένη Ήπειρος (2020), Εκδόσεις Πηγή
Στοιχειωμένη Ήπειρος ΙΙ (2022), Εκδόσεις Πηγή

Στοιχειωμένη Ήπειρος ΙΙ – Κατερίνα Σχισμένου

Ήπειρος ΙΙΑυτοτελή διηγήματα
βασισμένα στην
τοπική παράδοση


Η Ήπειρος συνεχίζει να µας αποκαλύπτει ιστορίες και σε αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Ιστορίες σκοτεινές και τολµηρές, ιστορίες που δύσκολα τις αφηγούνται τα στόµατα, αλλά καµιά φορά βρίσκουµε το θάρρος και την τόλµη να τις καταγράψουµε στο χαρτί και να τις φέρουµε στο φως. Ιστορίες µιας αστραπής που λειτούργησε ως δικαιοσύνη, ιστορίες από τον µεσαίωνα µε τα µυστήρια των φιδιών, η βαρύτητα ενός δώρου που εξαφανίστηκε όταν λύθηκε η κατάρα του, η γαλάζια φωνή που έσπρωξε το σκοτάδι µακριά. Ένα βλέµµα που φώτισε µια µαύρη ζωή από µία αναπάντεχη, ανθρώπινη και τόσο απλή πράξη, το βάρος µιας οικογένειας που χάθηκε και οδήγησε στην άβυσσο που µας κοιτά συνεχώς κλείνοντάς µας το µάτι, έτοιµη να µας συντρίψει µε ένα µικρό παραπάτηµα, µια λάθος απόφαση, µια πράξη που συχνά είναι και αναπόφευκτη. Ένας κήπος που ευωδιάζει από γαρδένιες και θα µας οδηγεί στην κρυφή µας πατρίδα, στη µοναδική αγκαλιά, η ελιά που θα κρύβει έναν µυστικό τάφο, την αποτρόπαια πράξη µιας κοινωνίας και όχι ενός χεριού, συµβάσεις που δύσκολα σπάνε αλλά εύκολα οδηγούν στο έγκληµα. Μια επιστολή που έρχεται στον παραλήπτη της όταν αυτός έχει φτάσει στο χείλος µιας πτώσης που δεν έχει σκαλί αλλά γκρεµό, και ένα φευγαλέο χάδι που θα είναι ο έρωτας µιας ολόκληρης ζωής, το σπίτι στο ποτάµι που χτίζεται από τον έρωτα και καίγεται από το πάθος.
Το βιβλίο αποτελεί τη συνέχεια της καταγραφής των σκοτεινών ιστοριών της Στοιχειωµένης Ηπείρου και συνεχίζει να µας οδηγεί σε αχαρτογράφητα δροµάκια µιας αβύσσου που προσπαθούµε και θα προσπαθούµε µάταια να αγγίξουµε.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 142 σελ.

Στοιχειωμένη Ήπειρος – Κατερίνα Σχισμένου

Στοιχειωμένη ΉπειροςΑυτοτελή διηγήματα
βασισμένα στην
τοπική παράδοση


Η Ήπειρος είναι γεµάτη ιστορίες που δύσκολα µπορούν να βγουν στο φως. Ιστορίες που έµειναν για πολύ καιρό στις σκονισµένες γωνιές του χρόνου και της µνήµης. Ιστορίες που χρειάζεται ιδιαίτερη τόλµη για να τις αφηγηθεί κάποιος.

Ορισµένες κρύβουν ανοµολόγητα µυστικά. Κάποιες πάλι θέλουν να µας προειδοποιήσουν, ενώ σχεδόν πάντα, αφορούν περίεργα, ανεξιχνίαστα αινίγµατα, όπως εκείνη η περίπτωση µε τη φωνή του νεκρού πατέρα ή της Θεάς που προστάτευε τα ευάλωτα παιδιά µπροστά στο σκοτάδι της αβύσσου, ή του αρχαίου θησαυρού της πόλης, ή της γέφυρας που πέφτει από την άδικη πράξη, αλλά και της παράξενης δύναµης του µαντείου του ∆ία στην αρχαία ∆ωδώνη…

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί ένα χρονογράφηµα του σκοτεινού µυστηρίου µιας ολότελα άγνωστης Ηπείρου, που έχει ακόµη πολλά να µας αφηγηθεί και πολλά να φέρει στο φως.

Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2020, 126 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή

Please wait...