Κατερίνα Σέρβη

Κατερίνα Σέρβη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Σέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Από νωρίς ο κόσμος της ήταν βιβλία, ταξίδια, αναζήτηση. Κάπως έτσι πέρασε την πύλη της Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου θήτευσε και για το μεταπτυχιακό της στις μουσειακές σπουδές. Η θητεία της στον απαιτητικό και πολυδαίδαλο χώρο της διαφήμισης ακόνισαν τις ικανότητές της στη δημιουργική γραφή, έτσι με μαγικό τρόπο, συνδύασε τις δύο μεγάλες αγάπες της, τα βιβλία και την αρχαιολογία, καθώς τότε άρχισε να γράφει αρχαιολογικούς οδηγούς κι έπειτα παιδικά βιβλία.
Γράφει, μεταφράζει, δημοσιεύει, μελετά, επισκέπτεται σχολεία, αναζητά την ιστορία πίσω από την Ιστορία και φέρνει στα εκδοτικά πράγματα τολμηρά και ξεχωριστά πρότζεκτ όπως η τριλογία (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων) με τον Θανάση Πέτρου, «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» που μετρά ήδη τρία πολύ προσεγμένα βιβλία και το νέο της εγχείρημα με τα κορίτσια της Ηλιάδας και της Οδύσσειας.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία-Αρχαία Ελλάδα
Ελληνική μυθολογία (2001), Εκδοτική Αθηνών
Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Ολυμπία (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Ιάσονας, Η αργοναυτική εκστρατεία (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Οδυσσέας, Από την Τροία στην Ιθάκη (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Ηρακλής, Ο μεγαλύτερος ήρωας του κόσμου (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Θησέας, Ο Μινώταυρος και άλλες περιπέτειες (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Επίδαυρο (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στους Δελφούς (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Το κινητό του Αϊ-Βασίλη (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821 (2011), Σκάι
Χτύπα ξύλο (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Αρχαιολόγος από κούνια (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Το άτυχο δάχτυλο (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Στη μάχη του Μαραθώνα (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Στη μάχη των Θερμοπυλών (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Ένα σπίτι για τον Όμηρο (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης (2019), Εκδόσεις Πατάκη
Αλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία (2019), Εκδόσεις Πατάκη
Μυρρίνη η μικρή Αθηναία (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ο παππούς που δε γνώρισα (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ιλιάδα & Οδύσσεια (2020), Διόπτρα

Μουσεία-Οδηγοί
Αθήνα, Ιστορικά μνημεία, μουσεία: Πειραιάς, Καισαριανή, Δαφνί, Ελευσίνα, Βραυρώνα, Σούνιο (2006), Εκδοτική Αθηνών
Αθήνα, Ιστορικά μνημεία και μουσεία (2009), Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Η Ακρόπολη. Το Μουσείο της Ακρόπολης (2011), Εκδοτική Αθηνών
Ακρόπολη (2020), Τα Νέα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.

Φωτογραφικά λευκώματα
365 Αιγαίο (2006), Μίλητος

Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κατερίνα Σέρβη

Ιλιάδα & ΟδύσσειαΚορίτσια που έγιναν μύθος


Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Καθεμία περνάει το δικό της μήνυμα στα παιδιά!

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Έριδα, η εριστική
Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη
Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη
Ελένη, η μοιραία
Αφροδίτη, η ξελογιάστρα
Ήρα, η ακαταμάχητη
Ανδρομάχη, η καρτερική
Βρισηίδα, η αξιαγάπητη

Ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε!

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διόπτρα, 2020, 128 σελ.

Ακρόπολη – Κατερίνα Σέρβη

ΑκρόποληΤο μουσείο της Ακρόπολης


Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα μουσείο-σύμβολο πλέον για τη χώρα μας, σε μια εξαίρετη έκδοση, με αναλυτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που στόχο έχει να εισάγει τον αναγνώστη στο γοητευτικό κόσμο της αρχαίας Ακρόπολης. Το νέο αυτό βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών, ενός εκδοτικού οίκου με μακρά παράδοση στο χώρο των ποιοτικών ιστορικών και αρχαιολογικών εκδόσεων, υπογράφεται από την αρχαιολόγο και συγγραφέα Κατερίνα Σέρβη και απευθύνεται σε γνώστες αλλά και μη γνώστες, σε όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στα μυστικά του πανάρχαιου αθηναϊκού ιερού βράχου και των μνημείων του.

Με αφετηρία μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που οδήγησε στην ασύλληπτη πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας των κλασικών χρόνων και, κατά συνέπεια, στη δημιουργία των αριστουργημάτων του ιερού βράχου, τα οποία στη συνέχεια θα γνωρίσει ένα προς ένα. Ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο κυρίως αλλά και άλλα – ελάχιστα διατηρημένα σήμερα – οικοδομήματα, η αρχιτεκτονική τους, οι καινοτομίες τους, οι ιδιαιτερότητές τους, παρουσιάζονται με τρόπο παραστατικό και κατανοητό, ενώ την εικόνα του αρχαίου ιερού βράχου συμπληρώνει η περιήγηση στα μνημεία και τα ιερά της νότιας κυρίως, αλλά και της βόρειας και ανατολικής κλιτύος.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νέο μουσείο, με πρώτο βήμα γνωριμίας το χρονικό της κατασκευής του. Ο αναγνώστης εξερευνά τις αίθουσές του, με τη βοήθεια του ολοκληρωμένου φωτογραφικού υλικού και των κειμένων, που τον καθοδηγούν μέσα στο πλήθος των μοναδικών έργων τέχνης που στεγάζονται εδώ και του υποδεικνύουν τα εκθέματα στα οποία αξίζει να σταθεί περισσότερο. Εντυπωσιακοί λουτροφόροι από το Ιερό της Νύμφης, θαυμάσια ανάγλυφα από τα ιερά των κλιτύων, επιβλητικά αρχαϊκά αετώματα, οι περίφημες κόρες της Ακρόπολης, ο Μοσχοφόρος, οι Γραφείς, ο Πέρσης ιππέας, το παιδί του Κριτίου, η σκεπτόμενη Αθηνά, οι εξαίσιες Καρυάτιδες και φυσικά οι μετόπες, τα αετώματα και η Ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μόνο μερικά από τα έργα που γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη τόσο φωτογραφικά όσο και πληροφοριακά παρουσίαση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ανάγνωσμα, οδηγός ή λεύκωμα; Το νέο βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών για την Ακρόπολη και το μουσείο της συνδυάζει ιδανικά και τα τρία, διεκδικώντας έτσι μια άξια θέση σε κάθε ενήμερη πολιτιστικά βιβλιοθήκη.

Ανατύπωση του βιβλίου «Ακρόπολη. Το Μουσείο της Ακρόπολης» Εκδοτική Αθηνών,2011.
Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ” την 08.11.2020

Αρχαιολογικά μουσεία, Τα Νέα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2020, 176 σελ.

Ο παππούς που δε γνώρισα – Κατερίνα Σέρβη

Ο παππούς που δε γνώρισα


Τον παππού μου δεν τον γνώρισα…
Πώς ξέρω ότι ο παππούς μου ήταν πολύ γενναίος;

Γιατί μου λέει ιστορίες γι’ αυτόν ο μπαμπάς μου.
Να, σαν κι αυτή που έπεσε με το αεροπλάνο του στην έρημο και χτύπησε το πόδι του και έμεινε χωρίς νερό…
Μ’ αρέσει πολύ ν’ ακούω ιστορίες για τον παππού μου.

Γιατί είναι σαν να τον βλέπω και να συζητάμε, να μου μιλάει και να του μιλάω, και κυρίως γιατί είναι αληθινές.

Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 26 σελ.

Μυρρίνη η μικρή Αθηναία – Κατερίνα Σέρβη

Μυρρίνη


Η Μυρρίνη κοιτά τον κόσμο από την πόρτα του σπιτιού της. Τα αγόρια και τους άνδρες που κυκλοφορούν στην πόλη, πάνε στον δάσκαλο, στην αγορά και βλέπουν τόσα θαυμαστά. Κι εκείνη; Εκείνη είναι συνήθως με τη μαμά, στον γυναικωνίτη. Ώσπου, ένα πρωί, την παίρνει ο πατέρας απ’ το χέρι και την ανεβάζει στην Ακρόπολη. Τι κάνει άραγε η Μυρρίνη εκεί πάνω; Πάμε κι εμείς να δούμε;

Η σειρά “Οι Αρχαίοι µου Φίλοι” μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 30 σελ.

Αλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία – Κατερίνα Σέρβη

Αλεξάνδρα


Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη. Τσακώθηκε με την καλύτερή της φίλη, τη Θεοδώρα. Με ποιον θα πάει τώρα βόλτα στην Ακρόπολη, θα ανεβεί στο τείχος, θα κάνει σκανδαλιές; Με ποιον θα μοιραστεί τις εντυπώσεις της από τα μυστικά δωμάτια, τους πολεμιστές, τους τεχνίτες, τους γραφείς, το ανάκτορο; Γιατί τσακώθηκαν άραγε τα κορίτσια; Και πώς θα ξαναγίνουν φίλες; Για να δούμε…

Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 30 σελ.

Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης – Κατερίνα Σέρβη

Γλαύκος


Ο Γλαύκος είναι γιος του βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα. Μαζί του θα τρυπώσουμε στο ανάκτορο της Κνωσού, θα δούμε πώς περνούσαν οι άνθρωποι εκεί κι έπειτα θα πάμε μια βόλτα σ’ όλο το νησί, σ’ άλλα ανάκτορα, επαύλεις, σπήλαια ιερά, θάλασσες γαλάζιες και ψηλά βουνά!

Εμπρός, λοιπόν, ας τον ακολουθήσουμε!

Η σειρά “Οι Αρχαίοι µου Φίλοι” μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 36 σελ.

Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές – Κατερίνα Σέρβη

Στη Σαλαμίνα


Αθήνα, 472 π.Χ. Ηθοποιοί ντυμένοι Πέρσες απαγγέλλουν αθάνατους στίχους στον ιερό χώρο του θεάτρου του Διονύσου, στη σκιά της πυρπολημένης Ακρόπολης. Οι Αθηναίοι θυμούνται. Ο μικρός Εύανδρος ρωτάει. Και ο θείος Γλαύκος διηγείται. Πώς οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λίγο πριν ο Μέγας Βασιλιάς, ο Ξέρξης, κατακλύσει με τα στίφη των στρατιωτών του τα στενά δρομάκια της πόλης. Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής, η Αρτεμισία, ο Αμεινίας και ο Παυσανίας, ο Μασίστιος και ο Αριστόδημος. Πώς έσωσαν οι Έλληνες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές τον κόσμο τους, τις οικογένειές τους, τις ζωές τους, αλλάζοντας –αυτό δεν το ήξερε τότε ο Γλαύκος– τη ροή του ποταμού της ιστορίας.

Εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου

Παιδική λογοτεχνία, Κόμικς, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διόπτρα, Τα Νέα/Alter-Ego ΜΜΕ Α.Ε., Εκδόσεις Πατάκη, Εκδοτική Αθηνών