Κατερίνα Σέρβη

Κατερίνα Σέρβη

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Σέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα και από τότε που θυμάται τον εαυτό της λατρεύει τα βιβλία και τα ταξίδια, στον χώρο και στον χρόνο. Η αγάπη της για το παρελθόν την οδήγησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου πήρε πτυχίο αρχαιολογίας. Στη συνέχεια, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Τμήμα Δημοσιευμάτων του Τ.Α.Π., στο Υπουργείο Πολιτισμού, και ένα σεμινάριο εξειδίκευσης στη διαφήμιση, έπιασε δουλειά ως κειμενογράφος σε πολυεθνικές διαφημιστικές εταιρείες. Εκεί ακόνισε τις ικανότητές της στη δημιουργική γραφή και, με μαγικό τρόπο, συνδύασε τις δύο μεγάλες αγάπες της, τα βιβλία και την αρχαιολογία. Γιατί παράλληλα με τα σενάρια και τις καταχωρίσεις, άρχισε να γράφει αρχαιολογικούς οδηγούς κι έπειτα παιδικά βιβλία. Τα πρώτα της βήματα στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας τα έκανε με μια σειρά αρχαιολογικών οδηγών για παιδιά, με γενικό τίτλο Μισή μαγική ώρα. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται εντατικά με μεταφράσεις παιδικών βιβλίων, καθώς και επιστημονικών, στους τομείς της ιστορίας και της αρχαιολογίας. Το διάστημα 2012-2015 επέστρεψε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πήρε μεταπτυχιακό στις μουσειακές σπουδές. Το τέλος του μεταπτυχιακού σημάδεψε την επαγγελματική είσοδό της στον ψηφιακό κόσμο, μέσα από συνεργασίες σε έργα πολιτιστικού περιεχομένου. Συχνά επισκέπτεται σχολεία σε όλη την Ελλάδα και συζητάει με τα παιδιά για τα βιβλία, την ιστορία και την αρχαιολογία. Κάθε χρόνο, στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Πλάσι του Μαραθώνα, συμμετέχει σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα βιωματικής γνωριμίας με μία αληθινή ανασκαφή, που σχεδίασε και υλοποιεί σε συνεργασία και υπό την εποπτεία της δρ. Μάρλεν Μούλιου. Το graphic novel της Στη μάχη του Μαραθώνα, σε εικονογράφηση Θανάση Πέτρου, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία-Αρχαία Ελλάδα
Ελληνική μυθολογία (2001), Εκδοτική Αθηνών
Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Ολυμπία (2003), Εκδόσεις Πατάκη
Ιάσονας, Η αργοναυτική εκστρατεία (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Οδυσσέας, Από την Τροία στην Ιθάκη (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Ηρακλής, Ο μεγαλύτερος ήρωας του κόσμου (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Θησέας, Ο Μινώταυρος και άλλες περιπέτειες (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Επίδαυρο (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στους Δελφούς (2004), Εκδόσεις Πατάκη
Το κινητό του Αϊ-Βασίλη (2007), Εκδόσεις Πατάκη
Μισή μαγική ώρα στην Ακρόπολη (2010), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821 (2011), Σκάι
Χτύπα ξύλο (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Αρχαιολόγος από κούνια (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Το άτυχο δάχτυλο (2013), Εκδόσεις Πατάκη
Στη μάχη του Μαραθώνα (2015), Εκδόσεις Πατάκη
Στη μάχη των Θερμοπυλών (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Ένα σπίτι για τον Όμηρο (2016), Εκδόσεις Πατάκη
Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές (2017), Εκδόσεις Πατάκη
Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης (2019), Εκδόσεις Πατάκη
Αλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία (2019), Εκδόσεις Πατάκη
Μυρρίνη η μικρή Αθηναία (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ο παππούς που δε γνώρισα (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ιλιάδα & Οδύσσεια (2020), Διόπτρα
Κάρυς ο μικρός Κυκλαδίτης (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Πέτρος και η επανάσταση του 1821 (2021), Εκδοτική Αθηνών
Αρχαίο θέατρο. Ήρωες και ηρωίδες που έγιναν ποίηση (2021), Διόπτρα
Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης (2022), Εκδόσεις Πατάκη
Ο μικρός μου εξωγήινος (2022), Μεταίχμιο

Μουσεία-Οδηγοί
Αθήνα, Ιστορικά μνημεία, μουσεία: Πειραιάς, Καισαριανή, Δαφνί, Ελευσίνα, Βραυρώνα, Σούνιο (2006), Εκδοτική Αθηνών
Αθήνα, Ιστορικά μνημεία και μουσεία (2009), Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.
Η Ακρόπολη. Το Μουσείο της Ακρόπολης (2011), Εκδοτική Αθηνών
Ακρόπολη (2020), Τα Νέα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.

Φωτογραφικά λευκώματα
365 Αιγαίο (2006), Μίλητος

Ο μικρός μου εξωγήινος – Κατερίνα Σέρβη

Ο μικρός μου


Ο Αντώνης σε λίγο καιρό θα αποκτήσει αδελφάκι. Είναι χαρούμενος; Δεν είναι; Δεν ξέρει… Το συζητά με τη μαμά και με τον κολλητό του, έλα όμως που ο Πάρης, ο αδελφός του κολλητού του, του δίνει μια ουρανοκατέβατη πληροφορία για το πώς έρχονται στον κόσμο τα μωρά! Κι όταν φτάνει το δικό τους μωρό, ο Αντώνης, που δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του τα λόγια του Πάρη και νευριάζει με τη φασαρία, τη μαμά που δεν του δίνει πια σημασία, τον ενθουσιασμό του παππού με το «μυξιάρικο» και την κλεισούρα στο σπίτι, αρχίζει να βλέπει τον νεογέννητο αδελφό του με στραβό, πολύ στραβό μάτι…

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2022, 64 σελ.

Λέων, ο μικρός Σπαρτιάτης – Κατερίνα Σέρβη

Λέων


Ο Λέων γίνεται μαθητής της σπαρτιατικής Αγωγής και όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο… Αρκεί να σας πω ότι τα άλλα παιδιά τον κοροϊδεύουν, τον λένε… φοβιτσιάρη! Μέχρι που η μαμά τού φανερώνει ένα καταπληκτικό μυστικό. Ποιο είναι άραγε αυτό; Και θα βοηθήσει τον Λέοντα να τα βγάλει πέρα με τα γυμνάσια, τη σκληραγωγία, τον Μέλανα Ζωμό και την Κρυπτεία, και να γίνει, όταν μεγαλώσει, άξιος πολίτης της Σπάρτης και ατρόμητος πολεμιστής;

Η σειρά «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Οι Αρχαίοι μου Φίλοι

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2022, 36 σελ.

Κάρυς ο μικρός Κυκλαδίτης – Κατερίνα Σέρβη

Κάρυς ο μικρόςΑκρωτήρι Θήρας 1600 π.Χ.


Η γη κουνιέται και η οικογένεια το αποφάσισε. Υπάρχει κίνδυνος. Τα παιδιά πρέπει να φύγουν. Έτσι σήμερα ο Κάρυς αποχαιρετά την πόλη, το λιμάνι, τις κροκοσυλλέκτριες, το σπίτι του με τις ονειρεμένες ζωγραφιές στους τοίχους. Και αναρωτιέται, εκεί που θα βρεθεί, η φύση, οι γιορτές και τα παιχνίδια θα είναι τόσο ωραία όσο στο αγαπημένο του νησί; Η σειρά «Οι Αρχαίοι µου Φίλοι» μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 36 σελ.

Ιλιάδα & Οδύσσεια – Κατερίνα Σέρβη

Ιλιάδα & ΟδύσσειαΚορίτσια που έγιναν μύθος


Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Καθεμία περνάει το δικό της μήνυμα στα παιδιά!

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Έριδα, η εριστική
Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη
Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη
Ελένη, η μοιραία
Αφροδίτη, η ξελογιάστρα
Ήρα, η ακαταμάχητη
Ανδρομάχη, η καρτερική
Βρισηίδα, η αξιαγάπητη

Ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε!

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διόπτρα, 2020, 128 σελ.

Ακρόπολη – Κατερίνα Σέρβη

ΑκρόποληΤο μουσείο της Ακρόπολης


Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ένα μουσείο-σύμβολο πλέον για τη χώρα μας, σε μια εξαίρετη έκδοση, με αναλυτικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που στόχο έχει να εισάγει τον αναγνώστη στο γοητευτικό κόσμο της αρχαίας Ακρόπολης. Το νέο αυτό βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών, ενός εκδοτικού οίκου με μακρά παράδοση στο χώρο των ποιοτικών ιστορικών και αρχαιολογικών εκδόσεων, υπογράφεται από την αρχαιολόγο και συγγραφέα Κατερίνα Σέρβη και απευθύνεται σε γνώστες αλλά και μη γνώστες, σε όλους όσοι θέλουν να μυηθούν στα μυστικά του πανάρχαιου αθηναϊκού ιερού βράχου και των μνημείων του.

Με αφετηρία μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να κατανοήσει το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που οδήγησε στην ασύλληπτη πολιτιστική ανάπτυξη της Αθήνας των κλασικών χρόνων και, κατά συνέπεια, στη δημιουργία των αριστουργημάτων του ιερού βράχου, τα οποία στη συνέχεια θα γνωρίσει ένα προς ένα. Ο Παρθενώνας, τα Προπύλαια, το Ερέχθειο κυρίως αλλά και άλλα – ελάχιστα διατηρημένα σήμερα – οικοδομήματα, η αρχιτεκτονική τους, οι καινοτομίες τους, οι ιδιαιτερότητές τους, παρουσιάζονται με τρόπο παραστατικό και κατανοητό, ενώ την εικόνα του αρχαίου ιερού βράχου συμπληρώνει η περιήγηση στα μνημεία και τα ιερά της νότιας κυρίως, αλλά και της βόρειας και ανατολικής κλιτύος.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το νέο μουσείο, με πρώτο βήμα γνωριμίας το χρονικό της κατασκευής του. Ο αναγνώστης εξερευνά τις αίθουσές του, με τη βοήθεια του ολοκληρωμένου φωτογραφικού υλικού και των κειμένων, που τον καθοδηγούν μέσα στο πλήθος των μοναδικών έργων τέχνης που στεγάζονται εδώ και του υποδεικνύουν τα εκθέματα στα οποία αξίζει να σταθεί περισσότερο. Εντυπωσιακοί λουτροφόροι από το Ιερό της Νύμφης, θαυμάσια ανάγλυφα από τα ιερά των κλιτύων, επιβλητικά αρχαϊκά αετώματα, οι περίφημες κόρες της Ακρόπολης, ο Μοσχοφόρος, οι Γραφείς, ο Πέρσης ιππέας, το παιδί του Κριτίου, η σκεπτόμενη Αθηνά, οι εξαίσιες Καρυάτιδες και φυσικά οι μετόπες, τα αετώματα και η Ζωφόρος του Παρθενώνα είναι μόνο μερικά από τα έργα που γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου, το οποίο αποτελεί μία ολοκληρωμένη τόσο φωτογραφικά όσο και πληροφοριακά παρουσίαση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Ανάγνωσμα, οδηγός ή λεύκωμα; Το νέο βιβλίο της Εκδοτικής Αθηνών για την Ακρόπολη και το μουσείο της συνδυάζει ιδανικά και τα τρία, διεκδικώντας έτσι μια άξια θέση σε κάθε ενήμερη πολιτιστικά βιβλιοθήκη.

Ανατύπωση του βιβλίου «Ακρόπολη. Το Μουσείο της Ακρόπολης» Εκδοτική Αθηνών,2011.
Διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ” την 08.11.2020

Αρχαιολογικά μουσεία, Τα Νέα / Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2020, 176 σελ.

Ο παππούς που δε γνώρισα – Κατερίνα Σέρβη

Ο παππούς που δε γνώρισα


Τον παππού μου δεν τον γνώρισα…
Πώς ξέρω ότι ο παππούς μου ήταν πολύ γενναίος;

Γιατί μου λέει ιστορίες γι’ αυτόν ο μπαμπάς μου.
Να, σαν κι αυτή που έπεσε με το αεροπλάνο του στην έρημο και χτύπησε το πόδι του και έμεινε χωρίς νερό…
Μ’ αρέσει πολύ ν’ ακούω ιστορίες για τον παππού μου.

Γιατί είναι σαν να τον βλέπω και να συζητάμε, να μου μιλάει και να του μιλάω, και κυρίως γιατί είναι αληθινές.

Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 26 σελ.

Μυρρίνη η μικρή Αθηναία – Κατερίνα Σέρβη

Μυρρίνη


Η Μυρρίνη κοιτά τον κόσμο από την πόρτα του σπιτιού της. Τα αγόρια και τους άνδρες που κυκλοφορούν στην πόλη, πάνε στον δάσκαλο, στην αγορά και βλέπουν τόσα θαυμαστά. Κι εκείνη; Εκείνη είναι συνήθως με τη μαμά, στον γυναικωνίτη. Ώσπου, ένα πρωί, την παίρνει ο πατέρας απ’ το χέρι και την ανεβάζει στην Ακρόπολη. Τι κάνει άραγε η Μυρρίνη εκεί πάνω; Πάμε κι εμείς να δούμε;

Η σειρά “Οι Αρχαίοι µου Φίλοι” μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 30 σελ.

Αλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία – Κατερίνα Σέρβη

Αλεξάνδρα


Η Αλεξάνδρα είναι στενοχωρημένη. Τσακώθηκε με την καλύτερή της φίλη, τη Θεοδώρα. Με ποιον θα πάει τώρα βόλτα στην Ακρόπολη, θα ανεβεί στο τείχος, θα κάνει σκανδαλιές; Με ποιον θα μοιραστεί τις εντυπώσεις της από τα μυστικά δωμάτια, τους πολεμιστές, τους τεχνίτες, τους γραφείς, το ανάκτορο; Γιατί τσακώθηκαν άραγε τα κορίτσια; Και πώς θα ξαναγίνουν φίλες; Για να δούμε…

Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 30 σελ.

Γλαύκος ο μικρός Μινωίτης – Κατερίνα Σέρβη

Γλαύκος


Ο Γλαύκος είναι γιος του βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα. Μαζί του θα τρυπώσουμε στο ανάκτορο της Κνωσού, θα δούμε πώς περνούσαν οι άνθρωποι εκεί κι έπειτα θα πάμε μια βόλτα σ’ όλο το νησί, σ’ άλλα ανάκτορα, επαύλεις, σπήλαια ιερά, θάλασσες γαλάζιες και ψηλά βουνά!

Εμπρός, λοιπόν, ας τον ακολουθήσουμε!

Η σειρά “Οι Αρχαίοι µου Φίλοι” μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς, σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν γεμάτοι ζωή.

Εικονογράφηση: Αλεξία Λουγιάκη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2019, 36 σελ.

Στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές – Κατερίνα Σέρβη

Στη Σαλαμίνα


Αθήνα, 472 π.Χ. Ηθοποιοί ντυμένοι Πέρσες απαγγέλλουν αθάνατους στίχους στον ιερό χώρο του θεάτρου του Διονύσου, στη σκιά της πυρπολημένης Ακρόπολης. Οι Αθηναίοι θυμούνται. Ο μικρός Εύανδρος ρωτάει. Και ο θείος Γλαύκος διηγείται. Πώς οι Αθηναίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λίγο πριν ο Μέγας Βασιλιάς, ο Ξέρξης, κατακλύσει με τα στίφη των στρατιωτών του τα στενά δρομάκια της πόλης. Ποιος ήταν ο Θεμιστοκλής, η Αρτεμισία, ο Αμεινίας και ο Παυσανίας, ο Μασίστιος και ο Αριστόδημος. Πώς έσωσαν οι Έλληνες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές τον κόσμο τους, τις οικογένειές τους, τις ζωές τους, αλλάζοντας –αυτό δεν το ήξερε τότε ο Γλαύκος– τη ροή του ποταμού της ιστορίας.

Εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου

Παιδική λογοτεχνία, Κόμικς, Εκδόσεις Πατάκη, 2017, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διόπτρα, Τα Νέα/Alter-Ego ΜΜΕ Α.Ε., Εκδόσεις Πατάκη, Εκδοτική Αθηνών