Κατερίνα Θανοπούλου

Κατερίνα Θανοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Π. Θανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα φοιτητικά της χρόνια ασχολείται ενεργά με θέματα πολιτισμού, αρχικά ως επαγγελματίας ηθοποιός, στη συνέχεια ιδρύοντας παιδική θεατρική ομάδα και συμμετέχοντας στη συγγραφή του βιβλίου “Το θέατρο ως μοχλός ανάπτυξης στην εκπαιδευτική διαδικασία”. Το 2015 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο “Λαβύρινθος μνήμη”. Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, εργάζεται στο δημόσιο σχολείο ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής πολιτικής στην Περιφέρεια Αττικής κατά τη διετία 2014-16.
Έχει το blog: Κατερίνα Θανοπούλου.
Ποίηση
Λαβύρινθος μνήμη (2015), Άπαρσις
Άπνοια μνήμη (2018), Άπαρσις
Ζώσα μνήμη (2021), Άπαρσις

Συλλογικά έργα
Ποιητικές συνARTήσεις 2016 (2016), Άπαρσις
Όταν ακούς ποίηση να βγαίνεις (τα κρυμμένα ποιήματα) (2019), Εκδόσεις Όταν
20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (2019), Δρόμων

Ζώσα μνήμη – Κατερίνα Θανοπούλου

Ζώσα μνήμη


Κράτησα το βάρος των επιλογών
κρεμασμένη στα σχοινιά των δακρύων
μαγεμένη απʼ την αλμύρα του συναισθήματος
πόνεσα…

Μέτρησε 7, 8, 9…
Κλείσε τα μάτια σου
τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτησε.

Λίγο πιο πάνω ανέβαινε κάθε φορά, χάνοντας
βάρος. Θνητός, γυμνός γεμίζοντας αργά – αργά τους
θύλακες της μοναξιάς με τις ανάσες της επίγνωσης.
Προτίμησε να πετάξει…

Κράτησα την άχνα της ζωής
τινάζοντας τις σκόνες των ενοχών
γερμένη στα μπράτσα της συμπόρευσης
πέταξα…

Μέτρησε 10…
Φτου και βγες
Ξελευθερία για όλους…

Ποίηση, Άπαρσις, 2021, 56 σελ.

Άπνοια μνήμη – Κατερίνα Θανοπούλου

Άπνοια μνήμη


Η Κατερίνα Θανοπούλου στη δεύτερη ποιητική της συλλογή “Άπνοια μνήμη” σωματοποιεί τον ατομικό και τον συλλογικό πόνο -υπό τη σκιά του ανακαλούμενου πένθους- όχι στην αφαίρεσή του, αλλά στην παροντική, εις την σώμα με σώμα, απτικότητα του. Με προανάχωμα την ειρωνεία, λεπτή ως δαντέλα που της κρύβει την θέα από έναν κόσμο βαρβαρότητας, δεν την ωθεί ως το δηλητηριώδη σαρκασμό, αλλά την κρατά στο ύψος και στο ύφος ενός τόνου που εκβάλλει στο παράπονο.

Τρία χρόνια μετά το πρώτο της ποιητικό βιβλίο “Λαβύρινθος Μνήμη”, και πάλι δοκιμάζει την αναγωγή στο παρελθόν όχι όμως ως ένα ακίνητο πεδίο ασφαλούς συνειδησιακής εγκατάλειψης, αλλά ως ένα κινούμενο εσοπτρικό παιχνίδι, μέσα από το οποίο ο εαυτός δεν καθηλώνεται στα στερεότυπα του βιωμένου χρόνου.

Η άπνοια, λοιπόν, λειτουργεί ως ένα στάσιμο εν τη μνήμη προς στοχασμό και αναστοχασμό, ανοιχτό στα νέα αναγεννητικά καλέσματα, τα οποία ακροβαστούν επάνω στο σχοινί του μη τετελεσμένου. Η καταφυγή της στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ταύτισή της με τον ρυθμό του σύμπαντος ως συμβολική πράξη λύτρωσης και κάθαρσης.

Γι’ αυτό, χωρίς τίποτα το θεολογικό ή θεολογίζον, η επί γης παρουσία της προκρίνεται ως ενατένιση της άνωθεν συμπαρουσίας των άστρων, υπακούοντας σ’ ένα ηλιακό και σεληνιακό τελετουργικό, σε μία μιμητική και αναπαραστατική τραγικωμωδία, στην οποία συναρμολογούνται, συμπλέκονται και εν τέλει συγκεράζονται το τραγικό με το κωμικό μέχρι την έξοδό τους στην ιλαρότητα, στην ευθυμία, στην χαρά, στην αγαλλίαση.
Βασίλης Κ. Καλαμαράς

Ποίηση, Άπαρσις, 2018, 64 σελ.

Λαβύρινθος μνήμη – Κατερίνα Θανοπούλου

Λαβύρινθος μνήμη


ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ
Γλείφει τον ουρανό η πανσέληνος.
Θεά όταν ολόκληρη θεριεύει.

Θνητοί, σωπάστε, δείτε την
Μικροί, υποκλιθείτε.

Η φύση έπαιξε
Πριν και μετά και τώρα.

Απλά αφουγκραστείτε.

Ποίηση, Άπαρσις, 2015, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άπαρσις