Κατερίνα Τριανταφύλλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατερίνα Τριανταφύλλου κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στη χωροταξία και στη συνέχεια παιδαγωγικά, συμβουλευτική-επαγγελματικό προσανατολισμό, συνθετική ψυχοθεραπεία κι εναλλακτικές θεραπείες. Έχει παρακολουθήσει πλήθος μετεκπαιδεύσεων σχετικά με τη Γιουνγκιανή ψυχοθεραπεία, τη Συστημική ψυχοθεραπεία, τις εξαρτήσεις, τις διαταραχές διατροφής κ.ά. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, τεχνική συγγραφέας κι εκπαιδευτικός στην τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, εκπαιδεύτρια-επόπτρια συμβούλων ψυχικής υγείας κι εναλλακτική θεραπεύτρια.
Μυθιστορήματα
Όλα πλην ενός (2005), Διηνεκές
Η πριγκίπισσα με τα κόκκινα γοβάκια (2009), Σαββάλας

Ποίηση
Ο άνθρωπος που δεν κοίταζε τα τραίνα (2017), Ήτορ

Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική-Ψυχολογία
Στη συνεδρία (2006), Στρατής
Έφηβοι και γονείς (2009), Σαββάλας
Παρατεταμένη εφηβεία (2010), Σαββάλας
Γυναίκες (2010), Σαββάλας
Επιλέγω σωστά τι θα σπουδάσω; (2011), Σαββάλας
Άντρες (2011), Σαββάλας
Σχέσεις (2012), Σαββάλας
Τι τύπος είσαι; (2013), Σαββάλας
Όλα του γάμου δύσκολα; (2015), Εκδόσεις iWrite.gr
Το εννεάγραμμα (2016), Ad Libitum
Όνειρα (2017), Δαιδάλεος

Συλλογικά έργα
Μπροστά στην ψυχολόγο (2010), Σαββάλας

Όνειρα – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Η φωνή του ασυνείδητου: Γνώρισε τον εαυτό σου μέσα από τα όνειρά σου


“Το όνειρο είναι μια μικρή και κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό εγώ”.
Κ. Γ. Γιουνγκ

Από παιδί τα όνειρα μου ασκούσαν μια παράξενη έλξη, αλλά αισθανόμουν πως είχαν να πουν κάτι πολύ πιο σημαντικό και εξατομικευμένο από τους μονολεκτικούς χρησμούς που ψιθύριζαν οι γιαγιάδες.
Πολλά χρόνια αργότερα, η επιστήμη της ψυχολογίας μού επαλήθευσε τη γενική αρχή που πάντα διαισθητικά πίστευα: Τα όνειρα είναι μια πόρτα ανάμεσα στο συνειδητό και στο ασυνείδητο, έτσι μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια πολύτιμο υλικό του ασυνειδήτου για αξιοποίηση. Η επιτυχημένη ανάλυση κάποιων ονείρων μπορεί να υποκαταστήσει πολλές θεραπευτικές συνεδρίες, ανοίγοντας τον δρόμο προς την εξερεύνηση του μαγικού κόσμου που είναι η ψυχή του καθενός από μας.

Στόχος του βιβλίου αυτού είναι να καταδείξει πως επιστήμη και μεταφυσική μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και να συμβάλει στη διάλυση αστήρικτων δοξασιών και δεισιδαιμονιών σχετικά με το πολύτιμο υλικό που τα όνειρα φέρνουν στη ζωή μας.

Το βιβλίο αυτό θα σας διδάξει τον τρόπο να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα που σας στέλνει ο εσώτερος εαυτός σας με στόχο την εξέλιξή σας.

Ψυχολογία, Δαιδάλεος, 2017, 208 σελ.

Ο άνθρωπος που δεν κοίταζε τα τραίνα – Κατερίνα Τριανταφύλλου

20 χρόνια ποιήματα


Δεν φιλοδοξώ με τα γραφτά αυτά να δώσω “το στίγμα της γενιάς μου”. Η ταλαίπωρη, ανερμάτιστη γενιά μου, η γενιά που μεγάλωσε μετά τη μεταπολίτευση χαμένη μέσα σε ανακατατάξεις και κοινωνικά μπερδέματα, δεν έχει στίγμα.
Όταν συνειδητοποιήσαμε τον εαυτό μας ή τουλάχιστον όταν το επιχειρήσαμε, τίποτα δεν είχε μείνει όρθιο, είχε φτάσει το τέλος της αυταπάτης. Δεν έμενε λοιπόν παρά να ψάξουμε το σχήμα της επιβίωσής μας χωρίς αξίες και προσανατολισμούς.
Κάποιοι τα κατάφεραν να ενταχτούν στη νέα εποχή. Δεν τους κακίζω. Σεβαστό ό,τι μπορεί να στηρίξει τον άνθρωπο να ζήσει. Αρκετές φορές μάλιστα, σε χαλεπούς καιρούς, ομολογώ ότι τους ζήλεψα. Ανώφελα ωστόσο, αφού όσες φορές προσπάθησα συνειδητά να πιστέψω σε κάτι δεν τα κατάφερα.
Ανήκω φαίνεται στη μειοψηφία των ουτοπικών που είναι προδιαγραμμένοι να ζουν δίχως στήριγμα και να ωριμάζουν αργά και οδυνηρά μόνο μέσα από την προσωπική τους ιστορία. Αυτών που συνειδητοποίησαν το αμετακίνητο του κόσμου τούτου και, μετά από πολλές μεταπτώσεις σχετικά με “το βασικό φιλοσοφικό πρόβλημα”, αποφάσισαν συνειδητά να ζήσουν.
Σκέφτομαι λοιπόν πως κάποιες λέξεις, ήχοι, σχήματα και λίγες αισθήσεις που περίσσεψαν από την εποχή που δεν ξέραμε πως όλα είναι ανώφελα, αποτελούν όργανα επιβίωσης, σαν τα καραβάκια που φτιάχνουν οι φυλακισμένοι.
Σ’ αυτούς τους φυλακισμένους, που είναι όμως αποφασισμένοι να επιζήσουν με κάποιο τρόπο, ανήκουν αυτά τα ποιήματα.

Ποίηση, Ήτορ, 2017, 78 σελ.

Το εννεάγραμμα – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Αυτογνωσία και ανθρώπινες σχέσεις
Το Εννεάγραμμα, η τυπολογία που βασίζεται στη θεωρία του δάσκαλου του εσωτερισμού Georgy Gurdjieff, κατατάσσει τους ανθρώπους σε 9 διακεκριμένους τύπους. Το παρόν βιβλίο παρουσιάζει ένα νέο τρόπο μελέτης της τυπολογίας αυτής, συνεπή με τη Συνθετική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και με σαφή προσανατολισμό προς την εφαρμογή της τυπολογίας του Εννεαγράμματος στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Αυτογνωσία, Ad Libitum, 2016, 221 σελ.

Όλα του γάμου δύσκολα; – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Συμβουλευτική του γάμου


Γάμος! Ένας θεσμός που παραμένει άθικτος στις κοινωνικές και οικονομικές μεταβολές, αλλάζοντας μορφή σύμφωνα με τις μεταβολές αυτές αλλά και παραμένοντας σε μεγάλο βαθμό ίδιος στο πέρασμα των γενεών.

Ποια είναι η εικόνα του σύγχρονου γάμου; Ποια είναι τα προβλήματά του; Υπάρχουν λύσεις; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το γάμο μας; Πώς είναι ο δικός σας γάμος; Μιλάτε την ίδια γλώσσα με το/τη σύζυγό σας; Μήπως κάπου στο βιβλίο αυτό αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; Μήπως μια ερώτηση σαν αυτές του βιβλίου θα θέλατε να θέσετε σε κάποιον ειδικό αλλά δεν μπήκατε ποτέ στον κόπο;

Στα ερωτήματα αυτά δίνουν απάντηση οι αναρτήσεις του blog “Δεν είσαι μόνος!”
Στόχος του βιβλίου είναι να αναγνωρίσουν τα δυο φύλα τα προβλήματα του θεσμού του γάμου μέσα στις αντίξοες συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας, να αλληλο-κατανοηθούν και να βοηθηθούν σε λύσεις που θα κάνουν το γάμο ένα βιώσιμο, συντροφικό σύστημα.

Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που έστειλαν στο blog κομμάτια από τη ζωή τους εμπιστευόμενοι μια άγνωστη σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση, που τους διαβεβαίωσε πως δεν είναι μόνοι!

Συμβουλευτική, Εκδόσεις iWrite.gr, 2015, 384 σελ.

Τι τύπος είσαι; – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Γνώρισε τον εαυτό σου και τους γύρω σου


Η τυπολογία των τεσσάρων τύπων του Ιπποκράτη είναι διαχρονική, απλή και αποτελεσματική. Είναι σαν να τραβιέται μια αυλαία και να εμφανίζονται μπροστά σου ανάγλυφες οι προσωπικότητες των ανθρώπων, να ερμηνεύονται αυτόματα οι σχέσεις τους και να επεξηγούνται οι συμφωνίες και οι διαφωνίες τους. Εσείς τι τύπος είστε; Ο σύντροφός σας; Τα μέλη της οικογένειάς σας; Οι φίλοι σας; Όποιος κατανοήσει και ενσωματώσει τη θεωρία αυτή στον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους θα ευχηθεί να το είχε κάνει νωρίτερα!

Η τυπολογία των δεκαέξι τύπων του Jung είναι δομημένη με μαθηματική λογική και ταυτόχρονα με τεράστια διεισδυτικότητα. Καθένας μας μπορεί να ανήκει σε έναν ή περισσότερους τύπους και να μετακινείται ανάμεσά τους με τη μεταβολή κάποιων στοιχείων της προσωπικότητάς του. Ποιοι είναι οι δικοί σας τύποι; Προς ποια κατεύθυνση θέλετε να εξελιχθείτε;

Ο συνδυασμός των δυο θεωριών μπορεί να γίνει ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας και βελτίωσης των ανθρώπινων σχέσεων.

Στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται η περιγραφή και ο συσχετισμός των δυο τυπολογιών, γραμμένων απλά και κατανοητά, διανθισμένων με πολλά παραδείγματα και πρακτικές συμβουλές για τον κάθε τύπο. Περιλαμβάνονται επίσης τεστ αυτοαξιολόγησης που βοηθούν να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Έπειτα από το διάβασμα του βιβλίου αυτού, θα βλέπετε τους ανθρώπους και τις σχέσεις τους με άλλο μάτι!

Ψυχολογία, Σαββάλας, 2013, 266 σελ.

Σχέσεις – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Συμβουλευτική για τις σχέσεις των δύο φύλων: Με ερωτήσεις και απαντήσεις βασισμένες σε πραγματικές περιπτώσεις


“… Αλλά ο άντρας έχει εξαφανιστεί. Πρακτικά ή ουσιαστικά, μέσα ή έξω από σχέση, …και μην τον είδατε. Είτε δεν τηλεφωνεί για το επόμενο ραντεβού, είτε δεν απαντά στα δικά μου τηλεφωνήματα, είτε απαντά με δικαιολογίες πως έχει δουλειές ή διάφορα προβλήματα ή λείπει ταξίδι. Και το μεγαλύτερο ερώτημά μου είναι πώς είναι δυνατόν και γιατί οι άντρες να είναι έτσι”.

Στην αρχή του 2011 έκανε δειλά την εμφάνισή του στο πέλαγος του διαδικτύου το blog http://healthcouncelling.blogspot.com, με τη δήλωση: “Δεν είσαι μόνος! Αντιστεκόμαστε στην απομόνωση και στην οικονομική αποτίμηση των πάντων. Απαντούμε δωρεάν σε ερωτήσεις σχετικές με θέματα ψυχικής υγείας”.

Μέχρι σήμερα στο blog έχουν απευθυνθεί και απαντηθεί πάνω από 500 ερωτήματα και η επισκεψιμότητα συνεχώς αυξάνεται.

Τα θέματα που απευθύνονται δεν παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία. Έχουν όλα να κάνουν με τις σχέσεις ζευγαριών και το θεσμό της οικογένειας. Στο παρόν βιβλίο οι αναρτήσεις που αφορούν τις σχέσεις ζευγαριών έχουν συγκεντρωθεί και ταξινομηθεί σε κάποια ενδεικτικά κεφάλαια. Το καθένα συνοδεύεται από έναν πρόλογο όπου εκφράζονται κάποιες σχετικές επιστημονικές και φιλοσοφικές απόψεις της συγγραφέως αλλά και εμπειρίες (προσωπικές ή επαγγελματικές) που θυμίζει και συναισθήματα που γεννά το κάθε θέμα.

Το βιβλίο αυτό δε θα γεννιόταν χωρίς τους ανθρώπους που έστειλαν στο blog κομμάτια από τη ζωή τους, εμπιστευόμενοι μια άγνωστη σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση, που τους διαβεβαιώνει πως δεν είναι μόνοι.

Συμβουλευτική, Σαββάλας, 2012, 345 σελ.

Άντρες – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα: Συμβουλευτική αντρών: Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων


Οι γυναίκες παλεύουν με τα στερεότυπα που τις τοποθετούν στο ρόλο του καταπιεσμένου και τα προβλήματά τους έχουν συζητηθεί πολύ. Οι άντρες εκπαιδεύονται από τα αντίστοιχα στερεότυπα, έτσι ώστε να γίνουν παντοδύναμοι και ικανοί για το ρόλο του καταπιεστή. Τα δικά τους προβλήματα είναι πιο δύσκολο να συνειδητοποιηθούν και συνήθως δεν συζητιούνται. Οι κοινωνικές απαιτήσεις είναι το ίδιο σκληρές και για τις δύο πλευρές και μόνο η προσωπική ανάπτυξη μπορεί να μας βοηθήσει να τις αντιμετωπίσουμε.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται κάποιοι χαρακτηριστικοί τύποι αντρών: – ο ευαίσθητος – ο ζηλιάρης – ο μαθηματικός – ο μικροπαντρεμένος – ο ψυχαναγκαστικός – ο μυθομανής – το γεροντοπαλίκαρο (ή ο φιλόσοφος) – το παιδί του υπολογιστή – ο κυνηγός – ο οικογενειάρχης – ο αναποφάσιστος – ο επιπόλαιος – ο βολεμένος – ο εργασιομανής – ο αυταρχικός – ο τσιγκούνης – το καλό παιδί – το παιδί της μαμάς – ο ομοφυλόφιλος – ο performer. Πίσω από τους χαρακτηρισμούς που έχουν δοθεί στους τύπους αυτούς -σε πολλές περιπτώσεις χιουμοριστικούς- εκφράζεται ο βασικός ρόλος που έχουν αναλάβει να παίξουν στη ζωή, φορτισμένος με τα αντίστοιχα στερεότυπα, προβλήματα και αδιέξοδα. Σε κάθε κεφάλαιο παρατίθεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα συνεδρίας, που εκφράζει την άποψη του συγκεκριμένου τύπου άντρα για τις γυναίκες, και ακολουθεί μια σύντομη ανάλυση των βασικών προβλημάτων, της προσωπικότητάς του και της πορείας της συμβουλευτικής διαδικασίας μαζί του.

Οι άντρες που θα διαβάσουν το βιβλίο μπορούν να βοηθηθούν να καταλάβουν καλύτερα τον εαυτό τους και οι γυναίκες να τους αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη κατανόηση.

Συμβουλευτική, Σαββάλας, 2011, 239 σελ.

Επιλέγω σωστά τι θα σπουδάσω; – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός από την πλευρά της ψυχολογίας: Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων


Τι είναι και τι δεν είναι τελικά Επαγγελματικός Προσανατολισμός;
Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα λάθη που συνήθως γίνονται;

Με την ανάλυση και τις συμβουλές του βιβλίου οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους βοηθιούνται ώστε οι τόσο κρίσιμες για το μέλλον των παιδιών επιλογές να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός αντιμετωπίζεται μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο συμβουλευτικής
εφήβου και οικογένειας και όχι απλώς με την οπτική της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου υποψηφίου ή της πρόβλεψης για επαγγελματική αποκατάσταση, η οποία είναι εκ των πραγμάτων επισφαλής.

Όταν ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός στηρίζεται στην ανάλυση των ατομικών παραγόντων και
στις πιθανές ψυχολογικές, οικογενειακές ή κοινωνικές ιδιαιτερότητες, τότε η επιλογή σπουδών και
επαγγέλματος μπορεί να βελτιστοποιηθεί.

Στο βιβλίο αναλύονται πραγματικές περιπτώσεις, από τις οποίες απορρέουν οι βασικές αρχές του
σωστού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, διατυπωμένες συνοπτικά και με σαφήνεια.

Επαγγελματικός προσανατολισμός, Σαββάλας, 2011, 222 σελ.

Γυναίκες – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Παλεύοντας με τα κοινωνικά στερεότυπα: Συμβουλευτική γυναικών: Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων


“Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Οι σχέσεις μου ξεκινούν με ενθουσιασμό και ύστερα χαλούν. Εκ των υστέρων συνειδητοποιώ πως δεν θα έπρεπε να έχω κάνει αυτές τις σχέσεις. Όλο με άντρες που δεν μου ταιριάζουν μπλέκω. Η μητέρα μου το καταλαβαίνει και προσπαθεί να με νουθετήσει. Εκνευρίζομαι, αλλά πρέπει να παραδεχτώ πως έχει δίκιο. Οι φίλες μου μού λένε πως είναι σαν να έχω έναν παράξενο μαγνήτη που τραβάει ακατάλληλους άνδρες”.

Γυναίκες. Ευαίσθητες, ταυτόχρονα αδύναμες και δυνατές, ανεξάρτητες και εξαρτημένες… Αυτά τα υπέροχα, αντιφατικά πλάσματα αγωνίζονται να βρουν το δρόμο τους στην κοινωνία του 21ου αιώνα, κουβαλώντας στους ώμους τους όλο το βάρος των κοινωνικών στερεοτύπων με τα οποία έχουν μεγαλώσει. Πίσω τους βρίσκονται γενιές καταπιεσμένων γυναικών που έμαθαν να διοχετεύουν το δυναμικό τους στην οικογένεια και στο νοικοκυριό και να δρουν πλαγίως για να επιβιώσουν. Τι άραγε βρίσκεται μπροστά τους;

Συμβουλευτική, Σαββάλας, 2010, 205 σελ.

Παρατεταμένη εφηβεία – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Συμβουλευτική για νέους και τους γονείς τους: Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων


Η εκπαίδευση των παιδιών στη λήψη αποφάσεων αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία, για την οποία κυρίως υπεύθυνη είναι η οικογένεια. Ιδιαίτερα με την έναρξη της εφηβείας, οι γονείς είναι καλό να διατηρούν μεν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, αλλά να αφήνουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν μόνα τους τις δυσκολίες που αντιστοιχούν στην ηλικία τους, να λαμβάνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους μέσα σε ορισμένα όρια και στη συνέχεια να φέρουν τα ίδια την ευθύνη των επιλογών αυτών. Όταν το νεαρό άτομο αποφοιτήσει και από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είναι καιρός οι γονείς να τραβηχτούν στο παρασκήνιο και να το αφήσουν να πάρει σταδιακά τη ζωή του στα χέρια του. Να το
αφήσουν να βιώσει το στάδιο του “περιπλανητή”, με τις δοκιμές και τα λάθη που θα το οδηγήσουν στην ωρίμανση και στην αυτονομία.

Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στους νέους όσο και στους γονείς τους. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται έχουν επιλυθεί ή σε κάποιο βαθμό βελτιωθεί με τη βοήθεια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Στοιχεία και κατευθύνσεις από αυτές μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε οικογένεια στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τη νεανική ηλικία των παιδιών της. Στόχος του βιβλίου είναι να εμπνεύσει αρχές με βάση τις οποίες η μετάβαση των νέων από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας υπεύθυνους και ισορροπημένους ενήλικους και υγιείς οικογενειακές σχέσεις.

Συμβουλευτική, Σαββάλας, 2010, 190 σελ.

Έφηβοι και γονείς – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Συμβουλευτική για γονείς εφήβων: Με ανάλυση πραγματικών περιπτώσεων


Η εφηβεία του παιδιού είναι μια περίοδος κρίσης για το ίδιο και ταυτόχρονα για όλη την οικογένεια. Έφηβοι και γονείς φαίνεται ξαφνικά να μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Οι γονείς παρακολουθούν το παιδί τους να μπαίνει στο “τούνελ” της εφηβείας και αναρωτιούνται με αγωνία τι θα βγει από την άλλη άκρη σε λίγα χρόνια.

“Μη φοβάστε!”, συνιστά η συγγραφέας αυτού του βιβλίου. “Συνήθως βγαίνει ένας νέος άνθρωπος, ανάλογος με το παιδί που ξέρατε και αντάξιος των προσπαθειών που έχετε καταβάλει για την ανατροφή του.”

Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό και συνοπτικό τρόπο, για να διαβάζεται άνετα και από μη ειδικούς. Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από μια σχετική μελέτη περίπτωσης για να γίνει πιο ζωντανή και κατανοητή η έννοιά του. Οι περιπτώσεις αυτές είναι όλες πραγματικές.

Απευθύνεται στους γονείς που είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την ανατροφή των έφηβων παιδιών τους και έχει σκοπό να τους βοηθήσει ώστε η περίοδος αυτή να περάσει όχι μόνο ανώδυνα αλλά και δημιουργικά. Μπορεί, επίσης, να αποτελέσει χρήσιμο υλικό για τους εκπαιδευτικούς, που αναπόφευκτα βρίσκονται να ασκούν συμβουλευτικό έργο στους μαθητές τους και στους γονείς τους.

Συμβουλευτική, Σαββάλας, 2009, 239 σελ.

Η πριγκίπισσα με τα κόκκινα γοβάκια – Κατερίνα Τριανταφύλλου
Οι πέντε ηρωίδες του βιβλίου κινούνται στο χώρο και στο χρόνο βιώνοντας καθεμιά τη δική της ιστορία. Κάποιες στιγμές οι ζωές τους συναντιούνται, συμπλέουν ή συγκρούονται, και τότε η καθεμιά τους βλέπει από τη δική της σκοπιά τη ζωή της άλλης.

Υπάρχουν δυο ζευγάρια μητέρας-κόρης, μια μοναχική ψυχολόγος, μια περιθωριακή συγγραφέας, μια ψυχαναγκαστική οικοδέσποινα της καλής κοινωνίας, μια αστή νοικοκυρά και μια όμορφη μοδιστρούλα που στα γεράματά της γίνεται θεοσεβούμενη.
Δεύτερους ρόλους παίζουν ένας συμβιβασμένος άνδρας που κάνει προσπάθεια αλλά δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα στερεότυπά του, ένας ιδιόρρυθμος μεγαλοφυής μαθηματικός και ο εγγονός του, ένα αγοράκι που του μοιάζει.

Το μυθιστόρημα παρουσιάζει τη ζωή καθεμιάς από τις ηρωίδες σε δύο χρονικές περιόδους που απέχουν μεταξύ τους επτά χρόνια.
Μέσα από τις ιστορίες τους, γραμμένες σε πρώτο πρόσωπο, εμφανίζονται πέντε διαφορετικοί τρόποι ζωής, πέντε διαφορετικά ιδεολογικά πλαίσια. Καθεμιά τους έχει επιλέξει το δικό της μοναδικό τρόπο για να τα βγάλει πέρα σ’ αυτό τον κόσμο, το δικό της μοναδικό σύνολο αμυνών ή, αλλιώς, τη δική της προσωπικότητα.

Μήπως όλοι αυτό δεν κάνουμε; Φοράμε τις άμυνές μας σαν κόκκινα γοβάκια που ‘χουν κολλήσει στα πόδια μας, κι αυτές καθορίζουν τη σχέση μας με τον έξω κόσμο και ρυθμίζουν τη ζωή μας.

Ψυχολογικό μυθιστόρημα, Σαββάλας, 2009, 208 σελ.

Στη συνεδρία – Κατερίνα Τριανταφύλλου

Λογοτεχνική διαδρομή στο χώρο της ψυχοθεραπείας


“Στη συνεδρία”, οι ιστορίες των πελατών συμπορεύονται με την προσωπική ιστορία της ψυχοθεραπεύτριας που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της.
Στις δεκαπέντε συνεδρίες του βιβλίου, ακούγονται οι φωνές των πελατών και οι σκέψεις της θεραπεύτριας. Παράλληλα με τις ιστορίες των πελατών, παρακολουθούμε να εξελίσσεται και η ζωή της θεραπεύτριας, μαζί με την προσωπική της φιλοσοφία και τις προσωπικές της ψυχοθεραπευτικές επιλογές.
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να κατεβάσει τον ψυχοθεραπευτή από το βάθρο του. Είναι και αυτός ένας άνθρωπος με τις ανασφάλειες και τις αγωνίες του, που βρίσκεται σε συνεχή αγώνα προσωπικής ανάπτυξης.
“Συνταξιδιώτες στο ταξίδι της αγωνίας, συνταξιδιώτες, ίσως σε άλλη θέση του καραβιού, αλλά πλέουμε μαζί στην κρύα θάλασσα του κόσμου, ενός κόσμου που είναι πολύ σκληρός για την ευάλωτη ανθρώπινη ψυχή”.
Ο ψυχοθεραπευτής έχει την εξαιρετική τύχη “… να παρακολουθεί το θαύμα της ανάδυσης του εαυτού από την αγωνία, θαύμα που δε συγκρίνεται ούτε με την πιο μεγάλη ασφάλεια, ούτε με τον πιο μεγάλο έρωτα”. Το ευαίσθητο, ανθρώπινο πρόσωπό του είναι, τελικά, το μέτρο της προσωπικής και επαγγελματικής του ολοκλήρωσης.
“… με τη δουλειά που κάνω, έμαθα δειλά-δειλά να πιστεύω στα θαύματα”.

Ψυχοθεραπεία, Στρατής, 2006, 168 σελ.

Όλα πλην ενός – Κατερίνα Τριανταφύλλου
Τη ζωή της Ελένης συνθέτουν οι φωνές επτά ανδρών και του πατέρα της. Ανάμεσά τους αναδύεται η μουσική, η φωνή της ίδιας της Ελένης σ’ αυτόν τον κόσμο και σ’ έναν άλλο, παράλληλο κόσμο, εκείνον της μεταφυσικής και των ονείρων της.

“Ζω παράλληλες ζωές και δεν μπορώ ν’ αποφασίσω ποια είναι η πραγματική”, λέει η Ελένη στα γενέθλια των τριανταεπτά της χρόνων.

Δέκα διαφορετικοί κόσμοι συμπλέκονται και σηματοδοτούν το επίπονο ταξίδι της Ελένης από την παιδική στην ώριμη ηλικία και προς την προσωπική ανάπτυξη. Στην ιστορία της, η επιτακτική ανάγκη για αγάπη βρίσκεται σε συνεχή σύγκρουση με την ανάγκη της για ανεξαρτησία και με τα στερεότυπα των δυο φύλων. Μόνη διέξοδος στον αγώνα αυτό είναι η συμφιλίωσή της με τον ίδιο της τον εαυτό.

Όλοι οι ήρωες του βιβλίου είναι φανταστικοί. Αν, όμως, κάποια στιγμή τους συναντήσετε μπροστά σας, κάντε ότι δεν τους αναγνωρίσατε!

Μυθιστόρημα, Διηνεκές, 2005, 208 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διηνεκές, Στρατής, Σαββάλας, Εκδόσεις iWrite.gr, Ad Libitum, Δαιδάλεος, Ήτορ