Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα αλλά κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Μουσική, είναι υψίφωνος, κατέχει πτυχίο Ωδικής και Δίπλωμα Μονωδίας και Μελοδράματος. Απέσπασε Α΄ Βραβείο κι έλαβε Αργυρό μετάλλιο.
Το 2005 άρχισε μαθήματα Ζωγραφικής και Αγιογραφίας. Έργα της έχει παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις. Την ίδια χρονιά μπαίνει δυναμικά στον χώρο της Λογοτεχνίας. Γράφει μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα.
Το 2008 κυκλοφορεί το βιβλίο της «Η άλλη πλευρά του παραδείσου» από τις εκδόσεις Θέσις, το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια σε θεατρικό. Το εξώφυλλο είναι έργο δικό της «Έκσταση», λάδι σε καμβά.
Το 2010 δημοσιεύεται το πρώτο της μικρό διήγημα με τίτλο «Η επιστροφή» στη Φιλολογική Πρωτοχρονιά, εκδόσεις Μαυρίδη και αναδημοσιεύεται στο περιοδικό Λακωνικά και στην εφημερίδα Παλμός Γαλατσίου.
Τον Απρίλιο του 2012 δημοσιεύεται στα free-ebooks η ποιητική της συλλογή «Το γυάλινο δωμάτιο». Το εξώφυλλο είναι έργο δικό της «Η κούκλα», λάδι σε καμβά.
Το 2013 κυκλοφορεί το λαογραφικό «Ελλάδα σ’ αγαπώ-Παράδοση και αναμνήσεις» από τις εκδόσεις Όστρια (βιβλίο συνεργασίας).
Το 2014 από τον ίδιο εκδοτικό οίκο το διήγημα «Χρυσές σελίδες» το οποίο διασκευάστηκε από την ίδια τη συγγραφέα σε θεατρικό μονόλογο με τίτλο «Μια μέρα του Ιούνη».
Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος με τρία ποιήματά της στη συλλογική ποιητική ανθολογία “INTELLIGENTSIA” ο κύκλος των ποιητών (01) εκδόσεις Εντύποις.
Το 2015 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου» από τις εκδόσεις Ωκεανός, για το οποίο έλαβε Α΄ βραβείο από τον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό (Ε.Π.Ο.Κ.) 2016.
Το 2016 εκδόθηκε το λαογραφικό «Συνάντηση με το παρελθόν» από τις εκδόσεις Όστρια, το 2017 το μυθιστόρημα «Λίγο πριν ξημερώσει» από τις εκδόσεις Ωκεανός, το 2019 το μυθιστόρημα «Άρωμα σε μελανοδοχείο» από τις εκδόσεις Αγγελάκη και το 2021 το μυθιστόρημα «Ο χορός των λυγμών» από τις εκδόσεις Αγγελάκη.
Γράφει στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο.
Έχει λάβει βραβεία και επαίνους από διάφορους Παγκόσμιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς, και είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Η Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου πιστεύει πως κάθε μορφή τέχνης μας οδηγεί στο να ανακαλύψουμε και κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας που δεν γνωρίζουμε.
Έχει τα blog: Όνειρα ημέρας και Άρωμα σε μελανοδοχείο
Μυθιστορήματα
Η άλλη πλευρά του παραδείσου (2008), Θέσις
Αρωμα σε μελανοδοχείο (2013)
Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου (2015), Ωκεανός
Συνάντηση με το παρελθόν (2016), Όστρια Βιβλίο
Λίγο πριν ξημερώσει (2017), Ωκεανός
Άρωμα σε μελανοδοχείο (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις (Ε)
Ο χορός των λυγμών (2021), Αγγελάκη Εκδόσεις

Διηγήματα
Η επιστροφή (2009)
Χρυσές σελίδες (2014), Όστρια Βιβλίο

Ποίηση
Το γυάλινο δωμάτιο (ποιήματα και πεζοτράγουδα) (2012)

Παιδική λογοτεχνία
Η περιπέτεια του Ξανθούλη (2022), Αγγελάκη Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Παράδοση και αναμνήσεις (2013), Όστρια Βιβλίο

Η περιπέτεια του Ξανθούλη – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Η περιπέτεια


Ο Ξανθούλης είναι ένα όμορφο στρουμπουλό καναρίνι. Περνάει πολύ ωραία με τους φίλους του. Παίζουν μαζί, τραγουδούν και είναι πάντα χαρούμενος γιατί κοντά τους βρίσκει αγάπη και ζεστασιά. Κάποτε όμως θα θελήσει να βρει αλλού τις χαρές… και θα χαθεί μέσα στο άγριο δάσος. Θα περιπλανηθεί ανάμεσα σε πελώρια δέντρα, θάμνους και σκοτεινά μονοπάτια. Όταν θα χορτάσει την περιέργειά του θα θελήσει να επιστρέψει πίσω. Άραγε θα τα καταφέρει; Οι παλιοί του φίλοι θα τον αγαπούν το ίδιο; Θα τον θέλουν και πάλι κοντά τους; Ποιος ξέρει;

Παιδική λογοτεχνία, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2022, 48 σελ.

Ο χορός των λυγμών – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Ο χορός των λυγμών


Τι είναι αυτό που εξουσιάζει την ψυχή των ανθρώπων και κάποιοι φτάνουν στο έγκλημα;
Μήπως ο τρόμος; Ένα ανεξέλεγκτο πάθος; Μήπως είναι εκείνη η κραυγή για το άδικο; Ο φθόνος μήπως; Το μίσος; Η τρέλα;
Άραγε υπάρχει απάντηση;

Η Γιολάντα Παρίση, πρώην πολιτικός, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών και σύζυγος μεγαλοδικηγόρου της Αθήνας, βρέθηκε δολοφονημένη σε μια ερημική παραλία του Βόλου. Από τότε ξεκινά μια τρελή πορεία και ενώνει το παρελθόν με το παρόν. Τρομερά μυστικά που αποκαλύπτονται μέσα από τη ροή των ετών και φτάνουν στην επιφάνεια συνθλίβουν στιγμές ζωής. Οι ήρωες αποφασισμένοι να μάθουν τις αλήθειες, κουβαλώντας βαρύ φορτίο, περνούν μέσα από τα σκοτεινά μονοπάτια του υπόκοσμου μέχρι που παραδίδονται αμαχητί σε έναν κόσμο σκληρό που τους τυλίγει με το μαύρο του πέπλο και τους οδηγεί στο χάος. Και ύστερα; Θα υπάρξει τρόπος διαφυγής; Και άραγε μπορεί κανείς να ξεχάσει; Μπορεί κανείς να σβήσει απ’ το μυαλό του το παρελθόν ή όλα παραμένουν σα φαντάσματα, τον στοιχειώνουν και τον κυνηγούν;

Μια σειρά από συγκλονιστικές μαρτυρίες και απρόβλεπτα γεγονότα που άλλα ξεριζώνουν αξίες, κομματιάζουν ζωές και άλλα ανυψώνουν την ψυχή στους αιθέρες συνθέτουν τη συνταρακτική ιστορία μιας οικογένειας που παγιδεύεται μέσα σε ένα τρίγωνο θανάτου.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2021, 474 σελ.

Άρωμα σε μελανοδοχείο – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Όταν οι αλήθειες τρομάζουν και τα όνειρα γίνονται μαρτύριο, τότε τα λάθη ξεκινούν για να φτάσουν σ’ ένα μονοπάτι χωρίς τέρμα. Η Ελεονόρα μην μπορώντας να δεχθεί τις αλήθειες της ζωής της μπαίνει σ’ έναν λαβύρινθο γεμάτο καθρέφτες, που αλλάζουν τη μορφή της συνεχώς. Ποια είναι; Ούτε εκείνη δεν γνωρίζει. Πνίγεται στους διαδρόμους του και χάνεται, μέχρι… που κάποτε ένας παραμυθένιος κόσμος παρουσιάζεται μπροστά της κι εκείνη θα θελήσει να τον κερδίσει με οποιοδήποτε τίμημα. Όρια δεν υπάρχουν. Ένα ασυγκράτητο πάθος για την υλοποίηση των προσδοκιών της αρχίζει.

Κάποτε θα γράψει στην καλύτερή της φίλη:

“Νοιάζομαι μόνο για μένα κι ανοίγω τα χέρια μου και την καρδιά μου για να αποκτήσω ό, τι ζήλεψα που είχαν οι άλλοι και όχι εγώ. Βαδίζω σε έναν αόρατο δρόμο κι αισθάνομαι πως δεν φτάνω ποτέ στο τέρμα γιατί όλο και πιο πολλά ζητώ. Είναι ένας πόλεμος με τη ζωή και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου, και οφείλω στον εαυτό μου, μόνο στον εαυτό μου, να βγω νικήτρια. Θα σκοτώσω, όχι με όπλο, μην τρομάζεις, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορείς να εξολοθρεύσεις τους αντιπάλους σου…”

Μεγάλοι έρωτες, τρομερές αλήθειες και μυστικά ενώνουν το παζλ μιας συγκλονιστικής ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 398 σελ.

Λίγο πριν ξημερώσει – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Τρείς γυναίκες, τρείς φίλες που τις συνδέουν κοινά πάθη, πόνος και αγωνίες δεμένες με ισχυρό όρκο φιλίας κτίζουν γύρω τους έναν δικό τους απόρθητο κόσμο.
Μια κατάθεση ψυχής, ένα γράμμα, μια εξομολόγηση και λάθος αποφάσεις συνθέτουν μια συγκλονιστική ιστορία.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2017, 592 σελ.

Συνάντηση με το παρελθόν – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Δεν είναι λίγες οι φορές που θυμάμαι, και πάντα με χαρά, κάποιες μέρες, όταν ήμουν μικρή που περάσαμε τα Χριστούγεννα στη Ρούμελη. Μαζευτήκαμε όλοι στο σπίτι του θείου Λευτέρη. Η ξαδέλφη μου η Λίλη είναι μεγαλύτερη μου, οκτώ χρόνια, και με γνώρισε σε πολλές της φίλες. Όλες με ρωτούσαν για την Αθήνα και πως περνάμε τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το χρόνο. Χαιρόμουν να μιλώ για το σπίτι μου, την οικογένεια μου, και κάθε τι που είχε σχέση με μένα και τις ομορφιές της ζωής μου.
Το σπίτι μου βρίσκεται, ή μάλλον βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο, γεμάτο μαγαζιά και αυτοκίνητα. Με κοίταζαν μες στα μάτια σα να περίμεναν να αρπάξουν κάθε τι, που θα άκουγαν και να το κάνουν δικό τους. Τους μίλησα λοιπόν για την πόσο μεγάλη σημασία είχαν για όλους μας όλες οι γιορτές και της Χριστιανοσύνης και οι Εθνικές.
Τους είπα πως κάθε 25η Μαρτίου το σπίτι το στολίζουμε με εικόνες ηρώων του 1821, ενώ στο παράθυρό μας κυματίζει η σημαία μας. Την δε 28η Οκτωβρίου στους τοίχους κολλάμε ταινίες με ζωγραφισμένο το ΟΧΙ και φυσικά πάλι στο παράθυρό μας υπάρχει η σημαία. Στην Ανάσταση μένουμε όλη την νύχτα και ύστερα που επιστρέφουμε στα σπίτια μας ανάβουμε την καντήλα με το Άγιο Φως. Την ημέρα της γέννησης του Χριστού τοποθετούμε το θείο βρέφος στη φάτνη και την Πρωτοχρονιά όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι μας. Ο πατέρας ντύνεται Άγιος Βασίλης και μοιράζει δώρα σε όλους.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2016, 218 σελ.

Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
O Κίμων Αλεξανδρίδης και ο Σπύρος Μελισσάς δυο άνθρωποι διαφορετικών γενεών, θα γνωριστούν τυχαία, από μια ιδιοτροπία της τύχης. Θα γυρίσουν πίσω τις σελίδες της ζωής τους στα μεγάλα κενά που τους άφησαν ανεκπλήρωτοι έρωτες, θα ξαναζήσουν τα τρελά παιχνίδια της μοίρας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα φαντάσματα μιας άλλης εποχής που στοίχειωσαν την ψυχή τους. Κοινά φαντάσματα… Θα φτάσουν μοιραία σε τρομερές αλήθειες που κρύφτηκαν κάτω από τις σάλπιγγες του πολέμου, και στο μεγάλο ζητούμενο: τη λύτρωση, τη δικαίωση και την Αγάπη.

Ένας “κοριός” στο μαξιλάρι του προέδρου θα γίνει η αιτία να αναποδογυρίσει η ζωή τους και να τους αποκαλύψει πως η αλήθεια μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήθελαν.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2015, 496 σελ.

Χρυσές σελίδες – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Πρωταγωνιστές αυτού του διηγήματος είναι όλοι εκείνοι που αποτελούν την οικογένεια Γκώτση. Ο παππούς είναι εργοστασιάρχης και θέλει να ελέγχει τα πάντα. Η γυναίκα του που προσπαθεί με τον πιο όμορφο τρόπο να φέρει την ισορροπία μέσα στο σπίτι. Τα τέσσερα παιδιά τους, ο καθ’ ένας με τις ιδέες του και φυσικά τα εγγόνια.

Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε ένα χρόνο, στην έπαυλη Γκώτση και αποτελεί κάτι σαν ημερολόγιο, αφού δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γράψει, εάν επιθυμεί βέβαια, στις χρυσές του σελίδες κάτι απ’ τη δική του ζωή, κάτι που πέρασε ή κάτι που θα ήθελε να ζήσει.

Διηγήματα, Όστρια Βιβλίο, 2014, 128 σελ.

Το γυάλινο δωμάτιο – Καίτη Λιανού–Ιωαννίδου

Ποιήματα και πεζοτράγουδα


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή και βαριόμουν να παίξω ή δεν ήθελα πια να ακούω τα παραμύθια της γιαγιάς μου, εκείνη μ’ έπαιρνε απ’ το χέρι και καθόμασταν στο παράθυρο να δούμε τους περαστικούς.
«Έλα» μου έλεγε «Έλα κάθισε δίπλα μου, στο παραθύρι, να δούμε τους διαβάτες. Ο καθ’ ένας τους κουβαλάει μέσα του και μια ιστορία. Θα την σκεφτούμε και θα την διηγηθεί η μια στην άλλη. Να κάνουμε και σύγκριση, να δούμε ποια θα είναι η πιο καλή». Έτσι κι εγώ άλλοτε καθόμουν στα γόνατα της, άλλοτε πάλι πλάι της, ακουμπούσα τη μύτη μου και το μέτωπό μου στο τζάμι και ύφαινα κάποια ιστορία…

ΦΩΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Οι ρίζες των δένδρων βυθίζονται βαθιά στο χώμα
λαμποκοπούν τα φύλλα τους στο φως του φεγγαριού
τρέμουν στο φύσημα του ανέμου
πονάν όταν πέφτουν χάμω και σωριάζονται στη γη
ποδοπατιούνται απ’ τους περαστικούς
ενώ ουρλιαχτά που ακούγονται από μακριά
πνίγονται στο σκοτάδι
κι εγώ όλα αυτά τα βλέπω
ακούω την κάθε ανάσα
τον κάθε χτύπο της καρδιάς το κάθε βήμα
αισθάνομαι τον πόνο, τη λύπη, τη χαρά…

Ποίηση, Ψηφιακή έκδοση, 2011, 38 σελ.

Η άλλη πλευρά του παραδείσου – Καίτη Λιανού–Ιωαννίδου
Η ανάγκη της επικοινωνίας μ’ εκείνους που έφυγαν, τα πρόσωπα και οι εικόνες απ’ τη ζωή της ηρωίδας που παρελαύνουν και τέλος μπερδεύονται μέσα στην ψυχή της, κάποια στιγμή θα την οδηγήσουν σ’ ένα νοερό ταξίδι, έξω απ’ τα σύνορα της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκεί θα ανακαλύψει έναν μαγευτικό κόσμο και θα ζήσει μαζί με τους αγαπημένους της που της λείπουν και τους αναζητά. Ίσως υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα όνειρα της νύχτας μπλέκονται με την αλήθεια. Ίσως να είναι οι μοναδικές στιγμές που χωρίς να το καταλάβεις μπαίνεις στους χώρους εκείνους όπου μόνο το πνεύμα σου μπορεί να χωρέσει και να ζήσει στους πιο αχανείς διαδρόμους ενός άλλου κόσμου. Η ηρωίδα του βιβλίου, γράφοντας μικρές ιστορίες και πλάθοντας έναν δικό της κόσμο, περπάτησε ανάμεσα σε χρυσά δένδρα, ανέπνευσε τον πιο καθαρό αέρα, είδε τους αγγέλους να κατεβαίνουν στη Γη και βρέθηκε κοντά σ’ εκείνους που αγαπά. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα μπορέσεις να ταξιδέψεις μαζί της και ίσως ανακαλύψεις τον δικό σου μαγευτικό κόσμο, ώστε να βρεθείς κοντά σ’ εκείνους που αγαπάς και να ζήσεις μαζί τους για όσο εσύ επιθυμείς. Είναι η ομορφιά της ζωής. Ένας Παράδεισος – τον οποίο όμως εσύ θα πρέπει να κρατήσεις.

Μυθιστόρημα, Θέσις, 2008, 299 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ωκεανός, Όστρια Βιβλίο, Θέσις, Αγγελάκη Εκδόσεις