Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Καταγωγή Κωνσταντινούπολη. Αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών.
Σπούδασε μουσική, είναι υψίφωνος και κατέχει δίπλωμα Μονωδίας και Μελοδράματος. Καθώς και πτυχίο Ωδικής. Έχει λάβει Α’ βραβείο και Αργυρώ μετάλλιο.
Από το 2005 ασχολείται με τη λογοτεχνία και την ζωγραφική. Έργα της έχει παρουσιάσει σε ομαδικές εκθέσεις.
Βιβλία: “Η άλλη πλευρά του παραδείσου” μυθιστόρημα. Εκδόσεις θέσις 2008. Διασκευάστηκε σε θεατρικό από την ίδια τη συγγραφέα. “Η επιστροφή” διήγημα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λακωνικά, τεύχος 233/2009, στην Φιλολογική Πρωτοχρονιά 2010, εκδόσεις Μαυρίδη και στην εφημερίδα Παλμός Γαλατσίου αρ. φύλλου 288, το 2012.
“Το γυάλινο δωμάτιο” ποιητική συλλογή. Δημοσιεύθηκε στα Free Ebooks Απριλίου 2012. ΕΛΛΑΔΑ Σ’ ΑΓΑΠΩ “Παραδοση και αναμνήσεις” Λαογραφικό, συνεργασίας, Εκδόσεις Όστρια 2013. “Χρυσές σελίδες” διήγημα, Εκδόσεις Όστρια 2014. “Κοριός στο μαξιλάρι του Προέδρου” μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ωκεανός 2015. “Συνάντηση με το παρελθόν” λαογραφικό, Εκδόσεις Όστρια 2016. Συμμετέχει σε συλλογικά έργα. Γράφει στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο. Έχει λάβει επαίνους και βραβεία από λογοτεχνικούς συλλόγους.
Έχει τα blog: Όνειρα ημέρας, Άρωμα σε μελανοδοχείο

Η άλλη πλευρά του παραδείσου – Καίτη Λιανού–Ιωαννίδου
Η ανάγκη της επικοινωνίας μ’ εκείνους που έφυγαν, τα πρόσωπα και οι εικόνες απ’ τη ζωή της ηρωίδας που παρελαύνουν και τέλος μπερδεύονται μέσα στην ψυχή της, κάποια στιγμή θα την οδηγήσουν σ’ ένα νοερό ταξίδι, έξω απ’ τα σύνορα της ανθρώπινης ύπαρξης. Εκεί θα ανακαλύψει έναν μαγευτικό κόσμο και θα ζήσει μαζί με τους αγαπημένους της που της λείπουν και τους αναζητά. Ίσως υπάρχουν κάποιες στιγμές που τα όνειρα της νύχτας μπλέκονται με την αλήθεια. Ίσως να είναι οι μοναδικές στιγμές που χωρίς να το καταλάβεις μπαίνεις στους χώρους εκείνους όπου μόνο το πνεύμα σου μπορεί να χωρέσει και να ζήσει στους πιο αχανείς διαδρόμους ενός άλλου κόσμου. Η ηρωίδα του βιβλίου, γράφοντας μικρές ιστορίες και πλάθοντας έναν δικό της κόσμο, περπάτησε ανάμεσα σε χρυσά δένδρα, ανέπνευσε τον πιο καθαρό αέρα, είδε τους αγγέλους να κατεβαίνουν στη Γη και βρέθηκε κοντά σ’ εκείνους που αγαπά. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα μπορέσεις να ταξιδέψεις μαζί της και ίσως ανακαλύψεις τον δικό σου μαγευτικό κόσμο, ώστε να βρεθείς κοντά σ’ εκείνους που αγαπάς και να ζήσεις μαζί τους για όσο εσύ επιθυμείς. Είναι η ομορφιά της ζωής. Ένας Παράδεισος – τον οποίο όμως εσύ θα πρέπει να κρατήσεις.

Μυθιστόρημα, Θέσις, 2008, 299 σελ.

Το γυάλινο δωμάτιο – Καίτη Λιανού–Ιωαννίδου

Ποιήματα και πεζοτράγουδα


Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή και βαριόμουν να παίξω ή δεν ήθελα πια να ακούω τα παραμύθια της γιαγιάς μου, εκείνη μ’ έπαιρνε απ’ το χέρι και καθόμασταν στο παράθυρο να δούμε τους περαστικούς.
«Έλα» μου έλεγε «Έλα κάθισε δίπλα μου, στο παραθύρι, να δούμε τους διαβάτες. Ο καθ’ ένας τους κουβαλάει μέσα του και μια ιστορία. Θα την σκεφτούμε και θα την διηγηθεί η μια στην άλλη. Να κάνουμε και σύγκριση, να δούμε ποια θα είναι η πιο καλή». Έτσι κι εγώ άλλοτε καθόμουν στα γόνατα της, άλλοτε πάλι πλάι της, ακουμπούσα τη μύτη μου και το μέτωπό μου στο τζάμι και ύφαινα κάποια ιστορία…

ΦΩΝΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ
Οι ρίζες των δένδρων βυθίζονται βαθιά στο χώμα
λαμποκοπούν τα φύλλα τους στο φως του φεγγαριού
τρέμουν στο φύσημα του ανέμου
πονάν όταν πέφτουν χάμω και σωριάζονται στη γη
ποδοπατιούνται απ’ τους περαστικούς
ενώ ουρλιαχτά που ακούγονται από μακριά
πνίγονται στο σκοτάδι
κι εγώ όλα αυτά τα βλέπω
ακούω την κάθε ανάσα
τον κάθε χτύπο της καρδιάς το κάθε βήμα
αισθάνομαι τον πόνο, τη λύπη, τη χαρά…

Ποίηση, Ψηφιακή έκδοση, 2011, 38 σελ.

Χρυσές σελίδες – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Πρωταγωνιστές αυτού του διηγήματος είναι όλοι εκείνοι που αποτελούν την οικογένεια Γκώτση. Ο παππούς είναι εργοστασιάρχης και θέλει να ελέγχει τα πάντα. Η γυναίκα του που προσπαθεί με τον πιο όμορφο τρόπο να φέρει την ισορροπία μέσα στο σπίτι. Τα τέσσερα παιδιά τους, ο καθ’ ένας με τις ιδέες του και φυσικά τα εγγόνια.

Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα σε ένα χρόνο, στην έπαυλη Γκώτση και αποτελεί κάτι σαν ημερολόγιο, αφού δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να γράψει, εάν επιθυμεί βέβαια, στις χρυσές του σελίδες κάτι απ’ τη δική του ζωή, κάτι που πέρασε ή κάτι που θα ήθελε να ζήσει.

Διηγήματα, Όστρια Βιβλίο, 2014, 128 σελ.

Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
O Κίμων Αλεξανδρίδης και ο Σπύρος Μελισσάς δυο άνθρωποι διαφορετικών γενεών, θα γνωριστούν τυχαία, από μια ιδιοτροπία της τύχης. Θα γυρίσουν πίσω τις σελίδες της ζωής τους στα μεγάλα κενά που τους άφησαν ανεκπλήρωτοι έρωτες, θα ξαναζήσουν τα τρελά παιχνίδια της μοίρας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα φαντάσματα μιας άλλης εποχής που στοίχειωσαν την ψυχή τους. Κοινά φαντάσματα… Θα φτάσουν μοιραία σε τρομερές αλήθειες που κρύφτηκαν κάτω από τις σάλπιγγες του πολέμου, και στο μεγάλο ζητούμενο: τη λύτρωση, τη δικαίωση και την Αγάπη.

Ένας “κοριός” στο μαξιλάρι του προέδρου θα γίνει η αιτία να αναποδογυρίσει η ζωή τους και να τους αποκαλύψει πως η αλήθεια μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ήθελαν.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2015, 496 σελ.

Συνάντηση με το παρελθόν – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Δεν είναι λίγες οι φορές που θυμάμαι, και πάντα με χαρά, κάποιες μέρες, όταν ήμουν μικρή που περάσαμε τα Χριστούγεννα στη Ρούμελη. Μαζευτήκαμε όλοι στο σπίτι του θείου Λευτέρη. Η ξαδέλφη μου η Λίλη είναι μεγαλύτερη μου, οκτώ χρόνια, και με γνώρισε σε πολλές της φίλες. Όλες με ρωτούσαν για την Αθήνα και πως περνάμε τα Χριστούγεννα, αλλά και όλο το χρόνο. Χαιρόμουν να μιλώ για το σπίτι μου, την οικογένεια μου, και κάθε τι που είχε σχέση με μένα και τις ομορφιές της ζωής μου.
Το σπίτι μου βρίσκεται, ή μάλλον βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, σ’ έναν πολυσύχναστο δρόμο, γεμάτο μαγαζιά και αυτοκίνητα. Με κοίταζαν μες στα μάτια σα να περίμεναν να αρπάξουν κάθε τι, που θα άκουγαν και να το κάνουν δικό τους. Τους μίλησα λοιπόν για την πόσο μεγάλη σημασία είχαν για όλους μας όλες οι γιορτές και της Χριστιανοσύνης και οι Εθνικές.
Τους είπα πως κάθε 25η Μαρτίου το σπίτι το στολίζουμε με εικόνες ηρώων του 1821, ενώ στο παράθυρό μας κυματίζει η σημαία μας. Την δε 28η Οκτωβρίου στους τοίχους κολλάμε ταινίες με ζωγραφισμένο το ΟΧΙ και φυσικά πάλι στο παράθυρό μας υπάρχει η σημαία. Στην Ανάσταση μένουμε όλη την νύχτα και ύστερα που επιστρέφουμε στα σπίτια μας ανάβουμε την καντήλα με το Άγιο Φως. Την ημέρα της γέννησης του Χριστού τοποθετούμε το θείο βρέφος στη φάτνη και την Πρωτοχρονιά όλη η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι μας. Ο πατέρας ντύνεται Άγιος Βασίλης και μοιράζει δώρα σε όλους.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2016, 218 σελ.

Λίγο πριν ξημερώσει – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Τρείς γυναίκες, τρείς φίλες που τις συνδέουν κοινά πάθη, πόνος και αγωνίες δεμένες με ισχυρό όρκο φιλίας κτίζουν γύρω τους έναν δικό τους απόρθητο κόσμο.
Μια κατάθεση ψυχής, ένα γράμμα, μια εξομολόγηση και λάθος αποφάσεις συνθέτουν μια συγκλονιστική ιστορία.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2017, 592 σελ.

Άρωμα σε μελανοδοχείο – Καίτη Λιανού-Ιωαννίδου
Όταν οι αλήθειες τρομάζουν και τα όνειρα γίνονται μαρτύριο, τότε τα λάθη ξεκινούν για να φτάσουν σ’ ένα μονοπάτι χωρίς τέρμα. Η Ελεονόρα μην μπορώντας να δεχθεί τις αλήθειες της ζωής της μπαίνει σ’ έναν λαβύρινθο γεμάτο καθρέφτες, που αλλάζουν τη μορφή της συνεχώς. Ποια είναι; Ούτε εκείνη δεν γνωρίζει. Πνίγεται στους διαδρόμους του και χάνεται, μέχρι… που κάποτε ένας παραμυθένιος κόσμος παρουσιάζεται μπροστά της κι εκείνη θα θελήσει να τον κερδίσει με οποιοδήποτε τίμημα. Όρια δεν υπάρχουν. Ένα ασυγκράτητο πάθος για την υλοποίηση των προσδοκιών της αρχίζει.

Κάποτε θα γράψει στην καλύτερή της φίλη:

“Νοιάζομαι μόνο για μένα κι ανοίγω τα χέρια μου και την καρδιά μου για να αποκτήσω ό, τι ζήλεψα που είχαν οι άλλοι και όχι εγώ. Βαδίζω σε έναν αόρατο δρόμο κι αισθάνομαι πως δεν φτάνω ποτέ στο τέρμα γιατί όλο και πιο πολλά ζητώ. Είναι ένας πόλεμος με τη ζωή και τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μου, και οφείλω στον εαυτό μου, μόνο στον εαυτό μου, να βγω νικήτρια. Θα σκοτώσω, όχι με όπλο, μην τρομάζεις, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που μπορείς να εξολοθρεύσεις τους αντιπάλους σου…”

Μεγάλοι έρωτες, τρομερές αλήθειες και μυστικά ενώνουν το παζλ μιας συγκλονιστικής ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 398 σελ.

Μυθιστορήματα
Η άλλη πλευρά του παραδείσου (2008), Θέσις
Αρωμα σε μελανοδοχείο (2013)
Κοριός στο μαξιλάρι του προέδρου (2015), Ωκεανός
Συνάντηση με το παρελθόν (2016), Όστρια Βιβλίο
Λίγο πριν ξημερώσει (2017), Ωκεανός
Άρωμα σε μελανοδοχείο (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις (Ε)

Διηγήματα
Η επιστροφή (2009)
Χρυσές σελίδες (2014), Όστρια Βιβλίο

Ποίηση
Το γυάλινο δωμάτιο (ποιήματα και πεζοτράγουδα) (2012)

Συλλογικά έργα
Παράδοση και αναμνήσεις (2013), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Ωκεανός, Όστρια Βιβλίο, Θέσις, Αγγελάκη Εκδόσεις

96 views