Κατιάνα Στρατηγίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κατιάνα Στρατηγίου (Αθηνά Κούβελα) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.
Εργάστηκε για πολλά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Λατρεύει το κολύμπι και υπήρξε αθλήτρια του Ν.Ο. Βουλιαγμένης. Ασχολείται με τον χορό, το θέατρο, τη ζωγραφική και αγαπά κάθε μορφή τέχνης. Το 2014 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Εντός η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Μια σφαίρα στη θαλάμη του όπλου”. Το μυθιστόρημα “Το μυστικό της μαύρης τουλίπας” και η ποιητική συλλογή “Από το Α έως το τέλος” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πνοή.

Μια σφαίρα στη θαλάμη του όπλου – Κατιάνα Στρατηγίου
Πόσες φορές δε λαχταρήσαμε να βουτήξουμε την πένα στο μελάνι της ψυχής μας και να αφήσουμε μικρά ή μεγάλα ίχνη πάνω στο χαρτί, πολύτιμες καταθέσεις ζωής:
Και πόσες φορές αυτές δε σφήνωσαν στα τείχη που υψώνει ο φόβος της έκθεσης;

Η Κατιάνα Στρατηγίου με την ποιητική της αυτή συλλογή κατορθώνει με «Μια σφαίρα στη θαλάμη του όπλου» να σπάσει τα τείχη του φόβου αυτού και να μας παρασύρει σ’ένα ταξίδι στις ατραπούς του νου και της ψυχής, στα σοκάκια της μνήμης αλλά και της συνείδησης.
Με τη φρεσκάδα της νέας πένας, αλλά και με την πείρα του ταξιδευτή της ζωής, η ποιήτρια μας συνεπαίρνει. Με την πρωτότυπη εικονοπλαστική της δύναμη, με την κοφτερή της γλώσσα και με την πληθωρικότητα των συναισθημάτων που πλημμυρίζουν κάθε στίχο. Η δύναμή της είναι η αυθεντικότητά της.
Σκαλίζει την ψυχή της με «σκαλιστήρι» τις λέξεις. Και μας δίνει το ερέθισμα να κάνουμε το ίδιο.

Ποίηση, Εντός, 2014, 80 σελ.

Το μυστικό της μαύρης τουλίπας – Κατιάνα Στρατηγίου

Destination Bloemenmarkt


Της είχε πει πως αγαπά τις μαύρες τουλίπες. Μόλις μαθαίνει για κείνον, θέλει να κάνει την επιθυμία του πραγματικότητα. Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι αναζήτησης του χαμένου χρόνου, του παλιού εαυτού της και της πρώτης αγάπης. Όλα τα λάθη του παρελθόντος παρελαύνουν μπροστά της. Είναι άραγε αργά για ν’ αλλάξει ρότα; Μέσα από μια πορεία χρόνων, εξελίσσεται, μαθαίνει τι είναι αυτό που αξίζει πραγματικά στη ζωή.
Η μαύρη τουλίπα κρύβει ένα μυστικό, αλλά μόνο εκείνη μπορεί να το ανακαλύψει. Ένα βιβλίο που ξαφνιάζει, ιδιαίτερο και σπάνιο όπως οι μαύρες τουλίπες.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 186 σελ.

Από το Α έως το τέλος – Κατιάνα Στρατηγίου
Κάθε αρχή, εκ προοιμίου, περιέχει το τέλος, όπως ακριβώς η γέννηση περιέχει τον θάνατο. Συμβαίνει όμως το ίδιο στις ανθρώπινες σχέσεις; Είναι το τέλος άραγε αναπόφευκτο σε μια ερωτική σχέση; Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή;

H ποιήτρια, σε τούτη τη νέα της ποιητική συλλογή, σκαλίζει με επιμέλεια τα βάθεια της ανθρώπινης ψυχής από την πλευρά της γυναίκας. Η πένα της αιχμηρή, άλλοτε τρυφερή, απολογητική και συγχρόνως παρακλητική, αλλά και δυναμική. Αναζητά αλήθειες και ψέματα μέσα από την ερωτική διαδρομή ενός άντρα και μιας γυναίκας, “Από το Α έως το τέλος”. Στα ποιήματά της εκφράζει πάγιες απορίες, φόβους, ανασφάλειες, ελπίδες, αλλά και τη διαρκή μάχη ανάμεσα στα δύο φύλα, και θέτει τα ερωτήματα – τις απαντήσεις όμως τις αφήνει στον αναγνώστη.

Μια ποιητική συλλογή που είναι σίγουρο πως θ’ αγγίξει χορδές, θα προκαλέσει σκέψεις, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, συμφωνίες και ασυμφωνίες. Ίσως ακόμα και προβληματισμούς για συνδέσεις, επανασυνδέσεις ή χωρισμούς. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Γιατί, τι άλλο περιγράφει η ποίηση παρά αλήθειες ζωής;

Ποίηση, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 86 σελ.

Ποίηση
Μια σφαίρα στη θαλάμη του όπλου (2014), Εκδόσεις Εντός
Από το Α έως το τέλος (2019), Εκδόσεις Πνοή

Μυθιστορήματα
Το μυστικό της μαύρης τουλίπας (2017), Εκδόσεις Πνοή

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πνοή, Εντός