Καίτη Φλώκου Κώτσα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Καίτη Φλώκου Κώτσα είναι συνταξιούχος φιλόλογος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά (Κερατσίνι) από γονείς Σμυρνιούς, που ήρθαν ορφανεμένα προσφυγόπουλα από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922. Σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι φοιτήτρια επί πτυχίω στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος σε σχολεία της Μέσης εκπαίδευσης στον Πειραιά, στον Άγιο Βλάσιο Αιτωλοακαρνανίας και στο Αγρίνιο. Αποχώρησε με τον βαθμό του Λυκειάρχου. Είναι παντρεμένη, έχει τρία παιδιά και δύο εγγόνια και ζει μόνιμα στο Αγρίνιο.
Μυθιστορήματα
Σμύρνη, η «λαβωμένη Αμαζόνα» (2023), Μιχάλης Σιδέρης

Διηγήματα
Τα ρόδα της Ανδαλουσίας (2022), Μιχάλης Σιδέρης
Όταν γυρνούν τα χελιδόνια και άλλα διηγήματα (2022), Μιχάλης Σιδέρης

Παιδική λογοτεχνία
Η Μαργαριταρένια στο βασίλειο των λουλουδιών και άλλα παραμύθια (2023), Μιχάλης Σιδέρης

Ποίηση
Γαλάζια διαφάνεια (1980)
Αντιφεγγίσματα (1982), Νέα Σκέψη
Μονοπάτια ονείρων (2019), Εκδόσεις Φως Χριστού

Σμύρνη, η «λαβωμένη Αμαζόνα» – Καίτη Φλώκου-Κώτσα

ΣμύρνηΜνήμες και Δάκρυα


Η Πιπινιώ, το όμορφο πλουσιοκόριτσο, και ο Κιστής, ο νεαρός ψυχογιός, ζούνε στη Σμύρνη μια ξένοιαστη κι ευτυχισμένη ζωή μέχρι την τραγική Μικρασιατική Καταστροφή.
27 Αυγούστου 1922… Το Μέτωπο έχει καταρρεύσει… Οι Τσέτες, οι άτακτοι του Κεμάλ Ατατούρκ, μπαίνουν στη Σμύρνη και προβαίνουν σε ανήκουστες θηριωδίες. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλόφρονες και πανικόβλητοι, κυνηγημένοι απ’ τους Τούρκους, κατακλύζουν την Προκυμαία της Σμύρνης, το περίφημο «Και», αναζητώντας απεγνωσμένα ένα καράβι για να σωθούν. Μέσα σ’ εκείνη την κόλαση και τη φρίκη του λιμανιού, χαμένη και μόνη, με τη μικρή της αδελφούλα, μωρό στην αγκαλιά, η δωδεκάχρονη Πιπινιώ ζει στιγμές εφιαλτικές. Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε την αγωνιώδη της προσπάθεια να γλυτώσει απ’ τους Τούρκους, και την ανέλπιστη σωτηρία της.

Η αληθινή ιστορία μιας Σμυρνιοπούλας, που έζησε όλο τον πόνο του ξεριζωμού και τον καημό της προσφυγιάς… Μια ζωή, μοιρασμένη ανάμεσα στην Ειρήνη και τον Πόλεμο… Μια ζωή που αποπνέει το άρωμα της πίστης και της ελπίδας…

Μυθιστόρημα, Μιχάλης Σιδέρης, 2023, 296 σελ.

Η Μαργαριταρένια στο βασίλειο των λουλουδιών και άλλα παραμύθια – Καίτη Φλώκου-Κώτσα

Η Μαργαριταρένια


Μια φορά κι έναν καιρό… και η φανταχτερή παρέλαση ηρώων αρχίζει:

Η πριγκίπισσα Μαργαριταρένια µε τον κηπουρό της και το φτερωτό τους άλογο, η πάλη ανάµεσα στο Καλό και το Κακό και η επικράτηση του Δικαίου… Ο άπληστος και δυνάστης βασιλιάς που πήρε το µάθηµά του… Η µαγεµένη κουκλίτσα µε την ανθισµένη µανταρινιά και η ανταµοιβή της καλοσύνης… Ο µικρός µανάβης που η ειλικρίνεια και το ήθος του τον ανέβασαν ψηλά… Ο στοργικός γιος, ο αγώνας του για τη σωτηρία του πατέρα του και ο θρίαµβος της ανίκητης αγάπης… Η κότα κατάσκοπος, η προδοσία της και η δίκαιη τιµωρία της… Ο δρόµος και ο σκουπιδοντενεκές, που βρήκαν το αληθινό νόηµα της ζωής στην αγάπη και τη φιλία… Η συγκινητική περιπέτεια του ψαρούλη και πώς έδειξε την ευγνωµοσύνη του στον ευεργέτη του… Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε οκτώ εικονογραφηµένα, ηθικοπλαστικά παραµύθια. Μέσα από τις ιστορίες και τις περιπέτειες των ηρώων τους, παράλληλα µε την τέρψη και την ψυχαγωγία, το παιδί καλλιεργεί τη φαντασία του, πλουτίζει τον εσωτερικό του κόσµο, αναπτύσσει τις δηµιουργικές του ικανότητες. Αντλεί υψηλά διδάγµατα και ενστερνίζεται αιώνιες και πανανθρώπινες αλήθειες για τις αξίες της ζωής! Και ζήσαν αυτοί καλά κι εµείς καλύτερα…

Εικονογράφηση: Δήμητρα Παπαδημητρίου

Παιδική λογοτεχνία, Μιχάλης Σιδέρης, 2023, 94 σελ.

Όταν γυρνούν τα χελιδόνια και άλλα διηγήματα – Καίτη Φλώκου Κώτσα

Όταν γυρνούν


H συλλογή αυτή περιλαμβάνει οκτώ διηγήματα.
H Ελενίτσα, η Γιασεμούλα, η Κρινιώ, ο κυρ Αναστάσης, ο Πέτρος και οι άλλοι ήρωες και ηρωίδες του βιβλίου είναι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, με όλα τα πάθη και τις αδυναμίες τις ανθρώπινες, αλλά και με ελπίδα και πίστη στο Θεό. Άνθρωποι της βιοπάλης και του μόχθου, αθλητές στον στίβο της ζωής, αντιμετωπίζουν τις δοκιμασίες και τις θλίψεις με δύναμη ψυχής και αισιοδοξία. Οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο, ενώ το μέλλον ανοίγεται ολόφωτο, μπροστά τους!

Διηγήματα, Μιχάλης Σιδέρης, 2022, 98 σελ.

Τα ρόδα της Ανδαλουσίας – Καίτη Φλώκου Κώτσα

Τα ρόδα


Η ιστορία ενός αγοριού, που έρχεται στην Αθήνα γεμάτο όνειρα και προσδοκίες, αλλά οι δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας το οδηγούν στην παρανομία και το εύκολο κέρδος και φτάνει στο χείλος της καταστροφής.
Ο βαφτιστικός σταυρός του θα γίνει αφορμή για μια συνταρακτική αποκάλυψη, η οποία θα ανατρέψει εκ βάθρων τη ζωή του…
…και θα αποτελέσει το φωτεινό ορόσημο για το μέλλον του.

Διηγήματα, Μιχάλης Σιδέρης, 2022, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μιχάλης Σιδέρης