Κυριακή Γεροζήση

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κυριακή Γεροζήση γεννήθηκε στη Λάρισα.
Μετά το γυμνάσιο, το 1964, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το 1968 πήρε το πτυχίο του Χημικού. Κατά τη διάρκεια της χούντας εργάστηκε σε βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων. Για μικρά χρονικά διαστήματα συμμετείχε σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα σπουδές στο Φυσιογνωστικό τμήμα της Φυσικομαθηματικής σχολής. Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, εργάστηκε ερευνητικά στο Ινστιτούτο Παστέρ, στο College de France, στο έβδομο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, απόκτησε μεταπτυχιακά διπλώματα στη Βιοχημεία από το έβδομο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Δίπλωμα Προχωρημένων σπουδών – DEA 1974, Διδακτορικό τρίτου κύκλου – Doctorat de 3eme cycle, 1977) και το κρατικό διδακτορικό δίπλωμα στις θετικές επιστήμες (Doctorat d’etat et Sciences 1981). Από το 1981 είχε μόνιμη ερευνητική θέση στο Κρατικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) Γαλλίας. Μεταδιδακτορικά, για ερευνητικούς σκοπούς εργάστηκε στις ΗΠΑ περίπου ενάμισι χρόνο (Bethesda-Maryland, Lansing-Michigan) και στην Ελλάδα, περίπου τρία χρόνια (Ηράκλειο Κρήτης, Αθήνα). Δίδαξε περιστασιακά βιοχημεία, από το 1996 ως το 2000, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Λάρισας. Συνεργάστηκε με τα Πανεπιστήμια της Αθήνας και των Ιωαννίνων στην έρευνα και την εκπαίδευση. Ήταν εμπειρογνώμονας στην επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση επιστημονικών προγραμμάτων. Το 2011 συνταξιοδοτήθηκε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει πολυάριθμες ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2005-2006 με τα βιβλία “Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο” και “Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη” (Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή). Διηγήματά της δημοσιεύονται στον ελληνικό και κυπριακό Τύπο.

Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο – Κυριακή Γεροζήση
Η Αύρα, μια Ελληνίδα επιστήμονας που εργάζεται στο Παρίσι, επιστρέφει για λίγο στις ρίζες της, σ’ ένα καπνοχώρι της Θεσσαλίας. Κι ενώ οι αναμνήσεις τρέχουν στη μετεμφυλιακή Ελλάδα των παιδικών της χρόνων, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα πτώμα και στον επίλογο μιας πολύχρονης, τραγικής ιστορίας. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, από την περίοδο της Αντίστασης μέχρι τις αρχές της τρίτης χιλιετίας. Οι πρωταγωνιστές, άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικών τάξεων, ζουν και πεθαίνουν σαν ήρωες, σαν θύματα, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Η περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο φέρνει στη μνήμη σκοτεινές περιόδους και λαμπρές πράξεις, αναζωπυρώνει πόθους, όνειρα και προσδοκίες, θέτει ερωτηματικά, απαιτεί απαντήσεις. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, γάμους και κηδείες και είναι η αφορμή για έναν ύμνο στη Ζωή, την Αγάπη, την Αντίσταση, την Αξιοπρέπεια. Το βιβλίο αυτό είναι μια αντιπολεμική κραυγή, μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταπίεση. Είναι μια απαίτηση για σεβασμό στη φύση, τον άνθρωπο, τη γλώσσα, τον πολιτισμό, για να ενστερνιστούμε την ισότητα, να την κάνουμε πράξη, ν’ αντιληφθούμε το προφανές και αυτονόητο: “Η ανθρωπότητα αποτελείται από άντρες και γυναίκες, ισάριθμους και ισάξιους. Με την κατανόηση της απλής αυτής αλήθειας και την από κοινού πάλη για τη ζωή και την αξιοπρέπεια μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο”.

Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2005, 168 σελ.

Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη – Κυριακή Γεροζήση
Μια νεαρή δημοσιογράφος η Έλλη με το φίλο της Οδυσσέα πραγματοποιούν ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη εκείνη για επαγγελματικούς λόγους, ο άλλος για ερευνητικούς.
Τραγική στιγμή ο θάνατος του Οδυσσέα στους Δίδυμους πύργους την 11η του Σεπτέμβρη 2001. Η πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, δημοσιογραφική έρευνα. Οι πρωταγωνιστές άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης ζουν και πεθαίνουν σαν ήρωες, σαν θύματα, σαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι. Η περιπλάνηση στο χώρο και το χρόνο αναζωπυρώνει πόθους, όνειρα και προσδοκίες, θέτει ερωτηματικά, απαιτεί απαντήσεις. Το βιβλίο αυτό είναι μια αντιπολεμική κραυγή, μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, ενάντια στο σκοταδισμό και την καταπίεση. Ένα βιβλίο επίκαιρο που αποκαλύπτει το σχεδιασμό της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας ενάντια στους λαούς.

Μυθιστόρημα, Σύγχρονη Εποχή, 2006, 176 σελ.

Μαύρο και κόκκινο της φωτιάς – Κυριακή Γεροζήση
Μέσα στο καυτό καλοκαίρι του 2007, η ξεφτισμένη αγάπη ενός ζευγαριού αγγίζει τα όριά της τη στιγμή που ένας νέος έρωτας γεννιέται. Η αφήγηση ξεκινά πριν μισό αιώνα, κάνει μια στάση στη μαύρη περίοδο της δικτατορίας και συνεχίζεται στις ημέρες μας. Ξετυλίγεται σε θεσσαλικά χωριά και νησιά της άγονης γραμμής, στη Βοιωτία και την Πελοπόννησο, κορυφώνεται στην πρωτεύουσα.

Σ’ αυτό το οδοιπορικό στη φλεγόμενη Ελλάδα ο ύπουλος εχθρός παραμονεύει σε κάθε στροφή σε κάθε φύσημα του ανέμου. Άνδρες και γυναίκες παλεύουν να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των αισθημάτων τους, να σπάσουν τα δεσμά του παρελθόντος, της ρουτίνας και να φτιάξουν τη ζωή τους.

Βασισμένη σε πρόσφατα γεγονότα και σε ορισμένες πτυχές της ιστορίας της χώρας, η εναλλασσόμενου ρυθμού αφήγηση πολλές φορές σου κόβει την ανάσα. Καθημερινές ιστορίες δένουν σφιχτά με ακραίες δραματικές καταστάσεις σε τούτο το πολυεπίπεδο μυθιστόρημα δρόμου και δίνουν έναυσμα για ένα συνεχή προβληματισμό.

Μυθιστόρημα, Εντός, 2011, 146 σελ.

Κρασί με στρυχνίνη – Κυριακή Γεροζήση
Αύγουστος 2004, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η δολοφονία δύο αστεριών του ελληνικού στίβου, συνταράζει το πανελλήνιο και προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Είναι πράγματι ο Άγης Λεβέντης ο φονιάς της γυναίκας του και του συναθλητή της; Κι αν όχι, ποιος ο ένοχος, ποια τα κίνητρά του; Την απάντηση αναζητούν µε κίνδυνο της ζωής τους, στις φυλακές της Λάρισας, στα µπαρ της Μασσαλίας, στο φλεγόμενο Παρίσι, στα στάδια της Αθήνας και στους δρόμους της Ατλάντα, µια δημοσιογράφος πρώην ερωμένη του Άγη, ο αδερφός του, ένας ανακριτής και δύο δικηγόροι. Τα σκοτεινά σημεία ξεκαθαρίζουν σελίδα µε τη σελίδα του βιβλίου που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος.

Στο μυθιστόρημα αποτυπώνεται η ατμόσφαιρα μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων µε χιλιάδες φιλάθλους να ξεφαντώνουν για την απόκτηση κυπέλλων και μεταλλίων. Η αστυνομική πλοκή τέμνεται µε γενικότερους προβληματισμούς ελληνικού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, μετανάστευση, φυλετικές διακρίσεις, κακοποιήσεις γυναικών, συμφέροντα σχετιζόμενα µε τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Εντός, 2012, 149 σελ.

Φάλτσο η πορεία – Κυριακή Γεροζήση
Στη διάρκεια μιας ξαφνικής καταιγίδας, η Καλυψώ, επιτυχημένη επιστήμονας σε διακοπές στη Σαντορίνη, παρασύρεται στ’ ανοιχτά. Πού θα οδηγήσει αυτή η περιπέτεια;
Τι συνδέει τη φιλόδοξη Ελληνίδα μ’ έναν αποτυχημένο Κύπριο καλλιτέχνη που θαλασσοδέρνεται στην ίδια περιοχή; Πού συναντιούνται οι πορείες τους, ποια εμπόδια τους κλείνουν το δρόμο; Ποιες οι σχέσεις τους με τα άλλα πρόσωπα της μυθοπλασίας, έναν δικηγόρο υπερασπιστή των αδικημένων και των μεταναστών, μια “Γκραικάνα τυχοδιώκτρια”, έναν διεφθαρμένο Ελληνογάλλο πολιτικό, έναν αριβίστα γιατρό, έναν νεαρό “Γιάνκη”, μια Σκοτσέζα δακτυλογράφο, μια συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας, τις σκιές του μπάρμπα Στέφανου και της Αντρούλας;
Στη δίνη των γεγονότων του τελευταίου μισού αιώνα, μεγάλοι έρωτες και δραματικά γεγονότα συνθέτουν τον καμβά της περιπετειώδους ρεαλιστικής, ιστορικής μυθοπλασίας Φάλτσο η πορεία. Τo ιστορικό πλαίσιο: Αθήνα του ’65, της δικτατορίας και της πρόσφατης κρίσης, Παρίσι του Γαλλικού Μάη και των ημερών μας, Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Χιλή του Πινοσέτ, Κύπρο του Αττίλα και της αναζήτησης των αγνοούμενων.
Αναφέρεται στον ξεριζωμό των Μικρασιατών, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο. Αποτυπώνει τον εξοντωτικό ανταγωνισμό και τα οικονομικά συμφέροντα που πλήττουν επιστημονικά ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, τη διαπλοκή ανθρώπων του πνεύματος με την πολιτική και το μεγάλο κεφάλαιο διεθνώς.
Ποιος θα μείνει αλώβητος από τη μήνη των στοιχείων της φύσης, τον κυκεώνα των αισθημάτων, των μεγάλων συμφερόντων; Ποιοι θα υποκύψουν, ποιοι θα χαθούν; Ποια όνειρα θα γίνουν στάχτη, ποια θα εκπληρωθούν;

Mυθιστόρημα, Εντός, 2015, 280 σελ.

Η σκιά της αλήθειας – Κυριακή Γεροζήση

Αστυνομική λογοτεχνία


Οι αστυνόμοι Άρης και Νίκος Βιδάλης ερευνούν τη δολοφονία δημοφιλούς ηθοποιού στην Αθήνα της κρίσης, όταν ένα συνταρακτικό γεγονός βυθίζει τον πρεσβύτερο στον εφιάλτη εγκλημάτων στη δικτατορία. Πώς συνδέονται οι φόνοι στην Ελλάδα με πρόσφατες ανθρωποκτονίες στην ακαδημαϊκή κοινότητα Παρισιού, για την εξιχνίαση των οποίων απαιτείται η βοήθειά τους; Γιατί ο Νίκος ισχυρίζεται ότι πλησίασαν μόνο τη σκιά της αλήθειας, διαβλέπει βαθύτερα κίνητρα, αιτίες εκτός δικαιοδοσίας της αστυνομίας, αλλά καθαρή υπόθεση των λαών;
Ρεαλιστικό, πολυεπίπεδο, μεσογειακό νεοπολάρ, με κοινωνικοπολιτικές αναφορές και χιούμορ, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον που δεν εξαντλείται στην επίλυση του αστυνομικού γρίφου.

Mυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2016, 304 σελ.

Μυθιστορήματα
Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο (2005), Σύγχρονη Εποχή
Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη (2006), Σύγχρονη Εποχή
Μαύρο και κόκκινο της φωτιάς (2011), Εντός
Κρασί με στρυχνίνη (2012), Εντός
Φάλτσο η πορεία (2015), Εντός
Η σκιά της αλήθειας (2016), Σιδέρη Μιχάλη

Συλλογικά έργα
Κλέφτες και αστυνόμοι (2013), Ψυχογιός
Ο τόπος πρόδωσε τον ένοχο (2014), Τόπος

Πηγές: BIBLIONET, Σύγχρονη Εποχή, Εντός, Σιδέρη Μιχάλη, Ψυχογιός, Τόπος