Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες Κύπριοι λογοτέχνες
Ο Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1945 στη Λεμεσό, σπούδασε Χημεία και Οινολογία στην Πράγα.
Είναι Ελληνοκύπριος συγγραφέας και ποιητής. Εργάστηκε στην οινοβιομηχανία, όπου δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους τομείς της οινολογίας και της οινοπαραγωγής. Έχει μελετήσει σε βάθος την κυπριακή και ελληνική ιστορία, έτσι ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ιστορικό μυθιστόρημα. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα 22 βιβλία, στα οποία περιλαμβάνονται ιστορικά μυθιστορήματα, μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας, βιβλία οινολογίας, ποίηση, διηγήματα κλπ. Είναι παντρεμένος κι έχει δυο παιδιά. Ζει με την οικογένειά του στη Λεμεσό.
Μυθιστορήματα
Από φτερό κι από φως (2000)
Ο Δραγουμάνος, Ψυχή φυλακισμένη (2002)
Για την πατρίδα και τον έρωτα (2005)
Μη μαδάς μαργαρίτες (2008)
Μύθος και έρωτας στο νησί της Αφροδίτης (2008)
Θα, η Αυριανή εφημερίδα (2008)
Η μουσική των ανέμων (2008)
Μαρία Συγκλητική (2008)
Ακόρεστος πόθος (2009)
Ισαάκιος Κομνηνός, ο Αντισταυροφόρος (2009)
Μη μαδάς μαργαρίτες (2011), Power Publishing
Χιλιάδες φώτα στα πέρατα (2011), Power Publishing

Νουβέλες
Θα (2016), Εκδόσεις Όστρια

Διηγήματα
Παράδοξος κόσμος (2014)
Ακάνθινο στεφάνι
Σημεία και τέρατα

Ποίηση
Ποιήματα και ωδές
Κύπρια Πάθη (2009)
Δελτία αγάπης (2009)
Ωδή στη Νεφέλη (2010)

Δοκίμια-Μελέτες-Οινολογία
Οινολογία για όλους (2003)
Κουμανδαρία, το κρασί θρύλος (2004)
Commandaria (2009)
Μεθύσι του Μάη
Άρθρα για το κρασί

Θα – Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος

Θα


Ένας συγγραφέας δέχεται την επίσκεψη ενός συγγενικού του προσώπου από το μέλλον, ο οποίος τον παρακαλεί όπως αποστείλει ένα μήνυμα μεγάλης σημασίας προς τον τελευταίο του συγγενή, ένα ποιητή που έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον.
Ο επισκέπτης από το μέλλον διηγείται στον συγγραφέα τον κόσμο του μέλλοντος και τους λόγους της αποστολής του.
Το κεντρικό σημείο της ιστορίας του μέλλοντος αφορά την έκδοση μιας εφημερίδας από τον ποιητή, που προβλέπει τα γεγονότα που θα γίνουν. Η διήγηση γίνεται στο μέλλοντα χρόνο. Ο εκδότης της εφημερίδας φυλακίζεται σαν τσαρλατάνος και βρισκόμενος μέσα σε μια αδιαπέραστη φυλακή προβλέπει τη δολοφονία του. Παρά τα αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί η δολοφονία πραγματοποιείται ενόσω βρίσκεται στη φυλακή με ένα μοναδικό και έξυπνο τρόπο, έτσι που δεν μπόρεσε κανένας να την εμποδίσει, ενώ μ’ αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται και η ικανότητα του ποιητή να προβλέπει το μέλλον.

Νουβέλα, Εκδόσεις Όστρια, 2016, 120 σελ.

Χιλιάδες φώτα στα πέρατα – Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος

Χιλιάδες φώτα


Έτος 2222 μ.Χ..

Η αύξηση του πληθυσμού και η ανεπάρκεια σε τροφές αναγκάζει τους ανθρώπους να συγκεντρωθούν σε μεγάλες πόλεις-ουρανοξύστες, τις πολυμονάδες. Κάθε πολυμονάδα είναι ολόκληρη πόλη. Οι άνθρωποι ξεχνούν τη φύση, μάλιστα την αποφεύγουν γιατί τη θεωρούν επικίνδυνη αφού για αιώνες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος των πολυμονάδων. Όταν το ποτήρι ξεχειλίζει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γης προσπαθεί να συγκρατήσει τη φυγή των αποστατών από τις πολυμονάδες στη φύση. Αρχίζει ένας πόλεμος μεταξύ των Ομόσπονδων κυβερνήσεων της Γης και των στασιαστών, κατά τη διάρκεια του οποίου χρησιμοποιούνται εκπληκτικά ιπτάμενα αεροπλάνα, τα άπτερα. Η εμπλοκή στη διένεξη αυτή και των εξωγήινων, που χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένα άπτερα, περιπλέκει την κατάσταση, ώσπου ξεσπά μια γενική λαϊκή επανάσταση με εκπληκτικές και απρόβλεπτες συνέπειες.

Το μέλλον του ανθρώπινου είδους, ο υπερπληθυσμός, η υποσιτία, η ψηλή τεχνολογία, η ανεργία, ο έρωτας σε όλες του τις μορφές, η ελπίδα των νέων: όλα αυτά σε μια εποχή που φαντάζει μακρινή αλλά δεν είναι.

Η ιστορία του μέλλοντος γεμάτη προβληματισμό, δράση, έρωτα και αισθησιασμό.

Μυθιστόρημα, Power Publishing, 2011, 400 σελ.

Μη μαδάς μαργαρίτες – Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος

Μη μαδάς μαργαρίτες


Μέσα από αυτό το βιβλίο περνά ένας κόσμος γεμάτος από την ατμόσφαιρα της εποχής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ένα τόπο που η πραγματικότητα συγχεόταν με την φαντασία, η φτώχεια με την αρχοντιά της ψυχής κι η σκληρή εργασία με το παραμύθι και την περιπέτεια. Η μεγάλη καρδιά του Δημητρό και της οικογένειάς του θα θερμάνει και τη δική σας καρδιά, θα σας πάρει σε κόσμους που είναι κοντά σας, αλλά που ουδέποτε τους είχατε ανακαλύψει…

Μυθιστόρημα, Power Publishing, 2011, 318 σελ.

Πηγές: Biblionet, Power Publishing, Όστρια Βιβλίο, el.wikipedia.org