Κωνσταντίνα Δελημήτρου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου γεννήθηκε στον Πειραιά και πλέον ζει μόνιμα με την οικογένειά της στην Κύπρο.
Σπούδασε αισθητική και εργάστηκε για μία δεκαετία σε ποικίλα επαγγέλματα, όπως αισθητικός, λογίστρια, πωλήτρια πλαστικών επεμβάσεων και ψιλικατζού, μέχρι να κάνει το αμέσως επόμενο λογικό βήμα και να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Η συγγραφική της πορεία, ξεκίνησε τον Μάϊο του 2005 με το διάσημο πλέον ελληνικό μπλογκ “Ψιλικατζού”, στο οποίο έγραφε τις καθημερινές ιστορίες από το ψιλικατζίδικό της στην Νίκαια. Το 2008, ιστορίες από το blog της μαζί με την – αδημοσίευτη ως τότε – προσπάθειά της να κάνει παιδί, δημοσιεύονται στο βιβλίο “Η Ψιλικατζού” από τις εκδόσεις Intro Books και γίνεται best seller. Παράλληλα, δέχεται πρόταση από διαφημιστικό όμιλο να εργαστεί ως κειμενογράφος και δημιουργός περιεχομένου για websites και σελίδες social media, μια καριέρα που ακολουθεί έως σήμερα. Το 2011 εκδίδεται από τις εκδόσεις Λιβάνη το δεύτερο βιβλίο της “Υπόκοσμοι”, μία σατιρική ιστορία φαντασίας που αποσπά εξαιρετικές κριτικές, ενώ το 2013 συμμετέχει με το διήγημά της “Το Ψυχικό” στο συλλογικό έργο “11 Λέξεις” των εκδόσεων Καλέντη, έπειτα από διάκρισή της σε λογοτεχνικό διαγωνισμό. Από το 2014, αποκτά τα πνευματικά δικαιώματα και για τα δύο προσωπικά της βιβλία, κατόπιν λύσης των συμβολαίων της με τους εκδοτικούς οίκους και τα διαθέτει δωρεάν. Μπορείτε να τη δείτε στο θαυμάσιο blog της: Ψιλικατζού
Μυθιστορήματα
Υπόκοσμοι (2011), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
ex-έλληνες (2018), Διάπλαση

Αφηγήσεις
Η ψιλικατζού (2007), IntroBooks

ex-έλληνες – Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Η μετανάστευση δεν είναι αστείο πράγμα. Άλλα φαντάζεσαι, άλλα βρίσκεις, πολύ περισσότερα θ’ αντέξεις, θα φοβηθείς, θα χαρείς.
Μία ακόμη ματιά στους καιρούς μας μέσα από την ιστορία της ηρωίδας, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με βαθύτερες εξομολογήσεις για τα μικρά αυτονόητα της νέας ζωής, που φαντάζουν πολύτιμα σε όσους “δραπέτευσαν”.
Η Κωνσταντίνα Δελημήτρου, με όχημα την προσωπική αφήγηση και τις ιστορίες του blog της, εξιστορεί την απόφαση της μετανάστευσης από την Ελλάδα στην Κύπρο, τις δυσκολίες και τη νέα της πραγματικότητα σ’ έναν τόπο που λίγο μετά αντιμετώπισε επίσης κρίση.

Μυθιστόρημα, Διάπλαση, 2018, 136 σελ.

Υπόκοσμοι – Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Ένα αλληγορικό παραμύθι ξετυλίγεται σε φανταστικούς κόσμους, τους Υποκόσμους, προσπαθώντας με χιούμορ να φωτίσει πτυχές της σύγχρονης εποχής, όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός. Μια σατιρική ιστορία φαντασίας, με ήρωες ανθρώπους, κλώνους, αυτόματα, τέρατα, ημίθεους και άλλα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας. Παράλληλες αφηγήσεις της καθημερινότητας των ηρώων από ψηλά και χαμηλά, από τον Όλυμπο και την Πλάση, δημιουργούν ένα αστείο παζλ γεγονότων, ένα ευχάριστο μπέρδεμα στους τόπους, τους χρόνους, τις διαλέκτους, τις κουλτούρες και, εντέλει, τη μυθολογία και την πραγματικότητα όπως την ξέρουμε.
Οι θεοί υπάρχουν… Βρίσκονται στον Όλυμπο και ψηφίζουν Σενάρια για όλα όσα ζούμε στη Γη. Η δημοκρατία, οι τέχνες, καθετί τριγύρω μας, ακόμα και τα χρώματα της μόδας έχουν γραφτεί σε Σενάρια από τις Μοίρες και προτείνονται στους δώδεκα θεούς για να δοκιμαστούν προτού εφαρμοστούν στη Γη.
Πού τα δοκιμάζουν οι θεοί;
Μα στους Υποκόσμους!
Ένα σετ πρόχειρων πλανητών όπου τεστάρονται όλα τα Σενάρια για τα μελλούμενα κι άμα έχουν αρκετό σασπένς, αίμα ή βαβούρα, ψηφίζονται μεμιάς και στέλνονται στη Γη για να ταλαιπωρήσουν τους ανθρώπους.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011, 351 σελ.

Η ψιλικατζού – Κωνσταντίνα Δελημήτρου
Ένα διαδικτυακό ημερολόγιο, ένα blog που έκανε πάταγο (και κάνει ακόμα). Μια κοπέλα που γράφει μέσα από ένα ψιλικατζίδικο, μέρα μπαίνει – μέρα βγαίνει. Ιστορίες από την Νίκαια, παράξενοι πελάτες, μια Αθήνα που δεν την βλέπουμε στις ειδήσεις, μια Ελλάδα που αναγνωρίζουμε κάπως σφιγμένοι επειδή συνήθως προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει…
Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο. Το δεύτερο, είναι οι προσπάθειες της Ψιλικατζούς να κάνει παιδί. Τα κέντρα γονιμότητας, οι γυναικολόγοι, οι αίθουσες αναμονής, οι αγωνίες, οι εξωσωματικές και οι ιατρικές εξετάσεις, το ταξίδι από μήνα σε μήνα από την μία υπόσχεση στην άλλη. Η Ψιλικατζού ζωντανεύει αυτό το ταξίδι – και με τον τρόπο της, το κάνει να φαίνεται σαν πρόκληση…

Αφηγήσεις-Ημερολόγιο, IntroBooks, 2007, 230 σελ.

Πηγές: Biblionet, IntroBooks, Εκδοτικός Οίκος Α.Α.Λιβάνη, Διάπλαση