Κωνσταντίνα Σανδάλη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κωνσταντίνα Σανδάλη γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς Βοιωτίας όπου ζει και εργάζεται.
Το 2010 έκανε την εμφάνισή της στην ελληνική λογοτεχνία με το μυθιστόρημα «Άγγελοι με γαλήνεψαν» από τις εκδόσεις Ιωλκός.
Το 2012 εκδόθηκε με χορηγία της εταιρίας Power Health ένα συλλεκτικό βιβλίο με τίτλο «Μισή Πνοή», το οποίο διανθίζεται από δεκατρείς πίνακες της ζωγράφου Κατερίνας Κανελλάκου.
Το 2013 ακολούθησε το μυθιστόρημα «Το Πουθενά μου».
Το 2018 επανέρχεται με το μυθιστόρημα «Αίθρα» από τις εκδόσεις Πνοή.
Μυθιστορήματα
Άγγελοι με γαλήνεψαν (2010), Ιωλκός
Μισή πνοή (2012), Σανδάλη Κωνσταντίνα Ε.
Το πουθενά μου (2013), Ελληνική Πρωτοβουλία
Αίθρα (2018), Εκδόσεις Πνοή

Αίθρα – Κωνσταντίνα Σανδάλη
Όλα ξεκινούν σ’ ένα μικρό χωριό της Κατερίνης. Η ηρωίδα μας προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον ανήσυχο και ιδιόμορφο χαρακτήρα της. Συγκρούεται και αψηφά τους δικούς της, δίνει άνισες μάχες με τον εαυτό της, με τον έρωτα. Φλερτάρει με τον παραλογισμό, ασπάζεται τα ένστικτά της, ταλανίζεται από τις κοινωνικές επιταγές που έχει λάβει απ’ τα γεννοφάσκια της. Εγκλωβισμένη σ’ έναν περίγυρο που δεν την καταλαβαίνει, φτάνει στα όρια της τρέλας, ώσπου…
Πολλές φορές η λύτρωση έρχεται με παράδοξους τρόπους, ίσως απλώς με μια συνειδητοποίηση. Και η Αίθρα κατάλαβε, έστω κι αργά, πως πρέπει να πάρει ξανά τα ηνία της ζωής της, αυτά που είχε παραδώσει άνευ όρων στους άλλους. Ωστόσο, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και εντέλει δεν έχει σημασία αυτό που σκέφτεται κάποιος αλλά αυτό που κάνει. Τελικά τι θα επικρατήσει σ’ αυτόν τον αγώνα της ζωής της, η δύναμη ή η αδυναμία;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 300 σελ.

Το πουθενά μου – Κωνσταντίνα Σανδάλη
Όλα ξεκινούν σ’ένα ορφανοτροφείο. Οι στόχοι της Αντιγόνης είναι να δωρίσει τις μέγιστες χαρές στο μόνο άτομο που αγαπά, σέβεται και εκτιμά, την Κυρά Πηνελόπη. Η απώλεια της όμως εκπυρσοκροτεί ένα ιδιαίτερο χάρισμα της ηρωίδας, την ενόραση. Ότι κι αν κάνει στην μετέπειτα ζωή της είναι στοιχειωμένο από αυτήν την ιδιαιτερότητα της που την προειδοποιεί για ότι κακό ή καλό θα επέλθει….
Σαντορίνη, το νησί που γνωρίζει τον έρωτα η Αντιγόνη. Το νησί που θα γίνει καταπέλτης μιας ανατρεπτικής πορείας στη ζωή της. Εκεί που όλα έχουν τραβήξει – φαινομενικά την ρότα τους- εκεί, σ’ αυτό το νησί όλα θα ανατραπούν….
Θα κληθεί να γνωρίσει από την αρχή τον εαυτό της αλλά και να την γνωρίσουν από την αρχή οι άνθρωποι που την αγαπούν. Στο Βαραδέρο της Κούβας θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις χειρότερες μάχες. Θα παλέψει με τον εαυτό της, τη ζωή, την ατυχία και τις ανατροπές. Μέσα σ’ αυτόν τον ψυχικό όλεθρο θα αγαπήσει απόλυτα έναν άγνωστο άνθρωπο, ίσως όχι και τόσο άγνωστο…..
Θα γευτεί μαζί του τα “πάντα” αλλά και το “τίποτα” και στο τέλος θα πάρει τις αποφάσεις της πληροφορούμενη από τα… Μελλούμενα.

Μυθιστόρημα, Ελληνική Πρωτοβουλία, 2013, 420 σελ.

Μισή πνοή – Κωνσταντίνα Σανδάλη
Όταν η ζωγραφική γήτεψε την πεζογραφία.
Το όνομά της Μυρσίνη:
Μεγάλωσα με μισή ανάσα, την άλλη μου μισή την αισθανόμουν σκόρπια να με στοιχειώνει κάπου πίσω μου, κάπου δίπλα μου, λίγο επάνω μου… και σιωπούσα, γιατί στον κόσμο μου δεν συγχωρούνται τα “παράλογα” και τα “μη εξηγήσιμα”.
Ένα πλάσμα που τα “Κρίματα” τα έκανε Τέχνη και την Τέχνη ζωή.
Ζωγράφιζα τη σιωπή, τις κραυγές, την απόγνωση και δεν ήταν όμορφες εικόνες για κανέναν αλλά σε μένα μιλούσαν και ζωντάνευαν μπρος στα μάτια μου επιβεβαιώνοντάς μου τη δύναμη που είχα ως δημιουργός.
Τελειώνω με ετούτα τα λόγια:
Φαντάζεστε πόσο πονάει η ουτοπία; Αναλογίζεστε πόσο επώδυνη είναι η διαφορετικότητα;
Διανοείστε πόσο στοιχίζει η ψυχή;
Αν έχω κάτι δοσμένο αυτό είναι η ζωή μου. Αν έχω κάτι χρεωμένο σε μένα, αυτό είναι η ψυχή μου. Αν κάποτε κοντοσταθω και κοιτάξω πίσω, για να δω τι έφτιαξα, θέλω να με δω Τέχνη. Τέχνη βγαλμένη από την ικανότητα να αναδομώ τα σκόρπια κομμάτια της ύπαρξης μου.

Eικονογράφηση: Κατερίνα Κανελλάκου

Μυθιστόρημα, Σανδάλη Κωνσταντίνα Ε., 2012, 174 σελ.

Άγγελοι με γαλήνεψαν – Κωνσταντίνα Σανδάλη
Είναι οι άνθρωποι τραγικοί και όχι η ζωή. Μας δοκιμάζει, μας φέρνει αντιμέτωπους με σταυροδρόμια επιλογών και βάσανα. Την απολαμβάνουμε μόνο όταν μας δείχνει το καλό της πρόσωπο. Την αφορίζουμε όταν δε μας κάνει τα χατίρια. Είναι η ζωή τραγική ή εμείς εντός της; Εμείς! Εμείς έχουμε ψυχή, εμείς και την απονιά. Εμείς την αδυναμία, αλλά και τη δύναμη.
Πονά να τα βάζεις με τον εαυτό σου. Να τον συγχωρείς, να τον καθαρίζεις και να συνεχίζεις την πορεία σου χωρίς ίχνος κακίας. Πονά να δίνεις αγάπη και να λαμβάνεις βρομιά, να παρακαλάς να βρουν γαλήνη όσοι σε κατακρεούργησαν. Πονά να κάνεις τις απουσίες να μη σου ψιθυρίζουν τις νύχτες. Η ζωή μπορεί να σ’ εκπλήξει όταν είσαι καθάριος άνθρωπος. Όταν δεν έχεις αφήσει τον πόνο να σου πάρει το μυαλό. Όταν στην καρδιά σου έχεις βρει μια γωνιά για να κρατήσεις τα καλύτερα κομμάτια των άλλων.
Δεν είναι όμως μόνο ο έρωτας που δίνει σκοπό και στόχο στη ζωή. Η ίδια η ζωή πρέπει να σε εμπνέει κι ας ακροβατείς πάνω από οργισμένα ποτάμια. Στάσου, ζήσε, απόλαυσε τη θέα και μην κοιτάς πίσω.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2010, 158 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ιωλκός, Ελληνική Πρωτοβουλία, Εκδόσεις Πνοή