Κωνσταντίνος Μπίρμπας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Μπίρμπας γεννήθηκε στην Πάτρα.
Είναι γιατρός χειρούργος με ειδίκευση στη Λαπαροσκοπική χειρουργική. Πήρε το πτυχίο του απο την Ιατρική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1989 και το διδακτορικό του το 2001. Διετέλεσε Λέκτορας στο Τμήμα Νοσηλευτικής το 2003 και επίκουρος καθηγητής το 2005. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Επαυξημένη πραγματικότητα στη Χειρουργική, Ιατρική προσομοίωση, Διαχείριση ιατρικού σφάλματος. Το “Μελάμπους” είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
Μυθιστορήματα
Μελάμπους (2015), Γαβριηλίδης

Διηγήματα
Μυθολογία της άλλης μου ζωής (2018), Γαβριηλίδης

Συλλογικά έργα
Λαπαροενδοσκοπική χειρουργική (2003), Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης

Μυθολογία της άλλης μου ζωής – Κωσταντίνος Μπίρμπας
Μετρώντας δώδεκα λεπτά ακίνητος σε ένα πολυσύχναστο βουλεβάρτο, στο Παρίσι, για να βγει καθαρή η δαγκεροτυπία. Αόρατος ναυαγός στο Αιγαίο. Στα άδυτα ενός χαρεμιού του Σάχη, στην Τεχεράνη. Αυτόχειρας ποιητής στην Αθήνα. Ένας νεαρός χειρουργός που ταξιδεύει ανάμεσα σε φιλάδελφους έρωτες, από τη Βαλτική έως το Φαγιούμ. Ο τρόμος της ενηλικίωσης στην Κέρκυρα. Αναλύοντας τα όνειρα στη ρομαντική Βαυαρία του Λουδοβίκου. Μύθοι που, με το αληθές τους ψεύδος, ερμηνεύουν και οικονομούν τον εαυτό ανάμεσα στη λογική και στο παράλογο, στην πραγματική ζωή.
Εριμόνη, Μέδουσα, Αηδονοβλεψίας, Η σιωπή των απόντων, Το βιβλίο του Γύγη, Ελαφυγή, Αυτοχειροποιήτως, Κύκνειον, Marquer le pas

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2018, 208 σελ.

Μελάμπους – Κωσταντίνος Μπίρμπας
– Πως θα ήταν μια ερωτική ιστορία ειπωμένη παράλληλα από τους δυο πρωταγωνιστές της;
– Πως θα ήταν μια ερωτική ιστορία που ξεκινά από το τίποτα, κορυφώνεται και καταλήγει στο μέτρο των πρωταγωνιστών της;
– Πως θα ήταν μια ερωτική ιστορία που θα ενέπλεκε την ιστορία της Μεσογείου και την κβαντική φυσική;
Ο Αντρέας Μαυρογόνατος, ένας σαραντάρης θεωρητικός φυσικός από την Πάτρα, με μια πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία στην Αμερική και την Ευρώπη, φτάνει από το CERN στην Έριτσε της Σικελίας για να συμμετάσχει σε μια επιστημονική συνάντηση. Στο κλειστό κλαμπ των προικισμένων θεωρητικών της σωματιδιακής φυσικής, ο Μαυρογόνατος θα ξαναμετρήσει τη ζωή και τις αβεβαιότητές του, θα αναμετρηθεί με τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις τους, τον έρωτα, τις μνήμες και τις φαντασιώσεις του, θα καταπιαστεί να ερμηνεύσει την εξαφάνιση πριν από 70 χρόνια ενός χαρισματικού νεαρού φυσικού. Στα ίδια μέρη, η Μάουρα Τρέπι, μια Ιταλίδα αρχαιολόγος που αγαπά τα αρχαία ναυάγια, φιλτράρει τη ζωή της από τη Μαφία της Καλαβρίας και την καθολική της πίστη μέχρι τον πολιτικό εξτρεμισμό και τον αστικό της γάμο. Η συνάντησή τους -μια συνάντηση αναπόφευκτη- θα αποσυνθέσει τα στερεότυπά τους, θα τους στροβιλίσει και θα τους οδηγήσει τελικά στη γνώση, αφού βέβαια κληθούν να πληρώσουν το ανάλογο τίμημα.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2015, 444 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης