Κωστής Δ. Γουσίδης

Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης γεννήθηκε το 1973 στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία, Αρχαία Ιστορία καθώς και Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο «Ιωάννης Γουτεμβέργιος» στο Μάιντς της Γερμανίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» –όπου, μεταξύ άλλων, διετέλεσε επί σειρά ετών υπεύθυνος του τμήματος «Υγεία και Επιστήμη»– και εν συνεχεία ως αρχισυντάκτης σε διάφορες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες της Βόρειας Ελλάδας.
Μυθιστορήματα
Δαναοί (2005), Κάκτος
Πέρσες (2008), Εκδόσεις Πατάκη
Ο καλός χριστιανός (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Ζωγραφίζοντας ήχους (2021), Ταξιδευτής

Δοκίμια-Μελέτες-Λοιμώξεις
Κι έπειτα ήρθε ο κορονοϊός… (2020), Ταξιδευτής

Ζωγραφίζοντας ήχους – Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης

ΖωγραφίζονταςΙστορικό μυθιστόρημα


Λίγο πριν τον θάνατό του, ο Ίδας –μακρινός απόγονος του Οδυσσέα, τυχοδιώκτης, ληστής και πειρατής– αφηγείται την αλλόκοτη ιστορία του, τις αιματοβαμμένες περιπέτειές του σε χώρες μακρινές, τις αναπάντεχες συναντήσεις του με κάθε λογής ανθρώπους, μα, κυρίως, την αγωνιώδη του προσπάθεια να λύσει το αίνιγμα της ζωής του, μεταλαμπαδεύοντας στον λαό του τη γνώση που αποτελεί το «κλειδί» για τη μελλοντική του ανάπτυξη κι ευμάρεια: την ικανότητα να «ζωγραφίζει τους ήχους» της γλώσσας του, δηλαδή το μυστικό της γραφής…
Το μυθιστόρημα ζωντανεύει τον ελληνικό κόσμο του 9ου π.Χ. αιώνα, βυθισμένο ακόμα στο ερεβώδες σκοτάδι που προκάλεσε η κατάρρευση του Μυκηναϊκού Πολιτισμού τρεις αιώνες νωρίτερα, έναν κόσμο άγριο, δίχως θεούς ή ήρωες, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο διαρκής αγώνας για επιβίωση. Ταυτόχρονα φωτίζει τη σημασία του πολιτισμού, ώστε να καταστεί άξια ανθρώπων των ανθρώπων η ζωή, καθώς επίσης και την ανυπολόγιστη αξία της γραφής και του γραπτού λόγου, προκειμένου να συνεχίσει πάντα να λάμπει, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες, ο φάρος του πολιτισμού!

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2021, 523 σελ.

Κι έπειτα ήρθε ο κορονοϊός… – Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης

Κι έπειτα ήρθε


Ενάντια σε αυτό που πολλοί πιστεύουν, η πανδημία που προκάλεσε ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν ήταν κάτι το αναπάντεχο – οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για αυτό το ενδεχόμενο εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των ειδικών, ελάχιστα έγιναν όλο αυτό το διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η μεγάλη πανδημία, για την οποία όλοι γνώριζαν πως κάποια στιγμή θα ερχόταν.
Το βιβλίο αναδεικνύει τις εγκληματικές αμέλειες πολλών δεκαετιών και παρουσιάζει αναλυτικά όσα θα έπρεπε να είχαν γίνει –αλλά δυστυχώς ΔΕΝ έγιναν!– για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση του πλανήτη μας και των κατοίκων του. Παράλληλα, θέτει σκληρά ερωτήματα που αποτελούν τροφή για σκέψη αναφορικά με όσα πάνε στραβά στη σημερινή μας κοινωνία.

Λοιμώξεις, Ταξιδευτής, 2020, 201 σελ.

Ο καλός χριστιανός – Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης

Ο καλός χριστιανόςΙστορικό μυθιστόρημα


Το πρωί της 29ης Μαΐου 1453 οι Τούρκοι πατάνε τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος συνειδητοποιεί ότι τα πάντα έχουν πια χαθεί, αναφωνεί: “Δεν υπάρχει ένας χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι;”.

Αυτή είναι η ιστορία του στρατιώτη που εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου.

Ο Νικόλαος Δούκας, γόνος μεγάλης βυζαντινής οικογένειας, μεγαλώνει στη Βενετία. Ύστερα από διάφορες περιπέτειες σε Ανατολή και Δύση και έχοντας συμμετάσχει στην αποτυχημένη σταυροφορία που οργάνωσε το Βατικανό για να διώξει τους Τούρκους από την Ευρώπη, μπαίνει στην υπηρεσία του πάπα Νικόλαου Ε΄. Παραμονές της επίθεσης που σχεδιάζει στην Κωνσταντινούπολη ο Οθωμανός σουλτάνος Μωάμεθ, ο ποντίφικας τον στέλνει στη Βασιλεύουσα για να δολοφονήσει τον Γεώργιο Σχολάριο, τον αρχηγό της ανθενωτικής παράταξης που αντιτίθεται σθεναρά στα σχέδια του αυτοκράτορα περί ένωσης της ορθόδοξης με την καθολική Εκκλησία – προκειμένου να δεήσει η Δύση να συνδράμει το Βυζάντιο κατά των Τούρκων. Αλλά ο Νικόλαος Δούκας δεν είναι αυτός που δείχνει να είναι. Αντί να εκπληρώσει την αποστολή του, θα μείνει στην Πόλη και θα λάβει μέρος στην καταδικασμένη άμυνά της, η οποία θα διεξαχθεί με φόντο τις ατέρμονες θρησκευτικές έριδες αντιμαχόμενων χριστιανικών παρατάξεων, σε μια εποχή όπου οι πρώτες αχτίδες της Αναγέννησης αρχίζουν να διαλύουν τα σκοτάδια και τις δεισιδαιμονίες του Μεσαίωνα…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2009, 568 σελ.

Πέρσες – Κωνσταντίνος Δ. Γουσίδης

ΠέρσεςΙστορικό μυθιστόρημα


Έτος 330 π.Χ. Ο στρατός του Αλέξανδρου κατακτά την Περσέπολη και τα αρχεία των Περσών βασιλέων πέφτουν στα χέρια των Μακεδόνων. Ανάμεσά τους και η αναφορά του Θεμιστοκλή στον Ξέρξη, στην οποία ο Αθηναίος περιγράφει χωρίς ωραιοποιήσεις τα πραγματικά γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά την αποτυχημένη εισβολή του Μεγάλου Βασιλέα στην Ελλάδα το 480 π.Χ. και το πώς κατάφεραν οι Έλληνες στη Σαλαμίνα και στις Πλαταιές να αποκρούσουν την επίθεση των Περσών.

Ένα πολυεπίπεδο επικό μυθιστόρημα, που περιγράφει την αναμέτρηση δύο μεγάλων διαφορετικών πολιτισμών και δείχνει πως κάθε σύγκρουση με πρόσχημα την πολιτισμική υπεροχή υπακούει στην ίδια, διαχρονική ιδεολογία.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2008, 583 σελ.

Δαναοί – Κωστής Δ. Γουσίδης

ΔαναοίΙστορικό μυθιστόρημα


Ανατολική Μεσόγειος, τέλη της Εποχής του Χαλκού.
Οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, σε κατάσταση ασταθούς ισορροπίας, οδηγούν έναν ολόκληρο κόσμο σε μια νομοτελειακή ιστορική αλλαγή.
Δύο συμμαχίες έρχονται αντιμέτωπες – κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ότι μετά τη σύγκρουσή τους η ιστορία και οι πολιτισμοί θα σκεπαστούν από μια θανάσιμη νύχτα αιώνων.
Η μητρόπολη της Τροίας, κέντρο ελέγχου των θαλάσσιων οδών, γίνεται το θέατρο ενός ανήλεου πολέμου, που η μνήμη των λαών δεν έμελλε ποτέ να ξεπεράσει.
Άνθρωποι που υψώνουν το νόημα της ύπαρξής τους σε ιστορική αξία – υποχείριοι των παθών τους και μαζί μιας μοιραίας τραγικότητας όπου ο ηρωισμός δεν διακρίνεται από την αγριότητα.
Μια ιστορία αίματος και καταστροφής στο κατακλυσμιαίο σκηνικό ενός Παγκόσμιου Πολέμου της Εποχής του Χαλκού.

Μυθιστόρημα, Κάκτος, 2005, 581 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κάκτος, Εκδόσεις Πατάκη, Ταξιδευτής