Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1954 και αποφοίτησε από την περίφημη σχολή Εμποροπλοιάρχων της Ύδρας το 1975. Για τριάντα εννέα χρόνια ταξίδεψε στις θάλασσες του κόσμου.
Διηγήματα
Ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου (2019), Νησίδες
Κλείνοντας το μάτι στα κύματα (2021), Νησίδες

Κλείνοντας το μάτι στα κύματα – Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος

Κλείνοντας το μάτι


Για αιώνες οι άνθρωποι στην Ευρώπη γεννιόντουσαν και πέθαιναν σε μια ακτίνα επτά μιλιών από τον τόπο τους. Οι λόγοι που έφευγαν από την πόλη τους ήταν ο πόλεμος ή τα ταξίδια για τους Αγίους Τόπους.
Οι μόνοι άνθρωποι που ταξιδεύανε σε όλο τον κόσμο ήταν οι ναυτικοί. Φεύγανε από τον τόπο τους και ταξιδεύανε στις θάλασσες και στα ποτάμια του κόσμου, πλουτίζοντας με εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα. Πολλοί απ’ αυτούς, όταν γύριζαν μετά από πολλά χρόνια, ακόμα και πάνω από είκοσι, δεν τους γνώριζαν ούτε οι αγαπημένοι τους. Ήταν η σειρά των ναυτικών να διηγηθούνε αυτά που είδαν, αν και αρκετές φορές περιέγραφαν τι είδε η φαντασία τους και όχι τα μάτια τους, αλλά πάντα αυτά που έλεγαν ήταν το κέντρο ενδιαφέροντος των ανθρώπων που τους άκουγαν.
Η συγγραφή όλων αυτών των κείμενων στο ανά χείρας βιβλίο ήταν μια παλιά εσωτερική ανάγκη. Όλες οι ιστορίες είναι αληθινές. Πολλά ονόματα χαρακτήρων, πλοίων και τόπων καταγωγής είναι φανταστικά.

Διηγήματα, Νησίδες, 2021, 178 σελ.

Ταξιδεύοντας στις θάλασσες του κόσμου – Κωνσταντίνος Μοσχόπουλος

ΤαξιδεύονταςΠραγματικές ιστορίες πραγματικών ανθρώπων ή Αναζητώντας τον Φερδινάνδο Παλαιολόγο στο Barbados


Στις 29 Ιουνίου του 2016 το Atlantic βρισκόταν πλαγιοδετημένο σε έναν ντόκο του λιμανιού της Goa, εγκαταλελειμμένο από τους τελευταίους πλοιοκτήτες του.
Λόγω του επικρατούντος μουσώνα, από την κακοκαιρία μισό βούλιαξε και παραμένει κολλημένο στη λάσπη.
Τι κρίμα, έρχονται στα όνειρά μας τα άσπρα του χρώματα στο ακομοντέσιο που άστραφταν από τις ακτίνες του ηλίου, σε αντίθεση με το κόκκινο χρώμα στις γάστρες του.
Φανταστικές αναχωρήσεις από τις Μπαχάμες τις ώρες του ηλιοβασιλέματος για άλλα εξωτικά νησιά γεμάτα τροπικά λουλούδια, όπου ερωτευμένα κορίτσια με κίτρινα παρεό ακουμπώντας σε φοινικόδεντρα περιμένουν τους αγαπημένους τους. Νησιά χωρίς ονόματα που, όμως, υπήρχε η δυνατότητα να χαραχθεί πορεία ακόμη και για το νησί που, όπως λέει ο Γκαλεάνο, όσο το πλησιάζεις απομακρύνεται.

Διηγήματα, Νησίδες, 2019, 266 σελ.

Πηγές: Biblionet, Νησίδες