Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1981 στην Κύπρο όπου και ζει.
Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή “Οι Πέντε Εποχές” το 2012 (εκδ. Μελάνι), για την οποία ήταν υποψήφιος για το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή από την Ελληνική Εταιρεία Συγγραφέων (Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη). Το 2008 βραβεύτηκε από την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με Α΄ Βραβείο Ποίησης σε διαγωνισμό της για νέους λογοτέχνες.
Ποίηση
Οι πέντε εποχές (2012), Μελάνι
Υπερκαινοφανής (2017), Μελάνι

Υπερκαινοφανής – Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
… H συλλογή αυτή, προσφέρει πολλά θέματα για συζήτηση: η συμπαντική διάσταση του κόσμου και του προσώπου, ο χρόνος και ενίοτε η κατάργησή του ή η καθολικότητά του, η ιστορικότητα, η μνήμη, τα ταξίδια του ποιητικού ήρωα, η συγκρότηση της ταυτότητας του εγώ και η προσωπική περιπέτεια, η σχέση με το νερό και τις ιδιότητές του, η ενοχή και η ενοχοποίηση, η καταβαράθρωση κάθε παγιωμένης βεβαιότητας, η αμφισβήτηση της κατασκευασμένης τάξης, οι άπειρες ετερωνυμίες μέσα από εκμαγεία, αποτυπώματα, γλυπτά, αγάλματα, προσωπεία. Ακόμα και η αισθητική απόδοση κάποιων στίχων (μείξη πεζών – κεφαλαίων γραμμάτων, σχέδια, επιμελώς διαταραγμένη σειρά λέξεων). Συνεπώς γίνεται αντιληπτό ότι διαφορετικά πεδία (αστροφυσική, ιστορία, ψυχολογία, φιλολογία, γλωσσολογία) συνδέονται με την αναζήτηση ερμηνευτικών προτάσεων και προσφέρουν γενναιόδωρα τα εργαλεία τους…

–Μαμά τι ’ναι αυτό που κλαίει μέσα στο σπίτι μας;
–Τίποτα μικρό μου, μάλλον η φάκα θα’ πιασε κανένα ποντίκι
Ψέματα. Όλα ψέματα.
Η ποντικοπαγίδα άδεια πάλι.
Η κραυγή όμως εκεί. Για χρόνια.
Μόνο εγώ την άκουσα.

Ποίηση, Μελάνι, 2017, 146 σελ.

Οι πέντε εποχές – Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
“Οι πέντε εποχές” είναι το ταξίδι ενός ανθρώπου διαμέσου πέντε περιόδων της ζωής του. Ένα άλλο πρόσωπο αποτελεί το συνεχή προσδιορισμό με βάση τον οποίο ο άνθρωπος αυτός ορίζει την ύπαρξή του. Όταν όλα τελειώσουν κι απέρχεται το αδηφάγο πένθος, έκπληκτος ανακαλύπτει πως ακολουθεί και μια Πέμπτη εποχή. Ίσως μάλιστα η εποχή αυτή να είναι και η καθοριστική γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Οι πέντε εποχές είναι μια εξομολόγηση για τον έρωτα, το τραύμα αλλά και τη μετα-τραυματική άνθηση που ενδεχομένως ακολουθεί.

Σε νιώθω που είσαι πίσω απ’ τη βαριά πόρτα
-πέντε βήματα από μένα-

παλιρροϊκό κύμα έτοιμο να τη σπάσεις
άνεμος έτοιμος να τη ρίξεις
τέρας έτοιμο να τη φας

τίποτα δε σε κρατάει πια!

Έλα μέσα,
Έρωτα.

Ποίηση, Μελάνι, 2012, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μελάνι