Κωνσταντίνος Πατσαρός

Κωνσταντίνος Πατσαρός

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωνσταντίνος Πατσαρός γεννήθηκε στην Αθήνα.
Εκπαιδευτικός με Μaster στην παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το πρώτο του βιβλίο, “Το κουτί” (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014). Το βιβλίο του “Ο άνθρωπος φωτιά” (εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017) συγκένρωσε τις περισσότερες ψήφους αναγνωστών, παίρνοντας το Βραβείο Public 2018 στην κατηγορία της εφηβικής λογοτεχνίας. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Ζει στην Αθήνα.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το κουτί (2014), Μεταίχμιο
Ο άνθρωπος φωτιά (2017), Μεταίχμιο
Η μάχη στο ποτάμι: Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου (2020), Εκδόσεις Πατάκη
Ο άνθρωπος φωτιά (2021), Εκδόσεις Πατάκη
Το κουτί (2023), Εκδόσεις Πατάκη

Βραβεία-Διακρίσεις
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2015
Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας – Βραβεία Βιβλίου Public 2018

Το κουτί – Κωνσταντίνος Πατσαρός

Το κουτί


Ο βασικός χαρακτήρας αυτής της ιστορίας, ο Αρίφ, ένα παιδί της έκτης δημοτικού, νομίζει ότι είναι εξωγήινος… με τρεις κεραίες για μάτια, δορυφορική μύτη, έξι προβοσκιδοαυτιά για τράβηγμα και έναν σβέρκο διάδρομο προσγείωσης για γήινες σφαλιάρες και μολύβια. Οι συμμαθητές του συμπεριφέρονται εχθρικά, αλλά όλα αρχίζουν να αλλάζουν όταν ξεχνάει το μολύβι του στο σχολείο και αυτοί το βάζουν στο κουτί με τα χαμένα της τάξης.
Ο Αρίφ βλέπει τρία διαδοχικά όνειρα, στα οποία βρίσκεται ο ίδιος μέσα στο κουτί, μικροσκοπικός, λίγο πιο κοντός από έναν συνδετήρα, σαν ένα χαμένο αντικείμενο.
Σε κάθε όνειρο συνομιλεί με ένα αντικείμενο (γόμα, μολύβι…) που ανήκει σε έναν συμμαθητή ή συμμαθήτριά του. Έτσι, με αυτό τον περίεργο τρόπο, ο Αρίφ μαθαίνει λεπτομέρειες από τη ζωή των συμμαθητών του και νιώθει ότι τους ξέρει… έστω και λίγο, παρόλο που μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχαν ανταλλάξει ούτε κουβέντα! «Το κουτί» είναι ένα αφήγημα για τη διαφορετικότητα. Ο ήρωας του βιβλίου, ο διαφορετικός, κινείται με εξαιρετική ευελιξία ανάμεσα στον ρεαλιστικό και τον ονειρικό/φανταστικό κόσμο, κοινός τόπος της αναγνωστικής ηλικίας στην οποία απευθύνεται το βιβλίο, και καταφέρνει να κατανοήσει το πρόβλημα που αποτελεί η διαφορετικότητά του για τους άλλους. Αντιμάχεται τον εαυτό του, και μέσα από ένα αλληγορικό παιχνίδι εσωτερίκευσης του βιώματός του, δίνει διέξοδο στα συναισθήματά του εγκλωβισμένος ή εγκιβωτισμένος ο ίδιος στο κουτί με τα χαμένα πράγματα της τάξης. Ο ήρωας όχι μόνο θα κατανοήσει τις συμπεριφορές των άλλων, αλλά θα βρεθεί και στη θέση των άλλων, καθώς θα υιοθετήσει σε συγκεκριμένες συνθήκες τις συμπεριφορές τους. Μέσα από αυτό θα αντιληφθεί τη διαφορετική ματιά και ερμηνεία του κόσμου από τους άλλους. Ο λόγος του αφηγητή δημιουργεί ένα περιβάλλον άμεσης επικοινωνίας με τον αναγνώστη. -Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου «Το κουτί» είναι το πρώτο βιβλίο του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Πατσαρού. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, με χιούμορ, αμεσότητα και απλότητα, κερδίζει τον αναγνώστη. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με σημαντικά θέματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, αποφεύγοντας τον διδακτισμό, με ένα έξυπνο εύρημα, το κουτί. «Το κουτί» μιλά για όλα εκείνα τα θέματα που βασανίζουν έναν μαθητή και όχι μόνο. Ο σχολικός εκφοβισμός, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η αίσθηση του να μην ανήκεις κάπου, χαμένος σε άγνωστα μέρη και τόπους που μάλλον αφιλόξενοι μοιάζουν. Ο παραλληλισμός με το κουτί χαμένων αντικειμένων είναι απόλυτα εύστοχος και σε προσηλώνει. Το χιούμορ και η αμεσότητα του λόγου συμπληρώνουν το μήνυμα της ιστορίας και καθηλώνουν τον αναγνώστη. Σε έναν λογοτεχνικό χώρο όπου τα βιβλία για τη διαφορετικότητα πληθαίνουν, το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει με το έξυπνο εύρημα του κουτιού, κινούμενο ανάμεσα στον ρεαλιστικό και φανταστικό κόσμο μέσα σε ένα αλληγορικό παιχνίδι. -elniplex.com

Εικονογράφηση: Διονύσης Διγώνης
Σύγχρονη Λογοτεχνία για Παιδιά και για Νέους
Ονομασία Υποσειράς: Χελιδόνια
Επανέκδοση: “Εκδόσεις Μεταίχμιο”, 2014
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2015

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2023, 96 σελ.

Ο άνθρωπος φωτιά – Κωνσταντίνος Πατσαρός

Ο άνθρωπος φωτιά


Εκεί κοντά ήταν η πιο ηλικιωμένη ελιά από όλες, το μεγαλύτερο δέντρο του κτήματος, γύρω στα τριακόσια χρόνια ζωής, περήφανη γιαγιά, δέσποζε για να μας καλωσορίζει κάθε φορά που ερχόμασταν στο νησί, αλλά και να μας αποχαιρετάει όταν με βαριά καρδιά αναχωρούσαμε.
Εκείνο το βράδυ έπρεπε να χωθώ στα πίσω καθίσματα, να κουκουλωθώ με το πανί και να φύγω όσο γίνεται μακρύτερα. Δεν ήθελα να με δει που την παρατούσα έτσι στην πιο δύσκολη στιγμή της. Τόσες οικογένειες τη φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια, της έδωσαν νερό να ξεδιψάσει, έζησαν μαζί της, και εμείς, όταν τα βρήκαμε σκούρα, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας σε δευτερόλεπτα και την παρατήσαμε να σιγοκαίγεται, να γίνεται κάρβουνο. Δεν άντεξα όμως…
Η πυρκαγιά άλλαξε τα πάντα στο νησί, το καλοκαίρι απέκτησε διαφορετικό χρώμα. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο Αύγουστο κάηκαν μαζί με τις πρώτες ελιές, θάφτηκαν στη στάχτη.

Τρεις φίλοι ξετυλίγουν το μυστήριο της φωτιάς και συγκρούονται με το παρελθόν. Ακολουθούν τα ίχνη του ανθρώπου φωτιά, ανακαλύπτουν κρυμμένα μυστικά, αναζητούν την αλήθεια.

Εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα
Σύγχρονη Λογοτεχνία για Νέους
Επανέκδοση: “Μεταίχμιο”, 2017

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2021, 192 σελ.

Η μάχη στο ποτάμι: Αχιλλέας εναντίον Σκάμανδρου – Κωνσταντίνος Πατσαρός

Η μάχηΗ ραψωδία Φ της Ιλιάδας του Ομήρου


Την καλύτερη ιστορία από την Ιλιάδα δεν την έχεις διαβάσει.

Η “Ιλιάδα” είναι ένα ποίημα χιλιάδων στίχων, με πολλές μικρές και μεγάλες ιστορίες. Μία από αυτές βρίσκεται προς το τέλος της, στη ραψωδία Φ. Εκεί ο δημιουργός της, ο Όμηρος, βάζει τον Αχιλλέα να αντιμετωπίζει πολυάριθμους Τρώες, αλλά και τον Σκάμανδρο, τον ξακουστό ποταμό της Τροίας. Η εξέλιξη της αναμέτρησης είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη…

Διαβάζοντας προσεκτικά, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί την οικολογική διάσταση της μάχης, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική, δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στο ομηρικό έπος.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Κωνσταντίνος Πατσαρός αφηγείται την αναμέτρηση του Αχιλλέα με τον Σκάμανδρο και ο Μανόλης Αλμπάνης ντύνει την ιστορία με εικόνες.

Εικονογράφηση: Μανόλης Αλμπάνης
Σύγχρονη Λογοτεχνία για Νέους

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2020, 64 σελ.

Ο άνθρωπος φωτιά – Κωνσταντίνος Πατσαρός

Ο άνθρωπος


“Είδα την πόλη σας να καίγεται. Είδα τα σπίτια σας να μαυρίζουν. Είδα τα δέντρα σας να γίνονται κάρβουνο και εσάς να τρέχετε μακριά. Πέταξα από θάμνο σε θάμνο, από ελιά σε ρείκι, από χωράφι σε χωράφι, από αυλή σε σπίτι και τα έκαψα όλα”.

Φωτιά ξέσπασε στο νησί, το καλοκαίρι απέκτησε διαφορετικό χρώμα, άλλη μυρωδιά. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τον προηγούμενο Αύγουστο κάηκαν μαζί με τις πρώτες ελιές, θάφτηκαν στη στάχτη.

Η Άρτεμη όμως δεν τις ξέχασε. Είχαν ορκιστεί ότι θα δημιουργήσουν μια ιστορία, μαζί και οι τρεις. Το μυαλό της ήταν αφοσιωμένο εκεί, την τράβαγε μακριά από την καταστροφή, από το μυστήριο της φωτιάς. Η ιστορία όμως είχε ήδη αλλάξει, έκαιγε πια τα χέρια, όπως εκείνο το βράδυ που χίμηξε η πυρκαγιά στο δωμάτιό της. Ο άνθρωπος φωτιά ήταν δίπλα της και σκόπευε να παραμείνει.

Τρεις χαρακτήρες που αφηγούνται τα γεγονότα: ο γιος, ο πατέρας και ο παππούς.
Τρεις νέοι που ωριμάζουν μέσα από τη σύγκρουση με το παρελθόν και το μέλλον.
Το τέλος της αθωότητας μέσα σ’ ένα καλοκαίρι που θα σημαδέψει τη ζωή τους…
Το τέλος της ιστορίας κρυμμένο στα καρέ ενός κόμικ.
Μη βιαστείτε να το διαβάσετε.

Εικονογράφηση: Γιώργος Γούσης
Βιβλία για Νέους
Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας – Βραβεία Βιβλίου Public 2018

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2017, 183 σελ.

Το κουτί – Κωνσταντίνος Πατσαρός

Το κουτί


Ο εντεκάχρονος Αρίφ, μαθητής της έκτης δημοτικού, χάνει το μολύβι του και το ξαναβρίσκει στο κουτί με τα χαμένα αντικείμενα της τάξης.Κι αυτό το ασήμαντο συμβάν τον οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια, που του δίνει την ευκαιρία να γνωριστεί με τη Μαρία, το ωραιότερο κορίτσι της τάξης. Χρησιμοποιώντας τα χαμένα πραγματάκια, ο «ξένος» βρίσκει σιγά σιγά τους δρόμους και τις ισορροπίες του μέσα στην τάξη και αποκτά τον πρώτο του πραγματικό φίλο.
Μια ιστορία που σε κερδίζει κυρίως με το χιούμορ, την πρωτότυπη ματιά της και την ειλικρινή, πολύ πειστική φωνή της, χωρίς να ωραιοποιεί, να διδάσκει, να κρίνει.

Εικονογράφηση: Βασίλης Γρίβας
Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2015

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Μεταίχμιο, 2014, 112 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο