Κώστας Αποσκίτης (-2013)

Ελληνες λογοτέχνες


Οι αμέτοχοι
Καθ’ ένα από τα πρόσωπα του βιβλίου θα μπορούσε να είναι, από μόνο του, θέμα για ένα ξεχωριστό μυθιστόρημα!
Η ζωή όμως, παίζοντας, θέλησε να συναντηθούν, μέσα στο πέρασμα απ’ αυτήν, οι τροχιές μιας καταπληκτικής καλονής και ενός άντρα προικισμένου με μοναδική τόλμη και γοητεία.
Αυτή η συνάντηση μέσα στην οποία διαπλέκονται άθελά τους και πρόσωπα του περίγυρού τους, έχει απρόβλεπτες εξελίξεις που οδηγούν καθ’ ένα από τους ήρωες του βιβλίου, στο μονοπάτι που η μοίρα έχει χαράξει γι’ αυτούς και που με τίποτα δεν αλλάζει!

Το μαύρο νυφικό
Λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση του ’21, η θηριωδία του Τούρκου πασά της Μονεμβασιάς και ο έρωτάς του για μια Ελληνοπούλα καλλονή γίνεται αφορμή να ξεριζωθεί ένα ολόκληρο σόι Ρωμιών.
Οι φυγάδες διασχίζουν, νυχτοπερπατώντας πάντα, ολόκληρη την Πελοπόννησο και βρίσκουν καταφύγιο και φιλοξενία σ’ ένα χωριό της ορεινής Γορτυνίας.
Η Μπίλιω, μια άβγαλτη κοπέλα του χωριού, ερωτεύεται παράφορα έναν από τους φυγάδες, ένα ωραίο παλικάρι με ηρωική δράση, που όμως αγαπάει και παντρεύεται την αδελφή της.
Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και δίνουν στην Μπίλιω την ελπίδα ότι μπορεί να κερδίσει τον αγαπημένο της.
Ως που μπορεί να φτάσει όμως μια γυναίκα τυφλωμένη από το ερωτικό πάθος;

Το μυστικό
Η ελληνική Επανάσταση έχει φουντώσει. Οι Τούρκοι έχουν κλειστεί στις οχυρωμένες μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου και περιμένουν βοήθεια από το Σουλτάνο. Ο Ιμπραήμ πασάς αποβιβάζεται στη νότια Πελοπόννησο και σαρώνει σαν σίφουνας ό,τι βρίσκει μπροστά του. Φωτιά και τσεκούρι παντού, ακόμα και στην απάτητη από τούρκικο πόδι Μάνη. Οι ηλικιωμένοι εξοντώνονται. Οι νεότεροι, άντρες και γυναίκες, αιχμαλωτίζονται και στέλνονται στα σκλαβοπάζαρα της Πόλης και της Αιγύπτου. Ανάμεσά τους και μια όμορφη Μανιάτισσα με το μωρό της, που ο έρωτας και η μοίρα το φέρνουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της Κωνσταντινούπολης.

Στη θηλιά της μοίρας
Ιστορικό μυθιστόρημα
Αρχές του 1821 και με ορμητήριο τις Σπέτσες, η Μπουμπουλίνα συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις, με χρήματα και με τα καράβια της που οργώνουν τη θάλασσα γύρω από την Πελοπόννησο, στην επανάσταση. Άνθρωποί της, μ’ ένα πλοίο, σώζουν μια γυναίκα που έπεσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από ένα καράβι που πήγαινε στην Οδησσό. Η άγνωστη φιλοξενείται στο αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, κουβαλάει όμως ένα τρομερό μυστικό…
Η πλοκή του μυθιστορήματος οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις με έντονο το κέντρισμα του αναγνώστη και την κορύφωση του ενδιαφέροντός του για τον τρόπο που θα δοθεί η λύση, μια λύση που αποφασίζει η μοίρα που τους κρατά όλους στη θηλιά της.

Μου έλεγε… ο Δαρείος…
Περσική αυτοκρατορία: Ιστορικό μυθιστόρημα
Στο ιστορικό μυθιστόρημα «Μου έλεγε… ο Δαρείος…», του Κώστα Αποσκίτη περιγράφεται η ζωή των εξουσιαστών της Περσικής Αυτοκρατορίας και η σύγκρουσή τους με τον ελληνικό κόσμο. Ο Δαρείος, ο Ξέρξης και οι σατράπες τους είναι εκείνοι που πρωταγωνιστούν σ’ έναν αγώνα με ίντριγκες, δολοφονίες, προετοιμασίες εκστρατειών αλλά και με την εκτέλεση αυτών των φιλόδοξων εκστρατευτικών σχεδίων τους. Η Περσική Αυτοκρατορία, παντοδύναμη, πάμπλουτη και μ’ άφθονο στρατό, μέσα στον οποίο υπήρχαν τρομεροί πολεμιστές, ρίχτηκε με όλο το βάρος τής μεγαλύτερης δύναμης του τότε κόσμου ενάντια στους λιγοστούς Ελληνες, για να τους συντρίψει και να τους υποδουλώσει. Οι έντονες σκηνές του έργου αφήνουν να φανεί πώς τα γεγονότα εκείνης της εποχής μπόρεσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια ιστορία στο σύνολό της και να ανεβάσουν τη φήμη των Ελλήνων. Τα όσα ξετυλίγονται μέσα στις σελίδες του μυθιστορήματος δείχνουν στον αναγνώστη το πώς ξεκίνησε η εξασθένιση και η οπισθοδρόμηση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Βασιλιά…

Μυθιστορήματα
Οι αμέτοχοι
Το φονικό χαρτί (1999)
Το μαύρο νυφικό (2003)
Το μυστικό (2004)
Στη θηλιά της μοίρας (2006)
Μου έλεγε… ο Δαρείος… (2008)

Διηγήματα
ΠΑΙΖΟγραφήματα

Ποιητικά
Αμετροέμμετρα

Πηγές πληροφοριών: BIBLIONET, Εκδόσεις Ωκεανίδα