Κώστας Β. Κατσουλάρης

Κώστας Β. Κατσουλάρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Κατσουλάρης γεννήθηκε στην Άρτα το 1968.
Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει οκτώ βιβλία πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις. Διήγημά του έχει συμπεριληφθεί στη γερμανική ανθολογία “Αθήνα, μια λογοτεχνική πρόσκληση”, η νουβέλα του “Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου” έχει μεταφραστεί στα τουρκικά, ενώ η νουβέλα του “Νεκρός σκύλος τα μεσάνυχτα” έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ισπανικά και στα εβραϊκά. Το θεατρικό του έργο “Όταν ο λύκος είναι εδώ” ανέβηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε φεστιβάλ στην Τουρκία. Η συλλογή διηγημάτων του “Νυχτερινό ρεύμα” (2015), τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του περιοδικού “Αναγνώστης” καθώς και με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Τελευταίο βιβλίο του το μυθιστόρημα “Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά” (Μεταίχμιο, 2018). Έχει συνεργαστεί, ως βιβλιοκριτικός, με τις εφημερίδες “Το Βήμα”/”Βιβλία” και “Ελεύθερος Τύπος” (ως υπεύθυνος του ενθέτου 1455), καθώς και με το περιοδικό “Διαβάζω”. Τον Ιούνιο του 2009 ίδρυσε τη μηνιαία εφημερίδα-free press για το βιβλίο, “Book Press”, η έκδοση της οποίας συνεχίζεται από το φθινόπωρο του 2010 στο διαδίκτυο [www.bookpress.gr]. Μεταξύ 2010-2013 εργάστηκε ως συντονιστής του προγράμματος ΕΣΠΑ “Καινοτόμες δράσεις για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας των μαθητών” στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και διετέλεσε γραμματέας του ΔΣ της τη διετία 2009-2011.
Μυθιστορήματα
Το σύνδρομο της Μαργαρίτας (1998), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο παραθεριστής (2001), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο αντίπαλος (2005), Πόλις
Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά (2018), Μεταίχμιο

Νουβέλες
Ιστορίες από τον αφρό (1997), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου (2008), Τόπος
Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου (2010), Ελληνικά Γράμματα (Ε)
Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου (2011), Κέδρος (Ε)

Διηγήματα
Μικρός δακτύλιος (2007), Ελληνικά Γράμματα
Νυχτερινό ρεύμα (2015), Πόλις
Αφαίας και Τελαμώνος (2021), Μεταίχμιο

Θεατρικά έργα
Όταν ο λύκος είναι εδώ (2004), Πόλις

Συλλογικά έργα
Το βιβλίο στο σινεμά (1999), Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία (2005), Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Ελληνικά εγκλήματα 2 (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ονόματα (2008), Κέδρος
Υπόγειες ιστορίες (2008), Athens Voice
Τη νύχτα αυτή τη λέμε εμείς φωτιά (2009), Athens Voice
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Έρως 13 (2011), Ψυχογιός
Το ελληνικό φανταστικό διήγημα (2012), Αίολος
Ημερολόγιο: Παιδιά του κόσμου (2013), Εκδόσεις Γκοβόστη
Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία (2013), Διάδραση
Το αποτύπωμα της κρίσης (2013), Μεταίχμιο

Μεταφράσεις
Philippe Sollers, Σταθερό πάθος (2001), Εκκρεμές
Michel Houellebecq, Πλατφόρμα (2002), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Jean-Bernard Pouy, Η τελευταία παγίδα (2002), Πόλις
François Taillandier, Ανιέλκα (2002), Πόλις
Tzvetan Todorov, Μνήμη του κακού, πειρασμός του καλού (2003), Βιβλιοπωλείον της Εστίας
François Taillandier, Η περίπτωση Τζεντίλε (2003), Πόλις
Dai Sijie, Ερμηνευτής ονείρων (2004), Διήγηση
Gamal Ghitany, Εκεί που βασιλεύει ο ήλιος (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Claudia Cardinale, Τα αστέρια μου (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Jean – Paul Dubois, Ο φωτογράφος της Τουλούζης (2006), Διήγηση
Marcus Malte, Μπλε νότες σε κόκκινο φόντο (2014), Κέδρος
Jean-Luc Lagarce, Θέατρο (2015), Άγρα
Honoré de Balzac, Σαραζίν (2016), Στερέωμα
Carl Aderhold, Κόκκινοι (2017), Στερέωμα

Αφαίας και Τελαμώνος – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Αφαίας και


Το Αφαίας & Τελαμώνος δεν είναι μια τυπική συλλογή διηγημάτων: είναι μια σύνθεση από εκτενείς, ευσύνοπτες ή και αστραπιαίες ιστορίες που συνομιλούν μεταξύ τους και φλερτάρουν με τα κάθε λογής όρια: τα όρια των ανθρώπινων αντοχών, τα όρια της κανονικότητας, τα όρια της φαντασίας, τα όρια ανάμεσα στο δυνατόν και το απίθανο, το ηθικό και το άηθες, το ντοκουμέντο και τη χάλκευσή του. Ένα βιβλίο που κινείται στους αντίποδες του μελοδράματος: ανατρεπτικό και ανάλαφρο, αστείο και σπαραξικάρδιο, βαθύ και επιφανειακό την ίδια στιγμή, βγάζει γλώσσα στην επιτήδευση και τη σοβαροφάνεια.

Προς τη μεριά της Ακρόπολης, σε μια από τις λιγοστές νεόδμητες πολυκατοικίες στη συνοικία, ένα κόκκινο βαν είχε σφηνώσει στον ημιώροφο, η αριστερή πίσω ρόδα του μετεωριζόταν στον αέρα. Ακριβώς κάτω από το μπαλκόνι μας, ένα κοκαλιάρικο λευκό σκυλί ισορροπούσε ατάραχο σε μια μουλιασμένη πόρτα, πλέοντας καταμεσής του δρόμου, με βλέμμα πράο, προσηλωμένο στον ορίζοντα.
Είχαμε σωθεί.

Διηγήματα, Μεταίχμιο, 2021, 144 σελ.

Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Στο στήθος μέσα


Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013: ο 15χρονος Νάσος, ο πιο χαρισματικός μαθητής του γυμνασίου, δεν εμφανίζεται την πρώτη μέρα στο λύκειο. Ο μόνος που δεν αποδέχεται ως “φυσικό φαινόμενο” την εξαφάνιση του παιδιού είναι ο φιλόλογός του Αργύρης Σταυρινός, με τον οποίο τον συνδέουν πολλά περισσότερα από το πάθος τους για την Ιλιάδα.

Κι ενώ στην πόλη αθροίζονται τα θύματα ενός ακήρυχτου “κοινωνικού πολέμου”, ο Αργύρης θα βρεθεί μπροστά σε ένα κουβάρι από πολλαπλά νήματα που τον οδηγούν άλλοτε σε νυχτερινές περιπλανήσεις στα στενά του Κολωνού κι άλλοτε αντιμέτωπο με τα φαντάσματα μιας οδυνηρής προσωπικής ήττας.
Πού όμως τελειώνει το ατομικό τραύμα και πού αρχίζει το συλλογικό; Πόσος “ηρωικός κόσμος” μπορεί να χωρέσει στην παρωδία της ελληνικής καθημερινότητας; Κι αν η αγάπη είναι “το κοινότερο νόμισμα”, γιατί είναι τόσο δύσκολο να το αποκτήσουμε;

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2018, 272 σελ.

Νυχτερινό ρεύμα – Κώστας Κατσουλάρης

Νυχτερινο ρευμα


Ένας άντρας ζει και πεθαίνει στα Εξάρχεια με την ελπίδα ότι ο ξεχασμένος αναρχικός τον οποίο χρόνια τώρα παρακολουθεί θα βάλει επιτέλους τη βόμβα.

Νεαρή συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη αναζητά τον μίτο της ιστορίας της στα ανορθόδοξα ερωτικά τρίγωνα ενός μεσήλικα λογιστή, σε μπαρ στη Σόλωνος.

Ένας τριανταπεντάχρονος κριτικός κινηματογράφου ακολουθεί τον καλύτερό του φίλο στην καμένη Πάρνηθα, για να θάψουν μαζί το σκυλί που έχει στο πορτμπαγκάζ του, τη νύχτα που το “Αττικόν” τυλίχτηκε στις φλόγες.

Ένας πενηντάχρονος άνεργος συνοδεύει την ηλικιωμένη μητέρα του σε γειτονιά της Κυψέλης, για να εισπράξουν τη σύνταξή της, ενώ μέσα του κουτρουβαλούν λέξεις που έχουν τη δύναμη να τους συνθλίψουν Ιστορίες της Αθήνας, στα χρόνια της έξαψης και της πτώσης, σε αναζήτηση μιας καινούργιας σπίθας.

Τέσσερα διηγήματα που οι ήρωές τους προσπαθούν να μαντέψουν το πρόσωπο του άλλου, καθώς αφήνονται στα νυχτερινά ρεύματα της πόλης.

Βραβείο Ιδρύματος Πέτρου Χάρη Ακαδημίας Αθηνών (2016)
Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2016)

Διηγήματα, Πόλις, 2015, 160 σελ.

Ο άντρας που αγαπούσε τη γυναίκα μου – Κώστας Κατσουλάρης

Ο άντρας που αγαπούσε


Καμιά φορά, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με λογικές σκέψεις.
Ένα χρονικό ζήλιας και απώλειας.
Μια ιστορία για το πώς η υποψία μπορεί να σε μεταμορφώσει σε έναν ξένο.

“Ο Κατσουλάρης αντιμετωπίζει τον ήρωά του μ’ έναν αδιόρατο σαρκασμό, ο οποίος, καθώς άνδρας μιλάει εδώ για μια τυπικά ανδρική αδυναμία, μπορεί να θεωρηθεί και αυτοσαρκασμός, εξίσου τυπικός για το πάλαι ποτέ ισχυρό φύλο”.
(Δημοσθένης Κούρτοβικ, “Τα Νέα”)

“Ο συγγραφέας κατορθώνει να σκιαγραφήσει στα περιθώρια μιας ανδροκρατικής ιστορίας δύο χαρακτηριστικές γυναικείες μορφές… Τελικά, στις νουβέλες και στα σύντομα μυθιστορήματα, οι νεότεροι συγγραφείς σημειώνουν ανέλπιστες επιδόσεις”.
(Μάρη Θεοδοσοπούλου, Βιβλιοθήκη της “Ελευθεροτυπίας”)

“Φιλοτεχνώντας ένα πειστικό κλίμα απροσδιοριστίας και ρευστότητας… κατορθώνει να φτιάξει ένα βιβλίο με γοργούς ρυθμούς και ζωηρά πρόσωπα, που ζουν ένα χαμηλόφωνο, καθημερινό δράμα, κατορθώνοντας να μας αγγίξουν χάρη στον βουβό και σχεδόν αναπόδεικτο παραλογισμό τους”.
(Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”)

“Θαύμασα τον μύθο του έργου, τη νέα ματιά στο αιώνιο θέμα της απιστίας και ιδίως τη στερεότητα της γραφής του συγγραφέα”.
(Μάνος Ελευθερίου, “Lifo”)

“Katsoularis deftly orchestrates a surprise denouement to this frothy, funny and clever novella”.
(Vivienne Nilan, “Athens Plus”)

“Η νουβέλα του 42χρονου Κώστα Κατσουλάρη είναι ένα ώριμο πεζογραφικό έργο”.
(Ελισάβετ Κοτζιά, “Καθημερινή”)

Νουβέλα, Κέδρος, 2011, 109 σελ.

Ιστορίες από τον αφρό – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Σε ψυχιατρείο στην Τουρκία; Ναι, αλλά αυτοί δεν είναι σαν τους άλλους, είναι Τούρκοι αντιστασιακοί, φιλέλληνες ή κάτι τέτοιο. Η όμορφη γιατρός -ονομάζεται Αυγουστίνα- μας υποδεικνύει μια έξοδο. Πάω να βγω αλλά εμφανίζονται μπροστά μου τρία μικρά Τουρκάκια, κουρεμένα σαν γλόμποι, που με κοιτάζουν χαμογελώντας περίεργα. Οι μπόμπιρες δεν μου φαίνονται εντάξει, μυρίζομαι μικρούς χαφιέδες και ρωτάω την Αυγουστίνα -γαμώτο, ήταν όμορφη η Τουρκάλα- αν υπάρχει άλλη έξοδος. Εκείνη πρόθυμα με οδηγεί σε μια πόρτα· τη δρασκελίζω και βρίσκομαι στο δρόμο. Είμαι μόνος μου. Η πόλη μου θυμίζει το Παρίσι με τζάμια και αρχίζω να προχωράω στους δρόμους της φορώντας, μάλιστα, μια πολύ chic καπαρντίνα. Σκέφτομαι πως δεν θα κατηγορηθώ για λιποταξία, αφού βρίσκομαι στην καρδιά της εχθρικής χώρας. Σε ένα χαρτί που κρατάω στα χέρια μου διαβάζω ότι οι Τούρκοι είναι υποχρεωμένοι, με το πέρας των εχθροπραξιών, να καταβάλουν στην Ελλάδα αποζημίωση 1453 δίσκων και πολλών εκατομμυρίων δραχμών. Νιώθω δικαιωμένος. Ξαφνικά, ήχος τηλεφώνου διαπερνά απ’ άκρου εις άκρον την Παρισοκωνσταντινούπολη. Το σηκώνω και είναι η Λένα. Τα υπόλοιπα είναι απλή πραγματικότητα.

Το σύνδρομο της Μαργαρίτας – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Με φόντο μια Αθήνα που φλέγεται από κοινωνικές συγκρούσεις, ένας εικοσάχρονος γεύεται τον απόλυτο έρωτα στο πρόσωπο της νεαρής Μαργαρίτας. Γύρω τους ο κόσμος αλλάζει – υποσχέσεις και όρκοι, παλιές φιλίες και αναπάντεχες προδοσίες υφαίνουν ένα σύμπαν όπου όλα μοιάζουν να κερδίζονται ή να χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη.
“Το σύνδρομο της μαργαρίτας” είναι ένα μυθιστόρημα για το τέλος της εφηβείας, τους έρωτες και τα πάθη της, την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, την αμηχανία μπροστά στην επικείμενη ενηλικίωση.

Ο παραθεριστής – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Ιούλιος, ντάλα μεσημέρι, ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για κάποιο μακρινό νησί του Αιγαίου. Ο Λεωνίδας θα μαγευτεί από το πιο μοναχικό κορίτσι στο πλοίο και θα ξαναζήσει το παρελθόν σαν μια μεγάλη παράξενη ταινία: Από το χαμό της μάνας του, τη στιγμή που έφερνε στον κόσμο τον αδελφό του Μάνθο, έως την έλευση στο σπίτι τους της γοητευτικής μα και αμφιλεγόμενης Αλεξάνδρας. Ένας μυστηριώδης ψυχίατρος, μια καλλίφωνη νεαρή που δεν ξέρει τι θέλει.

Όταν ο λύκος είναι εδώ – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Μια κωμωδία γεμάτη κινδύνους
Ένας άντρας, μια γυναίκα. Ένα παράξενο δίδυμο που επινοεί διαρκώς το παρελθόν, εναλλάσσει ταυτότητες, παίζει με τα στερεότυπα του σύγχρονου ζευγαριού.
Ένας άγνωστος εισβάλλει στο χώρο τους: θα προσπαθήσει να ανασκαλέψει τις φοβίες τους για το μέλλον, να τους πουλήσει “ασφάλεια”.
Όμως το παιχνίδι στο οποίο τον παρασύρουν οδηγεί πολύ πέρα από το φόβο…
Το “Όταν ο λύκος είναι εδώ” είναι μια λοξή παρωδία των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και ένα σχόλιο για την εμμονή των σύγχρονων κοινωνιών με την ασφάλεια.

Ο αντίπαλος – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Ο ήρωας, ένας μοναχικός άντρας, χωρισμένος και πατέρας ενός 4χρονου αγοριού, ζει στο περιθώριο, παραδομένος σε ανούσιες δουλειές και εφήμερες σχέσεις. Η συμμετοχή του σ’ ένα τυχερό παιχνίδι στο Ίντερνετ και η συνάντησή του με τη Μία, μια ερεθιστικά προκλητική κοπέλα, είναι η απαρχή μιας σειράς συμπτώσεων που τον βυθίζουν σ’ έναν κόσμο ερωτισμού, βίας και αμφισημίας. Τα ερωτήματα οξύνονται με την εμφάνιση ενός μυστηριώδη αγνώστου, ο οποίος σταδιακά του υποβάλλει την ιδέα ότι έχει ερήμην του παγιδευτεί στα γρανάζια μιας τεράστιας συνωμοσίας. Οι προσπάθειές του ήρωα να αντιδράσει, να αντιμετωπίσει έναν όλο και λιγότερο ορατό εχθρό, τον παρασύρουν ακόμη βαθύτερα στο μυστήριο, αφού ο γρίφος που καλείται να λύσει φαίνεται πως είναι φτιαγμένος με τα υλικά των πιο μύχιων φαντασιώσεών του…
Ακολουθώντας τις διαδρομές ενός ρευστού παζλ, “Ο αντίπαλος” είναι μια αφήγηση-αίνιγμα, ένα μυθιστόρημα για την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να διακρίνει την αλήθεια από τη φαντασίωση, τις αναμνήσεις από τις επιθυμίες, τις θεωρίες συνωμοσίας από τη μανία καταδίωξης.
Μια αφήγηση-αίνιγμα με έντονη γεύση μυστηρίου…

Μικρός δακτύλιος – Κώστας Β. Κατσουλάρης

Νέες αθηναϊκές ιστορίες
Έντεκα σύγχρονες ιστορίες στις οποίες εναλλάσσονται διαφορετικά αφηγηματικά στυλ, από τον παντογνώστη αφηγητή μέχρι το δραματοποιημένο χρονογράφημα.
Τέλος, ένα δωδέκατο διήγημα-έκπληξη.
Οι φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα, τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο, συνομιλούν με τα κείμενα δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση με εικόνες.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Πόλις, Ελληνικά Γράμματα, Εκδόσεις Κέδρος, Μεταίχμιο