Κώστας Μοναστήρας

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Μοναστήρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Πατήσια, προλαβαίνοντας τις τελευταίες αλάνες. Εργάζεται ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές του έχουν εκθέσει τα καλούδια του μυαλού τους πολλές φορές. Αυτή είναι η πρώτη δική του έκθεση στο κοινό (το όφειλε στους μικρούς γραφιάδες). Οφείλει, επίσης, πολλά στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στους ανθρώπους του που τον δίδαξαν και τον υποστήριξαν.
Διηγήματα
Γιάγερμα (2022), Έναστρον

Ποίηση
Ηλιοτριβείο (2016), LIBRON Εκδοτική
Υέτιος στίχος (2018), Έναστρον

Γιάγερμα – Κώστας Μοναστήρας

Γιάγερμα


Γιάγερμα σημαίνει επιστροφή.

Οι άνθρωποι έχουμε δύο άρχουσες “λέξεις”, γέλιο και κλάμα∙ σε αυτές επιστρέφουμε πάντα.

Ιστορίες ανθρώπων που επιστρέφουν, λοιπόν, σε στιγμές, σε χρόνους, σε έρωτες, σε φτιαξίματα και χαλάσματα. Τα μεγάλα κοχύλια, λένε, πάντα, πως επιθυμούν να τα επιστρέψουν οι άνθρωποι στη θάλασσα, γι’ αυτό κρατάνε τον αχό της μέσα τους…

Διηγήματα, Έναστρον, 2022, 164 σελ.

Υέτιος στίχος – Κώστας Μοναστήρας
Πάντα άρχει ο ήλιος, πάντα άρχει η βροχή, αρκεί το ένα να είναι στο κατόπι του άλλου. Παντού υπάρχει ο χρόνος και ο έρωτας, ολούθε κυκλοφορούν οι σκιές. Κάποιες, πάντοτε, φεύγουν. Αλαφραίνουν τη γη από το βάρος τους, παίρνουν μόνιμη άδεια από το φως του ήλιου που τις σχημάτιζε. Η βροχή ξεπλένει το διάβα τους και ετοιμάζει τον νέο χρόνο, τους φρέσκους έρωτες, τις νωπές σκιές που ξετρυπώνουν στο ατέλειωτο ξετύλιγμα της ζωής. Μετά τον ήλιο η βροχή.

Ποίηση, Έναστρον, 2018, 66 σελ.

Ηλιοτριβείο – Κώστας Μοναστήρας
Το “Ηλιοτριβείο” είναι ένα σεργιάνι στα μονοπάτια του μυαλού, άλλα έχουν πολύ χώμα, άλλα πολύ νερό, αλλά όλα έχουν πολύ δρόμο.
Σε πράγματα που χάθηκαν, σε πράγματα που βρίσκονται μπροστά μας και μας χαράζουν (ζουν με χαρά λοιπόν…).
Είναι μια συλλογή ονομάτων, καταστάσεων, μηνών, ήλιου και ανήλιου, μνημών και εικόνων. Είναι ένα ταξίδι περασμένο από μια καρέκλα με τον ήλιο ή με μια λάμπα νυχτερινή να φωτίζουν.

Ποίηση, LIBRON Εκδοτική, 2016, 52 σελ.

Πηγές: Biblionet, LIBRON Εκδοτική, Έναστρον