Κώστας Μουρσελάς

Κώστας Μουρσελάς (1932-2017)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 1932.
Εκεί τελειώνει και το Λύκειο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Εκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. Εργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: “Ενυδρείο”, “Μαχαίρι στο κόκαλο”, “Οι φίλοι”, “Το αυτί του Αλέξανδρου”, “Η κυρία δεν πενθεί”, “Επικίνδυνο φορτίο”, “Ω! τι κόσμος μπαμπά!”, “Το δίκανο”, “Ημιτελής συνουσία”, κ.ά.
Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του (“Μικρές αγγελίες”, “Σιγά η πατρίδα κοιμάται”, “Το ρολόϊ”) και από την περίφημη σατιρική σειρά του “Εκείνος και… Εκείνος”, με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα). Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά” (εκδ. “Κέδρος”, νέα οριστική έκδοση “Ελληνικά Γράμματα”, 2006), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα “Το παιχνίδι των τεσσάρων” που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη. Το 2000 εξέδωσε το μυθιστόρημα “Κλειστόν λόγω μελαγχολίας”, που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων “Ο πόθος καίει τα σωθικά” (“Κέδρος”, 2004). Εχει γράψει, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα “Τα Νέα”, στη στήλη “Κουβεντιάζοντας”.
Ο Κώστας Μουρσελάς ήταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και έκτακτο μέλος της Γαλλικής Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων. Ομιλούσε επίσης γαλλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.
Έφυγε από τη ζωή στις 15 Ιουλίου 2017.
Μυθιστορήματα
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (1991), Κέδρος
La rousse aux cheveux teints (1996), Kauffmann
Red Dyed Hair (1997), Κέδρος
Κλειστόν λόγω μελαγχολίας (1999), Κέδρος
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (2006), Ελληνικά Γράμματα
Κλειστόν λόγω μελαγχολίας (2010), Ελληνικά Γράμματα
Στην άκρη της νύχτας (2011), Εκδόσεις Πατάκη
Βαμμένα κόκκινα μαλλιά (2014), Εκδόσεις Πατάκη
Κλειστόν λόγω μελαγχολίας (2018), Εκδόσεις Πατάκη

Νουβέλες-Διηγήματα
Δια της ατόπου απαγωγής (σατιρικός διάλογος) (1981)
Ο πόθος καίει τα σωθικά (2004), Κέδρος
Παλιώνουν οι άνθρωποι (2007), Τόπος

Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Ασκήσεις επί χάρτου-Ι (2001), Εκδόσεις Καστανιώτη

Θεατρικά έργα
Ανθρωποι και άλογα (1955)
Αρσενική πόρνη (1959)
Ο έβδομος (1962)
Φρενοκομείον ο κόσμος (1963)
Επικίνδυνο φορτίο (1963)
Οι παίκτες (1965)
Η κυρία δεν πενθεί και άλλες 11 κωμωδίες (1966)
Το δείπνο (1967)
Μπολερό (1968)
Το προαίσθημα (1969)
Ο μπιντές (1969)
Το αυτί του Αλέξανδρου (1969)
Εκείνος και εκείνος (1971)
Ω, τι κόσμος μπαμπά! (1972)
Ενυδρείο (1972)
Γραφείο με θέα την πλατεία Συντάγματος (1972)
Συζήτηση περί ματαιότητος (1973)
Μαχαίρι στο κόκαλο (1973)
Το δίκανο (1974)
Οι φίλοι (1974)
Εφημερεύομενεν (1974)
Εθνική κωμωδία (1974)
Το ρολόι (1975)
Η μπουχάρα (1975)
Η μεγάλη κομπίνα (1977)
Ομνύουν και πάλιν ενέδωσαν (1978)
Διακοπή ρεύματος (1982)
Απαρηγόρητη χήρα (1984)
Ημιτελής συνουσία (1984)
Μαχαίρι στο κόκκαλο (1988), Κέδρος
Ενυδρείο (1989), Κέδρος
Οι φίλοι (1989), Κέδρος
Η κυρία δεν πενθεί (1997), Κέδρος
Ω, τι κόσμος μπαμπά! (1999), Κέδρος
Εκείνος και εκείνος (1999), Κέδρος
Αρσενική πόρνη (1999), Ελληνικά Γράμματα
Oι φίλοι. Ενυδρείο. Μαχαίρι στο κόκαλο (2001), Κέδρος
Ω, τι κόσμος μπαμπά! (2014), Κέδρος

Συλλογικά έργα
Έρωτας σε πρώτο πρόσωπο (1997), Κέδρος
Το παιχνίδι των τεσσάρων (1998), Εκδόσεις Καστανιώτη
Εντός σχεδίου (1998), Κέδρος
Αθήνα (1999), διαδρομές και στάσεις, Εκδόσεις Πατάκη
Τα παιδικά μου χρόνια (2003), Εκδόσεις Καστανιώτη
Το χρονικό του Κέδρου (2004), Κέδρος
Νάνι, τ’ άνθι των ανθώ (2005), Ίνδικτος
Η πόλη στον πάτο (2007), Δωδώνη
Πειραιάς (2009), Τσαμαντάκη
Η πόλη στον πάτο (2014), Αγγελάκη Εκδόσεις

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά – Κώστας Μουρσελάς
Τα «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» του Κώστα Μουρσελά είναι ένα μυθιστόρημα που προκαλεί, ερεθίζει, εξοργίζει, ερωτικό, αισθησιακό, χυδαίο, αποτρόπαιο, δοσμένο απλά, με χιούμορ, ειρωνεία και καυστική διάθεση. Σύγχρονοι Άμλετ, σύγχρονοι Ζορμπάδες, αγιοποιημένα κοπρόσκυλα, πόρνες, μπορντέλα, γειτονιές, παράγκες, νυμφομανείς, αυνάνες, παπατζήδες, μικροαστοί, πρώην προλετάριοι, πρώην ιδεολόγοι και νυν «επιτυχημένοι» καριερίστες, κάλπηδες, ξεφτίλες, άνθρωποι που ερωτεύονται πρόσωπα μεσ’ από καθρέφτες και όχι τα ίδια τα πρόσωπα, μια τοιχογραφία εποχής και ανθρώπων, διηγημένα ασθματικά, παράφορα, ωμά μ’ έναν φρενήρη ρεαλισμό που τα κάνει όλα να διαστέλλονται, να μεγεθύνονται και να γίνονται ωκεανός, θάλασσα, χρώμα, μουσική, αλμύρα, έρωτας. Η ιστορία ενός θέσει διανοούμενου που εκ των υστέρων διαπιστώνει πως «λάθος ζήσαμε, λάθος πόρτες χτυπήσαμε, σε λάθος κρεβάτια κοιμηθήκαμε, λάθος πρόσωπα αγαπήσαμε, λάθος επιλογές κάναμε» και ενός άλλου -φύσει διανοούμενου- που αποδεικνύει με τη ζωή του, την πράξη πως όλα θα μπορούσε να είχαν συμβεί και αλλιώς και πως κρίμα για το «μεγάλο λάθος» μας μια και κανείς μας δεν γλιτώνει από την τελική κρίση, από τον τελικό και μοιραίο απολογισμό. Ακόμα, η ιστορία μιας γυναίκας που όσο βυθίζεται στους συμβιβασμούς της, όσο αδειάζει, τόσο πλησιάζει στην πληρότητα, όσο απομακρύνεται από τον έρωτα, τόσο τον ανακαλύπτει.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1991, 492 σελ.

La rousse aux cheveux teints – Kostas Mourselas
Mετάφραση: Martine Bertrand, Vasso Hudelot

Roman, Kauffmann, 1996, 457 σελ.

Red Dyed Hair – Kostas Mourselas
Emmanuel Retsinas (call him Louis) flows like a river in full flood through “Red dyed head” the brilliant first novel by Greek playwright Kostas Mourselas. Luis is the “almost man”, once and forever lumpen and anarchocommunist, sometime circus daredevil, part-time yacht captain, full-time subverter of propriety, morals, order. Destroyer, builder, provocateur, catalyst extraordinary…

Mετάφραση: Fred A. Reed

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 1997, 431 σελ.

Η κυρία δεν πενθεί – Κώστας Μουρσελάς

Και άλλες 11 κωμωδίες


Ένας τόμος με τα θεατρικά έργα του Κ. Μουρσελά: Η Κυρία δεν πενθεί, Το Δίκανο, Το Ρολόι, Διακοπή Ρεύματος, Η Μεγάλη Κομπίνα, Η Μπουχάρα, Γραφείο με Θέα προς την Πλατεία Συντάγματος, Το Προαίσθημα, Ημιτελής Συνουσία, Ο Μπιντές και Η Απαρηγόρητη Χήρα. Στα μονόπρακτα αυτά παρουσιάζεται η ανθρωπογεωγραφία όλης της ελληνικής κοινωνίας. Τα πρόσωπα είναι μπλεγμένα σ έναν πολύπλοκο κοινωνικό ιστό, από τον οποίο φαίνονται ανίκανα, ίσως και απρόθυμα να ξεφύγουν, γιατί απλούστατα και αυτά τον έχουν πλέξει.

Θεατρικά, Κέδρος, 1997, 247 σελ.

Ω, τι κόσμος μπαμπά! – Κώστας Μουρσελάς
Το έργο που βασικά αναφέρεται στην περίοδο της δικτατορίας 1967-74 και παίχτηκε σ’ αυτή, δημοσιεύεται όπως παίχτηκε σχεδόν. Απουσιάζουν οι περικοπές της Παπαδοπουλικής λογοκρισίας διότι είναι σελίδες ολόκληρες.

Θεατρικό, Κέδρος, 1999, 103 σελ.

Κλειστόν λόγω μελαγχολίας – Κώστας Μουρσελάς
Ανθρώπινες ιστορίες, σε µια σύγχρονη επαρχιακή πόλη. Έρωτας και απιστία, αποπλάνηση και υποταγή, µυστικά και ψέµατα, αγάπη και ιδιοτέλεια, απάτες και συµφέροντα, ελπίδες και µαταιώσεις· άντρες και γυναίκες, που βασανίζονται από τα πάθη και τις αντιφάσεις τους, έρχονται αντιµέτωποι µε την ήττα τους στη ζωή. Οι ήρωες επι­ζητούν την ευτυχία, ονειρεύονται να αποδράσουν από τη φθορά της κουραστικής και πληκτικά µονότονης καθηµερινότητάς τους. Επιχειρούν να ξεφύγουν από τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, από το ψυχολογικό τέλµα και την ανία τους, από την κάθε λογής µιζέρια. Αποτυγχάνουν, όµως – κι έτσι, µαταιωµένοι και ανικανοποίητοι, κλείνονται στον εαυτό τους.

Mυθιστόρημα, Κέδρος, 1999, 402 σελ.

Εκείνος και εκείνος – Κώστας Μουρσελάς
Το κείμενο αυτό, γράφτηκε το 1997 μετά από παραγγελία της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης (ΝΕΤ), για την επέτειο της 21ης Απριλίου. Πρόκειται για μιά μεταφορά του γνωστού τηλεοπτικού σήριαλ του παραλόγου Εκείνος και Εκείνος, που παιζόταν από το 1973 και για πολλά χρόνια στην κρατική τηλεόραση.

Θεατρικό, Κέδρος, 1999, 350 σελ.

Αρσενική πόρνη – Κώστας Μουρσελάς
Πρώτες γραφές, γραφές που προσπαθούν να συλλαβίσουν τον κόσμο, τον φτιαγμένο με λέξεις, γραφές – βήματα στο χαρτί, άτσαλα, διστακτικά, αναποφάσιστα αλλά και τολμηρά, γραφές – βλέμματα απονήρευτα, ανοιχτά στην έκπληξη και την απορία, γραφές συνώνυμες της νιότης. Γραφές κλεισμένες στα συρτάρια του χρόνου, γραφές σε χαρτιά κιτρινισμένα, γραφές που τόλμησαν να εκτεθούν για πρώτη φορά και έπειτα άλλες πιο ώριμες, πιο σίγουρες για τον εαυτό τους τις έριξαν στη λήθη. Γραφές της αθωότητας, γραφές της νιότης. Ποιο είναι το νεανικό συγγραφικό πρόσωπο των ώριμων πια και καταξιωμένων φωνών της λογοτεχνίας; «Οι γραφές αθωότητας» είναι μια σπάνια και – γιατί όχι – συλλεκτική σειρά που ρίχνει φως στα νεανικά γραπτά 15 Ελλήνων συγγραφέων, είτε είχαν ξεχαστεί σε κάποια συρτάρια, είτε είχαν δημοσιευτεί σε παλιά και δυσεύρετα πια περιοδικά.

Θεατρικό, Ελληνικά Γράμματα, 1999, 75 σελ.

Οι φίλοι. Ενυδρείο. Μαχαίρι στο κόκαλο – Κώστας Μουρσελάς
“Ο Μουρσελάς είναι τυπικός συγγραφέας του μεταπολέμου, με το φορτίο των χαμένων ευκαιριών στην πλάτη του. Τα θεατρικά του έργα είναι το ανάλογον της ποίησης του Αναγνωστάκη, του Αλεξάνδρου, του Κατσαρού, του Πατρίκιου.”
(Κώστας Γεωργουσόπουλος – Το Βήμα)

Θεατρικά, Κέδρος, 2001, 367 σελ.

Ασκήσεις επί χάρτου-Ι – Κώστας Μουρσελάς

Σημειώσεις στο περιθώριο της γραφής και της ανάγνωσης


Οι “Ασκήσεις επί χάρτου” περιλαμβάνουν σημειώσεις που κατά καιρούς κρατούσα, πότε γράφοντας ένα έργο μου, πότε διαβάζοντας κάποια λογοτεχνικά βιβλία και πότε, επιστρέφοντας στο σπίτι, μετά από κάποιες ερεθιστικές κουβέντες -σε καφετέριες και ταβερνεία- με φίλους, γύρω από θέματα αισθητικής. Βασικά, γραφόντουσαν περισσότερο για να διατηρήσω στη μνήμη μου κάποιες σκέψεις μου και κάποιες ιδέες μου, σαν μια παρακαταθήκη για προσωπική μου χρήση, και καθόλου για να λειτουργήσουν ως κάποια θεωρητικά θέσφατα -γύρω από προβλήματα αισθητικής- για τους άλλους.

Ερμηνεία και κριτική, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001, 208 σελ.

Ο πόθος καίει τα σωθικά – Κώστας Μουρσελάς

Δέκα διηγήματα και μια νουβέλα


… Μια ανθολογία σχέσεων και προσώπων.
… Η εποχή μας δεν ευνοεί το συναίσθημα γιατί ο άνθρωπος περιορίζεται στην ικανοποίηση της επιθυμίας, μια και ο τρόπος που ζει παγώνει αισθήματα και αγάπες.
… Ήρωες που μας μιλούν για τον πόθο που εξουθενώνει, ταπεινώνει ή εξυψώνει· για τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα των σχέσεων, για τα φαντάσματα της νύχτας, για ματαιωμένες ζωές, για πρόσωπα παγιδευμένα ανάμεσα σε αισθήματα και λέξεις, χαμένα μέσα σε μυστικά και ψέματα μιας συμβατικής ζωής, μέσα σε λαβύρινθους συναισθημάτων, για πρόσωπα που συγχέουν τον πόθο και τον έρωτα με την αγάπη.
… Ήρωες που αναρωτιούνται αν υπάρχει αγάπη άνευ όρων και γιατί όταν σβήνει η επιθυμία πεθαίνει και ο έρωτας.
Χιούμορ, σαρκασμός και αυτοσαρκασμός, λαγνεία και αισθησιασμός. Η ιερότητα και η ενοχή της απόλαυσης. Και όλα αυτά μέσα από συνεχείς ανατροπές.

Διηγήματα, Κέδρος, 2004, 273 σελ.

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά – Κώστας Μουρσελάς

Η οριστική έκδοση


Χαθήκαμε σε μίζερες σκέψεις και μικρότητες, χωρίς να λύσουμε το μέγα μυστήριο του κόσμου, για να μένει το ερώτημα άλυτο και αδυσώπητο: Πώς έζησες, γιατί έζησες έτσι όπως έζησες, τι θα μπορούσες να κάνεις και δεν έκανες, για άλλο δρόμο έψαχνες, για άλλο νόημα, λάθος κουδούνια, λάθος πόρτες χτύπησες, λάθος δρόμους πήρες, λάθος ανθρώπους αγάπησες, σε λάθος κρεβάτια κοιμήθηκες, σε λάθος σπίτια έζησες. Γιατί τέτοια περιφρόνηση σ’ αυτό που ονειρεύτηκες, σ’ αυτό που σχεδίασες;

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2006, 572 σελ.

Παλιώνουν οι άνθρωποι – Κώστας Μουρσελάς
“Πώς γκρεμοτσακίστηκα τότε; Πώς γλίστρησα; Γιατί δεν πρόσεξα;” Η κακιά ώρα, ο γιος της, η κακιά στιγμή, η κόρη της.
“Κουταμάρες· όλες οι ώρες είναι ίδιες· εμείς δεν είμαστε ίδιοι· αλλά τι περιμένεις, όταν περπατάς στον δρόμο και το μυαλό σου βρίσκεται και εδώ και εκεί και αλλού; Με τόση αφηρημάδα, γίνεται να μην πάθεις το κακό;”
Αυτό πάντα πίστευε και αυτό πάντα φοβόταν, μέχρι που κάποτε το’ παθε και η ίδια, όταν εκείνη τη γρουσούζικη μέρα έπεσε και τσακίστηκε· Πινδάρου κι Αναγνωστοπούλου…

Διηγήματα, Τόπος, 2007, 62 σελ.

Κλειστόν λόγω μελαγχολίας – Κώστας Μουρσελάς
Το μυθιστόρημα των 22 εκδόσεων, των 40.000 και πλέον αντιτύπων, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1999 από τον “Κέδρο” και είναι πλέον εξαντλημένο, επανεκδίδεται από τα “Ελληνικά Γράμματα” με καινούργια επιμέλεια.
Μια σύγχρονη μικρή πόλη, πολλές ανθρώπινες ιστορίες, που σελίδα τη σελίδα «γράφουν» το μυθιστόρημα της ζωής. Είναι το «Κλειστόν λόγω μελαγχολίας».
Οι ήρωες του βιβλίου είναι άνθρωποι μελαγχολικοί και ανικανοποίητοι, τρυφεροί και σκληροί, τραυματισμένοι από την πλήξη και τη μίζερη ζωή τους στη μικρή τους πόλη. Άλλοτε ανιδιοτελείς και άλλοτε υστερόβουλοι, βιώνουν τις αντιφάσεις της ύπαρξης. Επιζητούν όλοι την ευτυχία, όπως ο καθένας την αντιλαμβάνεται, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μελαγχολική διαπίστωση της συνειδητοποίησης ότι η καθημερινότητα μας φθείρει.
Κι έτσι, επιχειρούν να αποδράσουν από το σπίτι τους, από την πλήξη τους, από κάθε λογής μιζέρια, για να κλειστούν εντέλει, ανικανοποίητοι, ματαιωμένοι, στον εαυτό τους. Ανθρώπινοι χαρακτήρες που σπατάλησαν τη ζωή τους και βουλιάζουν στην ασημαντότητα και στην αυτοματαίωσή τους.

Μυθιστόρημα, Ελληνικά Γράμματα, 2010, 367 σελ.

Στην άκρη της νύχτας – Κώστας Μουρσελάς
Πώς αισθάνεσαι όταν στις δύο μετά τα μεσάνυχτα σε παίρνουν συνεχώς τηλέφωνο και συνεχώς σου το κλείνουν;
Ποια είναι η άγνωστη γυναίκα που κοιμάται δίπλα σου και πόσο αυτή η ευκαιριακή σχέση κινδυνεύει να μεταβληθεί σε ένα ασίγαστο πάθος, όταν μάλιστα τα πάθη μας στις μέρες μας μπαίνουν όλο και περισσότερο στην κατάψυξη;
Ποιο είναι το στοίχημα που, αντί να το εισπράττει ο νικητής, τελικά το κερδίζει ο χαμένος;
Πώς γίνεται να είσαι συγχρόνως και αμαρτωλός και αναμάρτητος;
Τι ανάγκασε έναν διάσημο συγγραφέα σε ένα διάσημο διήγημά του να του βάλει ένα τόσο κακό φινάλε;
Πώς γίνεται να παραμένεις φίλος με τον άνθρωπο που υποπτεύεσαι ότι έχει πλαγιάσει με τη γυναίκα σου;
Τι συμβαίνει και οι επιθυμίες μας για μια γυναίκα μέσα μας μετατρέπονται σε βασανιστικές ενοχές και τύψεις;
Ένα θρίλερ που εξελίσσεται σε ερωτική ιστορία; Ή μια ερωτική ιστορία που εξελίσσεται σε θρίλερ;
Μάλλον, τελικά, μια φανταστική στορία που τη ζουν κάποια πραγματικά πρόσωπα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2011, 302 σελ.

Ω, τι κόσμος μπαμπά! – Κώστας Μουρσελάς
Το “Ω, τι κόσμος μπαμπά!” που βασικά αναφέρεται στην περίοδο της δικτατορίας 1967-74 και παίχτηκε σ’ αυτή, δημοσιεύεται όπως παίχτηκε σχεδόν. Απουσιάζουν οι περικοπές της Παπαδοπουλικής λογοκρισίας διότι είναι σελίδες ολόκληρες.
Το έργο πρωτοπαίχθηκε το καλοκαίρι του 1973 στη Θεσσαλονίκη και το χειμώνα του 1973-1974 στην Αθήνα από το θίασο του Θεάτρου Σάτιρας σε σκηνοθεσία του Βασίλη Διαμαντόπουλου.
Σαρκαστική και ανθρώπινη, η εμβληματική σάτιρα του Κώστα Μουρσελά, 40 χρόνια μετά από την αθηναϊκή πρεμιέρα της, επιστρέφει στο θέατρο Προσκήνιο. Το έργο γραμμένο σε μια δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας εξακολουθεί να παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, και για το περιεχόμενο του, αλλά και για την μοντέρνα γραφή του.

Θεατρικό, Κέδρος, 2014, 120 σελ.

Βαμμένα κόκκινα μαλλιά – Κώστας Μουρσελάς
“Το 1989 ο Κώστας Μουρσελάς, ήδη διακεκριµένος θεατρικός συγγραφέας, εκδίδει τα “Βαµµένα κόκκινα µαλλιά”, το πρώτο του µυθιστόρηµα, και µας συστήνει έναν από τους πιο αξιοµνηµόνευτους χαρακτήρες της ελληνικής λογοτεχνίας: Εµµανουήλ Ρετσίνας, ο επονοµαζόµενος Λούης, η µετενσάρκωση του Αλέξη Ζορµπά στη µεταπολεµική Αθήνα, ένας σχεδόν ωραίος, σχεδόν τεµπέλης, σχεδόν αγράµµατος, σχεδόν άθεος. Μαζί µε τον Κωνσταντίνο Μανολόπουλο, τον διανοούµενο, και την ωραία Μάρθα είναι οι ήρωες µιας ιστορίας πάνω στην οποία θα στηθεί η τοιχογραφίας µιας ολόκληρης εποχής.
…ο κατεξευτελισµός της γυναίκας µέσα από την αφήγηση του Μουρσελά. Δεν είναι η στάση του συγγραφέα, είναι η στάση µιας σεξουαλικά πεινασµένης, λυσσασµένης αρσενικής γενιάς, πορνοδίαιτης και βωµολόχας, µιας γενιάς που έλιωσε τα πόδια της στις «µπουρδελότσαρκες» και που µόνο τη µάνα-γυναίκα σεβόταν…
Η σωτηρία αυτής της κοινωνίας ήταν αυτή η σχεδία βίου, το ξυλάρµενο σωσίβιο, το πιάσιµο της καλής, το βόλεµα ή το άρπαγµα της ευκαιρίας. Ένας λαός έρµαιος στον τυχοδιωκτισµό της πολιτικής, ελπίζοντας µόνο στη λαχειοφόρο τύχη και στο δυάρι µε λουτροκαµπινέ.”
Κώστας Γεωργουσόπουλος, περ. ΛΕΞΗ τ. 112

“Μου έτυχε να διαβάσω ωραία βιβλία, που όµως όταν ήµουνκουρασµένος µε νύσταζαν. Το βιβλίο αυτό του Μουρσελά, κάποιες φορές που το πήρα, κουρασµένος και νυσταγµένος, µε ξενύσταζε. Φοβερό προσόν και απαραίτητο για ένα βιβλίο, όπου το πολυπρόσωπο της αφήγησης απαιτεί να διαβαστεί γρήγορα, αν δεν θέλει να χαθεί µέσα στον κυκεώνα της αφήγησης και να ξεχάσει το whoiswho των ηρώων…”
Μπάµπης Δερµιτζάκης, περ. Έρευνα

“…σχεδόν όλες οι ηρωίδες καταλήγουν πόρνες, είτε αυθεντικές είτε στο “µπορντέλο της ζωής”, πάντως εκδιδόµενες στο ανδρικό έλεος.”
Μάρη Θεοδοσοπούλου, εφηµ. Εποχή

“Τα “Βαµµένα κόκκινα µαλλιά” είναι ένα κλασικό πλέον µυθιστόρηµα χαρακτήρων, ένα ψυχολογικό µυθιστόρηµα µε στέρεη κοινωνική σκηνοθεσία και έντονο ερωτισµό.”
Άρης Μαραγκόπουλος

“…το χαρακτήρισαν (έχετε και µετράτε): αισθησιακό, ερεθιστικό, χυδαίο, προκλητικό, τρυφερό. Μέσα από τις σελίδες του -λένε- ξετυλίγεται µια πολύχρωµη τοιχογραφία της εποχής µας, από σύγχρονους Άµλετ, Ζορµπάδες, από αγιοποιηµένα κοπρόσκυλα, αυνάνες, νυµφοµανείς, αστούς, µικροαστούς, από πολλούς πρώην προλετάριους και πρώην ιδεολόγους, κάλπηδες, ξεφτίλες, καριερίστες… µια άλλη γεύση του πάντα σεµνού και µετρηµένου Μουρσελά.”
ΝΕΑ, Ωτοβλεψίες

“Συναρπαστικό ανάγνωσµα. Το λογοτεχνικό γεγονός της χρονιάς, αλλά και ένα κατόρθωµα συνθετικής εργασίας που εγγράφεται αυτοδικαίως στην ιστορία της πεζογραφίας µας… µοιάζει µε πίνακα του Ιερώνυµου Μπος… Το βιβλίο του Μουρσελά δεν περιγράφεται. Διαβάζεται. Απολαµβάνεται. Αποκτήστε το.”
Κώστας Σταµατίου, εφ. ΤΑ ΝΕΑ

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 576 σελ.

Κλειστόν λόγω μελαγχολίας – Κώστας Μουρσελάς
Ανθρώπινες ιστορίες, σε µια σύγχρονη επαρχιακή πόλη. Έρωτας και απιστία, αποπλάνηση και υποταγή, µυστικά και ψέµατα, αγάπη και ιδιοτέλεια, απάτες και συµφέροντα, ελπίδες και µαταιώσεις· άντρες και γυναίκες, που βασανίζονται από τα πάθη και τις αντιφάσεις τους, έρχονται αντιµέτωποι µε την ήττα τους στη ζωή. Οι ήρωες επιζητούν την ευτυχία, ονειρεύονται να αποδράσουν από τη φθορά της κουραστικής και πληκτικά µονότονης καθηµερινότητάς τους. Επιχειρούν να ξεφύγουν από τους φόβους και τις ανασφάλειές τους, από το ψυχολογικό τέλµα και την ανία τους, από την κάθε λογής µιζέρια. Αποτυγχάνουν, όµως – κι έτσι, µαταιωµένοι και ανικανοποίητοι, κλείνονται στον εαυτό τους.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, 357 σελ.

Πηγές: Biblionet, Wikipedia, Κέδρος, Ελληνικά Γράμματα, Εκδόσεις Καστανιώτη, Εκδόσεις Πατάκη, Τόπος