Κώστας Νούσιας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κώστας Νούσιας – μουσικός και ποιητής, γεννήθηκε στους Αγίους Σαράντα.
Είναι απόφοιτος Μουσικού Πανεπιστημίου και Ανώτερων Θεωρητικών. Έχει εκδώσει μερικά cd με μουσική, ύμνους και μελοποίησε ποιητές όπως τους Κ. Κρυστάλλη, Κ. Παλαμά, Κ. Καβάφη, Φ. Κυριαζάτη, Π.Τσερκέζη, Σ. Λεοντιάδου, Κ. Καγκαράκη, Β. Κλαρέβα, Ε. Ντούρου Καβαδία, Μ. Καλαντζή κλπ. Υπήρξε ιδρυτής και διευθυντής της εφημερίδας “Ελεύθερη ΦΩΝΗ”. Βραβεύτηκε μεταξύ άλλων με το μετάλλιο του Ομίλου για την Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου κι Επιστημών Ελλάδος. Είναι αρχιμουσικός σε φιλαρμονικές και καθηγητής στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου στην Αθήνα. Έχει εκδώσει τις κάτωθι ποιητικές συλλογές: “Θρυλική συμφωνία”, Έκδοση ΕΝΒΗ. 1999 “Οδός Ελευθερίας”, εκδόσεις Οδός Πανός, 2009 “Η τριλογία της πατρίδας μου”, ARGJIRO, 2012. “Ευκαιρία” (μετάφραση στα βουλγαρικά), Σόφια 2012. Μεταφράσεις από τα αλβανικά στα ελληνικά: Ismail Kadare, “Λυρικά ποιήματα”, Εκδόσεις Οδός Πανός 2007 Bardhyl Maliqi, “Η αυτοκρατορία των πουλιών” Εκδόσεις Αρισταρέτη 2016. Ποιήματά του βρίσκονται σε 2 Βορειοηπειρωτικές ανθολογίες, σε βουλγάρικα και ρώσικα περιοδικά κι εφημερίδες, στην έκδοση των 11 βαλκάνιων ποιητών 2011, Μπράιλα Ρουμανίας, στην έκδοση με προσωπικότητες της Ένωσης Συγγραφέων, Λογοτεχνών Ευρώπης 2011, στην Ανθολογία “Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές” του Ομίλου Ουνεσκο ΤΛΕΕ 2015, σε ανθολογίες των Ιονίων, ποιητών Αγίοι Σαράντα 2017, στο “Κρυφό Σημειωματάριο Των Ποιητών/3”, εκδόσεις Πνοές λόγου & τέχνης, 2019, στην “Ανθολογία Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές” της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στο ανθολόγιο “Σύγχρονα Πορτραίτα των Λογοτεχνών μας” και αλλού. Η ποιητική συλλογή “Δακτυλικά αποτυπώματα” απέσπασε το βραβείο “ΑΠΟΛΛΩΝ” στο 5ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης Κ.Π.Καβάφη. Ο διαγωνισμός έγινε με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. 2019.
Ποίηση
Οδός ελευθερίας (2009), Οδός Πανός
Δακτυλικά αποτυπώματα (2020), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Ανθολογία σύγχρονης βορειοηπειρώτικης ποίησης (2018), 24 γράμματα

Δακτυλικά αποτυπώματα – Κώστας Νούσιας




Η ΟΜΙΧΛΗ
Η ομίχλη έχει σκεπάσει τα πάντα.
Και τι όμορφα,
τι ωραία να κρύβεσαι μέσα της!
Τι ευχάριστα να περπατάς τώρα
στους δρόμους της πόλης!

Να μη βλέπεις πια θλιμμένα πρόσωπα,
σε κάδους βρόμικους,
σε αδειανούς σταθμούς
και παγερές πλατείες!

Τι ωραία να ζεις μέσα στο όνειρο της ομίχλης
και να ελπίζεις, έστω,
για άλλες πολιτείες!

Ποίηση, 24 γράμματα, 2020, 86 σελ.

Οδός ελευθερίας – Κώστας Νούσιας




“Ποιητική φλέβα από τις λίγες, ο Κώστας Νούσιας επαναπροσδιορίζει τις διαστάσεις του ποιητικού χωροχρόνου. Η ποίηση του σε κάνει να οιστρηλατείς, σε οδηγεί σε ονειρική μεταρσίωση. Το χθες, το σήμερα , το αύριο φαντάζουν ένα. Ο παραδοσιακός στίχος συναντά τον ελεύθερο στίχο.

Καβάλα στο ποιητικό άτι, διανύει την ύπαιθρο χώρα σχίζοντας εγκάρσια την κορυφογραμμή της Πίνδου, κατευθυνόμενος στις ακρογιαλιές του Ομήρου. Ετο δρόμο αυτό συναντά τον Απόλλωνα, τον Πάνα, τον Διόνυσο, τον Κάλβο, τον Παλαμά, τον Κρυστάλλη, τον Καβάφη, τον Ελύτη.”
Γιώργος Κατέμης, Φιλόλογος

Ποίηση, Οδός Πανός, 2009, 126 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα, Οδός Πανός