Κώστας Πατίνιος

Ελληνες λογοτέχνες Κύπρος
Ο Κώστας Πατίνιος γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1971.
Εργάζεται ως λειτουργός σε ίδρυμα με παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί, ενώ το βιβλίο του “Είναι μέρες που αναπνέω τη σιωπή τους”, με μικρά διηγήματα και ποιήματα, είναι το πρώτο που εκδίδει. Αθλητής μεγάλων αποστάσεων είναι ένθερμος υποστηρικτής της δια βίου άθλησης, την οποία θεωρεί ασπίδα στην παρακμή που χαρακτηρίζει την εποχή μας.

Είναι μέρες που αναπνέω τη σιωπή τους – Κώστας Πατίνιος
Τα διηγήματα του Κώστα Πατίνιου ασχολούνται με θέματα που βρίσκονται λίγο έξω από την καθημερινή πράξη. Βρίσκονται στο περιθώριο μιας απλουστευμένης λογικής. Με άλλα λόγια τέμνουν την κατεστημένη σκέψη. Την υπερβαίνουν.
Παρ’ όλα αυτά είναι γραμμένα απλά. Και τα ποιήματα που φωλιάζουν μέσα στο έργο είναι εξίσου νεοφανή ως ιδέες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο λογοτέχνης Πάνος Ιωαννίδης:
“Τα γραφτά τού άγνωστού μου συγγραφέα που κρατούσα στα χέρια μου, γρήγορα και αβίαστα με κατέκτησαν… διαπίστωσα πως είχα στα χέρια μου πολλά και καλά δείγματα, σε πρόζα ή ποίηση, “Ακαριαίας Λογοτεχνίας”. Κι αυτό, γιατί, στ’ αλήθεια, αυτά τα κείμενα είναι μια εξαιρετικά πυκνή, και ταχύρρυθμα διατυπωμένη, αποθησαύριση των πλούσιων εμπειριών ενός σκεπτόμενου ανθρώπου, ζυμωμένου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, με τη ζωή. Είναι ιδέες χυμώδεις και πρωτότυπες, που μετασχηματίζονται σε μικρής έκτασης λογοτεχνία, μια λογοτεχνία αφτιασίδωτη αλλά κι ευφάνταστη”.

Διηγήματα, Αρμίδα, 2011, 105 σελ.

Δρόμου δρώμενα – Κώστας Πατίνιος
Το “Δρόμου δρώμενα” είναι ένα σαγηνευτικό ταξίδι, μέσα από το πρίσμα ενός λάτρη του τρεξίματος ο οποίος, ταυτόχρονα, συνειδητοποιεί και τις ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις του. Ο Κώστας Πατίνιος μας εξηγεί με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, την αξία, σωματική και συναισθηματική, της γυμναστικής, ιδίως όταν δεν παρασύρεται από φιλοδοξίες για διακρίσεις και τρόπαια.
Αυτές οι αυτοτελείς μικρές ιστορίες ποικίλων συναισθημάτων δημιουργούν όλες μαζί μία μεγάλη ιστορία, ένα διήγημα, με ήρωα τον Άρη, έναν δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Υπενθυμίζει στον κάθε αναγνώστη ότι η διά βίου άθληση μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, για να αποτελέσει ασπίδα προστασίας από τις παγίδες του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Διηγήματα, Αρμίδα, 2012, 142 σελ.

Θέα από μπαλκόνι – Κώστας Πατίνιος
Πρόκειται για ιστορίες που ανιχνεύουν οριακές καταστάσεις και σχέσεις. Άνθρωποι καθημερινοί, της διπλανής πόρτας, αλλά και κάποιοι ξεχωριστοί, κεντρίζουν τη σκέψη και πυροδοτούν τη συγκίνηση αφοπλίζοντας τα δεδομένα και γνωστά με μοναδικό όπλο τη λιτή αφήγηση, που περιλαμβάνει ζωντανές περιγραφές, ρεαλιστικούς διαλόγους και καταλυτικές ανατροπές.

Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2018, 160 σελ.

Διηγήματα
Είναι μέρες που αναπνέω τη σιωπή τους (2011), Αρμίδα
Δρόμου δρώμενα (2012), Αρμίδα
Θέα από μπαλκόνι (2018), Γαβριηλίδης

Πηγές: BIBLIONET, Αρμίδα, Εκδόσεις Γαβριηλίδης