Κωστής Μαλούτας

Κωστής Μαλούτας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κωστής Μαλούτας γεννήθηκε το 1984.
Σπούδασε καλές τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ηχοληψία. Το πρώτο του βιβλίο, “Μια φορά (και ίσως κι άλλη μία)”, κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Εκάτη. Το “Τελευταίο σήμερα” (2017) ήταν η τελευταία χρήσιμη ιδέα που είχε πριν κλείσει τα τριάντα.
Νουβέλες
Μια φορά (2015), Εκάτη
Το τελευταίο σήμερα (2017), Εκάτη

Το τελευταίο σήμερα – Κωστής Μαλούτας

Το τελευταίο


“…Ο Πρώτος Βασιλιάς δεν μπορούσε να δεχτεί ότι ο ήλιος ήταν αυτός που έκανε τις σελίδες του ημερολογίου να γυρίζουν, γι’ αυτό και αποφάσισε να τον αντικαταστήσει. Τώρα ο ήλιος είναι ξανά ψηλά κι εμείς στεκόμαστε εδώ κάτω και ιδρώνουμε. Είναι μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Διανύουμε το αόριστο σήμερα. Βρισκόμαστε στις 14 Ιουλίου 2014, στο πέμπτο έτος ημεροποιίας του Έκτου Ημεροποιού. Σήμερα θα μπορούσε να είναι μία άλλη μέρα…”

Νουβέλα, Εκάτη, 2017, 112 σελ.

Μια φορά – Κωστής Μαλούτας

Μια φορά(και ίσως κι άλλη μία)


Ένα ολοκληρωμένο κείμενο μοιάζει με έντομο φυλακισμένο μέσα σε κεχριμπάρι. Δεν αφήνει πολλά περιθώρια ως προς το πώς θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί διαφορετικά, ως προς το πώς θα μπορούσε να έχει αποδράσει από τη ροή που τελικά του δόθηκε. Όταν όμως ένα κείμενο δεν έχει γραφτεί, ή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δημιουργίας, οι πιθανότητες που απλώνονται μπροστά του είναι, πολύ σωστά, άπειρες. Ωστόσο, από καταβολής κόσμου οι συγγραφείς γράφουν τα ίδια πράγματα με διαφορετικό τρόπο. Γράφουν για τη μήτρα και το θάνατο, για τον έρωτα και την απώλεια, για το καλό και το κακό, για το εγώ και τον εαυτό, για την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι μέσα σε τέσσερεις χιλιετίες μυθοπλασίας δεν υπήρξαν ποτέ δύο πανομοιότυπα από την αρχή έως το τέλος βιβλία.

Νουβέλα, Εκάτη, 2015, 108 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκάτη