Κούλα Αδαλόγλου

Ελληνες λογοτέχνες


Δύο ελεγείες και μία ωδή
Ποιήματα με πέντε σχέδια του Θανάση Καραμήτα
Άκου πώς σαλεύουν οι ήχοι
σε εικόνες παλιές.
Άκου πώς ανοίγουν τα βλέφαρα
απ’ το λήθαργο.
Άκου πώς σιμώνει η μυρωδιά της πληγής.
Άκου το χαλάζι στα μάγουλά μου…

Η γραπτή έκφραση των μαθητών
Προτάσεις για την αξιολόγηση και τη βελτίωσή της
Στο βιβλίο παρουσιάζονται με απλό αλλά επιστημονικά έγκυρο τρόπο δύο βασικά ζητήματα της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας: η βελτίωση του γραπτού λόγου και η αξιόπιστη, αντικειμενική αξιολόγησή του.
Η βελτίωση του γραπτού λόγου του μαθητή αντιμετωπίζεται ως μία δυναμική διαδικασία αυτοδιόρθωσης του μαθητή με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού, η οποία εφαρμόζεται σε ποικίλα και διαφορετικά είδη κειμένων.
Η αξιοπιστία και αντικειμενικότητα στη βαθμολόγηση της γραπτής έκφρασης προσεγγίζεται μέσα από πειραματική εφαρμογή των παραμέτρων-κριτηρίων για να ελεγχθεί η ικανότητα στο γραπτό λόγο.

Βγήκε ένας ήλιος χλωμός
Άνθρωποι. Εγκλωβισμένοι, στη φυλακή τους. Που μπορεί να είναι η μνήμη ή οι ματαιωμένες προσδοκίες. η γλώσσα, ο τόπος, το σπίτι ή η ασθένεια. Οι ήρωες των ιστοριών προσπαθούν να βρουν τρόπο διαφυγής. Άλλοτε επιχειρώντας έξοδο από τον κλοιό τους και άλλοτε ζητώντας τη λύτρωση στη γραφή. Σαν επιστροφή: στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, στο όνειρο, στη νέα αρχή, στη διεκδίκηση της ευτυχίας. Πληρώνοντας το τίμημα, που είναι ιδιαίτερα οδυνηρό ορισμένες φορές.
Τα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το παρόν τους, αλλά στρέφουν συχνά το κεφάλι προς τα πίσω, σε σκηνικά από πολιτικά γεγονότα παλαιότερα ή σύγχρονα. Ένας μικρός μετανάστης, εκδρομείς στην τουριστική Μακρόνησο, φοιτητές σε διαδηλώσεις, ένας Κούρδος που ανταποδίδει την αγάπη, ώριμοι επισκέπτες της μνήμης, ο έρωτας που σπάει τις συμβάσεις, το εστιατόριο μιας ξένης που ταρακουνάει τη ζωή μιας κωμόπολης, ένα σπίτι που στοιχειώνει τη ζωή μιας γυναίκας. Η συνδρομή δίνεται κάποτε από το απροσδόκητο. Έτσι, σαν ένα φως που μόνο κάποια μάτια μπορούν και βλέπουν, σαν ένας ήλιος που βγαίνει χλωμός.
Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, κυρίως, παραληρηματική κάποιες φορές, καθώς τα πρόσωπα παίρνουν το λόγο και αφηγούνται τη δική του το καθένα εκδοχή. Ο αφηγητής στέκεται κοντά τους και κάποτε η φωνή του μπλέκεται με τις φωνές τους. Και σε μια ιστορία, δίπλα στους ήρωες, αθέατη τις πιο πολλές φορές, μια σαύρα, τιμητής των ανθρώπινων πράξεων.

Οδυσσέας, τρόπον τινά
Οδυσσέα Dear,
ελπίζω να περνάς καλά με την αντροπαρέα σου.
Και να σου πω ότι, παρά την άρνησή σου για βοήθεια,
βρήκα τους αριθμητικούς συσχετισμούς που με
βασάνιζαν.
Ευελπιστώ, λοιπόν, να ολοκληρώσω το υφαντό που
σχεδιάζω.
Με άλλα λόγια, τα καταφέρνω και χωρίς εσένα!

Ποιητικές συλλογές
Καταγραφές (1982)
Στο μεταίχμιο (1992)
Δύο ελεγείες και μία ωδή (1996)
Μαθητεία στην αναμονή (2001)
Διπλή άρθρωση (2009)
Οδυσσέας, τρόπον τινά (2013)

Διηγήματα
Βγήκε ένας ήλιος χλωμός (2012)

Συλλογικά έργα
Τα ποιήματα του 2008 (2009)
Έκφραση έκθεση για το γενικό λύκειο (2011)
Τα ποιήματα του 2013 (2014)

Μελέτες
Η γραπτή έκφραση των μαθητών (2007)

Πηγές πληροφοριών: BIBLIONET, Εκδόσεις Ταξιδευτής, Τα Τραμάκια, Σαιξπηρικόν

86 views.