Κυριακή Μπεϊόγλου

Κυριακή Μπεϊόγλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Κυριακή Μπεϊόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Επί επτά χρόνια ήταν η ιδιοκτήτρια του Bookstore café «Συλλαβή» στο Παγκράτι. Από το 2016 αρθρογραφεί σχεδόν καθημερινά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ενώ στο φύλλο του Σαββατοκύριακου δημοσιεύονται συνεντεύξεις της με μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. «Η προίκα της Ευανθίας» είναι το πρώτο της βιβλίο από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
Μυθιστορήματα
Η προίκα της Ευανθίας (2014), Μετρονόμος

Πεζογραφία
Λίγο ακόμα μαζί (2020), Εύμαρος

Λίγο ακόμα μαζί – Κυριακή Μπεϊόγλου

Λίγο ακόμα μαζί


Θέλω να σας πω τα πράγματα όπως ακριβώς συμβαίνουν όταν γράφω ένα κείμενο ή ένα χρονογράφημα. Πολλοί αναγνώστες με ρωτούν συχνά πυκνά αν οι ιστορίες που περιγράφω είναι αληθινά γεγονότα. Σας λέω πως ναι. Δεν έχει σημασία αν έχουν συμβεί σε μένα ή αν μου τις έχουν διηγηθεί. Δεν έχει σημασία αν ήταν ακριβώς εκείνη την ώρα της μέρας ή της νύχτας. Αν η μπλούζα που φόραγε το κορίτσι ήταν κόκκινη ή το αυτοκίνητο με τους μετανάστες λευκό. Κάθε ιστορία έχει το δικό της αυθεντικό αίσθημα. Και αυτό προσπαθώ να περάσω σε κάθε κείμενο που σας στέλνω.
Το αληθινό αίσθημα όπως το αντιλαμβάνεται το μυαλό και η ψυχή μου.

Το βιβλίο αυτό το αφιερώνω πρώτα απ’ όλα σε ένα έντυπο. Έντυπο με ψυχή. Την Εφημερίδα των Συντακτών. Και ύστερα, το αφιερώνω στους ήρωες και τις ηρωίδες των ιστοριών. Σε αυτούς που είναι ανάμεσά μας και στους άλλους που έφυγαν και δεν πρόλαβαν να δουν την ιστορία τους τυπωμένη στο χαρτί. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ όμως, όπως ας πούμε τον “κήρυκα” Βαγγέλη, οδοκαθαριστή του Παγκρατίου, που επί μήνες, πριν πεθάνει, είχε το απόκομμα της εφημερίδας πάντα στο τσεπάκι του. Καλή ανάγνωση.

Πεζογραφία, Εύμαρος, 2020, 144 σελ.

Η προίκα της Ευανθίας – Κυριακή Μπεϊόγλου

Η προίκα της Ευανθίας


Κωνσταντινούπολη 1453, Αμοργός 1955, Παρίσι 1973, Αθήνα 1995…. Χρόνια πριν… χρόνια μετά… Ανάσες Ιστορίας. Χρονολογίες που έμειναν ορόσημα στη Μεσόγειο. Όταν οι χάρτες άλλαζαν, οι μεγάλες πόλεις κατέρρεαν και οι πολιτικοί οδηγούσαν τις τύχες των λαών σαν ακυβέρνητα καράβια, οι καρδιές των ανθρώπων έπρεπε να ταχθούν για να διασώσουν μια μεγάλη κληρονομιά. Άνθρωποι θύτες και θύματα στην αρένα του καθήκοντος και της τιμής, καλούνται να διαφυλάξουν τη συλλογική μνήμη ενός πολιτισμού. Η Ευανθία Μάνου επιστρέφει από την Αμερική λόγω του θανάτου του παππού της και έρχεται αντιμέτωπη με μια οικογενειακή ιστορία από τα βάθη των αιώνων. Προσπαθώντας να συνθέσει το παζλ από μυστικά και ψέματα, ανακαλύπτει τις ρίζες της οικογένειας Μάνογλου αλλά και τη γυναικεία της υπόσταση. Στο ταξίδι της αυτό την συντροφεύουν ο συγκληρονόμος του μυστικού Νικόλας Παύλου, ο ιερομόναχος Γεννάδιος, ο σύντροφός της Μαρκ Στέντομ, ο Τούρκος Αντάτ Σουρί, η έμπιστη οικονόμος της οικογένειας Ροδή Δοξιάδη… και οι σκιές των ανθρώπων που γέννησαν την ιστορία τους.
Πόσο αξίζει σήμερα να απαρνιέται κανείς την προσωπική του ζωή για να υπηρετήσει μια μεγάλη ιδέα, όταν όλες οι μεγάλες ιδεολογίες έχουν καταρρεύσει; Οι λαοί έχουν μνήμη; Προφήτες, ηγέτες, ανήσυχα πνεύματα, επαναστάτες αναρχικοί, ρομαντικοί, ήρωες της διπλανής πόρτας προσπαθούν να ανατρέψουν την ισχυρή υλιστική έλξη του σύγχρονου ανθρώπου για την ατομικότητα.

Μυθιστόρημα, Μετρονόμος, 2014, 196 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μετρονόμος, Εύμαρος