Κυριάκος Χαλκόπουλος

Κυριάκος Χαλκόπουλος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κυριάκος Χαλκόπουλος φοίτησε στην Αγγλία και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Έσσεξ. Δημιουργεί και παρουσιάζει κύκλους σεμιναρίων για τη Φιλοσοφία και για θέματα κλασικής λογοτεχνίας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων της Θεσσαλονίκης. Αρθρογράφησε για σειρά ετών στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης. Κείμενα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα περιοδικά Λόγου (Δέκατα, Ένεκεν, Ίαμβος, Εντευκτήριο κ.α.).
Στα βιβλία που έγραψε συγκαταλέγεται η συλλογή διηγημάτων “Η Χρυσαλίδα” (εκδόσεις Ανάτυπο, 2015), ενώ έχει μεταφράσει έργα για τις εκδόσεις Οξύ, Αρχέτυπο και Κέλευθος. Ζει στην Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται ως μεταφραστής και εκπαιδευτικός.
Διηγήματα
Το Τετράδιο και Άλλα Διηγήματα Τρόμου (2009), Ιδιωτική Έκδοση
Η Χρυσαλίδα (2015), Ανάτυπο

Συλλογικά έργα
Μια εικόνα… χίλιες λέξεις (2014), ΤοΒιβλίο
Τρόμος (2017), Ανάτυπο

Η Χρυσαλίδα – Κυριάκος Χαλκόπουλος

Η Χρυσαλίδα


Η “Χρυσαλίδα” αποτελείται απο δώδεκα διηγήματα, μερικά απο τα οποία είχαν σε προηγούμενες εκδοχές τους τυπωθεί σε περιοδικά. Το μεγαλύτερο σε έκταση φτάνει τις τριάντα σελίδες, και ονομάζεται “Το Αντικείμενο των Ονείρων”, καθώς περιγράφεται εκεί η ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος επιχείρησε στη δύσκολη αυτή εποχή να λύσει με μια θριαμβευτική κίνηση τα οικονομικά (και άλλα) προβλήματα του, όμως αντίθετα είδε να αναδύεται απο μέσα του, από τον κόσμο των ονείρων του, μια απειλή μεγαλύτερη και απο τις εξωτερικές.

Τα κείμενα αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, συχνά με ημερολογιακό ύφος, ή με τη μορφή γράμματος. Συνδέονται όλα απο την προσπάθεια της μεταμόρφωσης σε κάτι καλύτερο, όπως η αντίστοιχη της κάμπιας που μέσα στη χρυσαλίδα της θα μετατραπεί σε πεταλούδα και μετά θα πετάξει ελεύθερα κάτω απο το δυνατό Ήλιο.

Τα θέματα τους είναι ψυχολογικά, ενώ υπάρχει σίγουρα μια σκοτεινή ατμόσφαιρα στον κόσμο που παρουσιάζεται, παρά την ομοίως επίμονη ελπίδα των αφηγητών που δεν εγκαταλείπουν το στόχο τους.
Σε αρκετά γίνονται αναφορές και στη φιλοσοφία, με αφορμή τις σπουδές του συγγραφέα τους, αλλά και την εργασία που έχει στις δημοτικές βιβλιοθήκες απο το 2014, ως οργανωτής “σεμιναρίων” με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία απο το Θαλή ως τον Αριστοτέλη.

Διηγήματα, Ανάτυπο, 2015, 162 σελ.

Το Τετράδιο και Άλλα Διηγήματα Τρόμου – Κυριάκος Χαλκόπουλος

Το τετράδιο


Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μου, το οποίο ήταν αυτοέκδοση… Αποτελείται απο τέσσερα διηγήματα, το εκτενέστερο των οποίων είναι “Το Τετράδιο”, μια ιστορία που στηρίζεται στο τετράδιο ενός ανθρώπου που εξαφανίστηκε.
Μελλοντικά μπορεί μερικά απο τα διηγήματα αυτού του βιβλίου να είναι σε μια νέα έκδοση, ίσως στον εκδοτικό οίκο με τον οποίο συνεργάζομαι απο το 2015 (Εκδόσεις Ανάτυπο) και έχω μαζί τους το δεύτερο μου βιβλίο, αυτή τη φορά με δική τους χρηματοδότηση και τους ευχαριστώ πολύ που πίστεψαν στην αξία του έργου μου. Θεωρώ οτι στο μέλλον θα παρουσιάσω ακόμα καλύτερα κείμενα…

Διηγήματα, Ιδιωτική Έκδοση, 2009, 62 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ανάτυπο