Κυριάκος Μακρής

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Κυριάκος Μακρής γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1979.
Σπούδασε Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στο Δ.Ι.Ε.Κ. Ναυπλίου, γραφιστική στη Vellios School of Arts, ενώ έχει παρακολουθήσει το τμήμα σκίτσου και εικονογράφησης στο Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης. Ως συντηρητής αρχαιοτήτων έχει εργαστεί τόσο σε αναστηλωτικά έργα σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όσο και σε εργαστήρια συντήρησης μουσείων∙ έχει απασχοληθεί, επίσης, στην εκπαίδευση ως εκπαιδευτής ενηλίκων σε τμήματα Τεχνικών Συντήρησης σε Δ.Ι.Ε.Κ.. Παράλληλα, έχει εκδώσει τα κόμικ άλμπουμ: «Βρώμικη τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες», εκδόσεις Χαραμάδα (2012), «Δυστοπικό ρεύμα», εκδόσεις Εκδόσεις του Κάμπου (2016), «Ένα σύμπαν πιο κάτω», εκδόσεις Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης Εκδόσεις (2021), ενώ έχει γράψει τα σενάρια για τα κόμικς «Η σκόνη του επισκέπτη», σε εικονογράφηση της εικαστικού Βασιλικής Σαγκιώτη, εκδόσεις Ένατη Διάσταση (2014), και «Chemical morpheus», σε εικονογράφηση της Αλέξιας Οθωναίου, εκδόσεις Comicdom Press (2015). Έχει συμμετάσχει σε αρκετές εικαστικές εκθέσεις και ιστορίες του υπάρχουν σε αρκετούς καταλόγους εκθέσεων κόμικς, ενώ υπήρξε βασικό μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Διαγωνισμού Γελοιογραφίας Ναυπλίου από το 2013 έως το 2016 . Είναι μέλος της εικαστικής κολεκτίβας #art25.
Κόμικς
Βρώμικη τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες (2012), Χαραμάδα
Η σκόνη του επισκέπτη (2014), Ένατη Διάσταση
Chemical Morpheus (2015), Comicdom Press
Ένα σύμπαν πιο κάτω (2021), Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης

Ένα σύμπαν πιο κάτω – Κυριάκος Μακρής

Ένα σύμπαν πιο κάτωCult graphic novel


Το διαστημόπλοιο Παλαμπούρτζι Εντερπράιζ απογειώθηκε ξεχνώντας ο κυβερνήτης να πάρει μαζί του τον φάκελο της αποστολής. Χάνοντας την επικοινωνία με το Διαστημικό Κέντρο <<1000 ΜΕΙΟΝ ΕΝΑ>> στη Γη, ο κυβερνήτης του σκάφπυς Κάπτεν Δον Βαριέτο, η πιλότος Δις Ναυάγιο και ο υπεύθυνος πληρώματος Σερ Γκιλοτίνιο χρόνια τώρα περιπλανιούνται στο διάστημα και έρχονται αντιμέτωποι με ξένους πολιτισμούς, αλλόκοτα πλάσματα και μαύρες τρύπες, προσπαθώντας να ενταχθούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όλα αυτά σε ένα σύμπαν πιο κάτω!

Κόμικς, Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης, 2021, 100 σελ.

Chemical Morpheus – Κυριάκος Μακρής

Chemical Morpheus


Εδώ και πέντε δεκαετίες, η ατμόσφαιρα έχει μολυνθεί από τον ιό Erase D. Έναν ιό, του οποίου η βασική παρενέργεια είναι η αδρανοποίηση του τμήματος του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη δημιουργία ονείρων κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι νεότεροι δεν έχουν δει ποτέ τους όνειρα, ενώ οι παλαιότεροι τα θυμούνται σαν μία ωραία ανάμνηση. Η φαρμακευτική εταιρεία CAPSULE XPRNC προσπαθεί χρόνια τώρα να επαναφέρει τα όνειρα στους ανθρώπους. Αυτήν τη φορά, όμως, είναι πολύ κοντά στο να το πετύχει, με επικεφαλής του προγράμματος Chemical Morpheus, τον δρ. Έλιοτ Στερν. Αλήθεια, όταν δεν έχεις δει ποτέ σου όνειρα, πόσο εύκολα μπορείς να αναγνωρίσεις τον εφιάλτη που έρχεται;

Εικονογράφηση: Αλέξια Οθωναίου

Κόμικς, Comicdom Press, 2015, 48 σελ.

Η σκόνη του επισκέπτη – Κυριάκος Μακρής

Η σκόνη του επισκέπτη


Ο ανεμοστρόβιλος “Άλφα” ετοιμάζεται για το σαρωτικό πέρασμά του από την πόλη Νεοδύνη. Η πόλη αδειάζει απελπιστικά τρομαγμένη. Ένας άνθρωπος θα μείνει πίσω και μαζί με τις αναμνήσεις του, θα αντιμετωπίσει τις ενοχές του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Δεν υπάρχει βαρύτητα. Μέσα στο μυαλό του περιστρέφονται όλα, ενώ ό,τι βρίσκεται έξω, περιστρέφεται από τον ανεμοστρόβιλο. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και άνιση, στην περίπτωση που θα ήταν “μόνος”.

Εικονογράφηση: Βασιλική Σαγκιώτη

Κόμικς, Ένατη Διάσταση, 2014, 30 σελ.

Βρώμικη τρομπέτα και άλλες οικτρές ιστορίες – Κυριάκος Μακρής

Βρώμικη τρομπέτα


Το μαύρο κυριαρχεί στις σελίδες της “Βρώμικης τρομπέτας”. Η τηλεόραση, η προπαγάνδα, η καταστολή, όσα μας πιέζουν και μας καθορίζουν τη ζωή (κάνοντας τη δύσκολη και αβίωτη) είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο δημιουργεί ο Κυριάκος Μακρής. Καφκική και δυστοπική ατμόσφαιρα. Ανάγνωσμα για όσους δεν βιάζονται να ξεπετάξουν ένα κόμικ.

Φοβάμαι τις ιστορίες που δεν κατάφερα να εγκλωβίσω στις γραμμές και τα λόγια μου.
Τις φοβάμαι γιατί δε θα το βάλουν κάτω, θα συνωμοτήσουν και θα επιστρέψουν θυμωμένες σε ανύποπτο χρόνο, σαν κηλίδες καυτές παραλύοντας κάθε είδους αντίσταση, επιβάλλοντας έτσι την μεταλλαγμένη εξέλιξή τους.

Εικονογράφηση: Κυριάκος Μακρής

Κόμικς, Χαραμάδα, 2012, 48 σελ.

Πηγές: Biblionet, Χαραμάδα, Ένατη Διάσταση, Comicdom Press, Βιβλιοπωλείο Αποσπερίτης