Λάκης Δόλγερας

Λάκης Δόλγερας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λάκης Δόλγερας γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών το 1945.
Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Βιβλία του: τα διηγήματα “Ξεχασμένες Ιστορίες” (2006) και τα μυθιστορήματα “Μια σκοτεινή υπόθεση” (2010), “Η δεύτερη συνάντηση της Ελεωνόρας και του Νίκου” (2012), “Νικητές και νικημένοι” (2013), “Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου” (2015).
Μυθιστορήματα
Ξεχασμένες ιστορίες (2007), Γαβριηλίδης
Μια σκοτεινή υπόθεση (2010), Γαβριηλίδης
Η δεύτερη συνάντηση της Ελεονώρας και του Νίκου (2012), Γαβριηλίδης
Νικητές και νικημένοι (2013), Γαβριηλίδης
Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου (2015), Γαβριηλίδης

Συλλογικά έργα
Νίκος Μανίκας (2005), Γαβριηλίδης
Σάββατο, Μαυρομιχάλη 18 (2010), Γαβριηλίδης
Αστυνομική λογοτεχνία (2015)Σχολή Μωραΐτη. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας

Νεκρός στον ήλιο του Ιουλίου – Λάκης Δόλγερας

Νεκρός στον


Καλοκαίρι του 2013. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Ιάσονας Τσιάρας με το παρατσούκλι “Ωνάσης” κάνει διακοπές στον Αλάτα, το ειδυλλιακό ιδιόκτητο νησί στον κόλπο του Παγασητικού. Οι επιχειρήσεις του βρίσκονται σε οριακό σημείο. Εργαζόμενοι, προμηθευτές, ανταγωνιστές διεκδικούν την περιουσία του. Το ίδιο και το άμεσο περιβάλλον του. Έτσι, όταν βρίσκεται δολοφονημένος, οι ύποπτοι είναι πολλοί. Ο αστυνόμος Δημητρίου ζητάει τη συνδρομή του δημοσιογράφου Δημοσθένη Σαρόγλου και του εγκληματολόγου Θανάση Παπαγκίκα. Ένα ράλι ξεκινάει για το ποιος θα φτάσει πρώτος στον δολοφόνο…

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2015, 327 σελ.

Νικητές και νικημένοι – Λάκης Δόλγερας

Νικητές


Στη φλεγόμενη Αθήνα του 2010, τα γεγονότα ξεθάβουν από τα κατάστιχα της ιστορίας αράδες γραμμένες με αίμα. Τη στιγμή που εξουσία κι αντεξουσία συγκρούονται σ’ ένα παιχνίδι ελεγκτής βίας, ένα παλιό ημερολόγιο γραμμένο την εποχή του εμφυλίου από τον Αλέξη Σιδηροκαστρίτη, ασυρματιστή του Δημοκρατικού Στρατού που δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, έρχεται ν’ ανατρέψει μύθους και δεδομένα του Εμφυλίου. Ή μήπως όχι; Μέσα από ένα αγωνιώδες κυνήγι απαντήσεων και την περιπλοκή ενός καινούργιου φόνου, ο Ντίμης Σαρόγλου θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος για να καταλήξει όχι σ’ απάντηση, αλλά στο αιώνιο ερώτημα: σ’ έναν πόλεμο μεταξύ αδερφών, ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο νικημένος;

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2013, 296 σελ.

Η δεύτερη συνάντηση της Ελεονώρας και του Νίκου – Λάκης Δόλγερας

Η δεύτερη


Ποιά είναι η σχέση της απαγωγής με την εξαφάνιση; Μπορεί μια απαγωγή να αλλάξει τον πνευματικό προσανατολισμό του απαχθέντος; Μπορεί μια πνευματική εξαφάνιση να βρει ως διέξοδο την φυσική εξαφάνιση και να λυθεί; Πως επηρεάζονται αυτά από μια κοινωνία που βρίσκεται σε οργή, διάσπαση αλλά και κατάθλιψη; Ποιές αξιακές μεταβολές οδήγησαν σ’ αυτή τη κατάσταση;

Ο Ντίμης Σαρόγλου, δημοσιογράφος με ειδίκευση στην αστυνομική λογοτεχνία όπως και στις “Σκοτεινές υποθέσεις”, είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου του Λάκη Δόλγερα “Η δεύτερη συνάντηση της Ελεονώρας με τον Νίκο”, δεύτερου μιας τριλογίας. Προσπαθεί να επιλύσει μια υπόθεση απαγωγής και μια υπόθεση εξαφάνισης στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα μεταξύ του τέλους του 2008 μέχρι τις αρχές του 2010. Τα πρώτα σημάδια μιας επερχόμενης γενικευμένης κρίσης είναι ορατά και επηρεάζουν τους ήρωες που καλούνται να πάρουν θέση απέναντι σ’ αυτή.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2012, 212 σελ.

Μια σκοτεινή υπόθεση – Λάκης Δόλγερας

Μια σκοτεινή


Ο Βλάσης Δεμερτζής καταδικάζεται για το θάνατο της γυναίκας του δίχως να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Οι δικαστές και οι ένορκοι όμως βασίζονται στο κίνητρό του να τη σκοτώσει, αφού εκείνη είχε φτάσει στην πορνεία, πίσω από τις πλάτες του, απλά και μόνο για να απολαμβάνει την αντρική υποταγή στην εκρηκτική θηλυκότητά της. Τελικά, ο Βλάσης Δεμερτζής είναι αθώος ή ένοχος;

Ο Λάκης Δόλγερας οδηγεί με σίγουρα βήματα τον αναγνώστη στα μονοπάτια μιας πράγματι σκοτεινής υπόθεσης. Παράλληλα αποκαλύπτει, παράνομες συναλλαγές σε χώρους υπεράνω, πάσης υποψίας. Ο τρόπος αφήγησης, η εύστοχη παρατήρηση, ο ρυθμός της γλώσσας και η συγκρότηση των χαρακτήρων διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2010, 173 σελ.

Ξεχασμένες ιστορίες – Λάκης Δόλγερας

Ξεχασμένες


1918. Τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Η εποχή που σημάδεψε την Ευρώπη. Η εποχή που δημιουργούνται τα εθνικά κράτη. Η εποχή που αναμετρώνται οι νέες με τις παλιές ιδεολογίες.

Στους πρόποδες του Παγγαίου, στην Κεντρική Μακεδονία, οι ήρωες του Λάκη Δόλγερα, ανάμεσα στη φτώχια και το φόβο που προκαλεί το τέλος του πολέμου, ζουν τα πάθη τους, τους έρωτες τους, τις απογοητεύσεις τους, τις μεγάλες και τις μικρές προδοσίες σε ένα περιβάλλον που διαρκώς μεταβάλλεται.

Με φόντο τις εξελίξεις εκείνης της περιόδου, που επί της ουσίας διαμορφώθηκαν τα σύνορα της Ελλάδας, ο συγγραφέας σε ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, καταφέρνει να αποτυπώσει όχι μόνον την εποχή, αλλά κυρίως τους διαφορετικούς χαρακτήρες που την έζησαν, με ευαισθησία και τρυφερότητα.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2007, 149 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης